lauantai 31. joulukuuta 2016

Kuluneen puutarhavuoden tilinpäätös

Meillä on miehen kanssa muodostunut jokavuotiseksi perinteeksi jutella vuoden viimeisenä päivänä kuluneen vuoden huippuhetkistä, saavutuksista ja opeista. Mikä meni hyvin ja mitä voisi tehdä seuraavana vuonna toisin. Siinä havahtuu usein siihen, millaisia pienempiä tai suurempia muutoksia on elämässä ehtinytkään tapahtua ja mistä kaikesta on selvitty kunnialla :)

Tuumasin, että samanlaisen tilinpäätöksen voisin tehdä kuvien säestämänä kuluneen puutarhavuoden osalta.

Tammikuussa vehreyttä oli tarjolla vain kissoille. Ulkona oli paksu lumipeite. Kävimme Lontoossa ihmettelemässä, olisiko kevät siellä jo pidemmällä. Olihan se hieman - kuvassa Holland Parkin japanilainen puutarha. Tammikuussa saapuivat myös ensimmäiset siementilaukset.

tammi16.jpg

Helmikuussa ulkona oli kaunis talvi. Sisällä aloitettiin jo kylvöpuuhia ja kuukauden loppupuolella nousivat ensimmäiset valon suuntaan kurottavat pikkutaimet. Valmistauduin kevään tuloon tekemällä linnunpönttöjä.

helmi16.jpg

Maaliskuussa pihalla alkoi näkymään jo kevään tuntua - puuvarastona toimivalle leikkimökille oli sulanut polku. Oravalla oli meneillään pesänrakennuspuuhat. Kävimme mahtavalla minilomalla Saariselällä, jossa talvisten maisemien kauneus suorastaan häikäisi. Kuukauden loppupuolella oli jo ensimmäisen kukka-asetelman aika!

maalis16.jpg

Huhtikuussa lumesta ei ollut enää jälkeäkään. Ensimmäiset krookukset ilmestyivät kuin tyhjästä. Samalla käynnistyivät vauhdilla puutarhaprojektit - niistä kuvissa viljelylaatikoiden uudistus. Kaivoin myös uutta kukkapenkkiä ja uudistin puutarhakompostialueen. Lämpiminä päivinä pystyin ulkoiluttamaan jo pikkutaimia.

huhti.jpg

Toukokuuta vietettiin vehreissä tunnelmissa ja lähes kesäisissä lämpötiloissa. Uusia kukintoja tuntui riittävän melkein jokaiselle päivälle. Taimistolla tuli vierailtua ja shoppailtua yhtä sun toista :) Kuvassa ostosten mallailua.

touko16.jpg

Kesäkuussa nautittiin kukinnoista.

kesä16.jpg

Heinäkuussa alkoi loma ja kasvihuoneurakka, johon menikin useampi viikko. Unikot ja silkkikukat kukkivat.

heinä16.jpg

Elokuussa fiksailtiin kasvihuoneen ympäristöä - ylijääneistä multakasoista muodostimme kaksi suurta penkkiä seuraavaa kasvukautta odottamaan. Kävimme upeassa Arboretum Magnoliassa, jonne täytyy ehdottomasti päästä myös ensi vuonna! Elokuussa kelloköynnös ilahdutti kukinnallaan ja perhoskesä oli parhaimmillaan.

elo16.jpg

Syyskuussa alkoivat meidänkin tomaatit kunnolla punertumaan. Suurin kukkaloisto oli jo ohi, mutta ne viimeiset kukkijat olivat sitäkin hehkeämmät. Kukkasipulitilaukseni saapui, se oli iloinen hetki :)

syys16.jpg

Lokakuun sävyt ovat jo tummemmat. Kuvissa viimeiset kukkijat ja kasvimaalla reippaasti kasvava lehtikaali. Oli aika suojata hedelmäpuut. Tällä kertaa mies rakensi niille helposti koottavat ja purettavat "häkit". Enää ei tarvitse temppuilla taipuisan metalliverkon kanssa.

loka16.jpg

Marraskuussa satoi ensilumi, joka kuitenkin suli pian. Aloitimme lintujen (ja oravien) talviruokinnan. Kävimme pikaisella viikonloppumatkalla Berliinissä, jonka puutarhoihin täytyy mennä uudelleen tutustumaan ensi vuonna hieman kesäisemmissä tunnelmissa.

marras16.jpg

Joulukuun puolessa välissä pakasti, mutta sen jälkeen ei ole lunta näkynyt. Rauhoituimme joulun viettoon ja herkkujen äärelle :)

joulu16.jpg

Kokonaisuudessaan hieno puutarhavuosi! Keskityin uuden rakentamiseen ja jossain vaiheessa kevättä taisin kutsuakin puutarhatöitäni yhden naisen kaivuu-urakaksi:) Välillä tuntui, että muuta en tehnytkään kun roikuin lapion varressa. Mutta oli huikean palkitsevaa, kun sai nähdä kylvöjen onnistuvan ja kasvien puhkeavan kukkaan. Ja sitten oli tietysti kasvihuoneprojekti, jossa välillä ryvettiin epätoivossa ja purettiin enemmän kuin rakennettiin. Mutta siitäkin lopputuloksena on upea rakennelma, jonka parissa tulen ensi vuonna varmasti viettämään monta hyvää hetkeä.

Kaikessa kulki mukana blogi, jossa sai jakaa sekä epäilyksiä että innostumisen puuskia, jonka kommenteista löytyi aina rohkaisevia sanoja, myötätuntoa, neuvoja, iloa ja ihanaa yhteishenkeä.

Siksi hienosta kuluneesta vuodesta kuuluu kiitos kuuluu myös kaikille puutarhabloggareille. Toivotan kaikille onnellista, ihanaa ja kukkaisaa uutta vuotta 2017!

28 kommenttia:

 1. Olipa kiva vuosikatsaus, paljon siellä onkin saatu aikaseksi vuoden aikana! Oikein hyvää ja kasvirikasta uutta vuotta myös sinulle Piparminttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta :) Viime vuosi oli ensimmäinen kunnollinen puutarhavuosi kaiken remontoinnin jälkeen. Paljon tuli tehtyä, mutta suunnitelmat sen kuin kasvaa :D
   Ihanaa uutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 2. Mukava katsaus. Paljon saitte tehtyä. Lapion varressa tulee usein näkyviä muutoksia. Vuodet ovat kyllä kovin erilaisia.
  Onnellista ja kukista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapion voisin nimetä kyllä vuoden työkaluksi :D Onnellista uutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 3. Olipas se upea kooste menneestä vuodesta. Niin kauniita kuvia. Ihanaa puutarhavuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :) Kivoja hetkiä on tallentunut kameraan, siitäkin täytyy osittain kiittää blogia.
   Hyvää uutta puutarhavuotta myös sinulle!

   Poista
 4. Paljon hyvää kuului teidän vuoteenne. Pisti ihan silmään, ettei sadekuvia ollut. Meillä satoi melkein koko kesän. Itse asiassa koko viimme vuotta en välitä muistella, ruusumaa sentään oli se highlight.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sadekuvien osalta taisi iskeä pieni sensuuri.. Sekin vaikutti, että kävin kuvaamassa todennäköisimmin aurinkoisina päivinä. Todellisuudessa meilläkin satoi reippaasti. Kylvöjen ja pikkutaimien kannalta se oli tosin vain hyvä juttu, eipä tarvinnut muistaa kastella.

   Poista
 5. Blogin pitämisessä on juuri tuo hyvä puoli, että voi pitää päiväkirjaa ja saada mielipiteitä ja ideoita toisilta bloggareilta. Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi on tuonut selvästi oman tunnelmansa ja lisänsä tähän puutarhaharrastukseen. Välillä se toimii tosiaan päiväkirjana ja välillä taas yhteisönä. Onnellista uutta vuotta myös sinulle

   Poista
 6. Hienolle näyttää puutarhasi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo :) Viime vuonna on ollut ihanan kukkaisia hetkiä :)

   Poista
 7. Olipa kaunis, mutta työntäyteinenkin puutarhavuosi, lapio on kiva kaveri :D

  Oikein mukavaa alkanutta uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on vaatinut töitä, mutta antanut vastineeksi niin paljon! Hyvää uutta vuotta myös sinulle :)

   Poista
 8. Hieno kooste.
  Hyvää alkanutta uutta vuotta 2017 sinulle.

  VastaaPoista
 9. Ihan supermahtava kokonaiskuva(us) vuodesta! Lisäsin tämänkin vuosikuvien koostelistaan, sopii sinne ihan eikä melkein vaikka jokainen kuva on itsessään jo kollaasi. Kiva, kun jaoit linkin!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun keräät kaikki postaukset koolle! Ja huippua että tämäkin mahtui listalle :) Täytyy tulla ajan kanssa tutustumaan muihin linkkeihin ja toivottavasti samalla löytämään myös uusia mielenkiintoisia blogeja.

   Poista
  2. Olisi kyllä kiva, kun sellaisetkin, joille en muista/osaa käydä kirjaamassa haasetta itse, nappaisivat sen blogiinsa ja toisivat linkin postaukseensa. Tällaisista haasteista olen löytänyt monta uutta blogia seurattavaksi. Erityisesti Ruotsissa on näitä postauslistauksia talvisin, sieltä löytää vaikka millä mitalla mukavaa luettavaa.

   Poista
 10. Ihana kuvakollaasi viime vuodelta! Onnellista alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ja mahtavaa uutta vuotta myös sinne! :)

   Poista
 11. Ihana kuvakollaasi viime vuodelta! Onnellista alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 12. Olet ollut todella ahkera viime vuonna, kaivamista on riittänyt. Hyvää puutarhavuotta 2017 sinulle!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna aion ottaa hieman rauhallisemmin kaivamisen osalta :) Ihanaa puutarhavuotta myös sinne!

   Poista
 13. Kivoja muisteloita viime vuodelta, ja tietysti hienoja kuvia. Rehevää uutta kasvukautta 2017 sinullekin:)

  VastaaPoista