keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Hajatelmia ja hempeitä sävyjä

Lomat on nyt lomailtu ja täytyy totutella taas arkeen ja aikaisiin heräämisiin. Viimeiset lomapäivät käytin pihalla haahuiluun ja kukkapenkkien katselmointiin. Suunnittelin kasvien siirtoa ja täydennyshankintoja ja kirjasin ideoita ylös muistivihkoon. Minulla on yhteensä varmaankin neljä vihkoa, joihin teen sattumanvaraisesti merkintöjä. Muutama isokokoisempi, johon voi piirtää yksityiskohtaisempia suunnitelmia ja pienempiä muistiinpanoja ja listoja varten. Kirjaan esimerkiksi ylös netistä bongattuja mielenkiintoisia lajikkeita, joita haluaisin kylvää tai hankkia. Jälkeenpäin yritän löytää, mihin mitäkin tuli kirjattua. 

Myskimalvapehko ei kaipaa täydennystä. 

IMG_2970.jpg

Ensimmäisen työpäivän jälkeen palkitsin itseni heti taimistovisiitillä. Olin ajatellut seuraavani ostoslistaa ja tekeväni suunniteltuja hankintoja aukkopaikkoihin (koska olin jopa kirjannut ne ylös vihkoon!), en suoriutunut ihan puhtain paperein. Tiettyjä etsimiäni lajikkeita en löytänytkään ja lopulta korvasin ne ihan muilla jutuilla. 

Kukkapenkeistäni tulee tällä menolla ihan sillisalaattia: yksittäisiä kasveja ja taimistohamstrauksia on siellä sun täällä. Tavoitteeni on kuitenkin saada aikaan jokseenkin yhteensopiva ja runsas kokonaisuus. Mielikuvissani se tarkoittaa isoja kukkivia ryhmiä samaa kasvia. Mutta ehkä tulisikin perustaa ihan oma kokoelmapenkki  kaikille yksittäisostoille (a la henkilökohtainen kasvitieteellinen puutarhani) ja laajempiin näkymiin suunnitella vahvempia massaistutuksia. Se vain tarkoittaa sitä, että kaupasta pitäisi osata ostaa viisi saman lajin taimea, eikä viittä eri taimea ... 

'Gesa' -pelargoni. Tämä on yksi kevään pistokastarjouksen hankinnoista ja tähän lankeamiseen olen enemmän kuin tyytyväinen :)

IMG_2972.jpg

Samoihin alepistokkaisiin kuului verenpisara 'Sir Matt Busby', se on tehnyt hurjasti nuppuja.

IMG_2964.jpg

Välillä tuntuu, että suunnittelen nyt osittain jo ensi vuoden puutarhajuttuja, vaikka tätä kesää ja vuotta on vielä paljon jäljellä. Viime vuonna siirsimme pihalla kiviä vielä joulukuussa!
Kesän kasvihuoneprojekti taisi imeä minusta kaikki mehut, koska en jaksa nyt miettiä mitään suurempia hommia. En kuitenkaan vanno, ettei asia voisi muuttua, mikäli inspiraatio sattuu iskemään. Ja helpostihan se iskee, etenkin jos vähän ilma viilenee ja pään lämpötila laskee :)

Ajatustenjuoksun lopuksi kuvia silkkikukan suloisesta kukinnasta. Olen niin ihastunut tähän, että melkein poksahdan. Kylvin näitä keväällä suoraan kukkapenkkiin ja kukat aukesivat viime viikolla. Lajikkeena 'Azalea Double Mix'.

IMG_2887.jpg

IMG_2890.jpg

IMG_2968.jpg

IMG_2974.jpg

12 kommenttia:

 1. Voih, tuo silkkikukka on niin ihana, harmittaa kun kesäkukille ei jäänyt tilaa tänä vuonna. Minullakin on vihkoja joihin olen suunnitellut ja kirjannut ylös muistiinpanoja, mutta aina ne on hukassa kun niitä tarvittaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta se on ihan hyvä juttu, että penkeissä ei ole sen suurempia aukkoja, joita pitäisi kesäkukilla täyttää :)
   Muistiinpanojen kanssa olisi ihan järkevää ryhdistäytyä. Voisi valita vain yhden päätoimisen puutarhavihkon ja käyttää ainoastaan sitä. En kuitenkaan ihan heti näe sellaista tapahtuvan :D

   Poista
 2. Aivan ihana tuo silkkikukka. Pitänee ryhtyä harrastamaan enemmänkin suorakylvöjä.
  Ehkä on viisastakin kääntää katse jo tulevaan kesään. Huomaan tekeväni samaa. Kaikki, mitä loppukesän ja syksyn aikana puutarhassa tekee on valmistautumista tulevaan. Näin helteellä ei edes jaksa paljon pihassa kaivella, mutta muutama viileä päivä saa taatusti ajatukset muuttumaan.
  Minulla on yksi penkki, jossa ei taida kahta samaa kasvia olla. Kauhulla ja jännityksellä odotan, kun siihen tämän kesän aikana tungetut kasvit alkavat kukkimaan ja rehottamaan. Mahtaa olla näky, mutta toisaalta se voi olla myös sangen hauska muodostelma. Joka tapauksessa se on tulos siitä, kun kaikkea pitää haluta, mutta suunnitelma puuttuu. Kun ostaa sitä sun tätä ja kaikkea vain sen yhden kappaleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähän olet siis toteuttanut sellaisen kasvikokoelmapenkin! Vai pitäisikö sitä kutsua koepenkiksi - siinähän samalla testataan, mikä kasvi viihtyy ja mihin kasveihin itse tykästyy :)
   Viileämpiä kelejä odotan myös, onneksi nyt jo sataa. Kevät ja kesä olivat niin vahvasti uuden rakentamisen aikaa, että nyt on ehkä hyväkin ottaa hetkeksi askel taaksepäin ja arvioida tilannetta rauhassa.

   Poista
 3. Tämä kannattaa muistaa, että kesää ja kautta on vielä vaikka kuinka jäljellä! Meinaa itseltäni vähän unohtua... Kaunis silkkikukka! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni kesäloman loppu merkitsee jollain tapaa aina myös kesän loppumista, vaikka eihän se pidä paikkaansa. Täytyy todellakin yrittää muistaa se.

   Poista
 4. Olen todella vaikuttunut tuosta silkkikukasta. Ei ihme, että niin monen olen kuullut sitä kehuvan. Näyttävät hienoilta! :) Joo, niinpä: viisi saman lajin taimea eikä viittä erilaista... Kuulostaa tutulta! Jospa sitä joskus oppisi. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sitä ajattelee, että kyllä ne viisi erilaistakin kasvia lähtevät leviämään, jolloin niitä voi jakaa tai ottaa pistokkaita tms. Mutta meneehän siihen vaikka kuinka kauan aikaa! Taitaa olla itsepetosta vaan koko homma :)

   Poista
 5. Minä en jaksa kasvukaudessa kamalasti suuria projekteja. Ehkä yksi iso projekti ja siinä sivussa tulee joskus tehtyä pienempiä projekteja.

  Taimistoilla on joskus sellaista, että jos löytää kasvin, jota on joskus etsinyt, se voi olla ainoa kerta vähään aikaan, kun vastaavia taimia löytää. Nyt minulla on haaveissa muutamia kasveja, joita meidän lähitaimistoilta on turha etsiä, joten olen tilannut perennojen siemeniä ja kokeilen (ei aina onnistu) siemenkylvöjä. Näin kesällä en tuo siemenkylvö-ruukkuja ollenkaan sisälle (ehkä yksi syy, ettei aina mene putkeen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan järkevää pysytellä rajoitetussa projektimäärässä! Mulla on nyt ollut ensimmäinen varsinainen "puutarhakesä", jolloin ei ole tarvinnut remontoida tai rakentaa muita juttuja. Tämä kesä on tarkoituksella pyhitetty puutarhaprokkiksille, joita tietysti melko luonnontilaisessa pihassa piisaa :) Mutta ehkä sitten seuraavina vuosina voi ottaa iisimmin :)
   Perennoiden siemenkylvöt on hyvä tapa saada enemmän kuin yksi kasvi - ja tietysti myös mahdollisuus kokeilla uusia lajikkeita, joita ei muuten löydä. Kesän siemenkylvöt ovat mulla tähän mennessä epäonnistuneet. En pysty keskittymään niihin riittävän hyvin, joten ne kuivuvat tai mätänevät tms. Keväällä niissä pysyy fokus paremmin :)

   Poista
 6. Pisti naurattamaan ääneen tuo kommentti, ettet selvinnyt puutarhalta puhtain paperein :) Harvoin sieltä selviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei! :D Onneksi siitä ei tule kuitenkaan kovin pahoja seuraamuksia. Toki välillä pieni morkkis ja lovi rahapussissa, mutta mihin sitä rahaa nyt sitten pistäisi, jos ei mieluisaan harrastukseen :)

   Poista