sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Vihreyttä ja lehtimuotoja

Viime päivinä olen fiilistellyt puutarhassa kasvun rehevyyttä, vihreyttä, lehtimuotoja -ja värejä. Tuntuu siltä, että juuri nyt ei ole valtaisaa kukkaloistoa tarjolla ja siksi kasvien lehdistö saa enemmän huomiota ja tietysti hyvin ansaitusti. Samalla puutarhan rakenteet näkyvät parhaiten ja toisaalta siinä pulpahtaa mieleen myös runsaasti muutosideoita. Olenkin muiden puutarhahommien lomassa siirrellyt ja jakanut perennoja, mutta myös jättänyt joitakin ideoita muhimaan ja odottamaan päätöstä. Mutta en niinkään siitä halunnut tänään kirjoittaa, vaan tarkoitukseni oli jakaa kanssanne puutarhan kauniita muotoja ja sävyjä.

Kylmänkukan pehmeän boheemit haituvapallot ja kääpiövuorimännyn suorat vuosikasvut:

IMG_2287.jpg

Kääpiövuorimänty kasvaa nyt todella reippaana:

IMG_2333.jpg

Kukkamattoja ja -mättäitä:

IMG_2277.jpg

Värikkäitä lehtiä - 'Double Play Big Bang' pensasangervo on ihana ilopilleri:

IMG_2272.jpg

Hieman samantyyppisiä punertavia kärkiä näkyy myös 'Froebelii' ruusuangervossa ja 'Sem' pikkupihlaja-angervossa:

IMG_2322.jpg

IMG_2327.jpg

Valkokirjokanukka pelaa omilla vahvuuksillaan:

IMG_2324.jpg

Seuraavaksi rehevää vihreyttä. Osa minusta haluaisi, että puutarha pysyisi aina tämännäköisenä - ihanan keväisenä ja freesinä, jossa runsaan vihreyden keskeltä esille nousee muutamia maltillisia värisävyjä.

IMG_2285.jpg

IMG_2274.jpg

IMG_2317.jpg

Violetti toistuu tällä hetkellä näköjään monessa paikassa:

IMG_2276.jpg

IMG_2311.jpg

Toisaalla on tarjolla hempeämpiä sävyjä ja edelleen sitä vihreyttä!

IMG_2321.jpg

IMG_2320.jpg

IMG_2280.jpg

Terveisiä myös puutarhassa pesiviltä tipusilta. Varmoja pesintähavaintoja on kolmesta pöntöstä - kahdessa asuu sinitiaisia ja yhdessä kirjosiepot, jotka taisivat itse asiassa juuri eilen lähteä pesästä.

IMG_2305.jpg

On mielenkiintoista nähdä, kuinka ensi viikolle luvattu helleaalto näkyy puutarhassa. Onko tiedossa kukkapaljoutta, pelätty hyttysinvaasio vai jotain ihan muuta?

Omaan arkeeni säätilalla ei ole oikeastaan suurta merkitystä, sillä hommat ja kiireet jatkuvat pitkälti samalla tavalla lämpötiloista riippumatta. Yritän edelleen tasapainoilla työn, kurssien, puutarhan, remontin ja liikunnan välillä ja ehtiä välillä myös hetkeksi blogiin. Mutta näinhän se taitaa mennä meillä kaikilla :) Täytyy vaan löytää se paras tasapaino ja oikeat prioriteetit. Minulla homma rullaa kyllä valtaosan päivistä, mutta lauantaina puutarhassa puuhastellessa koin ikäviä tunnontuskia siitä, että pitäisi vielä ehtiä kauppaan, lenkille ja opiskelemaan. Se ei ollut yhtään kivaa, mutta onneksi näitä ahdistushetkiä on kuitenkin suhteessa vähemmän ja tekemisen intoa enemmän. Silti otan vastaan vinkkejä siitä, mistä löytää niitä ylimääräisiä tunteja vuorokauteen!

Iloista uutta viikkoa ja aurinkoisia hellehetkiä!

17 kommenttia:

 1. Hyttysinvaasio tuntuu olevan jo nyt. Piti olla takki päällä puutarhassa vaikka oli lämmin, muuten ei kestänyt hyttysiä. Alkukesän puutarha on kiva, myöhemmin on vähän liian rehevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, johon harmillisesti vastaan vasta nyt. Nythän ne hyttyset vasta ovatkin vauhdissa. Ja paarmat! Puutarha on muuttunut todella paljon siitä, mitä se oli kuukausi sitten, joskin kuivuuden takia ei ihan niin rehevä kuin voisi olla.

   Poista
 2. On totta, että vihreys ja kauniit lehvästöt tuovat monimuotoisuutta puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy muistaa hankkia sopivasti erilaisia puita ja pensaita tuomaan tätä monimuotoisuutta!

   Poista
 3. Ihanat kuvat ja tunnelmat. ❤️
  Aurinkoista viikkoa sinulle. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Toivottavasti siellä on ollut mukava kesän alku! :)

   Poista
 4. Kaunista kukintaa ja ihanat kuvat!
  Tiedän niin tuon tunteen kun aika ei riitä. Minulla oli viime vuonna jatkuva aikapula ja riittämättömyyden tunne vaivasi mieltä. Se on uuvuttavaa. Mutta kuten sanoit oikean tasapainon löytämisellä ja priorisoinnilla aikapulakin helpottaa:) Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis se on just se riittämättömyyden tunne, joka on pahin! Ja se on ihan hölmöä, koska kiireisimpinä aikoina tulee yleensä tehtyä todella paljon - ja sitten kuitenkin ajattelee, että ei tee tarpeeksi. No, viime kuukausi meni minulta hujauksessa ohi ja jouduin tekemään joitakin valintoja, esimerkiksi blogi ja puutarha jäivät taka-alalle, mutta onneksi nyt on kesäloma ja aikaa taas näille rakkaille harrastuksille :)

   Poista
 5. Kaunista! Ihana tinttikuva! Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Tässä vaiheessa puutarha ja luonto on melkeinpä kauneimmillaan kaikessa tuoreudessaan. Onneksi sitä itsekin mukautuu kesän edistyessä ja jokaisesta jaksosta löytyy omat kohokohtansa.

  Eniten kai sitä stressaa tekemättömiä töitä. Kun sitten pureutuu tunniksi pariksi vaikkapa puutarhaan, huomaa saavansa paljon aikaan ja ahdistus vähenee. Taitaa olla ikuista tasapainoilua, jossa on vain löydettävä oikea tärkeysjärjestys. Ja välillä kannattaa ihan vain istahtaa katselemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa siitä, että tekemättömät työt stressaavat eniten. Vaikka siis puutarhaa ei saisi ajatella tekemättömien töiden janana, niin kuitenkin välillä lipsahtaa siihen stressimoodiin. Pitää vaan muistaa armollisesti oma rajallisuutensa :)

   Poista
 7. Kiinnostavia kuvia! Meillä tuo vähäkukkainen vaihe koittaa varmaan viikon-parin päästä kun tulppaanit lopettavat. Laukat ovat täällä vielä tiiviillä nupulla. Aikapulasta kärsii varmaan jokainen silloin tällöin. Minä yritän nyt kiriä itseni blogimaailmassa takaisin aikatauluun. Neljä päivää meni niin tiiviisti pihatöissä, etten ehtinyt lukea juuri yhtään muiden uusia postauksia. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Meillä hyttyset ovat jo suurella joukolla seurana. Olen ihan paukamilla ja jouduin ottamaan allergialääkkeet kehiin. Puutarhassa tunti tai kaksi illassa ja sata hyttystä kimpussa.

  VastaaPoista
 9. Aivan ihanaa tasapainoa sinä olet kuvannut juuri näiden muotojen ja värien kanssa. Minä olen samaa mieltä siitä että joskus haluaisin puutarhani pysähtyvän vähän pidemmäksi tähän kasvun ja alkuvärien aikaan mutta sitten taas tulee seuraava vaihe ja siihenkin lumoutuu.

  VastaaPoista
 10. All the photos are wonderful, but especially liked the last one, it's fantastic.
  Greetings
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista