sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Rennompaa bloggailua

Olen viime aikoina pohtinut blogin roolia elämässäni. Olen huomannut että kun kun kiire vyöryy päälle, jää blogi taka-alalle ja bloggaustauko venähtää helposti kuukauden-parin pituiseksi. Se kertoo osittain siitä, että blogi ei ole prioriteettini, vaan enemmänkin juttu, mitä harrastan silloin kun sille on aikaa ja tilaa. Ja sitähän mielestäni kirjoittaminen ja hyvien kuvien ottaminen ainakin itseltäni vaatii - rauhallista hetkeä ajatusteni kanssa, jotta saisin puettua ne sanoiksi. Inspiroitumista ja hyvää fiilistä, ei paineen alla suorittamista. En myöskään tykkää tehdä mitään puoliteholla - joko teen kunnolla tai sitten en lainkaan.

Ja tämä "kunnolla tai ei lainkaan" ajatus painaa jonkun verran mieltäni. Se tarkoittaa harvoja postauksia ja missattuja bloggausideoita, joita en koskaan ehdi toteuttaa. Kamerassani ja puhelimessani on useita kuvia, jotka eivät koskaa päädy blogiin, vaikka olen niitä ottaessani ajatellut jakaa kuvan hetken lukijoiden kanssa. En ehdi ja sitten yhtäkkiä asia ei olekaan enää ajankohtainen.

Voin kuvitella, että tällainen "kaikki tai ei mitään" ajattelu saattaa kuulostaa oudolta. Ja siis se, että teen omasta mielestäni ajan kanssa kunnon postauksen ei todellakaan ole mikään laadun tae :) "Kunnolla tekeminen" tarkoittaa vain jotain omia standardejani, eikä se välttämättä näy ulospäin. Itse asiassa luulen, että jos välillä ottaisin rennommin ja bloggaisin fiilispohjalta, niin tykkäisin itsekin tuotoksesta enemmän.

Tästä tullaankin sitten lopputulokseen. En nimittäin halua, että blogi olisi arjessani heikolla prioriteetillä ja niitä ensimmäisiä asioita, jotka väistyvät kiireen alla. Kaipaan mukavia hetkiä blogin parissa, joten haluan raivata niille enemmän tilaa. Toki ei pingottaen - jos aikaa ei ole, niin sitä ei vaan ole. Lisäksi bloggaamisesta täytyy tehdä hieman vähemmän vaativaa ja siihen keksin muutamia keinoja:

Kokeilen useamman postausluonnoksen kirjoittamista samanaikaisesti. Tämä on jotain hyvin erilaista siihen nähden, mitä yleensä tekisin :) Mutta olen jo vähän kokeillut kyseistä tapaa ja koen, että se antaa enemmän vapauksia. Fiiliksestä ja aikapaineesta riippuen voin valita, mistä aiheesta kirjoitan ja kuinka paljon.

Kirjaan bloggausideoitani Trelloon. Tämä on työelämästä tuttu työkalu, jonka ilmaisversiota käytän kylläkin melko eri tavalla blogia varten. Mutta siis, hyvin yksinkertaistetusti sanottuna ohjelma mahdollistaa erilaisten listojen tekemisen, ja minullakin on siellä mm. listoja "Työn alla", "Postausideat" ja blogiin yleisesti liittyvät asiat, kuten esimerkiksi joitakin ulkoasuun liittyviä muistilappuja. Pääsen päivittämään listoja puhelimella tai koneella, heti kun jokin idea päähän tupsahtaa.

Julkaisen "kevyempiä" fiilispostauksia vaikkapa päivän tulppaanikimpusta tai hyvästä ilmasta. Tähän asti olen miettinyt, että kukapa niitä jaksaa lukea, mutta toisaalta onko sillä niin merkitystä? Oma on blogi ja omat ovat höpötykseni. Tätä kautta saan toivottavasti myös harjoiteltua rennompaa otetta bloggaamiseen.

Voisi ajatella, että on ristiriitaista, että haluan tehdä asioita ei-niin-vakavasti ja sitten teen useamman kohdan listan siitä, mitä tämä kevyemmin tekeminen edellyttää :D Se nyt vaan on niin mua, mun täytyy pohdiskella asioita ja löytää ne itselleni sopivimmat tavat tehdä. Katsotaan, miten bloggaaminen näillä keinoilla muuttuu, vai muuttuuko lainkaan :)

Ja lopuksi jotain ihan muuta. Oli muuten todella hieno ulkoilusää viikonloppuna!

20190119_115417

20190119_115424

Kävelylenkin päätteeksi kävin tiputtamassa kasvihuoneen katolta lunta. Niin kuin ensimmäisestä kuvasta näkyy, polkua kasvihuoneelle ei vielä ollut, pelkkää hankea vain. Syvää hankea.

20190119_121511

Työkaluna toimi oivallisesti muoviharava :)

20190119_121812

Reipasta alkavaa viikkoa! Tänne luvataan ainakin rapsakkaa pakkasta, hrr.

26 kommenttia:

 1. Oi, miten huikeita kuvia! Nuo ovat just niin tammi-helmikuuta; pakkasen jotenkin näkee kuvasta. Joulukuussa on jotenkin tummempaa ja helmi-maaliskuun taitteesta eteenpäin taas muuten keväisemmän näköistä, vaikka pakkasta olisikin saman verran. Rapsakkaa pakkasta on täälläkin, -25 astetta oli viime yönä alimmillaan. Saa nähdä, kuinka alas vielä putoaa. Nyt on -20,8. Kovissa pakkasissa on se hyvä puoli, että yleensä silloin aurinkokin paistaa. Tekee hyvää mielelle ja huonekasveille :) Suunnitelmasi bloggaamisen jatkosta kuulostavat oikein hyviltä. Kieltämättä tuo monen kohdan lista kuulostaa hieman huvittavalta, mutta toisaalta ymmärrän sinua hyvin. Aika usein teen itsekin listoja ennen kuin pystyn rentoutumaan jonkun asian suhteen. Ne selkiyttävät ajatusta eikä tarvitse pyöritellä niin paljoa asioita pääkopassa. Aurinkoisia pakkaspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, minullekin aurinkoiset pakkaspäivät yhdistyvät mielessä juurikin tammi-helmikuuhun. Maaliskuussa onkin jo sitten hieman keväisempää.
   Huh teillä on kylmä! Meillä oli aamulla lähtiessä -17, toivottavasti ei tule yhtään enemmän pakkasta.
   Heh, joo, listat. Minusta ei varmaan saa täysin spontaania sitten mitenkään, rentouskin täytyy suunnitella :D No ei, enemmänkin ehkä kyse on siitä, että on lukittautunut joihinkin toimintatapoihin ja jos niitä haluaa muuttaa, niin pitää miettiä, mistä ne johtuu.
   Aurinkoa myös sinne!

   Poista
 2. Kyllä on upeita kuvia. Bloggaus on mielenkiintoinen asia ja mitä moninaisemmin motiivein ja taidoin sitä tehdään. Jokaisella on keinonsa ja tapansa sitä tehdä. Mielenkiintoista nähdä mitä tämä sinun uusi tapa tuottaa. Muuttaako julkaisuja vai ei. Tuleeko väliin kevyempiä juttuja niinkuin itse asian ilmaiset. Tärkeintähän kuitenkin on itse viihtyy tekemisen kanssa ja se tuo iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogata voi tosiaan monella tavalla ja eri motiivein ja sehän on vaan hyvä juttu. Joo saa nähdä onko tällä uudella lähestymistavallani mitään näkyviä vaikutuksia vai tapahtuvatko muutokset enemmänkin pääni sisällä :)

   Poista
 3. Bloggaamisessa on jokin ilo ja juju kirjoittajalleen, ja jokainen muokkaa blogistaan omannäköistä. Valmista kaavaa ei ole, ja blogi muuttuu ajan kuluessa tilanteiden ja fiilisten mukaan. Minäkin aloitin kanadanruusujen kestävyyskokeen dokumentaatiosta :D

  Ja kiitti kun muistutit kasvarin lumikuorman keventämisestä! Pitääpä vilkaista ennen seuraavaa lumipyryä.

  Iloa ja valoa viikkosi, Piparminttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi elää ja kasvaa blogaajan mukana, se on tosi hyvä pointti. Hauskaa että sun blogimatka on alkanut ruusuista, mutta kasvanut paljon laajemmaksi :) Iloista viikon jatkoa myös sinne!

   Poista
 4. Minäkin täällä ihastelen upeita kuviasi.
  Bloggaaminen on kivaa ja mielenkiintoista. Sitä ei kuitenkaan mielestäni kannata ottaa liian vakavasti, vaan harrastuksena harrastusten joukossa.
  Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, tällä kertaa maisema teki kuvaamisesta helppoa. Räpsin kävelylenkillä kännykällä menemään :)
   Hyvä vinkki, että bloggaaminen kannattaa pitää kevyenä. Itse kun olen sellainen suorittaja tosi monessa asiassa, niin helposti blogistakin voi tulla yksi suoritus muiden joukossa. Mutta hyvä muistaa ja muistuttaa itselleen aina välillä, että kannattaisi muistaa se hauskuus :)
   Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 5. Ah, ihanat kuvat! Ja hyvää pohdintaa. Minusta kevyet fiilispostaukset ovat yllättävänkin mielenkiintoista sisältöä. Niistä tulee hyvä mieli. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis tottakai fiilispostaukset voi olla hyvää sisältöä! Kyllä mä jollain tasolla sen ihan ymmärrän :D Pitää vaan ehkä jotenkin muistuttaa sitä välillä itselleen.

   Poista
 6. Samalta kuulostaa minunkin pohdinnat blogin suhteen. Jonkinlaisen tason haluan pitää, mutta ajatus "pakko blogata 3krt viikossa jotain uutta" ahdistaa. Mennään siis tällä tyylillä, että tekstiä ja tuotosta tulee silloin, kun siltä tuntuu :) Ei se mitään vaikka bloggausväli välillä venyykin, ei me täältä mihinkään hävitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En myöskään halua, että bloggaamisesta tulisi pakko tai että asettaisi itselleen jotain älyttömiä tavoitteita. Mutta kuitenkin jonkinlainen tuntuma bloggaamiseen olisi hyvä pitää myös kiireaikoina, koska pitkältä blogitauolta on ainakin mulla vähän vaikeuksia sujahtaa taas takaisin bloggailun pariin. Se oman tasapainon löytäminen on varmasti avainjuttu :)

   Poista
 7. Kyllä, viikonloppuna oli hieno ilma ja hyvin sait talvitunnelman tallennettua kuville. Tänäänkin oli kaunista, mutta -19 astetta pakotti laittamaan töppöstä toisen eteen, eikä kameraa tullut laukusta esiin kaivettua.

  Hyvältä kuulostaa pohdintasi. Niin mukavaa, kuin bloggaaminen onkin, vie se minulta paljon aikaa. Haluan miettiä kuvat aiheeseen sopiviksi ja merkitä kasvien nimet. Teksti on tärkeää, enkä näköjään koskaan saa sanottua mitään lyhyesti. Olen miettinyt, josko välillä tekisi lyhyitä postauksia. Kuten sinäkin ajattelit eli tulppukuva ja lyhyt teksti. Toistaiseksi se on minulta jäänyt miettimisen tasolle, koska postausta aloittaessani "mopo" karkaa. Niinpä postausvälit venyvät, kun ei ole halua tehdä tikusta asiaa. Mielenkiinnolla seuraan, miten sinä asian omalta osaltasi ratkaiset. Ja sillä välin jatkan omaa miettimiestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutulta kuulostaa kuvauksesi bloggaamisesta. Minusta tuntuu myös, että en osaa sanoa mitään lyhyesti :) Ja hyvä vertauskuva tuo "tikusta asiaa", juuri sitä hain ajatuksella, että voiko blogiin laittaa vaan jotain kevyttä asiaa. Mutta ehkä se on enemmänkin kiinni siitä, miten tuon "kevyemmän" asian esittää - voihan siitäkin ehkä saada kivan tai iloisen tai mielenkiintoisen. Täytyy hieman kokeilla ja miettiä, että mikä olisi itselleen sopiva tapa tehdä.

   Poista
 8. Vallan hurmaavat talvikuvat! Nämä jo sinänsä ovatpostauksen veroisia. Pohdintasi tuntuu varsin tutulta. Olen juuri noita, jotka haluavat tehdä kaiken hyvin ja perusteellisesti ja se tuntuu välillä vievän paljon aikaa. Aika ajoin käynnistän juuri useamman postauksen laatimisen, jolloin yksi tulee valmiiksi ja pari on kehitteillä. Silloin voi postata sopivin väliajoin. Tosin välillä irroittaudun kokonaan blogeista, niin seuraamisesta kuin myös postausten laatimtisesta. Kiinnostavaa asiaa on paljon, mutta välilä täytyy keskittyä muuhun elämässä. Siis anteeksi jos tulee pitkiä taukoja ja poissaoloja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä siinä on, että kaikki täytyy tehdä oikein hyvin ja viimeisen päälle :D Todella tuttu tunne siis. Mukava kuulla, että sielläkin on useampia postauksia samalla työn alla - minustakin se tapaa antaa itse asiassa kivasti vapauksia postausten suhteen. Ja juuri näin, välillä täytyy myös muistaa, että elämää on myös blogin ulkopuolella :)

   Poista
 9. Ihanat kuvat! Itse käytän "fiilispostauksiin" instagramia. Tosin venyvät ne välit sielläkin. Mutta sielläkin minulla on siis paljon kasvikuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Instagram voisi kyllä hyvin täydentää blogia. Tosin itse otan kuvia yleensä kameralla ja niiden saaminen Instaan onkin sitten jo enemmän "prosessi", jossa spontaani tunnelma saattaa hävitä.

   Poista
 10. Eevan tavoin, minäkin suosittelen lyhyiden fiilispostauksien ja yksittäisten kuvien julkaisemiseen instagramia. Aika vähällä käytöllä vielä minulla, mutta tarkoitus olisi pikkuhiljaa lisätä käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista kuulla, että sielläkin on Instagram käytössä. Mulla se on ollut tähän asti melko heikolla käytöllä.

   Poista
 11. Minäkin saan yhteen postaukseen kulumaan paljon aikaa, kun kaiken pitäisi olla "täydellistä" ja täydellistähän ei tulekaan. Fiilispostaukset kuulostaa hyvältä, ei aina tarvi olla niin "vakavaa ja asiapitoista", menee varmaan vähemmän aikaakin postauksen tekoon :) Minunkin pitäisi kokeilla.....
  Ihania sinivalkoisia kuvia, niin Suomea ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, täydellistä ei tulekaan, mutta hyvin saa kyllä sen postauksen hiomiseen aikaa uppoamaan :) Kokeile myös ihmeessä kevyempää lähestymistapaa! Voidaan sitten vertailla kokemuksia :)

   Poista
 12. Syvällistä pohdintaa. Blokkaamista voi tehdä monella tapaa. Pitää vaan löytää se itselle sopivin tapa ja joskus uskaltaa poiketakin siitä. Ei tämä ole kovin vakavaa, ainakaan minulla.
  Nyt on saatu lunta ja pakkastakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sulla on jo lähtökohtaisesti rento ote bloggaamiseen. Minäkin tavoittelen sitä, mutta saa nähdä kuinka käy :)

   Poista
 13. Ny on ihanat lumimaisemat! Ny saa viälä ollakki, muttei enää parin kuukauren päästä.
  Kyllä meikälääsenki plokkaus tuntuu useen liian totiselta. Tuttu tunne. Täyrellisyyren tavoottelu on kyllä raskasta ja aikaaviävää, oli asia mikä tahansa. Rentoutta pitääs hariootella enempi. Olis elämä palio mukavempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta mulle alkaa jo riittää tämä lumentulo! Mutta onhan siellä kieltämättä kaunista :)
   Niin, mikähän siinä on, että asettaa itselleen liikaa paineita. Olen tehnyt sitä koko elämäni ja olen itseni kovin kriitikko. Mutta ehkä sitä rentoutta täytyy vain harjoitella :)

   Poista