maanantai 25. tammikuuta 2021

Vuosi alkaa siementilausten merkeissä

Hei taas blogi ja hyvää uutta vuotta! 

En tiedä mitä bloggausinnolleni kävi kesän jälkeen, muuta kuin että se loppui ihan seinään. Jotain osuutta siihen saattaa olla aiempaa vaativimmilla työkuvioilla tai sitten koronalla. Pandemia on supistanut toki arjen tekemisiä, mutta lisäksi tuntuu, että se on myös kaventanut henkistä kapasiteettia. Toki aina syksyn ja pimeyden tullen olen keskimääräistä flegmaattisempi, mutta tällä kertaa löysin ihan uusia pohjamutia. Kohdallani pätee hyvin sääntö "Mitä enemmän teen, sitä enemmän ehdin", ja samoin ilmeisesti myös sen vastakohta "Mitä vähemmän teen, sitä enemmän väsyttää" tai jotain siihen suuntaan. 

No mutta, uusi vuosi, uudet kujeet. Valoa on päivä-päivältä enemmän, kaupoissa tulppaaneita kaikissa väreissä ja siemenluetteloita tupsahtaa postiin. Eihän tässä pysty kieltämään sitä tosiseikkaa, että kevät tulee lopulta kuitenkin! 

Joten olen pikkuhiljaa tehnyt siemeninventaariota, piirtänyt viljelykarttaa ja tilannut ensimmäiset siemenet. Uusia kesäkukkakokeiluita on luvassa, joskin sävymaailma on tuttu ja turvallinen - pääosin tumman- ja vaaleanpunaista, seassa sinisen ja lilan sävyjä.

Tuoksupielus ja sarjasaippo kesäkukkaistutusten reunakasviksi:


Pioniunikko, kesäasteri ja koreatörmäkukka - odotan mielenkiinnolla, miltä unikoiden värisävymix todellisuudessa näyttää:


Ja lopuksi taas matalampia reunuskukkia, tuumailin että voisivat toimi hyvin kärhöjen alla: sinisievikki ja siniverbena.


Hyötykasvien osalta täytyy myös piakkoin tehdä tilaus ja täydentää varastoja. Ja eihän siinä kestä pitkään kun pitää jo alkaa ensimmäisiä paprikoita kylvämään! 

Tänä vuonna on esikasvatustilaa niukasti - etätöiden takia en voi enää levittää pikkutaimia vierashuoneen työpöydälle. Päässä pyörii jo muutamia ajatuksia kalusteiden siirtämisestä - jos työpöydän siirtäisi ikkunan vierestä pois, niin mahtuisiko tilalle autotallista tuotu työtaso, johon saisi pistokkaita ja pikkutaimia parhaaseen valoon? Ja millainen tausta näkyisi sitten Teams-palavereissa - kymmenittäin ruukkuja? :) 

Miten on muilla lähtenyt vuosi käyntiin ja joko on tullut tehtyä siementilauksia? 

20 kommenttia:

 1. Hyvä näkymähän tuo olisi Teams-palaverissa ;)
  Ihanalta vaikuttaa kukkavalikoima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, kieltämättä ei pöllömpi näkymä :D Ei ainakaan ole mikään tylsä tai geneerinen.

   Poista
 2. Samoja fiiliksiä täälläkin. Keskenään samanlaisina toistuvat päivät ovat todella puuduttavia pitkään jatkuessaan. Olen myös ollut käytännössä koko ajan kotona etätöissä, joten työ- ja vapaa-ajan välinen vaihtelu on ollut välillä hieman haasteellista toteuttaa. Jos on työpäivän istunut kotikoneella, ei ihan hirveästi kiinnostaa käyttää vapaa-aikaa saman koneen äärellä istumiseen, vaikka esim. puutarhablogin kirjoittaminen toki onkin paljon hauskempaa. Lisähaasteena on toki se, että talvella ei pahemmin mitään mielenkiintoista kirjoitettavaakaan ole. Eiköhän se bloggausintokin palaile kevään myötä! :)

  Siemeniä on tilattu juu, vaikka mitään ei pitänyt tilata... Ekat ovat jo itämässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis just, allekirjoitan täysin tuon työn ja vapaa-ajan välisen siirtymän puuttumisen. Aiemmin myös toimistolla työpäivät on ollut itselläni paljon sosiaalisempia, nyt on taas suhteessa enemmän "koneella näpyttelyä", joten siinä voi olla perää, että ei enää samaan tapaan jaksa töiden jälkeen siirtyä uudelleen koneelle blogin pariin.
   Oi, siellä on jo kylvöjä tehty, mahtavaa :)

   Poista
 3. Kiva kuulla kuulumisiasi pitkästä aikaa! Ilman muuta voit siirtää työpöydän pois parhaan taimikasvatuspöydän tieltä, pikkutaimet ja kymmenet ruukuthan ovat mitä sympaattisin tausta työpalavereille. Eikös kasviharrastus ole nyt muodikastakin? :D Itse olen toistaiseksi saanut käydä pääosin työpaikalla töissä. Ainoastaan palaverit ja kokoukset ovat olleet etänä ja tietysti silloin, jos on ollut vähänkään flunssaoireita. Koko ajan on kuitenkin etätyöpeikko selän takana väijymässä sopivaa hetkeä potkaista koko työporukka koteihinsa. Viime kevät oli ihan hirveää aikaa enkä yhtään toivoisi etätöihin paluuta. Se jotenkin turrutti aivot ja lisäksi lihakset kipeytyivät kun joutui yhtäkkiä istumaan jatkuvasti tietokoneen ääressä.
  Siemeniä en ole tilannut, kun on ollut entisiäkin laatikot täynnä. Pari pussia kävin ostamassa ja ensimmäiset kylvötkin ovat jo taimella. On se vaan ihanaa, kun kevät on päivä päivältä lähempänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, ihana kommentti! Ihan herkistyin muutenkin kun näin että puolen vuoden tauon jälkeen postaukseeni tuli kivoja kommentteja tutuilta nimimerkeiltä <3
   Hyvä pointti että kasviharrastus on nyt in, olisin ihan trendien aallonharjalla :D
   Täällä ollaan oltu jo kohta vuosi etätöissä. Etäilyssä on paljon hyviä puolia, mutta samalla on tullut ihan todella ikävä työkavereita ja kaikkea yhteistä pöhinää, se kun ei ihan samaan tapaan synny virtuaalisesti. Kiva että olet siis välttynyt siltä toistaiseksi. Parasta olisi, että saisi itse valita, tekeekö esim. osan viikosta etänä/osan toimistolla.
   Sielläkin jo siemenkylvöt aloitettu, vautsi! Siitä se lähtee :)

   Poista
 4. Hyvää tätä vuatta! Kovasti kerkiät joukkohon :) Hyvän färisiä kesäkukkia on tulos. Mäki oon teheny ny elämäni ensimmääsen nettisiämentilauksen. Ei huvita koronan takia oikee laajalti siämeniä ettiä ja on joukos sellaasiaki, mitei taviskaupoosta välttämätä löyry.
  Meiltä laitettihin lehemät alakusyksystä pois ja navettatyät loppuu. Oletin, että teen ummet ja lammet ja viälä vähä enemmänki. Höh, täs ihimetelles o menny kohta koko talavi, enköö mitään saanu aikaaseksi......ku plokikirijootuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, ensimmäinen nettisiementilaus! Toivottavasti sujui odotusten mukaisesti.
   Joskus sitä myös tarvii tietynlaisen tauon ja nollauksen, ennen kuin pystyy taas tarttumaan uudella innolla hommiin.

   Poista
 5. Kiva kuulla sinusta taas ja olen samaa mieltä että potit vaan paraatipaikalle ja mukaan palaveriin. Minä kuule joudun ottamaan ne aina kaikki mukaan kun keväällä käydään anoppilassa viikonpäivät 😰
  Ettei totuus unohtuisi niin minulla on blogissa perennojen siemen arvonta jos kiinnostaa. Mukavia pussukoita olet jo ostanut. Minulla on vielä aika vähän kesäkukkia niitä pitäisi kyllä lisätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska että kasvatuspöytä-idea saa kannatusta, alan nyt jo itse ihan oikeasti punnitsemaan tätä vaihtoehtoa :) Voi vitsit, miten pystytkään siirtämään kasvatuksiasi paikasta toiseen keväisin, ei ole varmasti helppoa.
   Kiitos arvontavinkistä, tulen kurkkaamaan! :)

   Poista
 6. Mukavaa kuulla sinusta. Hyvin ehdit tänne vähitellen vilkastuvaan puutarhamaailmaan.
  Taimiruukut TEAMS-palaverin taustana saattaisivat innostaa uudenlaisiin keskusteluihin. Ehkä niitä kevennyksiä etätyössäkin tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between mukavasta kommentista :) Ja todellakin kevennyksiä tarvitaan etäpalavereihin, eli täytyypä vakavasti harkita kasvatuspöytää ja kalusteiden väliaikaista siirtoa.

   Poista
 7. Muutama siementilaus on tehty ja innokkaana odotan jo, että saisi kylvää ensimmäiset siemenet tälle vuodelle!
  Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta tuoda autotallista taso taimille, jotka sitten ihanasti näkyvät teams-palaverissa taustalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siementen kanssa puuhastelu on kieltämättä mukava alku vuodella, pääsee fiilistelemään tulevaa kasvukautta :)
   Siis nyt on kyllä pakko toteuttaa mun kasvatuspöytä-ajatus, kun se on näin paljon kannatusta saavuttanut :D

   Poista
 8. Ajatuksesi "Mitä vähemmän teen, sitä enemmän väsyttää" voisi olla omasta suustanikin, blogi ja postaaminen meinaavat hiipua, vaikka todellisuudessa mitään ihmeempää ei ole syksyn/talven aikana saanut aikaan. Mutta ehkäpä me tästä vähitellen piristymme, ja mikäs sen parempaa, kuin siementen tilailu ja tutkiskelu, sekä taimipottien täyttäminen. Etätöiden haasteet jatkunevat, mutta pian pääsee teamsien välillä haistelemaan kevätilmaa ja tutkimaan taimien kasvua! Kiva, kun oot taas messissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit Sirkku, hassua, että sielläkin on ollut samanlaisia fiiliksiä. Mutta ehkä sitä tosiaan tarvitsee jonkinlaisen "talviunen", jotta voi taas keväällä herätä intoa puhkuen puutarhahommiin :) Siementilaukset ja esikasvatus on ehdottomasti siihen parasta lääkettä, siihen asti kunnes pihalla alkaa nousta piippoja :)

   Poista
 9. Mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa.
  Siemenpussien rapistelu piristää kyllä kummasti mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko :)
   Siemenpussien hypistely tuo mieleen kasvukauden ja sehän on erittäin myönteistä :)

   Poista
 10. Kiva, kun palasit bloggailemaan! Jotenkin tuntuu, että tällä on nykyisin vähemmän väkeä, lienevätkö siirtryneet kokonaan Instagramiin? Olen vakaasati päättänyt käyttää vain vanhoja siemeniä! 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta :) Voi olla joo, että blogi ei ole nykyään se trendikkäin media :D
   Mä olen pari vuotta yrittänyt käyttää vanhempia siemeniä, mutta mielestäni ne eivät aivan yllä uusien tasolle itävyydessä tai taimien vahvuudessa. Tämä ei ole kovin tieteellinen toteamus, ihan mutua vaan. Ja varmasti riippuu paljon myös lajikkeista.

   Poista