tiistai 4. elokuuta 2020

Puutarhapainotteinen heinäkuu

Heinäkuu oli lomakuukausi, joka tarkoitti myös enemmän aikaa puutarhassa. Paljon tuli tehtyä - sekä huoltotoimenpiteitä että uusia juttuja. Toisaalta silti tuntuu, että mitä enemmän teen, sitä enemmän keksin taas seuraavia asioita to-do-listalle. Tekemättömien hommien määrä on ikuisesti vakio. Mutta pysyypä ainakin mielenkiinto yllä ja harrastus aktiivisena :) 

 Suurimpana heinäkuun proggiksena lienee kivituhkapolun jatkaminen kompostille asti. Polku kulki pitkin vanhaa metsäpohjaa, joka tarkoitti vimmaista maan tasoittamista, kymmenien kivien nostamista maasta tasoittamisen yhteydessä (ja myös suurimpien kivenmurikoiden jättämistä osaksi polkua) sekä muutamien puoliksi maatuneiden puunjuurien sahaamista. Ja toki lopuksi kivituhkan kärräämistä rinnettä pitkin ylös. Anyways, lopputulos ei näytä kuvassa oikein miltään, mutta polku on nyt siinä:
  IMG_6345.jpg

Projekti jatkuu sillä, että polun varteen tulee pensaita. Muutama syyshortensia, teresanruusu ja mustaselja odottavatkin jo istutusta. Heinäkuussa siistimme myös kasvimaan reunukset. Oli huono idea tehdä reunat luonnonkivistä, sillä nurmikolta puski niiden välistä juolavehnää, joka levisi turhankin hyvin viljelylaatikoiden ympärille laitetussa kuorikatteessa. Siispä siirsimme kivet muualle ja kanttasimme reunat. Katsotaan, jos keksitään jossain vaiheessa jokin parempi reunus, mutta sillä välin mennään tällä. 
Lisäksi suoritimme yhdessä miehen kanssa siperinkurjenpolvien jakamisen. Jättimäisen juurakon jakaminen edellytti pienen retkikirveen käyttöä, jolla se meni nätisti neljään osaan. Aina näissä jakohommissa tulee mietittyä, että miten kasvit selviävät tällaisista tuhotöistä, mutta vastaus on, että ilmeisen hyvin. Tätä kirjoittaessani siperiankurjenmiekan jakopalat puskevat nimittäin uusia lehtiä.
  IMG_6332.jpg

Heinäkuussa tein myös karsintaa puutarhassa. Liiankin hyvin kukkapenkissä viihtyvät jättipoimulehti ja huopakaunokki saivat lähtöpassit ja siirtyivät kompostin puolelle. Huopakaunokki sinänsä hieman harmittaa, sillä se oli pörriäisten suosiossa, mutta uskoisin, että tilalla on ihan riittävästi muitakin kukkijoita. Jos joku kasvi harmittaa enemmän kuin tuottaa iloa, niin täytyy vain todeta, että niiden aika puutarhassa on ohi. 

Kukinnan osalta heinäkuun mieleenpainuvimpia kukkijoita olivat ritarinkannukset, palavarakkaus ja tietysti loppukuun puolella daaliat. Mutta aloitetaan kuvakatselmoinnilla alusta. Ensin yleisnäkymää 7. heinäkuuta, nurmikkokin on kerrankin juuri leikattu :D
  IMG_6153.jpgIMG_6154.jpg  
Heinäkuun alkupuolella jatkoi kukintaansa vielä kestävä 'Bowl of Beauty':
  IMG_6124.jpg

Jasmike kukki upeasti ja sen tuoksu oli hurmaava. Pensaan kasvutapa on vaan niin sotkuinen ja joka suuntaan sojottava, että en tiedä, mitä sille tulisi tehdä. Antaa olla vaan sellaisenaan?
  IMG_6129.jpg

Ritarinkannukset ja palavarakkaus ilahduttivat pitkäkestoisella kukinnalla:
  IMG_6206.jpg

Tämä tummansävyinen lajike on mieleeni. Kaikki ritarinkannukset ovat peräisin blogisiemenkirjeestä:
  IMG_6218.jpg

Lisäksi meillä kasvaa tällainen valkoinen kaunotar, jonka kukinto on tänä vuonna hieman tynkä:
  IMG_6321.jpg

Neilikkaruusu on kukkinut koko heinäkuun:
  IMG_6301.jpgIMG_6181.jpg  
On ollut myös hyvä vuosi kärhöille. Tiukukärhö 'Arabella' kukkii runsaasti:
  IMG_6207.jpg

'Warszawska Niken' välistä kurottaa yksi 'Multi Bluen' kukka:
  IMG_6285.jpg

Ja sitten ne daaliat! Joidenkin kukintaa odotan edelleen, toiset aloittivat jo heinäkuun alkupuolella. 'Happy Single Romeo' ja 'Happy Single Wink':
  IMG_6303.jpg

'First Love':
  IMG_6297.jpg

'Musette':
  IMG_6343.jpg

Jättimäinen 'Vassio Meggos':
  IMG_6358.jpg

Jokin kaktusdaalia, jonka lajikenimi ei ole tallessa:
  IMG_6173.jpg

Heinäkuulta täytyy mainita myös tuoksuherneiden kukinta. Ah näitä värisävyjä!

  IMG_6360.jpgIMG_6353.jpg  
Kuun loppupuolella aloittivat myös syysleimut:
  IMG_6373.jpg

Muutama yleisnäkymä vielä kuun loppupuolelta. Ensimmäisessä kuvassa näkyy rinnepihamme kolme "tasoa" - ensin kurjenpolvet ja rantakukka, sitten seuraavassa penkissa leiskuvat värimintut ja tummana erottuva peruukkipensas sekä lopuksi alapihan kukkapenkit, josta tässä kuvassa näkyy enimmäkseen purppuraheisiangervo sekä vaaleanvihreä kultakanukka.
  IMG_6335.jpg

Ja vielä hieman tarkempi näkymä alapihan kukinnasta, täältä löytyy muun muassa vaaleanpunaista väriminttua sekä sinipallo-ohdaketta. Sinipallerot aiheuttavat ristiriitaisia tunnelmia. Ne ovat niin hauskan näköisiä, mutta siementävät aivan hulluna. Olen tänä vuonna kitkenyt niiden siementaimia aivan älyttömiä määriä. Auttaisi varmaan, jos kukkapallerot leikkaisi ajoissa pois, mutta eihän niitä raaski karsia :/
  IMG_6374.jpg

Toki täytyy päivittää myös hyötyviljelmien kuulumiset. Heinäkuussa tuli kurkkua ja kesäkurpitsaa normaaliin tapaan, eli enemmän kuin tarpeeksi. Myös punajuurien sato oli hyvä. Herneitä ja karviaisia olen jo kerännyt hieman, mutta niitä riittää vielä. Kuva heinäkuun alkupuolelta, kurkut ovat jo katossa asti:
  IMG_6167.jpg

Maukkaita herneitä:
  IMG_6327.jpg

Ja karviaisia:
  IMG_6328.jpg

Heinäkuussa oli myös mainio Avoimet Puutarhat -tapahtuma, jolloin kiersimme yhtä lailla puutarhaharrastukseen hurahtaneen naapurin kanssa Kirkkonummen seudun puutarhoja. Jokainen kohde tarjosi jotain erilaista, kiinnostavaa ja inspiroivaa, eli ehdottomasti vierailun arvoinen tapahtuma. 

Kesälomalla tuli poikettua myös Pinsiön taimistolla, jossa oli kaunis näyttelypuisto:
  20200720_124359

Heinäkuun puutarha-asioista voisin kirjoittaa vielä toisen samanmittaisen postauksen. Vietin puutarhassa selvästi tyypillistä enemmän aikaa, edistin projekteja, shoppailin kasveja, fiilistelin kukkia ja pörriäisiä, inspiroiduin ja keksin uusia ideoita. Kerrassaan loistokas kuukausi siis. Toivottavasti kesä on sujunut myös muilla hyvin! Nyt täytyy taas loman loppuessa palata erilaisten projektien pariin, mutta puutarhakausi toki jatkuu edelleen. Aurinkoista elokuuta!

6 kommenttia:

  1. Todella ihanaa ja runsasta heinäkuista kukintaa. Sinulla on kaunis puutarha. Tuo alin kuva on upea ja pihasta saa sen avulla hyvän kokonaiskuvan.
    Mukavaa elokuun jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
  2. Polusta tuli hieno. Sen tekemisessä on taatusti ollut ahertamista, mutta parempi tehdä kerralla kunnollinen. Puutarhasi on kaunis ja rehevä. Monitasoisuus asettaa haasteita, mutta tarjoaa myös kivoja mahdollisuuksia.
    Hyvin sanottu, "jos joku kasvi harmittaa enemmän kuin tuottaa iloa, se saa mennä". Puutarhan hoidossa on muutenkin mietittävää riittävästi ja vaihtoehtoja loputtomiin, joten turha kärvistellä jonkun tietyn ongelman parissa.
    Tässä postauksessa oli paljon kauniita kuvia. Piti kelata useampaan kertaan ihastellakseen kaikkia.

    VastaaPoista
  3. Tuttu tunne kun ideoita pulpahtelee mieleen kiihtyvään tahtiin. Minusta polusta tuli oikein hieno. Kauniin värinen syysleimu.

    VastaaPoista
  4. Tekemättömien töiden lista on todellakin vakio! Yhden paikan kun saa kuntoon, niin vieressä seuraava vaatii huomiota. Kivituhkapolusta tuli siisti. Luonnonkivet rajaavat sen kivasti kukkapenkeistä. Nurmen rajaajana luonnonkivireunus vaatii kyllä reunanauhan tai vastaavan, jotta nurmiheinät pysyisivät poissa kivien väleistä. Teillä on ollut heinäkuussa upean reheviä ja kukkaisia näkymiä. Ihanat kärhötkkin kukkivat runsaasti. Aurinkoista elokuuta!

    VastaaPoista
  5. Puutarhassa riittää kyllä aina jotain projektia. Onneksi puutarha ei tule koskaan valmiiksi, sillä jos niin kävisi, niin mitäs sitten tekisi.....
    Sinulla on paljon erilaisia ihania kasveja!

    VastaaPoista
  6. Polusta tuli tosi hieno ja varmasti joku hikipisara tuli vuodatettua. Teidän tontti on myös rinteinen mutta hienosti olette saaneet sen porrastettua. Ideoita putkahtelee täälläkin mutta nyt pitää saada muutama edellinen keskeneräinen liikahtamaan vähän eteenpäin. Kaunista rehevää kukintaa sinulla jota on ilo katsella.

    VastaaPoista