torstai 21. heinäkuuta 2016

Kasvihuone valmistui

Vihdoinkin! Julistan kasvihuoneen nyt virallisesti valmiiksi, vaikka pientä tekemistä ja siistimistä riittää vielä.

IMG_2850.jpg

Kasvarin rakentaminen on ollut etukäteen kuviteltua vaikeampi projekti. Vastoinkäymisiä on ollut jos jonkinlaista ja välillä projekti sai kutsumanimeksi tietyn viisikirjaimisen kirosanan, joka alkaa p:llä ja loppuu a:lla.

Alussa kaikki meni suorastaan loistavasti. Perustuksia varten syntyi kaivinkoneella aukko ja salaojien asennus sujui sutjakkaasti. Samoin eristelevyjen ja soran levitys oli helppoa hommaa. Ensimmäiset ongelmat alkoivat poikkeuksellisesta rankkasateesta, josta aiemmin kirjoitinkin. Ennen rankkasadetta vaaterissa ollut sorapohja oli pintavesien valumisen takia huuhtoutunut epätasaiseksi, mutta jostain syystä ei tullut mieleen tarkistusmitata sitä ennen kivituhkan levittämistä ja kivilaattojen asennusta. Laattojen asentamisesta kaltevalle pinnalle ei tullut tietysti mitään (tai olisi tullut kaltevaa jälkeä, joka ei ollut tavoitteena), joten otimme monta askelta taaksepäin: siivosimme jo levitetyn kivituhkan pois, kärräsimme alueelle lisää soraa ja tärytimme homman uudelleen.

Toinen takaisku tuli kasvihuoneen rungon kanssa. Ohjeet olivat kohtuullisen selkeät, mutta niissä ei kerrottu, mihin kohtiin tuli kiinnittää erityishuomiota. Nimittäin muutamien kiinnityslevyjen piti olla hyvin tarkasti tietyssä asennossa, jotta lasien asennus jälkeenpäin onnistui. Siksi purimme jo kerran kootun rungon ja aloitimme alusta. Voitte vain arvata, millaisissa tunnelmissa näitä hommia teimme. Ihan ei huumori ei minulla eikä miehelläkään riittänyt.  

Lopulta siitä kuitenkin tuli ihka oikea kasvari! 

IMG_2847.jpg

Ilman sisustusta kasvihuone vaikuttaa jättimäisen kokoiselta, mutta eipä ainakaan tule hetkeen tila vastaan. Seinille on tarkoitus hankkia neliskulmaisia laastipaljuja istutusastioiksi ja takaseinälle tuoli ja pöytä/työtaso, jossa voin juoda kahvit puutarhahommien lomassa :) Ne tärkeät asiat ensin ;)

Tänä vuonna kasvariin pääsi miehen vesimeloni sekä kolme tomaattia - ne ainoat, jotka olivat liikuteltavassa istutusastiassa. Nostin sinne myös yhden pelargonin ja heliotroopin siinä toivossa, että houkuttelisivat pölyttäjiä. 

IMG_2851.jpg

IMG_2852.jpg

Jäljellä olisi vielä kasvihuoneen ympäristön siistiminen sekä multakasojen levittäminen. Tällä hetkellä kasvarin vieressä ihastuttaa alla oleva näky, sille tulisi keksiä jotain. 

IMG_2848.jpg

Mutta nyt pääsen vihdoinkin tekemään kaikkia muita keskeneräisiä puutarhahommia. Ja tietysti pysähtymään ihailemaan kasvihuonetta. On se kyllä hieno, vaikka itse sanonkin :)

20 kommenttia:

 1. On se hieno!
  Voin kuvitella, miltä tuntuu purkaa ja aloittaa alusta. Meilläkään kasvarin kokoaminen ei onnistunut helposti. Ohjeet olivat surkeat.
  Ympäristöä ehtii kohentaa sitten myöhemmin. Pääasia, että se nyt vihdoinkin seisoo pystyssä. Ja muutama asukki on jo muuttanut sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmitti ihan vietävästi kun piti tehdä joitakin työvaiheita uudelleen :S Mutta nyt ei tarvitse onneksi enää miettiä sitä. Harmi että teilläkin on ollut ongelmia ohjeiden kanssa!

   Poista
 2. Hieno ja tilava kasvihuone sinulla:)
  Kyllä minäkin muistan parin vuoden takaa oman kasvihuoneeni kokoamissekoilun, mutta kyllä se lopulta valmistui, niin kuin tuo teidänkin omanne;)
  Inspiroiva kivipelto kasvihuoneesi vierustalla. Siihen saisi tehtyä mielestäni upean kivikkopuutarhan järjestelemällä vähän kiviä ja tuoden hiekkaa, soraa sekä vähän multaa kivien väliin, joihin istuttaisi kivikkokasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa on kasvarissa mielestäni ihan hirmuisasti! Tarkemmin sen pystyy kuitenkin arvioimaan vasta ensi vuonna, kun pääsee kunnolla kasvatuspuuhiin.
   Heh, hauskaa että kivipelto on mielestäsi inspiroiva :D Itse tuskastun pelkästä vilkaisusta sinne päin.. Kivikkopuutarha on jo muualla, mutta toisaalta mahtuisihan sellainen vielä tähänkin :D Täytyy varmaankin talvella käyttää mietintään ja suunnitteluun hieman aikaa.

   Poista
 3. Onnea uudelle kasvihuoneelle ja sen onnellisille omistajille!!!
  Postaustasi lukiessa palasi mieleeni omat kasausongelmani, koska ohjeissa ei muistettu todellakaan kertoa ihan kaikkea, joten purkaa piti monta kertaa :( Ja leikata kennolevyjä oikeamman kokoiseksi jne... Mutta ne ongelmat unohtuvat pian ja saatte nauttia kasvihuoneesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaupunkilaistyttö :)
   Ihmeellistä että samanlaisia ongelmia on ollut teilläkin ohjeiden kanssa. Me yritettiin laittaa ensimmäistä lasia paikalleen ja se ei mitenkään mahtunut, joten melko nopeasti tajuttiin, että rungossa on vikaa. Onneksi toisella yrittämällä selvittiin kohtuullisen helpolla.

   Poista
 4. Onnittelut! Se on todella hieno ja mikä parasta, sinne mahtuu se kahvittelupaikkakin. Meidän kennolevykasvari on aivan liian pieni, mutta toki olen onnellinen siitäkin.
  Meidän kasvarissa oli hyvät ohjeet, mutta vähän sitäkin piti purkaa ja koota uudelleen. Osia ja nippeleitä oli valtaisa määrä. Ukkokulta keksi lajitella osat valmiiksi numeroituihin lippuihin ja rasioihin. Helpotti kummasti.
  Eiköhän kasvarin ympäristökin aikanaan kohene. Keitä kahvit ja istahda kasvariin kupilliselle ja anna ajatusten ja ideoiden lentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvittelupaikka on tärkeä :) En tiedä kuinka usein tulen sitä oikeasti käyttämään, mutta ainakin sellainen on vakaasti ollut suunnitelmissa aina.
   Meidän kasvihuoneen kiinnitysjutskat olivat itse asiassa hyvin selkeitä, siitä täytyy kyllä sanoa kiitosta. Pitkälti kaikki toimi samanlaisilla pulteilla ja muttereilla. Erilaisten nippelien kokoelma on varmasti ollut haastava.

   Poista
 5. Onnea, kasvari on varsinkin tämöisenä sadekesänä oikea keidas. Siellä voi istua ja hoidella kasveja kelillä kuin kelillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin tuumasinkin, että kasvariin voi hypätä myös sadekelilla tai iltasella, sehän taas pidentää puutarhassa vietettävää aikaa. Tänä vuonna en vielä kovin mittavia kasvatuspuuhia ehdi siellä aloittamaan, mutta onpa sitten odotettavaa ensi vuodelle.

   Poista
 6. Upea ja ihanassa maisemassa! Ne kasvihuoneen kokoamisohjeet on syvältä, tuttua tuo. Nyt voitte juoda ihanat ip-kahvit siellä, onneksi olkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, maisemat ovat autetenttista vesakkoa :D Itse näen sen harmillisena seikkana, mutta usein vieraamme sanovat, että vesakkomme on kaunista luontoa. Pitäisi selvästi muuttaa omaakin katselukantaa, pääsisi helpommalla :)

   Poista
 7. Onnittelut, kasvihuone on upea! Rakentamisen aikaiset vastoinkäymiset varmasti harmittavat, mutta jälkeenpäin kasvihuone tuntuu vieläkin arvokkaammalta. Ihanaa, että kasvihuone on niin iso että siellä voi rentoutua kahvikupposella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taitaa olla vielä pieni kasvihuonekyllästyminen meneillään, koska rakentamisen jälkeen en ole jaksanut vielä suunnitella kasvihuoneen sisustusta enkä ympäristöä sen tarkemmin. Mutta sille on aikaa talvella ja ensi keväänä. Ja monena vuonna sen jälkeen :)

   Poista
 8. Kerrassaan upea kasvihuone, onnea! On varmaan ihanaa alkaa suunnittelemaan mitä kaikkea sinne laittaa :) En halua olla ilonpilaaja, mutta muistelen lukeneeni jostain, että laastipaljuja ei suositella syötäville kasveille viljelylaatikoiksi. Olikohan niihin käytetty jäteöljyä tai jotain?? Ne olisivatkin käteviä kasvatushommiin. Itsekin harkitsin niiä aikoinaan, mutta luovuin niistä yllämainitusta syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin itse asiassa samaa laastipaljujen osalta ja tein googletuskierroksen, tosin mitään sen tarkempaa en löytänyt. Laastipaljussa käytetty muoviyhdiste on ymmärtääkseni hyvin stabiili ja samaa matskua, mitä käytetään usein elintarviketeollisuudessakin, mutta tietysti laastipaljuja ei ole elintarvikehyväksytty. Puu olisi varmin vaihtoehto, mutta hankala ja mielelläni vuoraisin sen myös muovilla - ja sitten herää taas sama kysymys, onko muovi hyväksyttävä materiaali. Täytyy vielä miettiä.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja avaa täysin uusia viljelymahdollisuuksia :)

   Poista
 10. Onneksi olkoon uudesta kasvatusta!!! Se näyttää todella upealta, onneksi ostit heti ison kokoisen, sillä omani on jo auttamatta liian pieni, tuskinpa mieheni suostuisi toista rakentamaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Luin ennen kasvarin hankintaa, että kannattaa heti ottaa hiukan isompi kuin kuvittelee tarvitsevansa, joten tein kuten ohjeistettu :D

   Poista