keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Mehiläisiä, kimalaisia ja muita ötököitä

Puutarhassa yksi suosikkiasioistani on tällä hetkellä kurkkuyrtissä pyörivien mehiläisten seuraaminen. Kukissa käy kunnon kuhina.

IMG_2890.jpg

Ruuhkaa!

IMG_2896.jpg

Kurkkuyrtti on tosiaan vahvasti juuri mehiläisten suosiossa, kun kimalaiset taas suosivat mieluummin muita kasveja. Esimerkiksi maksaruoho houkuttelee kimalaisia:

IMG_2873.jpg

Isotähtiputkessa viihtyy ötökkä, jonka tunnistin googletuksen perusteella ampiaisvieraaksi:

IMG_2878.jpg

Sama kaveri löytyy myös pikkupihlaja-angervon kukinnoista:

IMG_2936.jpg

Pikkupihlaja-angervosta tykkää myös moni muu laji. Tässä kulta- tai kuparikuoriainen:

IMG_2914.jpg

.. ja jokin pikkuperhonen:

IMG_2946.jpg

Tänä vuonna on mielestäni ollut oikein hyvä hyönteiskesä, ainakin puutarhassa on käynyt jatkuva kuhina. Myös perhosia on ollut runsaasti liikkeellä. Toki myös ampiaiset ovat viihtyneet meillä ja ryhtyneet taas rakentamaan pesää terassin alle. Sen jouduimme sieltä valitettavasti tuhoamaan, sillä terassilla kävely saa ampiaiset liikkeelle ja puolustamaan pesää pistämällä. Yhden ampiaispiston onnistuin jo saamaan tänäkin vuonna. Siirsin kompostin vieressä olleita tyhjiä suursäkkejä ja niiden alta löytyi sitten pesä. Tai en oikeastaan jäänyt pesää tai sen sijaintia tarkemmin ihmettelemään, vaan lähdin ensimmäisen piston jälkeen aika vikkelään pois. 

Millainen hyönteiskesä teidän puutarhassa on ollut? Onko ollut mielenkiintoisia hyönteishavaintoja?

12 kommenttia:

 1. Minunkin mielestäni on ollut hyvä kesä hyönteisille. Melkoinen pörinä kuuluu eripuolilla puutarhaa ja perhosetkin lentelevät. Jopa kasvihuoneessa ovat työn touhussa oikeat pölyttäjät ja hyvin mahduimme rinnakkaiseloa elämään. Nyt ei ole onneksi tullut ampiaisen pesiä verannalle, saavat mielummin rakentaa ne muualle. Viime kesänä minäkin astuin maa-ampiaisen pesään ja sen verran monta pistosta sain, että on elävästi muistissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaistun valitettavasti kokemukseesi ampiaispesään astumisesta. Mulla tosin kyseessä oli terassin alle rakennettu pesä, jonka yli kävelin ja sain 7-8 pistoa. Hyvin on tämä kokemus mielessä minullakin, sattui aivan pirusti! Onneksi pihalla on runsaasti kivempiakin hyönteisiä :)

   Poista
 2. Meillä on ollut hyönteisrintamalla hiljaista. Ehkä kylmyys sai sen aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vitsit, onpa harmillista, että siellä on hyönteisten suhteen hiljaista. Ehkä niiden määrä vielä lisääntyy sielläkin, jos kelit jatkuvat lämpiminä.

   Poista
 3. Samaa mieltä, enemmän on ollut kailenlaisia pörriäisiä ja perhosia, kuin viime vuonna. Ihan mukava niin päin, että lisääntyneet. Toukokuulla alkoi hurina Terijoen salavien latvoissa, kun lähipesän mehiläiset olivat työssään. Pitkin kesää on siivekkäitä lennellyt kukkimisen tahtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sielläkin on ollut hyvä pörriäisvuosi. Ötököitä on mukava seurata puutarhatöiden lomassa :)

   Poista
 4. Ihanat kuvat! Meillä on ollut tosi paljon pörriäisiä, perhosia ja hauskoja korentoja. Ajuruohobaarissa käy nytkin tasainen surina:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! Hauska että teillä on erilisia korentoja, meillä niitä ei ole käytännössä lainkaan, kun ei ole vettä lähistöllä. Ajuruoho on todellinen ötökkämagneetti!

   Poista
 5. Etenkin kultakuoriainen on ihana, meilläkin alkukesästä kävi pyörähtämässä pari sellaista. :) Uutena tuttavuutena kukissa on hyörinyt kimalaiskuoriainen.

  Kimalaisia on ollut ehkä vähemmän kuin viime vuonna, mutta viime vuonna niitä olikin todella paljon. Mukavasti on kuitenkin nytkin ollut pörinää. :)

  Ampiaispesähavaintoja voi muuten halutessaan ilmoitella ampiaisten ja ihmisten yhteiseloa tutkivalle AMPASE -hankkeelle: http://ampase.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kultakuoriaisen toukkia löytynyt useita kompostista, ilmeisesti siis viihtyvät täällä. Jotkut kai laskevat tuon kultakuoriaisen puutarhatuholaiseksi, mutta en ole itse siitä kokenut mitään haittaa. Kimalaiskuoriainen on minulle uusi tuttavuus, täytyy katsella pyörisikö se meilläkin jossain.

   MIelenkiintoinen ja kiitettävä tutkimusprojekti näyttäisi tuo Ampase olevan. Hyönteisistä kannattaa kerätä entistä runsaammin dataa. Hieman tosin mietityttää se, että saadaanko tuosta hieman vinoa aineistoa? Meillä ainakin ampiaiset pesivät pääosin piilossa, esim. räystäslautojen välissä, autotallin peltikaton alla ja ovat siellä hyvin harmittomia. Sieltä ei kuitenkaan saa järkevästi kuvaa pesästä. Silloin kun ampiaispesästä saa kuvan, niin tilanne on yleensä jo eskaloitunut, eli pesä on jossain, missä se aiheuttaa vaaraa tai se on pudotettu tms.

   Poista
 6. Pörriäisiä on mukavasti täälläkin. Hauska, miten eri hyönteislajeilla on selvästi omat suosikkinsa. Kimalaisia pörrää meilläkin eniten maksaruohoissa. Niissä viihtyvät myös nokkosperhoset erityisen hyvin. Isotähtiputkissa taitaa olla eniten kukkakärpäsiä. Oreganoissa käy kova kuhina ja yksi kultakuoriainen taisi olla ympäri vuorokauden perhosbaarissa :D Ampiaisia on aika paljon, mutta ei onneksi ihan niin paljoa kuin viime kesänä. Yhden pesän hävitimme liiteristä, mutta ehkä muu saavat olla rauhassa, kun eivät ole oleskelualueiden lähellä. Terassin alla oleva pesä kuulostaa mahdottomalta sopuisan yhteiselon kannalta. Parempi hävittää pois. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sielläkin on hyönteisiä runsaasti! Tosiaan eri lajeilla näyttäisi olevan omat kasvisuosikit, joten kannattaa istuttaa monipuolisesti kukkivia kasveja :D Päiväperhosia meillä on ollut hieman niukemmin. Tai kyllähän niitä pyörii ympäriinsä, mutta eivät keräänny selvästi jonkin tietyn kasvin ympärille. Ehkäpä se tapahtuu silloin, kun purppurapunalatva alkaa kukkimaan.
   Rentoa viikonloppua myös sinne!

   Poista