sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Voiton puolella

Muutaman tehokkaan kitkemis-, leikkuu- ja raivauspäivän jälkeen alkaa tilanne puutarhassa normalisoitua. Siis vihdoinkin! Paitsi että yhden penkin kitkeminen jäi tarkoituksella puolitiehen. Kylvin sinne alkukesästä lehtosinilatvaa ja mahdollisesti jotain muutakin ja nyt on lähes mahdotonta tunnistaa, mikä on perennan alku ja mikä ei.

IMG_7149.jpg

IMG_7151.jpg

Kun puutarhan vuodet ovat aina omanlaisia, niin sama tilanne tuntuu olevan rikkaruohoillakin. Tänä vuonna meillä on nimittäin ensimmäistä kertaa piharatamoa, peltoemäkkiä sekä ihan hulluna pihatähtimöä. Yhtä penkkiä vaivaa ensimmäistä kertaa peltokorte. Voikukat eivät toisaalta ole tänä vuonna läheskään niin paha vitsaus kuin viime kesänä. Taimiostokset ovat todennäköisesti syynä uusien "rikkaruoholajikkeiden" ilmaantumiseen, johonkin on jäänyt siemen tai juurenpätkä. Tai sitten siemenet kulkeutuvat ihan vain tuulen tai lintujen mukana.

IMG_7167.jpg

IMG_7195.jpg

Heinäkuussa minulla on puutarhassa selvästi pieni riski vaipua ajoittaiseen epätoivoon. Osa perennoista rehottaa niin reippaasti, että kukkapenkit näyttävät paikoin sotkuisilta. Eikä siinä mitään, minähän tykkään cottage-garden-tyylisistä näkymistä. Paitsi että ne saisivat olla jossain hieman kauempana, ei ihan terassin vieressä. Siinä sitten pohtii itsekseen, että miten saisi jonkun kuningasidean penkkien uudelleenjärjestelyyn tai uusien penkkien perustamiseen.

IMG_7199.jpg

Mutta suunnitelmat saavat nyt jäädä vähäksi aikaa muhimaan. Huomenna odottaa edessä taas arki ja töihinpaluu. Miten loma meneekin aina niin nopeasti? :D
Loppuun vielä ensimmäinen kukkiva daalia ja samalla myös tämän puutarhan ensimmäinen daalia ikinä :) Oli mielenkiintoista puuhailla keväällä juurakoiden kanssa. En meinannut uskoa, että ihmeellisista kuivuneen näköisistä juurenpaloista kasvaa ikinä mitään.

Daalia 'Musetten' kukka on avautuessaan punainen:

IMG_5423.jpg

..ja vaalenee myöhemmin:

IMG_7163.jpg

24 kommenttia:

 1. Sinulla on paljon kaunista kukintaa puutarhassasi. Upea daalia, niin hieno väri. Minun daaliani ovat vasta aukeamassa. Mukavaa töihin paluuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli!
   Minulla on myös vielä muutama daalia nuppuvaiheessa, jännitää että mitä niistä paljastuu :)

   Poista
 2. Upea daalia. Onko tuo kurjenpolvi vaaleanpunainen verikurjenpolvi? Kitkeminen on lystiä puuhaa, välillä on melkoista lottoamista onko pieni taimi rikka vai perenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvassa on neidonkurjenpolvi. Se on melko matala, kuva ehkä vääristää hieman sen kokoa.

   Poista
 3. Jopa oletkin ollut tehokas! Uskon myös, että taimipottien mukana tulee rikkojen juuria tai siemeniä ja se on harmillista, korte on harmillinen kaveri kukkamaassa, sitä ei kovin helpolla saa kitkettyä lopullisesti.

  Kauniita kukkijoita pihallasi! Oikein mukavaa töihinpaluuta, toivottavasti lomasi oli rentouttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiennyt että peltokorte on ikävä vihollinen. Täytyy ehkä yrittää seuraavalla kerralla kaivaa sitä kunnolla juurineen pois.
   Kiitos toivotuksista :) Loma oli oikein ihana!

   Poista
 4. Kaunista kukintaa puutarhassasi ja upea väriä vaihtava daalia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässähän sitä melkein innostuu daalioista :)

   Poista
 5. Kauniilta näyttää, mielenkiintoinen daalia, joka vaihtaa väriä:) Minulla peltokorte on vitsaus, jota en jaksa edes yrittää juurineen kitkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, onko sielläkin peltokorte kiusana.. Ihan typerää, että rikat viihtyvät ja lisääntyvät, kun taas monet perennat eivät halua millään laajentua :)

   Poista
 6. Kitkemistä riittää, aina ja ikuisesti, ainakin täällä... Upea daalia!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kitkeminen ei lopu ikinä..! Ei sitä voi silti jättää tekemättäkään.

   Poista
 7. Your garden is so beautiful !! Nice to see your fantastic photos !!
  Greetings

  VastaaPoista
 8. Kauniit kukat ja upeat nuo daaliat.
  Taimiostosten mukana saattaa tosiaan tulla ikäviä kylkiäisiä. Keuhkosammal ja rentohaarikko, joitain mainitakseni. Korte on tosi hankala hävitettävä ja uskon, ettei sitä täysin saa poistettua, jos se pääsee kunnolla juurtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin rentohaarikon ja siis perhana, juuri tämä mattomainen kasvi leviää meilläkin. Tekee helposti uusia aluevaltauksia. On mielestäni ilmestynyt vasta tänä kesänä, samoin kuin korte.

   Poista
 9. Rikkaruohot ottaa oman tilansa, se on vissi. Vesiheinä meillä valtaa tilaa ihan simona ja kasvaa muutamassa päivässä pienestä alusta isoksi puskaksi. Hoh hoijaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, vesiheinä on sama kasvi kuin pihatähtimö. Sama rikka siis meilläkin riesana! Aina niitä rikkaruohoja saa olla taltuttamassa.

   Poista
 10. Näyttää ihanalta! Kauniita kukkia! Raivasin yhtenä iltana kottikärryllisen perennakarkureita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta ihanaa jos sulla on perennakarkureita raivattavana eikä niinkään rikkoja :D Nojoo, ovathan ne perennatkin väärässä paikassa riesoja. Tuntuu että meillä ainakin mirrinminttua putkahtelee esiin joka puolelta.

   Poista