tiistai 2. heinäkuuta 2019

Rehellinen puutarhakierros, osa 2

Eilisen postauksen kirjoittamisen jälkeen ehdin juuri kantata pionipenkin reunat ja ruukuttaa harmaakäenkukan siementaimet, kun alkoi satamaan. Tänään on myös satanut vähän väliä, joten puuhailin vain hieman kasvihuoneen siivouksen parissa. Pesin kymmeniä ruukkuja, mutta yhtä paljon tai enemmänkin on vielä jäljellä. Tärkeintä kuitenkin että etenee. Ja sadetta olen jo odottanutkin! Maa alkaa olla todella kuivaa ja sen kasteluun tarvitaan pitkäkestoisia sateita. Niitä ja hieman viileämpiä kelejä taitaakin olla seuraavaksi luvassa.

Mutta jatketaan kierrosta puutarhassa. Kasvihuoneen vierestä tie jatkuu "suurille savipenkeille". En ole keksinyt näille vielä parempaa nimeä. Penkkien maa on kasvihuoneen kaivuusta syntynyttä sankkaa savea, jonka seassa on runsaasti kiviä ja johon on lisäksi käännetty pollen parasta. Ensiksi ajattelin, että kyseisessä maassa ei kasva mikään ja tuuppasin penkkeihin erilaisia savimaasta tykkääviä kasveja. Nyt näyttää siltä, että moni niistä viihtyy tuolla suorastaan erinomaisesti.
Pienemmässä savipenkissä on hurmeluppio kasvanut muutamassa vuodessa runsaasti kokoa ja ilahduttaa tummanpunaisilla huiskuloilla. Jos johonkin kohtaan puutarhassa olen tyytyväinen, niin se on tämä istutus.

IMG_2721.jpg

Iso savipenkki onkin sitten toista maata. Suurimpana haasteena on se, että vasta tänä vuonna minulle on selvinnyt, mihin mittaan mikäkin perenna täällä kasvaa. Tämä penkki tulee kaipaamaan jonkun verran uudelleenjärjestelyjä tulevina vuosina.
Etualalla on huikean hieno tarhakeijunkukka, miksi en ole jo aiemmin tiennyt, miten viehättävä kasvi on kyseessä? Onneksi se on vihdoin löytänyt tiensä puutarhaani.

IMG_2720.jpg

Penkin toinen kulma on hieman tyhjän oloinen, tätä täytyy seurata ja pohtia kasvien paikkoja. Jouduin leikkaamaan tästä alas peruukkipensaan, joka oli ilmeisesti kärsinyt talvesta ja kuivunut pystyyn. Juurakon kohdalta nousi kuitenkin uutta kasvua, joten menetys ei onneksi ollut totaalinen.

IMG_2684.jpg

Seuraavaksi pakitetaan hieman taaksepäin taas yhden keskeneräisen proggiksen luo. Kuvan etualalla näkyy pieni osa kukkapenkkiä, jota on tarkoitus laajentaa eteenpäin. Kivireunat ovat jo paikallaan:

IMG_2723.jpg

Työlistalle jää tästä vielä:
- nurmimättäiden kääntäminen, peittäminen sanomalehdillä ja mullalla
- uudet istutukset ja samalla nykyisten istutusten järkeistäminen. Tuolla on nyt hieman sitä-sun-tätä ja lisäksi muutamia kesäkukkia täyttämässä tyhjää tilaa.

Lopuksi käännytään takaisin talon suuntaan ja katsotaan "pääpihan" istutuksia. Näiden kanssa minulla on jatkuva viha-rakkaussuhde. Välillä harmittelen sitä, miten keskipenkki näyttää älyttömän villiintyneeltä, jossa ei ole mitään struktuuria. Sitten taas ihastelen sen hallitsematonta kukkarunsautta ja kukissa pörrääviä kimalaisia. Oman haasteensa tähän tuo se, että penkin talon puoleinen kulma on suoraan kallion päällä, eli siellä on hyvin vähän maata - siksi tuolla viihtyvät matalat maksaruohot. Muualla sitten kasvaakin metrin korkuisia kasveja ja mielestäni penkki on siis hyvin epätasapainossa. Mutta ehkä mä keksin tähän joskus jotain fiksua, nyt mennään tällä! Kuivuus vaivaa täälläkin hieman.

IMG_2724.jpg

Vieressä on penkkikaistale, josta löytyy pari pilariomenapuuta, ruusuangervo, maksaruohoa ja itsekylväytynyt myskimalvapehko.

IMG_2725.jpg

Kuva toisesta suuntaa - tässä kiteytyy hyvin tuo ihana runsaus vs. täydellinen sekamelska. Vaihdan päivittäin mielipidettäni siitä, kumpi on kyseessä.

IMG_2727.jpg

Näkymää alakulmasta kasvihuoneelle päin, älkää huomioiko noita lautoja käytävällä.. ei mitään muistikuvaa, miksi ne ovat siellä :)

IMG_2729.jpg

Kun mennään rinnettä pari askelta alaspäin, mahtuu kuvaan myös "pensaspenkki" (mulla on todella simppelit nimeämiskäytännöt..)

IMG_2730.jpg

Tästä kirjaan työlistalleni seuraavat:
- pikkujasmike kaipaa leikkausta. Se ei näy kunnolla kuvassa, mutta pensaassa on kuolleita oksia.
- myös kultakanukka kaipaa leikkausta ja se taitaa mennä ensi keväälle. Pensas on hieman vino ja kasvattaa oksia reilummin tiettyyn suuntaan. Sain tilannetta jo hieman korjattua viime kevään leikkauksella, mutta pensasta täytyy vielä tuunata.
- Oikeassa reunassa olevat mirrinmintut heivaan nyt vihdoin mäkeen. Ne leviävät ja siementävät ihan älyttömästi! Lisäksi näyttävät epäsiistiltä. Tilalle tulee samanlainen tuoksukurjenpolvireunus kuin penkin alaosassa, sieltä täytyy napata jakotaimia.
- keskipenkki kaipaa vakavaa harkintaa, jonkinlaista karsimista ja tiettyä struktuuria. Miten tämä saavutettaisiin, se menee mietintämyssyyn!

Nurmikolta löytyy vielä viljelylaatikkoalue ja muutama marjapensas, joille ei onneksi tarvitse nyt tehdä oikeastaan juuri mitään :) Kasvimaan takana on saniaisten väliin maastoutunut pieni kukkapenkki, jolle en ehdi uhraamaan ajatuksia. Ehkäpä ensi kesänä on aikaa laajentaa penkkiä saniaisten tilalle, mutta juuri nyt se saa pärjätä tuolla itsekseen.

IMG_2726.jpg

Piilossa rehevien saniaisten keskellä:

IMG_2697.jpg

Tässä se nyt oli, meikäläisen puutarha ihan rehellisesti ja kaunistelematta. Ei mikään palkintopiha, mutta silti todella rakas ja toki aina jatkuvassa muutoksessa. Kuukauden päästä kaikki saattaa näyttää ihan erilaiselta. Nyt puutarhaa kurittaa myös kova kuivuus, joka näkyy kasveissa ruskean ja keltaisen sävyinä.
Minulla on nyt haaveissa se, että saisin ne muutamat keskeneräiset penkit kasattua valmiiksi, jonka jälkeen voisin seuraavina vuosina keskittyä sommittelemaan kokonaisuutta. Haha, kuinkahan hyvin tuokin ajatus pitää paikkaansa? Enköhän mä kohta keksi taas uudelle penkille paikan ja sitten aloitetaan alusta :)

Millaisia suunnitelmia teillä on kesällä puutarhan varalle?

18 kommenttia:

 1. Olen ollut poissa blogimaailmasta taas muutaman päivän, joten osa 1 on vielä katsomatta, mutta tässä osassa 2 on kyllä vehreyttä runsaasti, upea kurjenpolvireunus, minä tekisin samoin ja antaisin mirrinmintulle lähtöpassit ainakin tuosta kohtaa. Ylempänä sinipallo-ohdakkeetkin ovat komeasti pystyssä. Savimaa on niin hyvä, kun on riittävästi sadetta ja kosteutta, mutta nyt kun meillä niinkuin teilläkin on ollut pitkään kuivaa, on se karua kasveille. Onneksi nyt jo sataa ja saapi minun puolestani sataa koko viikon, vaikka lomalla olenkin. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mirrinminttu näyttää vielä tuplasti kurjalta siistien kurjenpolvien vieressä :D Sen on aika nyt lähteä! Sinipallo-ohdakeita täytyy varmaankin ensi vuonna hieman harventaa, ovat mielestäni siementäneet ja levinneet, mutta tosiaan näyttävät siis viihtyvän :)
   Minustakin saisi nyt sataa niin paljon, että maa kastuisi kunnolla ja syvältä. Mukavaa lomailua myös sinne!

   Poista
 2. Äänestän "ihanan runsauden" puolesta, minusta pursuavan runsas ja hieman seko penkki on juuri hyvä! :)

  Tälle kesälle ei ole oikeastaan mitään suunnitelmia. Moni paikka kyllä kaipaa uudistusta, mutta saavat nyt hieman hautua mielessä ja odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva että runsaus saa sinulta äänen! :D
   Välillä on hyvä ottaa pieni suunnittelutuokio ja miettiä toteutusta ajan kanssa. Tai muuten käy kuten minulle, pientä sekasortoa :)

   Poista
 3. Teillä on niin upea piha, tilaa toteuttaa vaikka mitä. Puutarha on sinulle varmasti ainainen työmaa, mutta toivottavasti mukava sellainen. Pidän rehevistä, vehreistä kukkapenkeistä, mielummin vähän liikaa kuin liian vähän. Ylimääräisiä perennoja voi syksyn tullen vaikka laittaa myyntiin. Mukavia hetkiä puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Tilaa on tosiaan runsaasti ja välillä se tuntuu jopa haastavalta, koska iso tila tarvitsee hyvät ja reilunkokoiset suunnitelmat. Mutta ainakin on tilaa kokeilla kaikenlaista :)
   Ylimääräisiä perennoja näyttäisi tänä kesänä tulevan jonkun verran ja niille pitäisi tosiaan keksiä jotain käyttöä, esimerkiksi taimivaihtoa. Täytyy miettiä!

   Poista
 4. Tämä sinun pensaspenkkisi on aivan ihana. Oletko ostanut viljelylaatikoiden ympärillä olevan karikkeen vai itse hakettanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensaspenkki on ensimmäisiä kokeiluitani käyttää istutuksissa rohkeammin pensaita, joten kiva kuulla tällaista palautetta :) Kuorikatteen olen ostanut valmiina. Haketetaan tosin myös itse jonkun verran joka kesä oksia, mutta niitä käytän yleensä kompostoinnissa, sillä itsehaketettu seos ei peitä niin hyvin kuin "teollinen" kuorikate.

   Poista
 5. Ihanaa runsautta ja paljon kukkia! Vähät siitä, vaikka joku kohta saattaakin olla välillä sekamelskaa. Pensaspenkin värisuora on hieno ja näyttävän näköinen ilman kukintaakin. Mirrinminttujen korvaaminen kurjenpolvella on hyvä idea. Minulla on parin penkin osalta kasvien siirtoa ja penkin muotoilua tiedossa. Yksi ihan uusi alue odottaa suunnitelman lisäksi myös kasveja: alue on siis täysin mulloksella nyt. Tehtävää siis riittää taas :) Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensapenkki tuo kyllä kivasti lisäväriä puutarhaan, ja kukintaakin saadaan toivottavasti runsaammin, kunhan keskellä oleva syreeni kasvaa täysiin mittoihinsa.
   Kasvien siirto ja kaikenlainen tuunaus taitaa olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus puutarhassa :) Mutta siis kivaa puuhaa sekin, kuten myös ihan uuden penkin perustaminen - sulla on siis mielenkiintoisia hommia tiedossa :)

   Poista
 6. Pensaspenkki on upea, löysin monta muutakin kivaa aluetta ja kohtaa.

  VastaaPoista
 7. Pensaspenkki on hieno. Olet myös tehnyt ravinteikkaat savipenkit. Savipenkit varmasti toimivat nyt hyvin vuosia. Meillä muuten esim keltakurjenmiekka viihtyy sellaisessa tiukassa savessa, että sen jakamiseen tarvittaisiin jo kaivuria.

  Sinulla on muutenkin kauniita kukkapenkkejä. Tekemistähän puutarhassa on, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Kun saa yhden vaivaavan alueen uudistettua, se palkitsee pitkään.

  Oma puutarha saakin olla se kaikkein rakkain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon myös, että savipenkit pärjäisivät nyt itsekseen. Alkuun niissä ei tosiaan viihtynyt mitään muuta kuin riikaruohot, mutta ilmeisesti pikkuhiljaa ovat pieneliöt alkaneet möyhimään hevosenkikkareita ja maan laatu on parantunut. Kaivuria kaipaisin välillä tännekin :D Etenkin kesäisin, kun savi on kovettunut tiiviiksi.
   Se on totta, että kannattaa edetä alue kerralla, muuten hukkuu tekemiseen. Onneksi nyt lomalla on jonkin verran aikaa, joskin kumman nopeasti se häviää.

   Poista
 8. Isossa puutarhassa on aina omat haasteensa ja työtä todella riittää, mutta on ihanaa, kun on tilaa toteuttaa haaveitaan.
  Runsaus on aina hyvästä ja pensaspenkkisi on kaunis.
  Ihania hetkiä puutarhassasi.

  VastaaPoista
 9. Ensimmäinen lomapäivä ja nyt alkaa minun uurastukseni saattaa puutarha asiaan kuuluvaan tilaan. Kevään ja alkukesän rikkaruohot ovat poistamatta, joten jos aloittas vaikka sillä. Täytyy myöntää, että välillä puutarhan hoito tuntuu pakkopullalta kun ei kerkeä oikealla ajalla hommia hoitamaan ja mielessä pöyrii, että tuokin pitäisi ehtiä tekemään.

  VastaaPoista
 10. Minä pidän "hallitsemattomasta runsaudesta". Suomen kesä on loppujen lopuksi suht lyhyt ja on mahtavaa nauttia kukkapaljoudesta.

  VastaaPoista
 11. Tosi kaunis pensaspenkki! Minä tykkään rehevistä, runsaista istutuksista. Hyviä suunnitelmia olet tehnyt. Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
 12. Tutulta kuulostaa... Hiljaa hyvää tulee :)

  VastaaPoista