sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Mahtava arvontavoitto ja sunnuntaihöpinöitä

Syksyn kiireet ovat taas yllättäneet. Viime viikkoihin on mahtunut mielenkiintoisia työprojekteja, intensiivisiä päiviä, muutama lyhyeksi jäänyt yöuni ja pari työmatkaa. Kieltämättä nautin kiireisistä viikoista, mutta tasapainoksi kaipaan rauhallista kotona puuhastelua ja välillä myös suoranaista laiskottelua.

Kirsikanlehtiä. En aio haravoida, hyvin ovat maatuneet joka vuosi :)

IMG_9812.jpg

Mehitähdet näyttävät kasvavan vieläkin:

IMG_9813.jpg

Purppuraheisiangervon syysväritystä:

IMG_9819.jpg

Samalla huomaan, että blogipostausideoita on pää pullollaan, mutta näppäimistölle ei ole päätynyt lausettakaan. Koen, että jos mulla ei ole aikaa kirjoittaa postausta kerralla valmiiksi, niin en halua edes aloittaa. Ja koska kirjoitan yleensä postauksia tunnin tai jopa pari (mukaan lukien kuvien käsittely ja myös yleinen ajatusten haahuilu), niin harvoin työpäivien jälkeen löydän tällaista aikaa. Sitten olen yhtäkkiä tilanteessa, jossa mielessä on kolmen tai neljän postauksen verran asiaa, enkä osaa päättää, mistä aloittaisin. Ensimmäisen maailman ongelmia.

Pelargonit viihtyvät edelleen kohtalaisen hyvin lämmitetyssä kasvihuoneessa. Autotallissa on edelleen liian lämmintä, enkä halua tuoda pelakuita sisälle pimeään 17 asteeseen. 

IMG_9816.jpg

Katsotaan kuitenkin, mistä kaikesta ehdin tänään kirjoittaa. Ainakin yksi juttu, jota haluan hehkuttaa, on kohdalleni osunut pale red rose -blogin arvontavoitto. Katja arpoi blogissaan Linnut lähellä -kirjan ja täytyy sanoa, että en ole pitkään toivonut voittavani mitään yhtä paljon! Rakastan valokuva- ja luontokirjoja, koska ne herättävät tunteita.

IMG_9822.jpg

Olen päässyt vasta palkintokirjan alkuun, mutta jo nyt voi sanoa, että tämäkin kirja vetoaa tunteisiin ja tarjoaa lisäksi myös kourallisen uusia faktoja. Ensimmäisissä kappaleissa kerrotaan esimerkiksi, että tervapääskyt pysyttelevät tauotta ilmassa kuukausia tai että "lintu voi laulaa kahta erillistä säveltä yhtä aikaa eräänlaisena duettona itsensä kanssa".
Alun jälkeen kirjassa tutustutaan tarkemmin lähes kolmeenkymmeneen lintulajiin. Näissä kappaleissa olisin kaivannut jopa enemmän ja syvempiä tietoja kustakin lajista, mutta ymmärrettävistä syistä (kirja on jo nykyisellään melko iso paketti) niitä ei ole mahdutettu mukaan.

IMG_9826.jpg

Mielenkiintoisten kuvausten ja faktojen lisäksi kirjassa on useita mainioita valokuvia linnuista. Niissä on ilmeisesti pyritty nostamaan erityisesti esille "tavallisten" lintujen kauniiden höyhenpukujen yksityiskohtia. Ja olen vahvasti samaa mieltä sen kanssa, mitä kirjassa todetaan:

"Kun pääsee niin lähelle, että näkee jokaisen värisävyn ja jokaisen läikehtivän pikkuhöyhenen kaikki vivahteet, tajuaa, etteivät vain koreimmat linnut ole kauniita. Ettei mitäänsanomattomia lajeja ole lainkaan." 

IMG_9824.jpg

IMG_9825.jpg

Kiitos pale red rose -blogin Katjalle tämän mukavan arvonnan järjestämisestä! Katja esittelee arvontapostauksessaan kirjaa myös tarkemmin.

Jos lintu- ja ylipäätään luontokuvat kiinnostavat, niin suosittelen vilkaisemaan myös juuri julkaistuja Vuoden Luontokuva 2018 -kilpailun voittajakuvia tältä sivulta. Taitavia ja inspiroivia otoksia jokainen. Tykkään itsekin valokuvaamisesta, mutta taidan tykätä vielä enemmän muiden kauniiden valokuvien katselusta. Voisinkin tässä kysyä, että satutteko seuraamaan esim. Instagramissa luontokuvaajia? Ottaisin mielelläni vastaan hyviä vinkkejä! Tällä hetkellä seuraan itse vain Suomen Luonnon ja Markus Varesvuon tilejä.

Mukavaa sunnuntain jatkoa!

27 kommenttia:

  1. Hienosti jaksavat pelargonisi vielä kukkia. Minun omani ovat jo varaston ikkunalla talvisäilytyksessä.
    Upeita kuvia tuossa voittamassasi kirjassa. Pitääpä käydä kurkkaamassa tuon kuvakisan otoksia. Pidän luontokuvista, mutta en kuitenkaan erityisemmin seuraa luontokuvaajia sosiaalisessa mediassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekin yllättynyt pelargonien sinnikyydestä. Vähän tosin huolestuttaa niiden lannoitetilanne - viimeksi syyslannoitin niitä varmaankin pari kuukautta sitten ja nyt mietin, että olisiko pitänyt lisätä vielä lannoitetta, jotta jaksavat talven yli.

      Poista
  2. Tulin juuri miettineeksi, että jos itse yrittäisin kirjoittaa postauksen valmiiksi kerralla, en saisi varmaan mitään julkaistua :D Teen hetken silloin, toisen tällöin, riippuu siitä, miten lapset viihtyvät. Jonkun aikaa teen myös iltaisin lasten mentyä nukkumaan, mutta isännän ollessa kotona se aika on rauhoitettu meille. Postauksia minulla on aloitettuna varmasti lähemmäs 20kpl, joista muutama on aina lähiaikoina julkaistavaksi tarkoitettuja. Tyylejä on näemmä hyvinkin erilaisia :) Purppuraheisiangervon syysväri on huikea! Pelargonit näyttävät viihtyvän hyvin kasvihuoneessa, noin paljon kukkiakin vielä jäljellä. Mukavia hetkiä arvontavoiton parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun avasit hieman kirjoitustapaasi. Sulla on niin hyvä postaustahti ja olenkin miettinyt, että miten sellainen onnistuu :)
      Itselläni yleensä käy keskeneräisten postausten kanssa niin, että ennen pitkää deletoin ne, koska en koe sisältöä enää relevantiksi.
      Iltaisin haluan myös priorisoida yhteistä aikaa puolison kanssa koneella istumisen sijaan, joten siksikin blogaaminen jää. Mutta tähän priorisointiin olen silti hyvin tyytyväinen :)

      Poista
  3. Hieno kirjavoitto! Ja kiitos tuosta linkistä voittaneisiin valokuviin. Olihan huikeita! Mukavaa alkanutta viikkoa - toivottavasti vähän leppoisempaa menoa on edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löysit valokuvien pariin. Minustakin siellä oli tosi montaa upeaa helmeä, joita ei voi kuin tuijottaa ja ihastella.
      Tästäkin viikosta uhkaa tulla kiireinen, yksi työmatka taas tiedossa - mutta tällaisia syksyt aina ovat. Ja tosiaan itse asiassa tykkään tästä :) Täytyy vain muistaa välillä ladata riittäväti akkuja.

      Poista
  4. Kirsikanlehtimatto onkin kaunis kuin taideteos. Pelargoniasi näyttävät kukkivan vielä runsaasti. Minulla ovat jo autotallissa talvehtimassa ja lopettelemassa kukintaansa.

    Mukavia ja antoisia lukuhetkiä lintukirjan parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen postauksen julkaisemisen jälkeen mietin juurikin, että kuinka järkevää on enää lämmittää öisin kasvihuonetta pelargoneille. Eli varmaankin ensi viikonloppuna siirrän myös pelakuut sisälle.
      Kiitos ja mukavaa alkanutta viikkoa sinne!

      Poista
  5. Mahtava arvontavoitto! Onnittelut!
    Mulla menöö viäläki kauemmi juttujen kirijoottamises. Oon nii hiras joka kääntees ja muutaki pitääs keriitä tekemähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, jotenkin lohdullista kuulla, että en ole ainoa hidastempoinen bloggaaja. Ja juurikin se, että kaikkea muutakin pitäisi tehdä!

      Poista
  6. Kiva ja kiva että voitto oli mieleinen. :-) Bloggaamisessa on minullakin haastetta saada riittävästi omaa aikaa tekstien luomiseen ja järjestelyyn niin, että jutut voi ymmärrettävästi tuoda esille lukijoilleni. Monesti kirjoitan paljon tekstiä suoraan ajatuksista ja lopulta referoin ne paljon, paljon pienempään "pakettiin". Minulle on tärkeää saada teksteihin mukaan myös tunnetta ja ajatuksia eikä pelkkää asiatekstiä. Ihania syksyn värejä olet tallentanut. Käyn katsomassa luontokuvalinkin kunhan ehdin, kiitos. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä, oli todellakin mieluisa kirjapalkinto! :)
      Mielenkiintoinen taktiikka sulla blogijuttujen kirjoittamiseen. Itse yritän ehkä enemmänkin hahmottaa kaikki teemat ensin päässäni ja sitten kirjottaa ne auki. Minusta on tosi silmiä avaavaa, että voi olla toisenlaisiakin tekniikoita :) Sitä vaan jotenkin jumittaa omissa tavoissa, eikä edes hahmota, että on muitakin keinoja.
      Tunnetta olisi tärkeää saada mukaan, olen samaa mieltä.

      Poista
  7. Mielenkiintoinen lintukirja, onnea voiton johdosta!

    VastaaPoista
  8. Onnea, sinä voitit tuon kauniin kirjan!
    Kauniita kuvia, kirsikanlehtimatto on niin ihastuttava, ettei sitä raaskikaan haravoida pois.
    Lohdullista kuulla, että muiltakin menee aikaa blogipostausten kirjoittamiseen. Tekstin laatimiseen, kuvien pienentämiseen ja lopuksi vielä tekstin muokkaamiseen menee helposti tunti, ellei enemmänkin. Toisinaan saan tehtyä postauksen yhdellä istumisella. Toisinaan taas teen luonnoksen ja syvennyn siihen myöhemmin paremmin. Joskus käy niinkin, ettei luonnos koskaan päädy julkaistavaksi. Teksti-idea ei vaan enää toisella kertaa sytytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin on kiva kuulla, että postausten kirjoittaminen ei tapahdu ihan sekunnissa. Mulla osana rutiinia on vielä kuvien käsittely (hyvin kevyt, mutta osa prosessia silti), niiden lataaminen Flickr kuvapalveluun ja linkittäminen blogiin sieltä.
      Tosin tekstin tuottaminen on se hitain osuus. Välillä sitä tulee helposti ja välillä taas ei. Joskus koen, että en saa puettua ajatuksiani riittävän hyvin sanoiksi ja tällöin postaus saattaa lentää kokonaan roskakansioon.

      Poista
  9. Oi miten kauniita lintukuvia kirjasta löytyy! Ihana arpavoitto, onnea! :)
    Täällä kans yksi, jolla postausten tekemiseen kuluu aikaa. Siksi niitä ei kiireisinä viikkoina juuri ehdi tehdä. Joskus naputtelen niitä jemmaan valmiiksi useamman ja laitan ajastuksella tulemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, arpavoitto oli todella kiva :)
      Postausten kirjoittaminen jemmaan on tosiaan hyvä keino, olen hyödyntänyt sitä myös välillä. Se on erityisen toimiva silloin kun on hyvä blogi-inspis ja montaa postausideaa.

      Poista
  10. Ihania pelargoneja!
    Blogiluettelossani on Jarin retkiblogi. Esim. tässä postauksessa on mainioita lintukuvia: https://jaripasuri.wordpress.com/2018/05/01/kevaan-lintuja/
    Instagramissa suosikkini on https://www.instagram.com/gecko_59/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä Sara! Jarin retkiblogissa oli komeita lintukuvia.

      Poista
  11. Onpa kerrassaan taidokkaita lintukuvia. Ihan kuin lintutauluja!
    Minäkään en muuten haravoi enää nykyään lehtiä. Autan himppasen luontoa ja vetelen ruohonleikkurilla lehtien yli, jolloin tulee yhä pienempää silppua. Kyllä ne kevääksi ovat maata parantaneet ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruohonleikkurilla lehtien silppuaminen on varmasti fiksu keino! Sitä voisi harrastaa meilläkin.

      Poista