keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Kesäloman välipäivitys

Kun kirjoitan tätä, on sade juuri loppunut, ainakin hetkeksi, ja olen saanut maalattua takkahuoneen listat sävytetyllä puuöljyllä. Kesälomamme ohjelmassa on tänäkin vuonna remonttiprojekti, tällä kertaa alakerran kylpyhuoneen rempan saattaminen loppuun (ja samalla tehdään takkahuoneen kulman panelointi ja listat loppuun, sillä ne jäivät edelliskesänä odottamaan uusien ovien asennusta). Kyseinen remppa onkin kestänyt jo tovin! Ainakin joitain vuosia. Kiirettä ei ole selvästikään pitänyt, sillä yläkerran kylpyhuone on päivittäisessä käytössä oleva ensisijainen kylppäri  ja pysyy sellaisena jatkossakin.
Mutta nyt rempan takaraja häämöttää näköpiirissä, sillä sunnuntaina meille tulee kavereita muutamaksi päiväksi käymään ja siihen mennessä olisi remppakamojen syytä olla poissa näkyvistä ja toisen kylpyhuoneen mielellään toiminnassa. Onneksi näyttää siltä, että projekti valmistuu ihan suunnitelmien mukaan. (Jos ei huomioida sitä, että ensin kylppärin piti valmistua sunnuntaina ja sen jälkeen tänään.. viimeisin arvioni on näillä näkymin perjantai.)

Puutarhassa olen viihtynyt sään sallimissa rajoissa ja muiden hommien ohessa. Edellisissä postauksissa listaamieni tehtävien pois ruksiminen on sujunut oikein mukavasti. Muun muassa mirrinmintut ovat saaneet kyytiä ja siementaimipenkki on valmistunut.
Myös daaliat viihtyvät uudessa penkissään mainiosti ja ovat tehneet runsaasti kukkanuppuja. Muutaman jutun olen kuitenkin pistänyt jo ylös ensi vuotta silmällä pitäen. Ensinnäkin jatkossa istutan juurakot hieman väljemmin, sillä näköjään daaliat kasvavat maassa melko rehevän oloisiksi. Lisäksi olisi ihan fiksua tietää daalioiden lajikenimet istutusvaiheessa, ettei kävisi niin, että matalammat lajikkeet jäävät korkeimpien varjoon. Pitää kehitellä siihen joku keino, sillä minulla tuppaavat nimilaput häviämään juurakoiden talvetuksen yhteydessä - tai ne eivät ainakaan pysy oikean kasvin luona.

Suorastaan rehottaa!

IMG_2814.jpg

IMG_2819.jpg

Kukkia ja kukkanuppuja:

IMG_2820.jpg

IMG_2794.jpg

IMG_2792.jpg

IMG_2790.jpg

Mikään ei kuitenkaan ole vielä ihan täysin valmis, edes daaliapenkin ja kasvihuoneen ympärillä. Jos tässä vielä ehtii remontin ja kavereiden tulon välillä, pitäisi jatkaa kivituhkapolkua ja hakea peräkärryllinen kuorikatetta pensasaidanteen alle. Jos ei ehdi, niin sitten joskus toiste!

Tästä suunnasta näkee hyvin, miten paljon on vielä keskeneräistä, esimerkiksi tuo ihana heinien rehotus kuvan alakulmassa :D

IMG_2795.jpg

Mutta nyt katto-, reuna- ja ovilistat odottavat minua ja seuraavaa kerrosta maalia. Ihanaa kesän jatkoa!

P.S. Blogillani on nyt myös Instagram-tili, löydät meikäläisen Instasta nimimerkillä multaajamukuloita. Sinne päivittyy hieman ripeämmällä tahdilla pikaotoksia ja tunnelmia puutarhasta.

14 kommenttia:

 1. Kuulostaa, että kiirettä on. Hommia taitaa aina riittää puutarhan kanssa. Onneksi niitä ehtii tehdä monen kuukauden ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa hommia riittää aina, mutta niihin on ilo tarttua kesällä ajan kanssa :)

   Poista
 2. Ihanaa daaliarehotusta! Insta on kiva kanava seurata puutarhakuvia, tykkään... ja yritän muistaa itsekin päivittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Insta on tosiaan helpompi pikapäivityskanava, sen päivittäminen ei kestä todellakaan niin kauan kuin blogipostauksen tekeminen. Mutta molempi parempi :)

   Poista
 3. Mukavaa aikaa vieraiden kanssa, heitä tuskin haittaa vaikka kaikki ei olisikaan valmista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, heitä ei todellakaan haittaa :) Itse vain yritämme itsellemme kehittää edes jonkinlaisia deadlineja - tapa, joka näyttäisi toimivan, eli saamme edes joskus jotain aikaiseksi :)

   Poista
 4. Upeita daalioita! :) Minulla kukkii kunnolla vasta oikeastaan yksi, "Purple Topmix", joka harmikseni on pikemminkin pinkki eikä purple... No, pinkistä pitävä ystäväni lupasi jo adoptoida sen syksyllä. :)

  Itse käytän daalioilla muovisia nimitikkuja. Talvetan daaliat laatikoissa, mutta laitan juurakot erikseen aukinaisiin pusseihin (tähän asti muovi-, mutta niiden kanssa saa olla varovainen kosteuden kanssa, joten ehkä tänä syksynä siirryn paperisiin) ja nimitikku sinne perään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinkki kuulostaa myös hyvältä väriltä, mutta toki harmi jos on suunnitellut kukkien olevan jotain ihan muuta sävyä :)
   Hyvä ajatus pistää juurakot omiin pusseihin nimilappujen kera, täytyy jotain tällaista kehitellä talveksi.

   Poista
 5. Kauniita daalioita! Elinan systeemi kuulostaa toimivalta daalioiden nimeämisessä. Toinen vaihtoehto voisi olla se, että rei'ittää nimilapun ja sitaisee sen narulla joko kunkin juurakon varrentynkään tai juurimukulaan kiinni. Mukavaa loppuviikkoa rempan viimeistelyn ja ystävien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elinan idean jatkokehitys kuulostaa todella hyvältä! Nimilaput pysyvät varmasti paremmin tallessa (ja ehkä jopa minulla), jos ne kietaisee narulla juurakkoon. Kiitos ja mukavaa kesän jatkoa sinne myös! :)

   Poista
 6. Ihanaa daaliarehotusta! Oon monta kertaa yrittäny nuata tummalehtisiä, mutten oo onnistunu niiren kans. Kiapahutan piänet daalian juurakot sanomaleheren sisälle ja kirijootan leheren kulumahan tussilla daalian nimen. Joriiniis on narulla nimilaput varrentyngis kiinni. Tsemppiä rempan loppurutistuksehen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, että tummalehtiset daaliat eivät ole menestyneet. Mun lajikkeet ovat 'Happy Single Wink' ja 'Happy Single Romeo' ja ovat menneet ihan samalla hoidolla kuin kaikki muut daaliat - toivottavasti joskus siis onnstuvat sielläkin. Joskus juurakoissakin saattaa olla jotain vikaa, aina eivät kaikki ostamani lajikkeet ole menestyneet.
   Nimilapun köyttäminen narulla juurakkoon kuulostaa parhaalta tavalta, täytyy syksyllä tsempata sen osalta :)

   Poista
 7. Daalioiden nimet ovat jotenkin mystisiä katoamaan ja juurakot sekoittumaan. Elän joka kesä jännitysleikkiä ennenkuin nuput aukenevat. Aina jokin on "väärässä paikassa". Mutta suuriksi nuo pehkot tosiaan kasvavat, aika paljon saa jättää taimille tilaa. Ystävät ymmärtävät puutarhurin puuhien keskeneräisyyden, mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi hyvä hetki kuvata ja "laputtaa" daaliat, kun ovat kaikki kukassa. Pitääkin ehkä ottaa se tässä projektiksi ja kiepauttaa niihin jo nyt narulla nimilaput varsiin kiinni.

   Poista