sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Puutarhan syksy

Mainio viikonloppu! Molempina päivinä oli ohjelmassa puutarhan syystöitä ja koska myös mies tuli mukaan auttamaan, ollaan nyt jo selkeästi voiton puolella!
Eilen tihutti vettä, joten pysyttäydyin kasvihuoneen puolella: poimin viimeiset paprikat, tyhjensin ja siivosin koko kasvarin. Aloitin jo pari viikkoa sitten, joten loppusiivous sujui nopeasti. Mies verkotti uudet puut ja pensaat, joskin osa niistä oli jo kärsinyt peurojen maistelusta :(

Tänään oli sitäkin ahkerampi puutarhapäivä, koska sade lakkasi vihdoin ja puolen päivän maissa myös aurinko ilmestyi esiin. Kompostikehikko täyttyi hyvää vauhtia, kun leikeltiin kaikki yksivuotiset kasvit silpuksi ja vietiin ne maatumaan. Auringonkukkien paksujen varsien pilkkomista varten tarvittiin järeät oksaleikkurit. On käsittämätöntä, miten muutamasta parimetrisestä auringonkukasta syntyy kevyesti puoli kompostikehikollista vihermassaa. Kasvoivat vielä tiukassa savessa - uskomatonta kasvuvoimaa!
Päivän päätteeksi kaikki alkoi näyttämään kohtuullisen siistiltä ja pääsin loppuhuipennuksena sipulihommiin, eli istuttamaan ensi kevään tulppaaniloistoa.

Ostin tänä vuonna hyvin maltillisesti sipuleita, yhteensä vain 90 kappaletta. Saattaa olla, että ensi syksynä täytyy sitten taas panostaa enemmän. Maahan pääsivät seuraavat aarteet: vaaleanpunainen 'Angelique', pinkki 'Queen of Marvel', punainen 'Antraciet' ja violetti 'Royal Acres':

tulput2017_1.jpg

Lisäksi lajikkeet 'Ollioules', 'Holland Chic', viehättävänsävyinen 'Yonina', valkoinen 'Purissima' ja 'Don Quichotte':

tulput 2017_2.jpg

Päivän päätteeksi tein puutarhakierroksen kameran kanssa. Suuntasin suoraan kuvaamaan tätä ihanuutta, syyskimikkiä 'Brunette':

IMG_7666.jpg

IMG_7664.jpg

Muita kukkijoita ei sitten enää paljoa olekaan. Daalia vielä sinnittelee:

IMG_7650.jpg

Viljelylaatikon yrtti-iisolla on vielä väriä tallessa:

IMG_7657.jpg

Punarevonhäntä loistaa voimakkaana:

IMG_7658.jpg

Terassikatoksen alla kukkivat viimeiset pelargonit:

IMG_7661.jpg

Reunusasteri on vasta pääsemässä oikeuksiinsa:

IMG_7651.jpg

Muualla näyttää syksyiseltä. Kuorikatepolulla on iloinen sieniryväs:

IMG_7654.jpg

Siperianlehtikuusi ja pihlaja muodostavat hienon syysvärikombon:

IMG_7673.jpg

Tämä postaus poukkoilee aiheesta toiseen, mutta minun täytyy vielä jakaa kuvia luumuista kahden viikon takaa. En kuitenkaan ehdi blogiin uudelleen kuin aikaisintaan viikon päästä, joten kaikki isken kaiken tähän samaan postaukseen :)
Istutimme puutarhaan kaksi luumupuuta kesällä 2014. Viime vuonna luumusato näytti alkuun lupaavalta, mutta kesän edetessä oli selvää, että luumut kärsivät kääriäisten iskusta. Keräsin syksyllä kassillisen reikiintyneitä luumuja suoraan roskiin. Tänä vuonna oli parempi tuuri ja toinen nuorista luumupuista ('Kuokkala') tuotti melko kivasti satoa! On ihan mahtava tunne, kun huomaa kehitystä tapahtuneen - istuttaessa melko nuori ja heiveröinen puu, joka ensimmäisenä kasvuvuonna tarvitsi kunnon tuet, jotta ei kaatuisi tuulenpuuskissa, on nyt vankistunut ja kasvattaa kauniita luumuja. Tämän takia puutarhanhoito on niin palkitsevaa :)

IMG_7644.jpg

IMG_7646.jpg

Poden hieman huonoa omatuntoa siitä, että en ole ehtinyt vastaamaan kommentteihin, enkä lainkaan lukemaan tai kommentoimaan teidän postauksia. Kiitos kun olette siitä huolimatta pysyneet mukana ja jättäneet kommentteja.

Kauniita ja aurinkoisia syyspäiviä kaikille!

24 kommenttia:

 1. Upeat värit tuossa lehtikuusessa ja pihlajassa. Niin syksyisen lämmin kuva. Luumut ovat niin mehevän näköisiä. Viimeiset kukat vielä sinnittelevät. Mutta mielessä lienee jo seuraava kevät ja muhevat tulppaanikasvustot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikuusi on todella upea syksyisin. Vääjäämättä ajatus kääntyy jo talveen ja poispäin puutarhakaudesta. Kevät ei vielä ole mielessä, mutta ei siinä varmasti pitkään kestä, ennen kuin taas suunnitellaan uutta :) Nyt on vielä muutamia syyshommia mielessä, mutta kohta tämäkin puutarhavuosi on pulkassa.

   Poista
 2. Meillä aina vaan odotellaan omaa luumusatoa, ei kuulu eikä näy vaikka vanhin puista on ollut jo muutaman vuoden. Vesikielellä katsoin kuviasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi ettei luumusatoa näy eikä kuulu. Meillä toinen nuorista luumuista, 'Laatokan Helmi', ei ole myöskään kantanut hedelmää. Ja aiempina vuosina hyvin satoisa kriikuna teki tänä vuonna vain muutaman luumun. En tiedä miksi :/

   Poista
 3. Oletpa ollut ahkerana ja saanut paljon syksyn töitä tehdyksi.
  Minäkin istutin tänään muutaman pussin narsisseja ja poistin mieheni avustuksella osan liian laajaksi levinneistä siperiankurjenmiekoista. Niiden juurakot ovat tosi tiiviitä ja kovia, joten tarvitsin miehistä apua niiden jakamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut pakko ahkeroida, viime kerrasta on ehtinyt vierähtää jo pari viikkoa :D
   Miehinen apu on monesti tarpeen ja ihanaa, että sitä on tarjolla :) Meilläkin työt sujuivat kuin siivillä, kun oli kaksi ihmistä tekemässä.

   Poista
 4. Kauniita kuvia! Taitaa aurinkoiset syyspäivät olla haave vain. Mutta otetaan, mitä annetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma :) Se voi olla, että aurinkoa ei nyt muutamaan kuukauteen paljon näy.. mutta toivotaan tietysti parasta!

   Poista
 5. Herkullisen näköisiä luumuja meilläkin Kuokkala teki tänä vuonna ensimmäiset luumut, että päästiin hieman maistelemaan. Auringonkukat ovat kyllä niin ihania mutta syksyllä niiden pois kitkeminen on aika työlästä. Alkuvuosina istuttelin auringonkukkia kukkamaalle mutta syksyllä valtavan juuriston mukana lähti iso osa kukkamaasta joten siitä viisastuneena olen kasvattanut auringonkukat ihan erillään muista kasveista. Kivaa syksynjatkoa. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sielläkin on maisteltu luumusatoa :)
   Mä olen jättänyt auringonkukkien juurakon maahan. Katkaisen vaan varren ja annen juuriston maatua itsekseen.
   Mukavaa syksyä myös sinne!

   Poista
 6. Lehtikuusen syysvärit on kerrassaan upea. Kolikko Brunette on minulla edelleen hankintalistalla. Rautakaupan kesäpihalla näin sellaisen elokuussa, mutta kasvi oli rutikuiva ja hinta 10 euroa, joten en ostanut. Kaunis se on, joten listalla pysyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bruneten kukintaa saa odottaa koko kesän, mutta se on erikoisuudessaan todella kaunis! En myöskään maksaisi huonolaatuisesta kasvista kymppiä :(

   Poista
 7. Ihanaa tulppaaniloistoa on sinulla keväällä tiedossa... Herkullisia luumuja, sen voin arvata! Meidän luumupuumme antavat vielä odottaa satoa! Syyskimikki on minulla ensimmäistä kesää, mutta luulen, että istutin liian varjoiseen paikkaan, taidan keväällä tehdä siirron. Blogin kanssa pitää toisinaan kiirettä, että ehtii kirjoittelemaan, saatikka kommentoimaan, elämässä on niin paljon muutakin:) Mukavaa viikkoa sinulle, Piparminttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sielläkin on tulevina vuosina herkullisia luumusatoja tiedossa :) Minun syyskimikki on myös melko varjoisassa paikassa talon pohjoispuolella (jää siis talon varjoon), mutta kesällä tietysti saa siitä huolimatta monta tuntia auringonvaloa aamuisin.
   Jotenkin pääsin vieraantumaan blogista muiden asioiden täyttäessä kalenteria ja nyt kun olisi aikaa, ei ole enää oikein kirjoittamisen aiheita. Mutta eiköhän tämä suvantovaihe kohta taas lopu :)

   Poista
 8. Ihastuttavia tulppaaneja olet valinnut! Luumupuu olisi mahtava, mutta lieneekö sellaista lajiketta joka tuottaisi satoa V-vyöhykkeellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaaneja on vaikea valita, harmi kun ei voi kaikkea mahduttaa puutarhaan :D
   Taitaa tosiaan moni luumulajike olla enintään IV-vyöhykkeelle sopiva :/

   Poista
 9. Upeita kerrottuja tulppaaneja herkkuväreissä olet valinnut! Ja muutenkin todella kukkaisaa on puutarhassasi vielä. Olette olleet hurjan ahkerina miehesi kanssa. Luumupuu on tehnyt ihanan sadon teillä. Älä sure kommentointeja, aina ei vain ehdi! Onnellista syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä ymmärsin kerrottujen tulppaanien kauneuden ja niitä piti tänä syksynä saada ehdottomasti lisää :)
   Luumupuuta ajattelen aina lämmöllä, koska se on lahja entisiltä työkavereilta <3
   Kiitos toivotuksista ja mukavaa syksyä (vai onko se nyt kohta jo talvi..?) myös sinulle! :)

   Poista
 10. Upeita tulppuja. Kuin karkkeja. Ihanat yrtti-iiso ja revonhäntä. Noita pitäisi yrittää kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Ehdottomasti kannattaa yrittää kasvattaa molempia, ihania ovat :)

   Poista
 11. Ihania tulppaaneja ja upea tuo syyskimikin kukinta! Kauniita lokakuun lopun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskimikin sivuversot eivät ehtineet kukkaan lainkaan, pakkasyöt varmistivat sen. Mutta onneksi ehdin nähdä ja ikuistaa pääverson kukinnan.

   Poista
 12. Hieno hehku lehtikuusessa! Ja herkullinen setti tulppaaneja, noita kelpaa odotella kevääksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tosiaan edessä kevään ja sipulikukkien pitkä odotus :)

   Poista