sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Esikoiden lumoa

Tänä vuonna huomasin kerääväni esikoita. Mitään laajaa kokoelmaa minulla ei ole, enkä ole varta vasten etsimässä uusia lajikkeita, mutta aina taimimyymälässä esikoihin törmätessä niitä on pakko hankkia.

Tähän mennessä esikoita on tullut puutarhaan hieman sieltä-täältä. Ensin ruukkuesikkoina, jotka istutin myöhemmin kukkapenkkiin. Tämän jälkeen olen tehnyt muutamia alehankintoja ja kylvänyt esikoita myös siemenistä. Valtaosa puutarhan esikoista onkin peräisin tältä tai edelliseltä vuodelta.

IMG_1250.jpg

Tämäkin kääpiöesikko on ensin kukkinut sisällä ruukussa, mutta näyttää viihtyvän niin paljon paremmin ulkona:

IMG_1765.jpg

Keväällä huomasin ihastelevani ja kuvaavani puutarhani esikoita aina vain enemmän. Niiden kevätauringossa ensimmäisten kasvien joukossa vihertävät lehdet ja valloittavat eriväriset kukat ovat aivan mainioita!

Palloesikon nousua kuivuneiden lehtien keskeltä on ilo seurata, tästä jos mistä tulee kevätfiilis:

IMG_1554.jpg

IMG_1687.jpg

Himalajanesikon olen hankkinut puolivahingossa ja unohtanut sen olemassaolon. Kun bongasin nämä pinkit minikukat penkistä, piti mennä tarkistamaan kirjanpito. Kukinta on hyvin maltillinen, mutta väri sitäkin kirkkaampi:

IMG_1916.jpg

Loistokevätesikoita 'Giant Thrill Mixed' kylvin siemenistä:

IMG_1869.jpg

IMG_1872.jpg

Tähkäesikko 'Red Hot Pokeriin' törmäsin jossain syysalessa ja nyt se on kukkinut meillä jo kahtena kesänä. Sitä pidetään lyhytikäisenä, joten saa nähdä, kuinka ensi vuonna käy.

IMG_2217.jpg

IMG_2442.jpg

Pihaesikko on tämän kesän hankintoja. Nyt esikoihin hurahtaminen alkaa ottaa jo selkeämpää muotoa - jokainen uusi esikkolajike on ollut pakko nostaa ostoskoriin.

IMG_1753.jpg

Kuten kävi myös tämän syysesikon kanssa. Mutta onhan se nyt hurmaava!

IMG_3165.jpg

Syysesikon kanssa samaan aikaan kukkivat myös muut esikot, osa jo toistamiseen tänä vuonna. Ihanan sitkeää!

IMG_3308.jpg

Keväällä aion kylvää lisää loistokevätesikoita ja mahdollisesti bongata siemenkatalogeista myös joitain muita lajikkeita. Kevätesikoiden kanssa olen epäonnistunut jo toistamiseen, joten niiden kasvatukseen kaipaisin mielelläni vinkkejä.
Entä millaisia esikoita muilla bloggaajilla on puutarhoissaan?

10 kommenttia:

 1. Tähkäesikko olisi mun suuria rakkauksia, mutta kun se pentele kuolee parin vuoden kuluessa. En ole hankkinut sitä viidettä kertaa uusiksi, mutta mieli kyllä tekisi. Kukinta-aikansa on kuitenkin pitkä. Esikot on kevään ilo ja piristys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähkäesikko on todella suloinen! Harmi kyllä, että se ei haluaa viihtyä pidempään, olisi todella sääli luopua siitä. Katsotaan, jos se jaksaisi meillä vielä yhden kesän :/

   Poista
 2. Ihana esikkopostaus esikkohöppänälle! Mulla on aika monta esikkoa, niistä on tulossa keväällä postaus! Hankintoja olen tehnyt messuilla niin kotimaassa kuin Tukholmassa ja Barnhaven on esikoiden taivas, käy heidän nettisivuillaan katsomassa, jos uskallat! Sieltä tilasin viime keväänä satsin ja nyt sitten lisää sekä muutaman jouluruusun. Tilasin sieltä myös siemeniä ja ne olivatkin hyvin fertiilejä, itivät siis hyvin ja muhkeat puskat niistä tulikin, muutama jo kukkikin. Yhtään syysesikkoa mulla ei vielä olekaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi todella mielenkiintoista nähdä esikkosi, täällä odotetaan siis postausta :) Täytyy mennä tutkailemaan Barnhavenin sivuja, kiitos vinkistä! Hyvä kyllä kuulla että sieltä uskaltaa tilata ja on hyviä siemeniä.

   Poista
 3. Ihanat kuvat!
  Minä rakastan ihan tavallisia kääpiöesikoita ja istutan kaikki keväällä metsäpuutarhaan. Viime talvi tosin taisi tappaa niitäkin. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tänä vuonna selvästi yksi muhkeimmista esikoista oli nimenomaan kääpiöesikko :) Toivottavasti tämä talvi on esikoille armollinen!

   Poista
 4. Minäkin olen kiinnostunut esikoista vasta viime vuosina, kun kevätkukkiahan ei voi olla liikaa:) Palloesikoita mulla on ollut jo vuosia, mutta muutama muukin on siis tarttunut mukaan, ja lisääkin mahtuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoita todellakin mahtuu lisää :D Tuumailin keväällä aloittaa siemenkasvatusyritykset, katsotaan kuinka käy.

   Poista