sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Kevättunnelmissa lumisateiden jälkeen

Huh mikä viikko on ollut säiden puolesta! Alkuviikkona tuli joka päivä herättyä lumipyryyn, brr. Lumisateista huolimatta kevät on hivuttautunut koko ajan pidemmälle. Kukkapenkeistä nousee piippoja, krookusten kukinta on vaihtunut sinililjoihin, ensimmäiset valkovuokot ovat kukassa ja kimalaiset pörisevät puutarhassa.

IMG_4157.jpg

IMG_4159.jpg

20200419_163634

Yhtä lailla olen minäkin hieman aktivoitunut puutarhajuttujen suhteen. Tänä viikonloppuna aloitin kasvien ulkoilutuksen. Vien ne alkuun tunniksi-pariksi kasvihuoneen lämpöön ja valoon. Pidennän aikaa päivä-päivältä. Kasvihuone kaipaa tosin vielä viime kauden jälkeen pesua, siinä onkin seuraava homma työlistalle.

Tomaatin- ja paprikantaimet ulkoilevat:

20200419_163501

Isovahakukkien taimet ovat pitkiä ja honteloita. Ostin siemenet viime kevään Lontoon reissulta ja aina kun katson näitä pikkutaimia, palaavat matkamuistot mieleeni.

20200419_163507

Pistokkaita hankin tänäkin vuonna muutamia:

20200419_163517

Kasvihuoneessa on myös noin parikymmentä daaliaruukkua. Kaikki juurakot eivät näyttäneet talven jälkeen kovin hyvältä, olivat hieman kuivuneen oloisia, joten jää nähtäväksi, kuinka moni näistä lähtee kasvuun. Pari valtavan kokoista juurakkoa pätkin pienemmiksi, joten ruukutettavaa riitti. Ilmojen lämmettyä siirrän kaikki daaliat kukkapenkkiin.

IMG_4163.jpg

Kukkapenkkien siivous on edennyt mukavasti ja enää yksi iso penkki on jäljellä, joskin siellä ei ole kovin montaa talventörröttäjää. Huomasin, että juolavehnä ja voikukat ovat jo heränneet reippaaseen kasvuvauhtiin, joten suoritin sitten samalla tämän vuoden ensimmäisen kitkennän. Sitä ei ole ollut ikävä.

Kevään edetessä lintumaisemien kutsu on ollut voimakas. Retket täytyy kuitenkin suunnitella fiksusti. Jos haluaa välttää tungosta, täytyy lähteä liikkeelle varhain aamulla. Ensimmäisenä kävimme Lammassaaressa, sillä pitkospuilla on päivisin runsaasti väkeä. Listalle löytyi tavi, haapana, pajusirkku, västäräkki ja mäkätyksellään ilahduttanut taivaanvuohi. Viikin suunnasta löytyivät myös kiuru, kottarainen, punajalkaviklo ja lapasorsa.

Myös töyhtöhyyppiä näkyi runsaasti:

IMG_4197.jpg

Harmaahaikara teki ylilennon:

IMG_4204.jpg

Pajusirkku:

IMG_4217.jpg

Kotipihalla poseerasivat tutut keltasirkku ja pikkuvarpunen:

IMG_4184.jpg

IMG_4186.jpg

Ensi viikon perjantaina alkaa talviloma. Meidän oli tarkoitus lähteä Wieniin, mutta nyt toki vietämme aikaa kotona, puutarhassa ja varmaan myös lintumestoilla. Onneksi on oma puutarha ja toivottavasti myös yhä lämpenevät säät. Mukavaa alkavaa viikkoa!

14 kommenttia:

 1. Mukavia lintubongauksia, haikaran ylilentokuva on upea! Minulla daaliat ovat vielä kellarissa, kun muualla ei ole tilaa ja kasvarissa ei lämmitystä. Ovat niin arkoja kylmälle, että odottelen vielä hetken niiden kanssa. Mutta joissakin näkyy alkuja, vaikka ovat olleet kuivana pimeässä koko talven. Tämä aika on ihanaa, kun koko ajan ilmestyy uusia kasveja ulos ja taimet venyvät pituutta ihan silmissä:) Puuhakkaita kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvisäilytys on aina haastavaa, pitää keksiä omat keinot siihen. Onneksi daaliat taitavat ehtiä kukkia kesän mittaan runsaasti, vaikka lähtisikin niiden kanssa hieman myöhemmin liikkeelle.
   Kevät on ihanaa aikaa :) Reippaita keväthetkiä myös sinne!

   Poista
 2. Puutarhahommia pääsee jo hyvin tekemään. Hyvin olette jo aloitelleet. Lomasuunnitelmat ovat monella nyt vaatineet uudet pohdinnat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavasti tuolla puutarhassa tosiaan pääsee aloittamaan hommia, viime alkuviikon ikävistä lumisateista huolimatta. Lomat meni uusiksi ja voi olla, ettei päästä vielä vähään aikaan mihinkään. On ainakin aikaa tehdä kotona kaikenlaisia hommia :)

   Poista
 3. Mukavia keväisiä touhuja siellä! Vaikka meidän ihmisten asiat ovat nyt pahasti sekaisin, on lohdullista seurata, kuinka eläin- ja kasvimaailmassa vuoden kierto jatkaa kulkuaan tavalliseen tapaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vahvasti samaa mieltä. Kevään tulo, lisääntyvä valo ja vihreys tuovat jonkinlaista perspektiiviä tähän tilanteeseen.

   Poista
 4. Hienoja lintubongauksia. Tuollaisista tulee aina hyvä mieli. Olen muidenkin kuullut jo nähneen västäräkkejä, itse en ole nähnyt ainuttakaan.
  Sinulla on purkkishow jo alkanut. Tällä viikolla on luvattu sen verran lämmintä, että kasvien ulkoilutuksen voisi vihdoin aloittaa. Toistaiseksi kaikki on vielä kellarissa, mullassa kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säät ovat nyt olleet tosi vaihtelevia, välillä lämpimämpää, sitten taas todella kylmää - joten taimien ulkoilutuksen kanssa on saanut olla vähän säätämässä. Mulla on nyt tomaatit olleet myös öisin lämmitetyssä kasvarissa, mutta saattaa olla että ovat hieman ottaneet nokkiinsa kylmästä.

   Poista
 5. Olet päässyt aloittamaan jo kasvien ulkoiluttamisen! Mahtavaa! Siellä on täysi kevät jo. Reippaan näköisiä taimia ja hienot lintuhavainnot. Muuttolintujen etujoukko on alkanut lipua jo tännekin hiljalleen, mutta pääjoukot taitavat vielä odotella siellä etelämpänä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kevät ottanut taas harppauksia eteenpäin :) Toivottavasti jo sielläkin ovat lumet sulaneet?

   Poista
 6. Upeita kuvia linnuista ja hieno haikaran ylilento. Minulla ei daalioita ole ollenkaan mutta pelargonian taimia olen kyllä ulkoiluttanut. Mökille mekin suuntaamme perjantaina silloin on miehellä myös talviloma. Mukavaa talviloman viettoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuut ovat täälläkin jo viettäneet jonkin aikaa lämmitetyssä kasvarissa. Kummasti vapautuu tilaa sisältä, kun saa edes muutamat kasvit ulos :) Toivottavasti sinulla on ollut mukava talviloma!

   Poista
 7. Hienoja lintukuvia!
  Meilläkin reissu peruuntui, mutta ihan kivahan sitä on keväällä viettää lomaa kotonakin ja puuhailla puutarhassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, oma puutarha on myös oikein mukava lomakohde :) Minulla oli alun perinkin suunnitelmissa viettää osa lomasta matkaltapaluun jälkeen puutarhassa, nyt sitä aikaa tuli sitten vaan enemmän :)

   Poista