maanantai 1. heinäkuuta 2019

Rehellinen puutarhakierros ja kesäloman tehtävälista, osa 1

Hei pitkästä aikaa! Kesälomani on alkanut ja avoimen kurssit melkein paketissa, joten nyt pääsen keskittymään kaikkeen sellaiseen, jonka jouduin jättämään aiemmin taka-alalle. Kuten puutarhaan, nukkumiseen, lukemiseen, kylppäriremonttiin, Wimbledonin tennisturnauksen katseluun ja ihan vaan lököilyyn.

Viikonloppuna aloitin kitkentäkierroksen, jonka tulos oli viisi isoa multasäkillistä rikkoja. Sen siitä saa, kun ei neljään viikkoon tee puutarhassa mitään muuta, kuin korkeintaan kastelee tärkeimmät. Mutta nyt kun perennojen keskeltä ei enää nouse metrin korkuisia rikkaruohoja, voin keskittyä seuraaviin hommiin. Ja mä todella nautin siitä, että pääsen vihdoin käärimään hihat ja paneutumaan kunnolla puutarhaan. Tämä on aika lailla paras tapa viettää kesälomaa.

Tulkaa siis mukaan puutarhakierrokselle, jossa esittelen puutarhan ei-niin-loisteliaan nykytilanteen ja listaan pienempiä ja suurempia hommia. Joudutte kierroksella valitettavasti sietämään keskeneräisyyttä ja kestämään sekalaisia näkymiä - mutta sehän ei haittaa, kun kyseessä on jonkun muun puutarha :D Minä joudun sen kanssa päivittäin elämään - välillä ihastellen ja sitten taas miettien, että ei tästä kyllä tule yhtään mitään. Mutta kyllä se siitä :)

Aloitetaan terassin vierestä, jossa sijaitsevat pioni- ja syysleimupenkit, ja josta lähtee kapea polku kasvihuoneelle. 'Karl Rosenfield' lopettelee kukintaa ja 'Bowl of Beauty' avasi tänään ensimmäiset nuppunsa.

IMG_2700.jpg

IMG_2703.jpg

'Sarah Bernhardt' on tänä vuonna jäänyt kituvan kokoiseksi:

IMG_2707.jpg

Työlistalle kirjaan näkymän perusteella seuraavat:
- penkin reunus kaipaa kanttausta
- kitkemistä ja hoitotoimenpiteitä helpottavat kiviaskelmat ovat saaneet aikaiseksi sen, että niiden kohdalla ammottaa liian iso tyhjä tila. Täytynee korjata ensi keväänä syysleimuja jakamalla ja uudelleen sijoittamalla.
- harmaakäenkukan siementaimet ovat löytäneet paikkansa juuri kyseisten kivien väleistä - ne täytyy purkittaa ja siirtää pian uusille kasvipaikoille.

Harmaakäenkukan siementaimia:

IMG_2706.jpg

Otetaan muutama askel kasvihuoneen suuntaan ja tullaan keijuangervojen ja kivikon viereen. Nämä ovat luottopaikkoja - kumpikaan ei vaadi erityisemmin kitkemistä tai muitakaan toimenpiteitä. Vasemmalla lehtikuusen ympärillä on luonnontilainen alue, josta lähinnä trimmeröidään pari kertaa kesässä polulle kaatuilevat heinät, suhteellisen helppohoitoinen siis sekin.

IMG_2705.jpg

IMG_2670.jpg

Sen sijaan kasvihuoneen edessä on vielä pientä hommaa jäljellä. Mahtavaa on se, että daaliat ovat jo uudessa penkissä ja selvästi rehevämpiä ja komeampia, kuin viime kesänä ruukuissa. Niiden edessä olevat jänönhännät ja sinitähtöset eivät ole vielä ihan päässeet kunnolla kasvuvauhtiin.

IMG_2710.jpg

IMG_2711.jpg

IMG_2712.jpg

Kasvihuoneen vieressä on vielä aavistuksen keskeneräinen penkki, mutta olen ottanut sen jo osittain käyttöön siementaimi- ja väliaikaispenkiksi. Nyt siinä on muutamia hankikylvöjen tuloksia (jotka jäivät aivan liian pitkäksi aikaa koulimatta, hups) ja ylimääräisiä kesäkukkia, eli ainakin revonhäntiä ja yrtti-iisoa. Tämä penkki on suuri helpotus!

IMG_2713.jpg

Mutta sitä työlistaa, sitähän piisaa:
- "taimistopenkin" viimeistely, nyt siitä nimittäin puuttuu vielä puolet penkistä
- kasvihuoneen edessä olevan kivituhka-alueen viimeistely ja polun jatkaminen penkkien välistä
- sivussa olevan pensasaidan siistiminen. Jos ette huomanneet pensasaitaa kuvissa, niin se johtuu vaan siitä, että metsä yrittää kasvaa siihen kiinni. Pientä raivausta siis tarvitaan.
- pensasaidan ympäristön viimeistely kuorikatteella
- sadevesikourujen asennus ja kiviportaiden välissä kasvavien rikkojen kitkeminen

Kasvihuone on tällä hetkellä jotain viidakon ja varaston välimaastosta. KAIKKI kevään taimiruukut ovat täällä pitkin poikin lattiaa, iloisesti lannoitepurkkien ja muiden tarvikkeiden seassa. On sanomattakin selvää, että tästä selviää vain kunnon pesusessiolla.

IMG_2676.jpg

IMG_2677.jpg

Tässä vielä näkymää kasvihuoneen edestä takaisin polulle päin:

IMG_2716.jpg

Mutta ei ne hommat kirjoittamalla valmistu, vaikka toki hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :) Siispä siirryn tästä pihalle, jotta voisin ruksia yllä olevasta listasta taas muutamia kohtia pois. Huomenna jatkan puutarhakierrosta ja työlistan tekemistä blogin puolelle, puolet pihasta on nimittäin vielä edessä. Mutta onneksi on LOMA ja aikaa puutarhalle :)

Ihania puutarhahetkiä ja aurinkoa viikkoonne!

22 kommenttia:

 1. Rentoa lomaa urakoista huolimatta. Rikat onneksi mukavasti odottavat puutarhurin lomaa, eivät karkaa minnekään. Kinkentää on saanut harrastaa kiitettävän paljon. Upea tuo tummalehtinen daalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja ehdottomasti on rentoa, vaikka teenkin itselleni listoja :) Puutarhahommat ovat niin eri maailmaa kuin päivätyö, joten se on vain mukavaa vaihtelua.
   Rikat tosiaan harmillisesti ovat rauhassa odottaneet.. en pysty käsittämään, miten isoksi ne olivat päässeet.

   Poista
 2. Rikkikset ottaa äkkiä vallan jos pihaa ei pääse "kurittamaan" viikkokausiin, näinhän se ikävä kyllä on. Mutta sitten vaan taistoon niitä vastaan. Kivet on onneksi helppohoitoisia;) mutta niiden vierustat hankalia hoitaa, nimimerkki "kokemusta on"! Heinät kasvaa ja ovat työläitä siivota, mutta ihania.
  Kätevä tuollainen "vauvalapenkki" sieltä on hyvä siirtää kasveja tuleville paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet ovat tosiaan hieman hankalia, aina pitäisi olla trimmerillä tai jopa käsin typistämässä ja kitkemässä niiden välissä ja reunoissa kasvavia rikkoja tai heinää. Mutta sitähän se puutarhanhoito välillä on :)
   En tiedä miksi mulla kesti näinkin kauan perustaa taimivauvapenkki! Siis ihan mielettömän kätevä juttu, ei tarvitse koko ajan olla ruukuttamassa isompiin ruukkuihin, riittää että istuttaa pienokaiset vaan tuonne penkkiin.

   Poista
 3. Oi siellä on niin kauniin näköistä! Hommaa kyllä varmasti riittää:) Nuo sinun lomasuunnittelmat kuulosti oikein hyviltä! Oikein mukavaa ja rentouttavaa lomaa sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa piisaa, mutta onneksi nyt on aikaa hoitaa näitä tehtäviä! Kiitos ja ihanaa kesää sinne :)

   Poista
 4. Loma on mukava olemassa, saa toteuttaa omia hieliharrastuksiaan. Ihanaa lomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä lomalla on ihanaa :) Tekee hyvää, kun voi viettää aikaa ulkona.

   Poista
 5. Mukavaa lomaa ja puutarhailua! Minulla riittää puutarhassa siivottavaa myrskyn jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Nyt on tilapäisesti puutarhaan pääseminen estynyt, kun täälläkin sataa vähän väliä. Mutta että siellä on ollut oikein hirmumyrsky, harmillista.

   Poista
 6. Siellähän kukkii niin kauniisti! Kivikko on hieno ja kukkivat keijuangervot ovat kuin vaaleanpunaista hattaraa. Onkohan muuten 'Sarah B.' päässyt hautautumaan liian syvälle? Ehkä kannattaa tarkistaa tilanne ja nostaa syksyllä ylemmäs, jos näin on. Eivät pionit ihan huvikseen yhtäkkiä ala kasvaa kituliaasti. Taimivauvala on kätevä. Huokaisin mielessäni helpotuksesta, kun näin sinun revonhäntäsi: minulla ovat nimittäin ihan saman kokoisia ja luulin jo, että teen jotain totaalisen väärin niiden kanssa :D Toivottavasti ottavat pian kunnon kasvupyrähdyksen, jotta näkyisivät vähän kauemmaksikin kuin metrin päähän. Mukavaa heinäkuuta ja kesälomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijuangervot ovat ihan kestosuosikkejani, helppoja takuukukkijoita ja toki myös pörriäisten suosiossa. Hyvin mahdollista, että 'Sarah' on hautautunut liian syvälle. Kyseinen penkki on rinteessä ja olen havainnut, että maa kasveineen tuntuu valuvan vuosi-vuodelta hieman alaspäin. Hyvin mahdollista, että joillain sateilla pieni mutavyöry on hukuttanut 'Sarahin' liian syvälle. Viime kesänä se kuitenkin kukki komeasti.

   Joo, revonhännät jäivät minulla hieman liian pitkäksi aikaa pikkuruukkuihin. Muutamat olin istuttanut jo aiemmin kasvupaikalle ja ne ovat todella paljon isompia kuin kuvissa näkyvät :) Taitavat myös tykätä vedestä ja lannoituksesta, nimittäin ruukuissa (johon lisätty lannoitetta ja joita kastelen säännöllisesti) olevat kasvavat minulla selvästi reippaamin kuin kukkapenkkeihin istutetut.
   Mukavaa heinäkuuta myös sinne!

   Poista
 7. Hyvää lomaa pihaurakasta huolimatta. Rikkoja tuntuu riittävän ja tänään sain viimein kitkentäoperaation päätökseen tältä erää ja viimeisen kukkapenkin siistityksi. Olo on kuin voittajalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja pihaurakka on pelkästään mukavaa lomapuuhaa :) Kitkeminen on kivaa kun se on valmista :D Todellain kannattaa olla ylpeä kitkentäsuorituksesta!

   Poista
 8. Kiitos kierroksesta! Mukavaa lomapuuhaa sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että muutaman vuoden päästä voi olla kiva katsella tätä kierrosta ja miettiä, mikä on pysynyt samana ja mikä muuttunut :) Aivan parasta lomapuuhaa nämä puutarhahommat :)

   Poista
 9. Puutarhanhoito on ehdottomasti paras tapa viettää lomaa:) Kiitos kivasta puutarhakierroksesta ja aurinkoisia lomapäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin ja ihanaa, kun voi mihin aikaan tahansa puuhastella puutarhassa, ilman mitään kiireitä. Kiitos toivotuksista :)

   Poista
 10. Onnellinen lomalainen, kun voi tehdä asioita omaan tahtiin ja mielensä mukaan. Kitkkemiset ja muut puutarhaurakat odottavat, jos ei heti löydy inspistä. Toki rikkaruohot älyävät jatkaa kasvuaan silläkin aikaa. Sade pehmentää kovaa savimaata ja helpottaa kitkemisurakkaa. Mukavia lomapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, loma on ihan parasta! :) Joskin nyt on muutama päivä mennyt pääosin sisällä remontoidessa, mutta eipä haittaa, olen saanut ulkona jo hyvin aikaiseksi ja lomaa on vielä runsaasti jäljellä. Sadetta taitaa tulla huomenna reippaasti lisää. Toivottavasti ei tule kaatosateena, vaan maltillisemmin ripottaen, jotta ehtii imeytyä.

   Poista
 11. Minä olen paininut saman ongelman kanssa tässä pitkään meinaan sen kanssa kun aika ei ole riittänyt puutarhaan ollenkaan. Mutta ehkä se tästä. Minulla on kolmekin kappaletta tällaisia penkkejä missä voi esikasvattaa siemenestä tai jakopaloista perennoja. Ne on kultaakin kalleimpia jossain tilanteessa. Penkkejä on minullakin kesken jollei muuten niin reunojen suhteen ainakin. Onneksi on kesää jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi että sielläkin on ajanpuutetta havaittavissa! Tosin välillä mietin, että jos mulla olisikin enemmän aikaa, niin keksisin varmaan vaan enemmän tekemistä ja olisin kohta taas samassa tilanteessa, eli aika ei riittäisikin kaikkeen ...
   Kolme esikasvatuspenkkiä on ihan mieletön juttu ja uskon todellakin, että ne ovat arvokkaita! Aurinkoista kesää :)

   Poista