keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Ensimmäisiä kesäkukkia

On taas lämmintä ja vielä kuumempia juhannuskelejä on luvassa. Kasveihin muodostuu kukkanuppuja huimalla vauhdilla, kohta voidaan nauttia kukkaloistosta!
Osa siemenistä kasvattamistani kesäkukista on myös jo availlut nuppujaan, esimerkiksi luotto-samettikukkani 'Cat's Eyes':

IMG_2319.jpg

Veikeä apinankukka näyttää trooppiselta kasvilta :) Ensimmäiset kukkanuput ovat auenneet, mutta kukinta kesti vain päivän, jonka jälkeen kukka tippui pois. Onko kukinta oikeasti näin lyhytaikaista?

IMG_2305.jpg

Valkomaksaruoho 'Coral Carpetin' kukat ovat  paljon hillitympiä:

IMG_2312.jpg

Tykkään kovasti tummanpunaisen kaukasianmaksaruohon sävystä. Vihreä versio ei näytä mielestäni läheskään yhtä hienolta. Voi olla, että mieleni muuttuu kukinnan aikana.

IMG_2317.jpg

IMG_2318.jpg

'Red Hot Poker' tähkäesikko kukkii jo lähes täysillä.

IMG_2326.jpg

Ehdin jo ajatella, että toinen kärhöistäni ei ole selvinnyt talvesta. Mutta se selvästikin vain odotti kunnon vesisateita ja keräsi puhtia. Ihan loistava yllätys!

IMG_2330.jpg

Pihallamme on viime päivinä ollut jos jonkinmoista lintunäytöstä. Eilen illalla harakat käkättivät taukoamatta takapihalla, joten meteliä jonkin aikaa kuunneltuani menin tarkastamaan tilannetta. Harakoilla olikin hätä - nurmikolla seisoi kanahaukka ja sillä näytti olevan saalis kynsien välissä. Ilmeisesti harakanpoikanen. Kovasti harakat yrittivät haukkaa hätyytellä pois, ja se lopulta onnistuikin, mutta saalis kulki tiiviisti mukana. Vähän sääliksi kävi, mutta tiedän hyvin, että eivät haukatkaan mustikoilla elä.

Tänään aamulla takapihallamme jalotteli fasaani. Näky oli melkein yhtä hämmentävä kuin edellisillan saalisnäytelmä, koska fasaaneja en ole aiemmin täälläpäin kohdannut.

Toivottavasti kesälomallakin voi jatkaa yhtä mielenkiintoista lintujen bongaamista ihan omalla pihalla :) Loma koittaa huomisen viimeisen työpäivän jälkeen. Ja sitten voin viettää kaikki päivät puutarhassa!

18 kommenttia:

 1. Hienoa kukintaa puutarhassasi ja tosi hauskan näköinen tuo kasvattamasi samettikukka.
  Kiva, että kärhösi selvisi talvests

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös ihastunut heti ensisilmäyksellä tähän samettikukkaan ja kyvänyt sitä jo kolme vuotta peräkkäin, eli siis kaikkina vuosina kun olen ylipäätään kylvänyt mitään :)

   Poista
 2. Olen metsästänyt apinankukan taimia onnistumatta, pitää ilmeisesti ostaa siemeniä ensi kevääksi. Upea ilmestys tuo tähkäesikko, vau! Puutarha täytteistä lomaa 😊 !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apinankukka iti muistaakseni kohtuullisen hyvin ja kasvoi vauhdikkaasti ulos päästyään. En osannut yhtään odottaa, että kukinnot näyttävät näin erikoisilta!
   Kiitos lomatoivotuksista :)

   Poista
 3. Kasvattamasi kesäkukat ovat todellisia puutarhan väripilkkuja! Apinankukka onkin minulle uusi tuttavuus. Rentouttavaa kesälomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apinankukka oli minullekin uusi tuttavuus, klikkasin sen siemenpussin talvella ostohuumassa koriin :) Kiitos, tätä lomaa on odotettu! :)

   Poista
 4. Ihanaa, että siemenkylvösi jo kukkivat! Meillä ei olla vielä niin pitkällä. Vahvoja värejä on puutarhassasi.
  Kärhöt antavat joskus odottaa.
  Mukavaa Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä tuntui, että omien siemenkylvöjen kukintaa sai odottaa melkein syksyyn asti - nyt muutamat nopeimmat ovat jo lämpimien kelien rohkaisemana puhjennut kukkaan. Japaljon nuppuja olisi vielä tulossa, täytyy pysyä kärsivällisenä :) Toivottavasti sielläkin voi pian nauttia kesäkukista! Kaunista juhannusta!

   Poista
 5. Hauska samettikukka. Semmosta se luonnossa, ei pysty kaikkia pelastaa ja toistenkin on elettävä.
  Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
 6. Kyllä vaan ,apinankukka pudottaa kukkansa nopeasti mutta onneksi kehittyy jatkuvasti uusia. Oletko muuten huomannut millainen veden kuluttaja se on? Saa olla koko ajan kastelemassa..
  Voi tuo tähkäesikko on niin söpönen..
  Hyvää kesälomaa sinulle - nautiskele ihanassa puutarhassasi ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä tietää, että tämä on apinankukan ominaispiirre. Oletko napsinut kuihtuneet kukkavarret (tai siemenkodat..? - eli ne jotka jäävät kukan tippumisen jälkeen jäljelle) pois?
   Meillä apinankukka on melko pienessä istutusastiassa, joten olen jo senkin takia yrittänyt kastella sitä tiuhaan tahtiin. Täytyy nyt etenkin helteillä pitää sitä silmällä, ettei kuivuisi liikaa.
   Kiitos! Ihanat puutarhapäivät koittavat lomalla :)

   Poista
 7. Erikoisen värinen ja kaunis apinankukka. Pionit antavat välillä odottaa itseään, ennenkuin suvaitsevat näyttäytyä.
  Ihanaa juhannusta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apinankukan kukintaa käyn ihmettelemässä päivittäin :) Hyvää juhannusta!

   Poista
 8. Onpa kiva samettikukka, täytyy pistää nimi muistiin!! Apinankukkakin on aika vinha. Toivottavasti lämpöä ja aurinkoa nyt tulis, vettä ainakin tuli jo. Onko tähkäesikko talvehtinut sinulla hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukan siemeniä taisin hankkia Hyötykasviyhdistykseltä joitakin vuosia sitten, sen jälkeen olen jatkanut kasvatusta syksyllä kerätyistä siemenistä. En tiedä olisiko niillä vielä samaa lajiketta tarjolla.
   Tähköesikko on nyt talvehtinut kaksi vuotta ongelmitta. Olen lukenut, että se ei välttämättä ole kovin pitkäikäinen. Meillä se kasvaa kohopenkissä, joten sormet ristissä toivon, että paikka sopii sille jatkossakin :)

   Poista
 9. Todella erikoinen samettikukka, taitaa mennä hankintalistalleni :) Rentouttavaa lomaa ja hyvää juhannusta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukka on muistaakseni Hyötykasviyhdistykseltä aikoinaan tilattu. Oikein mukavaa juhannusta myös sinulle!

   Poista