Viime viikonlopun lämpimät ja auringoiset kelit mahdollistivat sen, että puutarhassa vietetyn tehokkaan päivän jälkeen oli vielä runsaasti valoisaa aikaa jäljellä tutustua Tunnista 100 lintulajia -haasteen hengessä lähialueen lintupaikkoihin. Lauantaina kävimme kiertämässä Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Kävelimme Lammassaaren lintutornille ja takaisin.
Ruovikossa oli pajusirkkuja:
Erään metsikön kohdalla näimme muutamia lintuharrastajia ja valokuvaajia tähtäämässä putkiaan samaan suuntaan. Pysähdyimme itsekin ja jäimme tuijottamaan, tietämättä kuitenkaan, mitä katsoimme :) Ystävällinen lintuharrastaja kertoi kuitenkin, mihin ja mitä tulisi etsiä - puussa oli meneillään pussitiaisen pesänrakennus. Kameran linssin läpi näkyikin pesän alku ja pian paikalle pyörähti myös itse rakennusmies:
Pussitiainen on Suomessa harvinainen pesijä, joten koimme itsemme todella etuoikeutetuiksi, kun saimme seurata pesäpussin rakentamista.
Lammassaaren puiden varjossa kohtasimme erilaisia pikkulintuja, joiden kohdalla tunnistaminen tapahtui vasta jälkeenpäin kotisohvalla kuvia katsellen ja niitä erilaisiin lintukirjoihin ja internetin tunnistussivuihin verraten. Loppupäätelmät saattavat siis hyvinkin olla virheellisiä, mutta mielestäni näimme hernekertun:
Ja mustapääkertun naaraslinnun:
Lammassaaren lintutornista on hyvä näkymä kosteikkoalueelle, jossa pysähtyy aina kahlaajia. Itse tunnistan hyvällä tuurilla juuri ja juuri pikkutyllin, mutta en todellakaan muita kahlaajia. Onneksi lintuharrastajat ovat sen verran mukavaa porukkaa, että tässäkin apu oli lähellä - eräs tornilla ollut bongari kertoi ääneen, mitä lintulajeja missä suunnassa oli havaittavissa. Siksi tiedän, että tuolla oli punajalkaviklo (ja kuvissa vilahtaa myös pikkutylli):
Itse onnistuimme sentään tunnistamaan vastakkaisella rannalla könöttävät harmaahaikarat:
Lisäksi näimme tiiroja, kymmeniä haarapääskyjä sekä metsikössä nakuttelevan pikkutikan:
Sunnuntain iltapäivällä suuntasimme hieman erilaisiin lintumaisemiin Espoon Suomenojalle. Sekä Vanhankaupuginlahti että Finnoo ovat tuttuja retkipaikkoja. Ennen omakotitaloon muuttamista ja remontti- ja pihahommia kävimme usein kävelemässä erilaisilla pääkaupunkiseudun lintualueilla. Oli virkistävää pyörähtää pitkästä aikaa tutuilla paikoilla. On myös erittäin mukavaa huomata, että lintujen tunnistushaasteen myötä on taas syttynyt alustava lintuharrastuskipinä, joka ehti viime vuosina hieman hautautua arjen tekemisten ja kiireiden alle.
Suomenojalla odotimme ensisijaisesti noki- ja liejukanojen näkemistä ja ne tulikin bongattua. Lisäksi teimme taas sarjan "kuvaan tämän ja katson kotona, mikä laji kyseesä" -bongauksia. Suomenojalla oli tosin tällä hetkellä meneillään luontokuvanäyttely, joka auttoi tunnistamaan valtaosan lajeista paikan päällä. Kohtasimme Suomenojan nimikkolinnun mustakurkku-uikun:
Satoja naurulokkeja:
Harmaasorsia:
Lapasorsan:
Punasotkat (huh mitkä silmät!):
Altailla oli myös tukkasotkia ja telkkiä. Eräässä ruovikossa askarteli piisami:
Pois lähtiessämme kohtasimme vielä pikkulinnun, jonka kohdalla arvoimme pitkään, onko kyseessä pajulintu vai tiltaltti. Tällä erää päädyimme pajulintuun linnun vaaleanruskeiden jalkojen takia:
Suomenojan luonnosta voi lukea tarkemmin Suomenoja-sivustolta, jossa on muun muassa kuvia alueen linnuista ja kasveista, ohjeita retkeilijälle sekä viikoittain päivittyvä havaintovihko.
Tällä hetkellä tunnistettuna on 55 lintulajia, mutta minusta tuntuu, että lajimäärän kasvattaminen on jatkossa paljon vaikeampaa. Enää ei ole jäljellä kovin montaa helppoa ja itselleni tuttua lajia. Mutta on tämä ollut todella mielenkiintoista ja informatiivista jo tähänkin asti!
Oi kuinka mielenkiintoinen postaus, Piparminttu! Hienoja lajeja bongattu ja osa niistä tuntuu varsin eksoottisilta. :) Ja kuvasi ovat myös todella kauniita.
VastaaPoistaMukavaa helatorstaita ja ihanaa, keväistä viikonloppua!
Kiitos Sara :) Yllättävän monipuolisesti näkyi erilaisia lintulajeja tosiaan. Mukavaa helatorstain jatkoa!
PoistaVau mitkä kuvat! Ihania lintuja ja piisami.
VastaaPoistaHyvää helatorstaita!
Kiitos. Piisami oli kyllä hauska, eikä pelännyt ihmisiä lainkaan. Tottunut varmaan lenkkeilijöihin.
PoistaTeillä onkin ollut onnistunut linturetki. Niin hienoja kuvia ja sitten vielä tuo piisami. Mukavaa helatorstain jatkoa!
VastaaPoistaOli todella mukavat ja antoisat linturetket :) Mukavaa loppuviikkoa myös sinne!
PoistaSiellä vesistön äärellä on todella mahdollisuus laajaan lajivalikoimaan! Täällä metsän keskellä on oma lintuvalikoimansa ja eilen kuului ensimmäinen käen lyhyt kukkuminen, mutta mitään näköhavaintoa ei saatu.
VastaaPoistaKyllä on suuri ilo päästä näkemään noita kaikkia luontokappaleita ja kiinnostavia ja onnistuneita kuvia olette saaneet. Toivotaan lisää käen kukuntaa ja monien muiden lintujen asettumista kesän viettoon tänne Suomeen!
Mekin asumme peltomaisemien keskellä, jossa on vain tietynlaisia lintulajeja, joten monipuolisemman lajikirjon vuoksi täytyy lähteä hiukan erilaisiin maisemiin. Ja onneksi niitä löytyy lähiseuduilta :) Mukavia lintuhetkiä myös sinne!
PoistaHieno lintusaalis sinulla jo kasassa :) Eilen pääsin käymään pikaisesti lintutornilla, mutta ei ollut päivä ilmeisesti lintujen mieleen: paikalla oli kourallinen sorsia, pari kourallista lokkeja, pari töyhtöhyyppä ja joku tunnistamatta jäänyt petolintu (pahus!!!). Onneksi saatiin kuva, jonka jo aamulla lähetin asiantuntijalle. Toivottavasti on sen verran tunnistettava, etteivät anna kuin yhden vaihtoehdon :D
VastaaPoistaJoidenkin lajien bongaaminen on tullut täysin yllätyksenä, en olisi arvannut, että lajikirjoa kertyy tähän malliin :) Jos pääsisin 70 lajiin, olisin tyytyväinen. Täytyisi tähystellä lintuj myös omalla pihalla, kirjosieppokin kun on vielä näkemättä!
PoistaTOivottavasti tunnistat petolinnun! Ne on minulle jostain syystä tosi vaikeita.
Ammattilainen tunnisti ruskosuohaukkakoiraaksi :) Jee! Petolintuja näkee niin harvoin, että jäävät minullakin melkein aina tunnistamatta, jos ei saa todella hyvää kuvaa otettua.
PoistaVau, mitä bongailuja. En ole ikinä nähnyt pussitiaista.
VastaaPoistaEn ollut minäkään nähnyt pussitiaista, se oli mahtava yllätys :)
PoistaVau, miten paljon olet eri lintulajeja jo bongannut! Hienot kuvat olet ottanut. Meilläkin on suunnitelmissa käydä lähipäivinä Maaningalla kiertämässä sellainen lintutornireitti. Lapsetkin tykkäävät käydä siellä ja hienosti osaavat jo rauhassa lintuja katsella. Kaksi vanhinta jaksavat tuon noin viiden kilometrin lenkin jo kävellä, kun evästaukoja pidetään pari, nuorimmainen kulkee vielä kantorinkassa. Noin paljon eri lintuja en kyllä tunnistaisi, mutta lintujen tarkkailu on hauskaa, vaikkei lajia aina tietäisikään.:)
VastaaPoistaTeidän linturetkisuunnitelma kuulostaa kivalta ja on varmaan oikein mukava tällaisilla keleillä :) Meilläkin tosiaan valtaosa lintulajien tunnistamisesta tapahtuu vasta kotona, kun on apuvälineitä käytössä (internet ja lintukirjat :)) Mutta jospa sitä ensi kerralla sitten muistaisikin jo kerran tunnistetut lajit.
PoistaTähän lintubonggaukseen haluaisin itsekin osallistua. Olen vain saanut päähäni, että jokaisesta linnusta on saatava kuva. :D Minun pokkarikameralla se on vähän hankalaa, ja useimmiten sekin unohtuu kotiin.. Upeita kuvia olet saanut ja bongannut jo hurjan monta eri lajia! :)
VastaaPoistaKuvan saaminen on todella kunnianhimoinen haaste :) Yritin esimerkiksi kuvata haarapääskyjä, joka osoittautui aivan mahdottomaksi tehtäväksi niiden nopean lennon ja pikaisten suunnanvaihtojen takia. Samoin käki jäisi tunnistamatta, mikäli siitä pitäisi äänihavainnon lisäksi saada kuva.
PoistaMainioita havaintoja! En ole koskaan nähnyt pussitiaista pesänrakennuspuuhissa. Ainoat kohtaamiseni koko lajin kanssa ylipäätään ovat Virosta, koska en ole pahemmin retkeillyt pk-seudun kohteilla, joissa sitä voi tavata. Pikkulintukuvissa näyttäisi tosiaan olevan herne- ja mustapääkerttu, mutta tiltaltti-pajulintu-lajiparia en itse lähtisi määrittämään ollenkaan ilman äänihavaintoa tai linnun saamista kiinni ja mitattavaksi.
VastaaPoistaPussitiainen oli itsellenikin melkoinen yllätyshavainto. Täytyykin käydä jossain vaiheessa katsomassa, onko pesänrakennus edennyt ja näkyykö tuolla "pussia". Jes, hyvä että pikkulintujen tunnistus on osunut kohdilleen! :) Hyvä tietää, että tiltaltti-pajulintu ovat niin lähekkäin toisiaan. Seuraavaksi tulisikin opetella lintuäänet.
Poista