sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Uuden vuoden lintuhavainnot ja Pihabongaus 2021

Nyt kun puutarha on lumen peitossa, on vapaa-ajalla painopiste ollut vahvemmin lintuharrastuksen puolella. Vuoden alussa käynnistyi uudelleen BirdLifen Tunnista 100 lintulajia -haaste ja toki osallistun myös tänä vuonna. Viime vuonna tuli vihdoin 100 täyteen

Haasteessa mieluisaa on luonnossa liikkumisen ja pienen kilpailuhenkisyyden lisäksi myös uuden oppiminen. Vuosi-vuodelta lintuosaaminen kasvaa vaivihkaa, vaikka toki edelleen luulen joka kolmatta varista haukaksi jne. Näin vuoden alussa lajisaldo on vasta pieni - 16, mutta pääpaino onkin huhti-toukokuussa ja tuolloin saapuvissa vesi- ja pikkulinnuissa. 

Tänään osallistuin myös BirdLifen Pihabongaukseen laskemalla tunnin ajan takapihan linturuokinnan lajeja. Yllätyksiä ei tullut, meidän pihan lajikirjo on jo hyvin tuttu, sillä tuijotan linturuokintaa päivittäin etätyöpisteeltäni. Mukavaa puuhaa bongaus oli joka tapauksessa. 

Vakiotiaiset: tali-, sini- ja kuusitiainen:
Iloiset keltasirkkupallerot:Ja yhteisölliset pikkuvarpuset. Jostain syystä pyrkivät kaikki samaan aikaan ruokinnalle:Myös käpytikka näyttäytyi tänään, ei ole meillä ihan jokapäiväinen vieras:


Näissä merkeissä on alkuvuosi lähtenyt käyntiin. Mites muut, osallistuitteko Pihabongaukseen tai 100 lintulajia -haasteeseen?

15 kommenttia:

 1. Osallistuin pihabongaukseen, kuten edelllisinäkin vuosina. Lauantaina lintukirjo ja -määrä oli runsaampi. Sunnuntaina siivekkäitä sai odotella pitkälle iltapäivään. Valitsin ilmoitettavaksi ajankohdaksi lauantain. Viherpeippoja ei ole vähään aikaan näkynyt, mutta lauantaina nekin saapuivat pähkinöitä syömään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on siis ollut koko viikonlopun verran pihabongausta :) Se on kyllä hyvä, että voi molempina päivinä seurata lintuja. Viherpeippoja ei ole meillä näkynyt lainkaan tänä vuonna.

   Poista
 2. Kyllä pihabongailin sunnuntaina, niin kuin monena edellisenäkin vuonna. :) Lajimäärä jäi aika vaatimattomaksi, havaitsin sini- ja talitiaisen, varpusen ja pikkuvarpusen, harakan, naakan ja kesykyyhkyn. Edes tavallisesti säännöllisesti vierailevat mustarastaat eivät paikalle vaivautuneet (liekö niillä jo muita kiireitä), harvinaisemmista vieraista puhumattakaan. Mutta ei se mitään, hauskaa hommaa silti! :)

  Lajihaasteen lajimmärä on edelleen se sama 18, ei ole mitään uutta näkynyt. Muutama tosi tavallinenkin laji vielä puuttuu. Miehen mukaan meidän portailla oli muutamana aamuna näkynyt fasaanin jäljet, mutta linnusta ei (tietenkään) ole näkynyt vilaustakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin oli pihabongauksessa niukasti lajeja, tosin ei meillä yleensäkään näy kovin kummoista lajikirjoa. Mutta kyllä se siitä muuttuu kun lämpenee :)
   18 kuulostaa jo hyvältä saldolta. Taitaa olla mullakin nyt sama luku, kun bongasin kävelyllä sinisorsia ja eräänä päivänä ruokinnalle saapui varpushaukka.

   Poista
 3. Hienot lintukuvat! Tällä hetkellä ei ole juurikaan intoa kokeilla 100 lintua -haastetta, kun edellisinäkin vuosina tulos on jäänyt heikoksi. Ehkä sitten, jos tässä kevään mittaan tänne ilmestyykin tavallisuudesta poikkeavia muuttomatkalaisia tai pääsen käymään jossain lintutornissa juuri silloin kun siellä käy kuhina, niin alan täyttää listaa. Maaliskuun loppuun saakka täällä nähtävät lajit rajoittuvat kuitenkin vain näihin perustintteihin ja muihin talvehtijoihin, joita näkee meillä ympäri vuoden. Iloista helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta että alkuvuonna ei yleensä tule bongattua mitään harvinaisuuksia, eli hyvin ehtii mukaan myöhemminkin :) Minulla tuo 100 lajin havaitseminen vaati myös selvää panostusta pitkin kevättä. Useita lintubongausretkiä luontoon ja yleensä vielä varhain aamulla. En tiedä miten muut saattaa bongata jopa parisataa lintua vuodessa :O Ehkä se edellyttää juurikin sitä kärsivällistä lintutornissa seisoskelua.

   Poista
 4. Tosi hyvät lintukuvat! Enoo osallistunu kumpahankaa. Ehkä joskus.

  VastaaPoista
 5. Nyt jäi osallstumatta. Sait napattua hyvia kuvia!!

  VastaaPoista
 6. Mukavat havainnot! Osallistuin Pihabongaukseen, mutta kerrostaloasujana, kun ei ole varsinaista omaa pihaa, menin yhteen puistoon, missä on hyvä ruokintapaikka, ja seisoskelin siellä sen tunnin. Kivasti oli tinttejä, mustarastaita ja pikkuvarpusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus taajamien ruokintapaikoilla on jopa enemmän lajeja kuin täällä maaseudulla, tai ainakin siltä tuntuu :) Mukavaa ettei tarvinnut jättää pihabongausta väliin!

   Poista
 7. Tänä vuonna jäi osallistumatta.. Toki kirjaa voisi pistää havaituista lintulajeista ihan noin muutoinkin. Täytyisikin tänä keväänä ryhdistäytyä ja käydä lasten kanssa kosteikolla bongailemassa. Tässä on melko lähellä ihan hyvä paikka monenmoisen siivekkään näkemiseen.

  Ps.Kutsuin sinut blogini puolella mukaan kivaan keväthaasteeseen ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan mahtavalta, että lähistöllä on lintukosteikko - toivottavasti bongaat sieltä kaikenlaisia lintuja :)
   Kiitos, tulen kurkkaamaan haastetta, joskin olen hieman myöhässä - toivottavasti se ei haittaa!

   Poista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista