lauantai 2. toukokuuta 2020

Keväisiä pohdintoja, projekteja ja bongauksia

Puutarhakevääni on tänä vuonna käynnistynyt hitaasti. Haahuilen ympäriinsä enkä oikein saa mitään aikaiseksi. Yleensä tähän aikaan vuodesta minulla on pari puutarhaprojektia työn alla ja viisi suunnitteilla. Koen muutenkin olevani jonkinlaisessa välitilassa. Korona-ajalla on varmasti siinä oma merkityksensä, mutta myös sillä, että en päässyt hakemaani opiskelupaikkaan. Tieto siitä tuli keskellä poikkeustilaa, enkä tiedä vieläkään, harmittaako se minua vai ei. Voi olla, että maailmassa on nyt ihan riittävästi myllerrystä, enkä siksi koe tarvitsevani yhtään enempää muutoksia omaan arkeeni.
Joka tapauksessa päässä ruksuttaa, tuumailen ja tunnustelen omia fiiliksiä ja toiveita. Ehkä ne selviää silloin, kun pääsemme tästä erikoisesta ajasta eteenpäin. Jotenkin aavistan, että tästä on tulossa joitakin oppeja tulevaisuuteen.

IMG_4614.jpg

IMG_4612.jpg

Mutta palataan siihen puutarhaan. Yhtenä syynä haahuiluun on tänä keväänä se, että minulla ei ole enää puutarhassa uusia projekteja. Outoa, mutta toisaalta myös signaali siitä, että puutarhasta on tulossa valmiimpi (ei voi kuitenkaan käyttää sana valmis, sillä sitä se ei tietysti tule ikinä olemaan). Tekemistä ja keskeneräistä kuitenkin on riittävästi - sen huomasin, kun istuin yhtenä viileänä kevätpäivänä kasvihuoneeseen ja katselin sieltä ympäröivää puutarhaa. Hain vihkon ja aloin suunnittelemaan. Hetken kuluttua minulla olikin kokonainen sivu suunnitelmia, tehtäviä ja ideoita. Osa ihan pieniä, tyyliin "selvitä, voiko sinikatajaa leikata/muotoilla" ja sitten toiset taas isompia kokonaisuuksia, kuten "kaivon taakse penkki".

Seuraavana päivänä pääsin tuumasta toimeen. Olen aina parhaimmillani silloin, kun minulla on lista, josta voin ruksia hommia pois :) Heti herää ihan eri lailla motivaatio. Kohteena oli jo aiemmin mainittu alue kaivon takana, jossa oli jo itse asiassa kukkapenkin runko eli isot reunakivet paikallaan. Enää puuttui monta kottikärryllistä multaa sekä kasvisuunnitelma.

Alkutilanne:

20200430_112241

Penkki valmiina:

49842114851_81ccae8f67_o.jpg

Paikka kaivon takana on sellainen, että siellä saattaa joskus olla tarvetta kaivaa tai myllertää, mikäli kaivo vaatii hoitotoimenpiteitä. Siksi laitan kukkapenkkiin helppoja luottoperennoja, joita voi siirtää tai kasvattaa uudelleen siemenestä / siementaimista. Alustavan suunnitelman mukaan tuonne tulee ainakin purppurapunalatvaa, akileijoja ja yrtti-iisoa. Niitä kaikkia minulla on taimipenkissä kasvamassa, täytyy vaan odottaa, että ne pääsevät kunnolla kasvuvauhtiin, jotta siirtoa voi harkita. Mahdollisesti siirrän tuonne myös harmaakäenkukkaa, sinipallo-ohdaketta ja lehtosinilatvaa, joiden siementaimia bongailin jo runsaasti muista penkeistä. Eihän tuonne paljon muuta kohta mahdukaan :)

Muulloin olen vaan käppäillyt puutarhassa ja ihmetellyt päivä-päivältä yhä enemmän vihertyvää pihaa. Kevään etenemisen seuraamiseen en taida tylsistyä koskaan.

Kylmänkukkien karvakorvat pilkistävät:

IMG_4610.jpg

Ensimmäinen pioni ilahduttaa, olisiko 'Bowl of Beauty':

IMG_4608.jpg

Kukkiakin löytyy! Ensimäiset narsissit ja erilaisia esikoita:

IMG_4609.jpg

IMG_4603.jpg

IMG_4605.jpg

20200430_174644

20200430_174907

Viinisuolaheinä heräilee:

20200430_174926

Lintupaikoillakin ollaan käyty, kuinkas muutenkaan. Kiersimme muun muassa ensimmäistä kertaa Espoon Hanikan luontopolun ja sehän oli ihan mahtava yllätys. Merellistä maisemaa, metsää ja kalliota eli todella monipuolinen reitti. Välillä polku kulki ihan talojen vierestä, mutta sitten päästiin taas metsän hiljaisuuteen. Tuonne mennään aivan varmasti toistekin. Muutamia kuvia lopuksi sekä Hanikan reitiltä että Suomenojalta.

Harmaasorsa:

IMG_4380.jpg

Mustakurkku-uikku:

IMG_4361.jpg

IMG_4430.jpg

Silkkiuikku:

IMG_4518.jpg

Pikkutikka (tämä oli mukava kohtaaminen, viime kerrasta on jo pari vuotta kun olen pikkutikan nähnyt):

IMG_4543.jpg

Peloton citykauris:

IMG_4536.jpg

Punarinta omalla pihallamme:

IMG_4461.jpg

Miten teillä on lähtenyt kevät ja puutarhahommat käyntiin?

28 kommenttia:

 1. Sinulla onkin laajat istutusalueet, jonne on varmasti tosi kiva suunnitella tulevaa kasvillisuutta. Nyt saamme nauttia päivä päivältä lisääntyvästä sipulikukkien kukinnasta. Ihanaa.
  Hienot luontokuvat.
  Mukavaa alkanutta toukokuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutusalueiden koko kasvaa jostain syystä vuosi-vuodelta :) Sipulikukkien kukinta on todellakin ihanaa. Minulla jostain syystä tulppaanit näyttävät erittäin heikolta tänä vuonna. En tosin muista, istutinko miten paljon uusia sipuleita viime syksynä.
   Mukavaa toukokuun alkua myös sinne!

   Poista
 2. Hitaanlaisesti täälläkin keväthommelit on edennyt. On ollut niin kylmääkin, ettei ole innostanut ulkona puuhailla. Tänään sain siivottua enimmät roskat perennapenkeistä. Jospa se tästä käynnistyisi.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä kevät on todellakin hidastanut puutarhaintoa. On vaikea lähteä innolla puuhastelemaan, kun on hyytävä ilma ja mikään ei oikein vielä kasva. Mutta nyt viime päivinä on ollut ihan lupaava puutarhasää. Toivottavasti lämpenee vaan tästä!

   Poista
 3. Teillon kevät palio pitemmällä. Löytyyki jo jotaki mitä seuraalla. Ihania kukkijoota jo vaikka kuinka palio. Hyvät lintukuvat!
  Suurimmat siivoukset oon saanu tehtyä ja joitaki pikkurojektia alootettua. Vähä nihkiää toimintaa. Terassiki pitääs ölijytä........

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa se kevät saapuu tännekin. Tosin kun olen käynyt esimerkiksi Espoossa linturetkillä, niin siellähän on puissa jo ihan vihreää, ja meillä eniten vihreää löytyy edelleen havuista :/
   Terassin öljyäminen odottaa täälläkin edessä. Se on yksi homma, josta en tykkää sitten yhtään. Odotan sen kanssa hieman lämpimämpiä kelejä. Ajattelin ensin pestä terassin (eli siis huuhdella puutarhaletkulla :)), antaa kuivua ja sitten vasta aloittaa öljyämisen.

   Poista
 4. Ihanat kiurunkannukset. Täällä on aloiteltu vaikka mitä, tänään uusinta projektia. On korjailtu vanhaa ja muuten vaan ylläpidetty puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelisin, että olen Instan puolella huomannut joitain sun projekteja. Kiva että siellä hommat etenee reippaasti :)

   Poista
 5. Ihania kuvia! Tosi hauska etenkin toi eka mustakurkku-uikku. Mukavia, vähän harvinaisempia lintuhavaintoja. Itse en ole nähnyt harmaasorsaa vielä tänä keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekassa kuvassa mustakurkku-uikulla on menossa reviirin puolustus. Hyökkäsi tunkeilijan suuntaan tolleen matalana :) Nyt on ihan parina viime päivänä tullut todella monta lajia bongattua. Eilen muun muassa kirjosieppo omalla pihalla ja Espoon Laajalahden suunnalla "kompastuimme" nokkavarpuseen. Alkuun ihmetytti, että mikähän tuo todella isokokoinen peippo on :)

   Poista
 6. Kauniita kuvia! Pitäisiköhän huomenna lähteä katsomaan, jos jonkun linnun näkisi :) Meilläkin on punarinta pihalla ja noista muista olen nähnyt vain silkkiuikun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on oiva aika linturetkille, eli ehdottomasti kannattaa :) Punarintoja tuntuu olevan nyt hyvin runsaasti.

   Poista
 7. Olethan sinä päässyt jo hyvin puutarhapuuhissa alkuun. :) Minä olen lähinnä vain kitkenyt rikkaruohoja. Joitain kevätkukka-ruukkuistutuksia olen tehnyt. Mies aloitti eilen pienen kasvihuoneemme kasaamisen, mutta muovihuppu jäi vielä virittelemättä. Tänään on sadepäivä, joten taidamme pysytellä sisähommissa. Teillä on ollut ihana luontoretki. Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkemisen olen joutunut aloittamaan täälläkin, ei auta. Aina ne rikkaruohot ovat ensimmäisten joukossa nousemassa. Kevätkukkaistutukset kuulostavat kivalta. Minulla alkaa ruukkussa olevien tete-narsissien kukinta jo loppua, joten voisi lähiaikoina päivittää tilalle orvokkeja ja muita kukkijoita.
   Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 8. Ihania kevätkuvia! Täällä on täysi tohina päällä. Orvokintaimet muuttivat kylmään eteiseen (vai liekö se kuisti nimeltään) ja verenpisaran sekä osa pelargonin pistokastaimista vilpolaan, joten ikkunalaudoille tuli uutta tilaa krassin, kurkun ja kesäkurpitsan kasvatukseen. Ikkunalaudat ovat taas täynnä multapotteja. Vilpolasta ulos (ainakin tilapäisesti) muutti iso murattiruukku, alppikärhö ja viiniköynnös. Kasveja kuskaillaan sinne ja tänne. Perunat ovat itämässä, pian pitäisi päästä täyttämään mullalla kasvilavoja. Suuria suunnitelmia on pää täynnä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut tosi hidas vastaamaan - mutta hienoa, että siellä on keväthommia meneillään :) Keväisin on jotenkin aina hirmu paljon taimien kuskaamista paikasta toiseen. Toivottavasti olet päässyt myös toteuttamaan suunnitelmiasi!

   Poista
 9. Aika hissuksiin täälläkin, lähinnä kuljeskelua pitkin puutarhaa kukkia ihailemassa:)
  Listalla olis kasvihuoneen pesu ja terassin öljyäminen, mutta tahtoisin siihen vähän lämpimämpää säätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan ihailu kuulostaa hyvältä :) Me öljyttiin juuri vihdoin terassi, sillä odotin myös lämpimämpiä kelejä.

   Poista
 10. Ihania kukkasia ja hienoja luontokuvia! Jänskän näköinen tuo mustakurkku-uikku, en ole ennen kuullutkaan saatikka nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten en minäkään tiennyt, mikä ihme on mustakurkku-uikku. Jännästi se tieto on kertynyt pikkuhiljaa lintuharrastuksen myötä.

   Poista
 11. Onpa houkuttelevan näköinen, iso istutusalue puhtaalla mulloksella! Tuohon on mukava sitten siirrellä kasveja muualta. Siellä kurkkii maasta jo vaikka mitä ihanuuksia. Hauskoja nuo palloesikot, kun kukkivat matalalla varrella. Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut kyllä mukavaa suunnitella ja toteuttaa uuden penkin kasvivalintoja. Eikä ole tarvinnut miettiä, että kuinka paljon kaikki tulee maksamaan, kun on voinut vain siirrellä pikkutaimia muualta. Samalla myös tietää, että kyseessä ovat tässä meidän puutarhassa menestyvät kasvit, eli hyvin todennäköisesti viihtyvät tässäkin penkissä.

   Poista
 12. Varsin tutun oloisia ajatuksia täälläkin, selvästi jonkinlaista hitautta on kyllä ilmassa. Ehkä osin johtuu säästä, ensin oli niin kovin tuulista, että suorastaan ärsytti, ja sitten tosikylmää. Jotenkin tuo korona vie sen verran ajatuskapasiteettia, että on vaikeuksia keskittyä oikein kunnolla mihinkään.
  Toisaalta tämä koronatilanne on tuonut vähän uutta pontta hyötyviljelyyn, tuntuu että nyt jos koska on motivoivaa kasvatella itse jotain syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, että kylmä kevät hidasti myös puutarhaintoa. Ja korona erityisesti alkuvaiheessa. Nyt tuntuu, että olen sopeutunut jo uuteen rytmiin ja arkeen.
   Hyötyviljely on varmasti monella tänä keväänä mielessä :) Nyt on aikaa olla kotona ja tehdä lähiruokaa :)

   Poista
 13. Upeat kiurunkannukset ja esikoita minä rakastan. Mutta tämä viinisuolaheinä on erikoinen pitää oikein googlettaa. Projekteja on paljon ja minä toivoisin niiden vähentyvän kyllä aikanaan. Minulle sopisi muutaman vuoden vain ylläpitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä myös esikkofani ilmoittautuu :) Hih, jännää miten niitä projekteja kertyy. Mutta jotenkin niitä tulee aina keksittyä lisää.

   Poista
 14. Olipas tarkkoja, kauniita kuvia, ihana katsella! Kevät on hyvällä mallilla, ja lähes valmis puutarhakin tarjosi uutta puuhaa. Opiskelijoille tämä korona-aika on nyt hankalaa, kun mikään ei tunnu menevän vanhan kaavan mukaan. Toivotaan, että opiskelupaikka odottaa sinua myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opiskelu tai haku opiskelemaan ei ole monella mennyt tänä keväänä kuten suunniteltu, se on harmillista. Omalla kohdallani en voi koronaa syyttää :) Mutta täytyy miettiä, miten jatkan opintohaaveideni osalta.

   Poista