sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Daaliapenkin valmistelut

Yksi tämän kevään projekteista on ollut daaliapenkin perustaminen kasvihuoneen eteen. Siinä yhdistyy niin monta hyvää asiaa, että olen ylettömän tyytyväinen siihen että keksin kyseisen idean.

Ensinnäkin, daaliapenkki tulee ratkaisemaan sen, että minusta daalian juurakoita on ikävä istuttaa perennoiden väliin ja vielä ikävämpi yrittää kaivaa niitä sieltä syksyllä. Tuloksena on kukkapenkki täynnä kuoppia. Parempi siis pistää daaliat omaan penkkiin ja yhdistää niihin kesäkukkia, jotka saavat syksyn tullen joka tapauksessa lähteä.

Toiseksi daaliapenkki tulee ratkaisemaan sen, että mitä ihmettä teen kasvihuoneen edustalle. Siellä näytti vielä viime syksynä tältä, hieman keskeneräistä siis:

Vähän kauempaa:

IMG_9601.jpg

.. ja sen jälkeen, kun olin kaivanut pensasrivistölle lisää istutusreikiä:

IMG_9607.jpg

Pääsiäisen lopussa pääsimme ulos kaivuuhommiin. Mies tarjoutui auttamaan ja ilman muuta tartuin tähän tarjoukseen. Ensitöikseen käänsimme muurikivet ja kitkimme niiden välistä kaikki rikkaruohot. Tyhjiin rakoihin laitan joko rauniokilkkaa tai ajuruohoa. Joka tapauksessa jotain sitkeää, joka ei päästä rikkaruohoja leviämään. Aikaisemmin väleissä kasvoi maksaruohoa, mutta se hävisi melko nopeasti taistelun rikkaruohoille.

Seuraavaksi perustimme ensimmäisen kukkapenkin - käänsimme nurmimättäät, levitimme päälle paksulti sanomalehtiä ja lopuksi vielä runsaan kerroksen kompostimultaa. Maa oli kerrankin helposti kaivettavissa ja tätä ei voi todellakaan yleensä sanoa tiiviiksi kuivuvasta savesta. Lopputuloksena oli kasveja vaille valmis penkki.

Kuinka monta lapiota tarvitaan yhdelle työmaalle? Ainakin kolme (löydä kuvasta kaikki :)):

IMG_1113.jpg

Kasvihuoneen ovelta, josta seuraava kuva on napattu, tulee kulkemaan uuden penkin vierestä kivituhkapolku kompostikehikoille, jotka näkyvät seuraavan kuvan yläkulmassa. Polun toiselle puolelle (polun ja pensasrivistön väliin) tulee vielä toinen penkki, jolle ei vielä ole mitään kasvisuunnitelmaa.

Tästä lähtee polku kompostille:

IMG_1114.jpg

Muuri näyttää oikein siistiltä, toivottavasti myös pysyy sellaisena:

IMG_1116.jpg

Kuvien ottamisen jälkeen peitimme penkin vielä pressulla, koska sinne ei voi kuitenkaan ihan heti istuttaa mitään. Mutta ehkäpä kohtapuolin, kunhan yöpakkasten riski poistuu. Daaliat ovat jo lähteneet kasvihuoneessa ruukuissa todella hyvin kasvuun. Arvatkaa kuinka paljon sormet syyhyävät jo ja tekisi mieli päästä istutushommiin? Täytyy kuitenkin malttaa ihan rauhassa mielensä.
Tässä vielä osa daalioista, joita penkkiin tulee:

dahlia2.jpg

dahlia1.jpg

dahlia3.jpg

17 kommenttia:

 1. Erittäin hyvä idea, tuosta tulee hyvä! Täällä myös on paljon lapioita! Usein ne päätyvät läjään ja joskus niitä saa metsästää pitkin pihaa. Mutta kun niitä on monta niin jonkun saattaa löytää jopa puutarhavajasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä lapioita ei ainakaan löydy sisältä, aina ovat pitkin pihaa :) Mulla on paha tapa jättää ne aina viimeiseen käyttöpaikkaan. Mutta piha ei onneksi ole niin iso, ettei lapiot löytyisi pienen kierroksen jälkeen :)

   Poista
 2. Hyvän näköistä jälkeä! Kivimuuri on upea ja varaa kivasti lämpöä daalioille. Meillä on vain kaksi lapiota ja välillä kumpaakin saa etsiä :D Onneksi yleensä löytyvät pian pieneltä tontilta. Alimman kuvan oikeanpuoleinen daalia on oikea herkku <3 Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mikä niissä lapioissa oikein on :D Harvoin ne meillä palautuu paikalleen, korkeintaan talveksi. Mukavaa sunnuntai-iltaa myös sinne!

   Poista
 3. Kyllä daalioiden kelpaa tuossa penkissä kasvaa, kukkia ja kukoistaa.
  Mukavaa äitienpäivän jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin toivoisin, että penkki soveltuisi daalioille. Täytyy vielä käydä hakemassa tomaattilannoitetta ja laittaa sitä istutuskuoppiin. Mutta ei ihan vielä, hieman täytyy karaista daalioita ja odottaa pahimman hallavaaran ohi.

   Poista
 4. Hyvä paikka daalioille. Juuri tuo on yksi syy miksi en käytä daalioita puutarhassa, ei niitä voi laittaa perennojen keskelle ja sitten syksyllä yrittää kaivaa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, ja harvoin muutenkin perennapenkissä on useammalle daalialle tilaa. Viime kesänä kasvatin niitä ruukuissa ja kukinta jäi tosi niukaksi, joten nyt sitten uusi yritys ihan oman penkin muodossa.

   Poista
 5. Hyvä paikka daalioille. Meillä on lehtokotiloita, jotka herkuttelevat mielellään juuri daalioiden lehdillä. En ole niitä sen vuoksk pitkään aikaan kaavatellut. Kasvihuoneesi ympäristö tulee olemaan kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi noita kotiloita! Ymmärrän kyllä ettei tee mieli kasvattaa niille herkkuruokaa.
   Kasvihuoneen edusta on ollut jo pari vuotta ihan master disaster, joten olen innoissani että nyt on parempaa luvassa!

   Poista
 6. Kivalta näyttää! Daaliat on niin ihania! Leppoisaa äitienpäivä iltaa❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en osaa lainkaan vastustaa daalioita eikä myöskään niiden hankkimista :) Nyt niille on onneksi oma määrätty tila, toivottavasti saan ne siihen hyvin mahtumaan.

   Poista
 7. Mahtavaa! :) Itsekin saan daaliapenkin miehen rakentaman pienen terassin eteen. Mies ihan itse ehdotti, että siihen voisi laittaa penkin tai kukkalaation (!!!) ja innostuin ideasta heti! Inhoan myös perennapenkkiin kaivelua, aina osuu johonkin juurakkoon tai sipuliin ja häiritsee mahdollisia siementaimia. Saatan joutua muutaman daalian kuitenkin perennapenkkeihinkin upottamaan, niitä on nimittäin aika monta... Kuistilla kasvavat ruukuissa lämpimiä kelejä (ja penkin valmistumista) odottelemassa.

  VastaaPoista
 8. Onpa kauniita daalioita! Penkistä tulee varmaan ihana.

  VastaaPoista
 9. Minäkin ihan innostuin tuosta sinun daaliapenkistä. Kerrassaan loisto idea ja tulee tosi siisti kasvihuoneen edusta ja kaunis. Välillä sitä välähtää oikein kunnolla. Ei muuta kuin raporttia myöhemmin.

  VastaaPoista
 10. Tosi hyvä paikka daalioolle. Varmasti tykkäävät kasvaa ja kukkia.

  VastaaPoista