perjantai 26. heinäkuuta 2019

Pelargonikierros

Pelargonit ovat viihtyneet näillä kesähelteillä terassilla loistavasti. Mullan kuivahtaminen kastelun välillä ei niitä haittaa, vaan toimii päinvastoin paremmin kuin jatkuva kosteus.

Talvetin pelargoneja ensimmäistä kertaa ja erilaisista käänteistä huolimatta valtaosa niistä on selvinnyt mainiosti ja kukkii kauniisti. Keväällä ongelmia aiheuttivat kirvat, jotka olivat ilmestyneet talven aikana pelakuihin. Litistin niitä jatkuvasti, jotta eivät pääsisi leviämään ja tilanne näyttäisi nyt korjaantuneen - pelakuut eivät kärsi kirvoista. Toki ensi talvella tilanne voi olla taas toinen :)
Tämän jälkeen ongelmaksi koitui liikakastelu, jolloin muutaman pelargonin multa pääsi mätänemään ja alkoi haisemaan. Itse pelakuita se ei varsinaisesti haitannut, mutta suoritin kuitenkin ison mullanvaihto- ja huuhteluoperaation. Olen nyt pitänyt huolta siitä, että pelakuut eivät jää pitkäksi aikaa sateeseen, joka oli ongelman lähde alkujaan.

Mutta nyt pieni esittelykierros! Ensin menestyksekkäästi talvehtineet pelakuut.

'Snowbright'

IMG_2856.jpg

'Snowbright' ja 'Red Pandora' terassilla:

IMG_3121.jpg

Aina ihana 'Apple Blossom'

IMG_2858.jpg

IMG_2857.jpg

'Dream Lover', joka näyttää kuvassa ylettömän pinkiltä, vaikka onkin enemmän vaaleanpunaiseen taittuva:

IMG_2859.jpg

Yksi tämän kesän suosikeistani on 'Royal Lavender' riippapelargoni, jonka kukat ovat täydellisen muhkeita ja hempeitä:

IMG_2868.jpg

IMG_3001.jpg

Viime kesänä nimesin suosikikseni tämän 'Angel Eyes Orange' lajikkeen, joka miellyttää toki edelleen silmääni. Autotallissa vietetyn talven jälkeen tilanne näytti tämän lajikkeen osalta melko toivottomalta - kahdesta yksilöstä toinen oli kuivunut totaalisesti, mutta toisella oli vielä hyväkuntoinen juurakko, vaikka ei muita elonmerkkejä. Onneksi en heittänyt tätä mäkeen!

Tilanne keväällä:

IMG_0559.jpg

... ja nyt:

20190710_190140

Myös muutamat tämän vuoden hankinnat kukkivat upeina. Kuten esimerkiksi pistokkaana ostettu 'Lotusland':

IMG_2980.jpg

... ja Marketanpuiston markkinoilta hankittu vanha suomalainen lajike 'Maaninka'. Minulla se on selvästi kirjavampi kuin netin kuvissa, jossa kukat ovat herkän lohenpunaiset. Toki se riippuu myös siitä, missä valossa kukkia kuvaa ja katsoo - nappasin kuvani keskipäivän auringossa, joka tuo kaikki kontrastit selvästi esille.

IMG_2979.jpg

Rentoja hellepäiviä!

25 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Pelargonit ovat kyllä kivoja piristämään terassia.

   Poista
 2. Voi miten kauniita pelargoneja! Kannatti odottaa tuon 'Angel Eyes Orangen' kanssa. Sillä on todella upeat kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis eikö olekin! Lohenpunainen on kaunis väri myös. Toivottavasti saan pidettyä sen hengissä myös ensi talvena.

   Poista
 3. Oletpa onnistunut hienosti talvettamaan! Upeita pelargoneja. Minä en viime talvena edes yrittänyt, vaan kylvin siemenistä ja kasvatin keväällä. Nyt ovat alkaneet kukkia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tuurilla meni tuo talvetus ja muutama kasvi siinä menehtyi, mutta kannatti ehdottomasti kokeilla. Pelakuiden siemenkasvatusta en ole kokeillut, mutta ilmeisesti se ei ole kovin vaikeaa? Täytyy ehkä joskus testata. Nyt tosin tuntuu, että pelakuita on ihan riittävästi, pitää kuitenkin saada ne kaikki jotenkin autotalliin mahtumaan talveksi :)

   Poista
 4. Minäkin olen pari vuotta talvettanyt pelakuita. Niitä ei voi oikein hommata suurta kasaa, kun tulee säilytystilat nopeasti vastaan. Sinulla kukkii hienosti, minulla vähemmän hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säilytystilojen rajallisuus on tosiaan pidettävä mielessä tai sitten tehtävä syksyllä raakaa karsintaa. Kamala ajatus!

   Poista
 5. Kauniit pelargoniat. Ihailen suuresti teidän taitojanne jotka saatte pelargoniat säilymään hengissä talven yli ja vielä kukkimaan noin komeasti. Itse en siinä onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuiden talvetus oli minulla enemmänkin kokeilua ja tuuria kuin taitoja :D Blogin kautta tuli hyviä neuvoja talvetukseen, mullanvaihtoon ja pelakuiden leikkaukseen. Ilman niitä en olisi selvinnyt läheskään niin hyvin.
   Harmi ettei siellä ole talvetus onnistunut. Mihin homma yleensä kaatuu?

   Poista
 6. Ihanat! Minäkin olen talvettanut muutaman talven. Viime talvena en oikein jaksanut panostaa ja puolet kupsahti..

  VastaaPoista
 7. Ihanat 'Apple Blossom' ja 'Snowbright'. Kumpikin menee ehdottomasti hankintalistalle, vaikka pelakuille sopivat talvetustilat alkavatkin käydä vähiin :D. Hyvin kukkivat kaikki pelakuut sinulla. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetustilan rajallisuus on kyllä paha! Jostain pitäisi pystyä vuokraamaan pelakuille talvetushotellin, esim. pari hyllymetriä :D
   Kaunista viikonlpppua myös sinne!

   Poista
 8. Oi, kaunottaria kaikki. Onnistuit hienosti talvetustehtävässä. Nyt pelaguut palkitsevat sinut kukinnallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin tuo talvetus sujui ja onneksi sain siihen paljon vinkkejä blogissa. Ensi vuonna täytyy vain leikata talvehtineita kasveja vielä reippaamin alas, osasta on tullut melko hujoppeja :)

   Poista
 9. Ihania pelakuita! Kiva, että talvetus onnistui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetuksessa on aina hommaa, mutta onnistuneena se palkitsee :)

   Poista
 10. Onnistuminen talvetuksen jälkeen tuo kyllä tyydytystä. Ihanat lajikkeet ovat nyt kukassa. Jätin talvetuksen moneksi vuodeksi, mutta keväällä aloitin pistokaskasvatuksen ja niistä on nyt ainakin viisi lähtenyt kukkimaan. Niitä aion viedä myös talven yli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Onnistunut talvetus on mukava palkinto kaikesta talvetukseen liittyvästä häslingista.
   Hauskaa, että olet palannut pelakuiden pariin :) Menestystä talvetukseen!

   Poista
 11. Minullakin on tuo 'Red Pandora' ja 'Appleblossom', lisäkis myös vaaleanpunakukkainen tulppaanipelargoni jonka nimea en muista. Sinulla on mukava lajitelma erlaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Red Pandora' ja 'Apple Blossom' ovat todella suosittuja ja hyvin mielestäni suosionsa ansainneet, upeita kun ovat!

   Poista
 12. Tosi kauniita pelakuita! Minäkin olen nyt parin vuoden ajan niitä talvettanut ja lisännyt samalla pistokkaista. Kaikkea hyvää viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin myös keväällä pelakuita pistokkaista. Nyt tuntuu, että niitä onkin yhtäkkiä melko runsaasti, joten täytyy olla kekseliäs talvetustilojen kanssa :)

   Poista
 13. Oi oi miten kauniita. Minäkin olen onnistunut talvettamaan onnistuneesti muutaman yksilön. Kiitos sinulle esittelystä kyllä tällaisia kaunottaria mielellään katselee.

  VastaaPoista