lauantai 30. syyskuuta 2017

Lauantain pihakuulumiset

Huh, onpa puutarhassa vielä paljon tekemistä! Totuus paljastuu heti, kun pääsee taas parin viikon tauon jälkeen kunnolla puutarhatöihin kiinni :) Mutta aivan mahtava fiilis askarrella ulkona omaan tahtiin. Aloitin tänään kasvihuoneessa sadonkorjuulla - keräsin viimeiset tomaatit pois ja leikkasin rungot kompostiin. Paprikoita ja chilejä tuli myös. Nyt on kasvihuone melkein tyhjillään, enää pari paprikaa jäi sinne vielä kypsyttelemään hedelmiä.

IMG_7623.jpg

IMG_7632.jpg

IMG_7643.jpg

Tänään olin alun perin ajatellut istuttaa maahan kassillisen pieniä kukkasipuleita, jotka nostin alkukesästä puolivahingossa syyshohdekukkia jakaessani ylös. Todellisuudessa en päässyt ihan sipulihommiin asti, sen verran oli kaikkea muuta. Sipulien sijaan istutin kukkapenkkeihin viimeiset esikasvatetut palloesikot, toivottavasti ehtivät vielä hyvin juurtua paikoilleen ennen talven tuloa. Talvesta puheen ollen - perjantaiaamuna huomasin auton ikkunoiden olevan osin jäässä. Siis kääk. Ei kai nyt vielä?

Hallavaara ei ole kuitenkaan säikäyttänyt ojakellukkaa. Se on aloittanut toisen kukinnan:

IMG_7620.jpg

Reunusasteri on avaamassa ensimmäistä kymmenistä kukkanupuistaan:

IMG_7621.jpg

Lisäksi kitkin tänään kukkapenkkejä ja leikkasin nurmikon. Sama taitaa toistua huomennakin, molemmassa hommassa on nimittäin vielä työsarkaa edessä. Tein myös tyypillisen puutarhakierroksen ja huomasin, että joku oli jo nakertanut keväällä istuttamiani pensaita ;( Pihajasmiketta oli maisteltu ja valkokirjokanukan oksia napsittu lyhyemmäksi. Täytyy siis piakkoin laittaa verkkoja paikoilleen!

Lopuksi vielä kuvia puutarhasta kahden viikon takaa. Silloin jopa aurinko näyttäytyi hetkeksi! Se oli yhtä harvinainen näky kuin tämä perhonen.

IMG_7615.jpg

Purppurapunalatva on kolmessa vuodessa kasvanut kunnolla ja jokaisena vuonna sille on tullut noin  puoli metriä lisää korkeutta. Nyt se vaikuttaa olevan maksimimitoissaan, tuskin enää tästä venähtää :)

IMG_7600.jpg

Punalatvojakin korkeammalla siintävät auringonkukat. Täydellisiä uuteen saviseen penkkiin, ovat kasvaneet siinä ilman mitään ongelmia.

IMG_7619.jpg

Uusi ihana ostos 'Wim's Red' hehkuu kukkapenkissä. En vaan ymmärrä että miksi en ole jo aiemmin hankkinut useampia hortensioita?

IMG_7593.jpg

Muhkea revonhäntä oli pari viikkoa sitten viherluteiden suosiossa.

IMG_7602.jpg

IMG_7604.jpg

Huomasin kylväneeni kukkapenkkiin yksivuotisia kiinanastereita. Se oli pieni yllätys :) Muistan tyhjentäneeni joitakin siemenpusseja keväällä kukkapenkkeihin, mutta kiinanastereista mulla ei ollut mitään mielikuvaa. Siellä ne nyt sinnikkäästi kukkivat.

IMG_7605.jpg

Myös kelloköynnös kukkii yhä. Kuva on otettu pari viikkoa sitten, mutta tänäänkin löytyi vielä kukkia.

IMG_7589.jpg

Aiemmassa postauksessa selitin, että en ole ihan vakuuttunut muhkeista daalioista ja suosin mieluummin yksinkertaisia versioita. Taidan nyt pyörtää sanomiseni, koska en ole vähän aikaan nähnyt mitään näin täydellistä:

IMG_7610.jpg

Tähän kuvaan on hyvä lopettaa :) Mukavaa viikonlopun jatkoa kaikille!

26 kommenttia:

  1. Jopa on muhkeaa satoa kasvihuoneestasi. Kasvarin tyhjennyksen aloitan myös, meillä halla on käynyt muutaman kerran ja tosi surullista on autonikkunoiden raaputtaminen, kesä saisi vielä jatkua. Nätti tuo reunusasteri! Kuinka korkeaksi se kasvaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hrr, pakkasöitä ei todellakaan vielä kaivattaisi. Reunusasteri kasvaa meillä melko tuuheaksi puskaksi, ehkä sellainen 40 cm? Tosin mun mittakaava-arviot ovat aina pielessä :D

      Poista
  2. Oi oi miten upeaa satoa olet saanut kasvihuoneestasi. Upea daalia. - Mukavaa lokakuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Gardener's Delight' -tomaatit ovat olleet hurjan satoisia :) Mukavaa lokakuuta myös sinne!

      Poista
  3. Hyvänen aika, miten hieno sato. Kauniin kukkaisaa vielä sinulla, väreja ja perhosiakin. Kasvatitko itse palloesikkoja? Hurjan kylmä oli perjantaiaamu. Toivottavasti ei vielä tulisi pakkasia, ehtisit nauttia kunnolla astereistasi. Onpas jännän näköinen tuo revonhäntä, kuin häntä tosiaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo, perhoset ja iso osa väreistä olivat kahden viikon takaa. Tänään on ollut taas vaihteeksi harmaata, kuinkas muutenkaan :/
      Palloesikot olivat tosiaan itse kasvattamia, ainoat esikot jotka tänä keväänä itivät! :)

      Poista
  4. Tästä tulee ihailuvastaus, mutta on sinulla niin paljon siellä ihailtavaakin; huima sato kasvarista! Paprikatkin ovat noin hyvin ehtineet kypsyä! kelloköynöksen kukka on kyllä niin kaunis, voiko kauniimpaa ollakaan? Tuota Wim´s Rediä olen minäkin miettinyt hankkivani... vieläköhän sittenkin ostaisin..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku :) 'New Ace' paprikat ovat olleet meillä nopeita kypsymään, mutta suippopaprikat 'Thor' paaljon hitaampia. 'Wim's Redin' hankintaa kannatan :D Se on aivan ihana!

      Poista
  5. Ihanaa satoa, hjam! Syysasterin kukinta on yksi syksyn huipennuksista, se on kyllä niin upeaa <3 Mukavaa sunnuntaita Sinulle. Kiva kun löysin blogiisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysasteri on todella reipas kukkija, aloittaa silloin kun muut lopettavat :) Mukavaa sunnuntaita myös sinne!

      Poista
  6. Vau, mikä tomaattisato! Minullakin sipulit odottavat vielä maahan pääsyä. Ihana wims red, se menee hankintaan, mahtava väri! Ja vielä ihanampi kelloköynnöksen kukka, en tänäkään vuonna ehtinyt näkemään sen kukintaa. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tomaatit kypsyvät vielä hyvin sisällä. 'Wim's Redin' sävy on täydellinen, hieman vanhan ajan roosaa ja myös säväys pinkkiä :)
      Mukavaa sunnuntain jatkoa myös sinne!

      Poista
  7. Mikä määrä luteita. Meillä ne on jostain syystä olleet vähissä tänä vuonna. Hortesiat on hieno kasvisuku, valikoimaa riittää, 'Wim's Red' on yksi kauneimmista.
    Mahtava tomaattisato!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole aiempina vuosina näkynyt luteita, mutta tänä kesänä niitä on sankoin joukoin! En tiedä miksi näin. Hortensioita täytyisi kyllä hankkia lisää. Haaveilen hortensia-aidasta, tosin sellaisen toteutus vaatii melkoista kaivamista :) Heti kun hankitaan kaivinkone..

      Poista
  8. Ihanaa kasvihuoneen ja kukkasatoa! Upeita värejä!
    Onko tuo ruusunpunainen ihanuus tosiaan ojakellukka? Enpä ole noin kaunista kukkaa nähnytkään vähään aikaan. :)
    Mukavaa uutta viikkoa ja aurinkoista lokakuuta!

    VastaaPoista
  9. Kiitos Sara :) Ojakellukan lajike on 'Flames of Passion' ja sen väri on minustakin aivan täydellinen! Mukavaa lokakuuta, toivottavasti tosiaan aurinkoista :)

    VastaaPoista
  10. Voi miten hehkuvan punainen sato sinulla! Kauniita puutarhanäkymiä myös. Mukavaa alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
  11. Hyvännäköistä satoa olet päässyt korjaamaan. Meillä on tomaatit pihamaalla ja niissä on vielä paljon vihreitä.
    Revonhäntä on upea kasvi. Kuinka ihmeessä se kerää noin paljon luteita. Nyt tajuan, että meillä niitä ei juurikaan ole näkynyt. Mutta kotiloita meillä taas riittää.
    Hortensiat ovat näyttäviä kasveja ja kukkivat niin ihanan pitkään. Itse pidän ehkä eniten Annabellasta, vaikka se perinteinen syyshortensia on myös edelleen upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkään ei ole ollut luteita aiempina vuosina, ties mistä nyt ovat ilmestyneet. Voi harmi että teilä on kotiloita. Sitä vitsausta meillä ei vielä ole, etanoita kylläkin.
      'Annabelle' -hortensia näyttää kuvissa upealta. Täytyisi oikeastaan perustaa ihan oma hortensia-alue, täytyykin ottaa ensi vuonna työn alle :)

      Poista
  12. Ihania kuvia♥ ja voi miten kivasti on tullut satoa, näyttävät niin herkullisilta nuo tomaatit ja paprikat..Nam!!:) Hauskannäköinen tuo revonhäntä! Mukavaa alkanutta lokakuuta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Paprikasato yllätti minutkin. Ja 'Gardener's Delight' on ihan huippulajike - puskee ihan kunnolla tomaatteja :)

      Poista
  13. Ihanan näköiset tomaatti kuvat. Sinulla kukkii siellä vaikka mitä. Minä hankin yhtenä vuonna hortensioita alesta peräti 11 kpl. Iski Vileenit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, 11 hortensiaa, ihan mahtavan aleiskun olet tehnyt! Aloin juuri miettimään, että pitäisi perustaa uusi istutusalue pelkästään hortensioille. Silloin tulisi tehdä samanlainen ostosreissu :)

      Poista
  14. Hieno tomaattisato ja niin kaunis on daaliasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 'Gardener's Delight' on ollut todella satoisa. Pian täytyy nostaa daalian juurakot sisälle ja toivoa, että selviävät talven yli.

      Poista