sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Pelargonien onnistunut talvetus

Auringonvalon lisääntyessä päätin tuoda pelargonit autotallista sisälle. Järjestelin vierashuoneeseen lisätilaa siirtämällä etätyöpisteeni ikkunan alta pois ja ottamalla nämä parhaat ja valoisimmat neliöt pelakuiden käyttöön. Prioriteetit täytyy olla kunnossa :) Lopputulos on oikein hyvä, vaikka itse sanonkin!



Pelargonien talvetus onnistui tällä kertaa yli odotusten. Valtaosa näyttää olevan elinvoimaisia ja hyvässä kasvuvauhdissa. Yhtään kasvia en myöskään menettänyt. Vielä. Yksi pelakuu näyttää tosin hieman surkeammalta kuin muut, mutta katsotaan jos se siitä vielä selviäisi. 

Luulen, että onnistuneen talvetuksen taustalla on kylmä talvi, jolloin autotallin lämpötila pysyi noin kymmenen asteen paikkeilla. Viime talvena siellä oli jatkuvasti lähes 15 astetta ja kasvit näivettyneitä tai mädäntyneitä. Toinen ero viime kertaan on myös se, että lannoitin pelargonit ajoissa syyslannoitteella ja toin ne myös hyvissä ajoin sisälle, ennen kuin ne menettivät kylmissä syyskeleissä voimiaan. Tai sitten näillä asioilla ei ollut merkitystä ja hyvä lopputulos on vain tuurista kiinni :)


Sisälle tuotuani kastelin pelargonit ja nypin kaikki kuivuneet lehdet pois. Jatkotoimenpiteistä en ole vielä kovin varma. Taidan odottaa muutaman päivän ennen kuin otan vahvimpaan kasvuvauhtiin päässeistä pelakuista pistokkaita. Mullanvaihdon osalta taitaa suositus olla odottaa viikko-pari?

Pelargonien leikkaaminen ja typistäminen on inhottava vaihe - en pidä siitä yhtään. Koko ajan on sellainen fiilis, että nyt mä pilaan ne mun hyvin talvehtineet kasvit. Nooh, on se pakko jossain vaiheessa tehdä, sillä muutama noista pelakuista näyttää aivan ryteiköltä. 

Lehdet ovat päässeet autotallissa hieman pölyyntymään. 


Millaisia hyviä vinkkejä teillä on pelakuiden leikkaamiseen? 

18 kommenttia:

  1. Todella hienosti talvehtineet pelargonia. Minulla ovat melko surkeita raaskuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ei ikinä tiedä, miten talvetus menee - joskus vähän paremmin ja joskus heikommin.

      Poista
  2. Onpa hienot pelargonit! Minäkin ajattelin tänään tutkia omieni kuntoa tarkemmin. Itsekään en oikein pidä niiden leikkaamisesta. Kyllähän ne siitä sitten lähtevät kohisten kasvuun kun poistaa huonot/ lehdettömät osat ja saavat uutta multaa ja lannoitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelakuiden leikkaaminen on rankkaa! Etenkin kun niillä on jo selvästi puutunut runko, niin menen ihan hämilleni. Mutta selvisin lopulta urakasta - ja niin selvisivät myös pelargonit, hengissä ovat vieläkin :)

      Poista
  3. Näyttävätpä pirteiltä! Ihana vihreys. Minulla on pelakuut taloyhtiön pimeässä kylmäkellarissa yhä. Pitää hakea ne sieltä ylös jossain kohtaa ikkunalaudalle. Mutta veinkin ne sinne vasta joskus marraskuussa, niin eivät ne ole siellä vielä kauaa joutuneet kärvistelemään. Ihan vielä ne eivät parvekkeella tarkenisi, mutta eiköhän ne pian voisi jo viedä sinnekin.

    Pelakuiden leikkaamisesta en osaa sanoa niin mitään. Sohin aina tuurilla. Joskus onnistuu, joskus ei. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pelargonisi ovat selvinneet talvesta hyvin!
      Siis joo, leikkaaminen on aivan kamalaa hommaa. Olisipa kiva saada siihen joskus varmuutta :)

      Poista
  4. No on hyvät pelargoonit! Tyytyvääne saakki olla. Mulla kuivi piänimmästä päästä muutama. Taisin ottaa ne sisällekki turhan myähään. Kyllä mäki aika pitkälle leikkaan ns. mututuntumalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mututuntuma on hyvä menetelmä :) Sillä menin ja ihan kohtuullisesti se kai toimi.

      Poista
  5. Sinullahan on vihreät ja elinvoimaisen näköiset pelakuut! Minä leikkasin tänään omani. Ne ovat melko matalaa lajiketta, joten pisimmistä latvoista lähti vain viitisentoista senttiä ja lyhimmistä sentin verran. Leikkasin kaikki 10-15cm:n tapeille, sillä ne tulevat julkisivun seinustalle, johon käy kesällä tuuli suoraan kohti eivätkä pitkät hujopit siinä kestäisi.
    Tartu vain rohkeastí saksiin! Et varmasti saa noin hyvävointisiin kasveihin mitään lopullista tuhoa aikaiseksi, jos et ihan maata myöten niitä parturoi :D Esimerkiksi nuo ensimmäisissä kuvissa etualalla olevat yksilöt voisi leikata puolivälistä tai jopa matalammaltakin poikki ja pian ne alkaisivat puskea lehteä varrentyngistä. Latvoista saisi vielä kaupanpäällisiksi hyvät pistokkaat.
    Aurinkoista alkavaa maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rohkaisevista sanoista ja tsemppauksesta! Näillä ohjeillasi lähestyin pelakuita ja leikkelin niitä siitä-sieltä. Uskalsin omasta mielestäni leikata nyt pelakuita aika reippaasti :) Ja onneksi ne ovat selvinneet siitä ihan hyvin :D

      Poista
  6. Hienosti on pärjännyt pelargoniasi. Minä leikkaan aina myös reilusti samoin kuin Minnakin noin 15 -20 cm tarpeiksi riippuu vähän varsien paksuudesta. Ja uudet mullat vasta kun ne voi viedä ulos , siellä on huomattavasti parempi niiden kanssa touhuta. Minulla on vielä aika isot ruukut. Minäkin olen tuonut kellarista pari sisälle ja yksi iso ruukku on vielä siellä. Jotkut vietti koko talven sisällä mökissä.
    Kevättä kohti mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvoistasi, tulivat odella tarpeeseen. Uskalsin leikata pelakuita melko reippaasti ja jätin myös mullat vielä vaihtamatta, kuten neuvoitkin - se helpottaa tosiaan elämää, jos mullanvaihdon voi tehdä ulkona :)

      Poista
  7. Hei! Haastan sinut hymy huulille - haasteeseen mukaan! ☀️ Hymy huulille - haasteen idea on kommentoida muiden bloggaajien postauksia tai kehua blogia.

    Toivottavasti otat haasteen vastaan!

    http://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  8. Upeita! Hienosti on talvi mennyt siellä!

    VastaaPoista
  9. Mahtavasti ovat pelargoniasi talvehtineet:) Odotan innolla näkeväni blogissasi kesäisiä kuvia niiden kukinnasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä kuvia on varmasti tulossa :D Olisi kyllä mahtavaa päästä jo ihailemaan kukintaa, mutta vielä täytyy malttaa.

      Poista
  10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista