sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Syksyn ja talven välimaastossa

Eilen bongasin takapihallamme vierailevia räkättirastaita, jotka herkuttelivat pihlajanmarjoilla. Marjoja hävisi nokan väliin hyvää vauhtia.

IMG_7694.jpg

IMG_7680.jpg

Kuvista näkyy hyvin eilinen harmaa ja vetinen keli. Tänään näyttää hyvin samankaltaiselta. Lunta tuli täällä noin kymmenen senttiä ja nyt se on jo pääosin sulanut. Pihatöiden painopiste siirtyy jatkossa lumitöihin ja polttopuiden hakemiseen. Puutarhassa on kaikki talvivalmistelut tehty.

IMG_7702.jpg

IMG_7700.jpg

Eilen puhdistin viikon verran ruukuissa ja ämpäreissä kuivumassa olleet daalian juurakot ylimääräisestä mullasta ja nostin ne paperikasseihin perusturpeen sekaan. Toivottavasti säilyvät tällä tavoin viileässä autotallissa talven yli.

Sisällä siivoilen pikkuhiljaa puutarhavarastona toimivaa pannuhuonetta. Ette tiedäkään, millainen kaaos yhdessä huoneessa voi olla - ruukkuja pitkin lattiaa, multasäkkejä sikin sokin ... Omasta mielestäni pesin kyllä jo kesällä ulkona hyvällä tahdilla kylvöruukkuja, mutta silti niitä löytyy vielä valtavia määriä. Pienemmät muoviruukut otan talteen kevään kylvöjä varten, keskikokoiset lähtevät muovikierrätykseen.
Vielä olen ajatellut ehtiväni tehdä syyskylvöjä. Suunnittelin nostavani kylvöastiat talveksi viljelylaatikoihin, löytyvät sieltä ainakin keväällä helposti.

Millaisia puutarhaan liittyviä puuhia teillä on vielä edessä? Vai onko kaikki jo paketissa tältä vuodelta? :)

25 kommenttia:

 1. Kivat räksäkuvat. Ny näyttää ruakaa piisaavan. Kaikki pihilajat aiva notkuu mariojen painosta.
  Just meinaan lähtiä hakemahan havuja penkkiihi, kohtiihi, mistä tuuli viää aina lumet. Ilima on meilläki surkia, muttaku traktori on ny vapaana.
  Tiärän...tasan tarkkahan. Mullon puaris kesän jäliiltä täys kaaos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihlajanmarjoja näyttäisi nyt tosiaan riittävän ja hyvä näin :)
   Hurjaa tehdä tänään pihatöitä, ilma on suoraan sanottuna kamala, mutta toivottavasti saat havut paikoilleen! Reipasta sunnuntaita :)

   Poista
 2. Hienot kuvat herkuttelevasta räkätistä. Pihlajat tosiaan notkuvat punaisista marjoista, alkavat näköjään pian tyhjentymään niistä. Minunkin vaja on ihan kaaoksessa, tiedän mistä puhut 😊 järjestelen sen sitten kun ei ole enää mitään tekemistä. Puutarhahommat jäivät hieman kesken, haravoimaan en ehtinyt, mutta onneksi sipulit ehtivät maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka keväänä lupaan itselleni pitää varastoa kesällä siistinä, mutta ei siitä tule yhtään mitään :) Lopulta nostan sinne vaan tavaroita ja ruukkuja tyhjille paikoille, ja siellähän ne ovat nyt sitten syksyllä vastassa..
   Hyvä että sait sipulit istutettua, kukintaa siis luvassa, se on tärkeintä :D

   Poista
 3. Hienot kuvat! Meillä mustarastaat tyhjentävät aroniapensaita.
  Torstainen lumisade keskeytti puutarhan syystyöt, tosin valtaosa on jo tehty. Ajattelin kyllä vielä tehdä muutamia syyskylvöjä, kuten sinäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole aronioita, joten mustarastaat käyvät varmaan naapurissa niillä herkuttelemassa :) Hyvä vaan että linnuille löytyy ruokaa.
   Puutarhakausi loppui todella äkillisesti. Tosin todennäköisesti marras- ja joulukuussa on taas plussakelit ja maa mustana.

   Poista
 4. Hienot kuvat <3
  Ulkopuuhat melkolailla alkavat olemaan paketissa. Ellei lumet täysin sula ja pääse haravoimaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen, että edessä on vielä kunnon plussakelejä, kuten yleensä marras-joulukuussa. Toivottavasti keli pysyisi myös kuivana, tällaisessa vesisateessa ei kiinnosta tehdä ulkohommia.

   Poista
 5. Oletpa onnistunut saamaan upeat kuvat. Meillä tuli ensilumi tänä aamuna ja vieläkin näkyy lunta satavan. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teillä pysyy lumi paremmin maassa kuin täällä! Märkä loskakeli on ikävä :(
   Mukavaa sunnuntain jatkoa :)

   Poista
 6. Todella upeat kuvat <3 - Suvi -

  VastaaPoista
 7. Kauniita kuviasi ihailen täällä minäkin.
  Autotallin ja lämpimän varaston siivous on täälläkin vielä edessä, mutta eipä haittaa, kun pihatyöt ovat jo tehtyinä.
  Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko kommentistasi! Onko siellä jo sisätilat siistinä? :) Mä olen järjestellyt puutarhavarastoa ja kironnut itseäni kun en ole muistanut pestä taimiruukkuja heti käytön jälkeen kesällä.

   Poista
 8. Kivoja kuvia, hienot värit ja tarkennukset! Nyt on pihlajanmarjoja mitä syödä, toivottavasti eivät pikkulinnut syö itseänsä kipeäksi, kun rupeevat kohta marjat käymään:) Molemmat pihat siivottu ja viikonloppu vierähti mökin talvikuntoon laittamisessa... Mutta nyt pitäisi jo alkaa virittäytyä joulun koristusten suunnitteluun ja tekemiseen. Kranssitarpeita keräilin viikoloppuna metsästä. Mukavaa viikkoa sinulle, Piparminttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku kommentistasi! Ihanaa että osaat ja viitsit tehdä joulukoristeet itse luonnonmateriaaleista, lopputulos on varmasti ollut kaunis.
   Pihlajanmarjat ovat tänä talvena houkutellut pihaamme myös punatulkkuja. Aiempina vuosina heitä ei ole näkynyt lainkaan. Eikä näytä marjojen käyminen heitä haittavan :)

   Poista
 9. Pihlajanmarjat suorastaan hehkuu, kun muuten on niin harmaata ja ruskeaa. Ihania! Mun pitäisi vielä istuttaa kukkasipuleita ruukkuihin, ja olisi kai sitä muitakin pieniä askareita. Minun puutarhapuhtini on valitettavasti kadonnut jonnekin tuonne pimeään, harmaaseen, lumen täplittämään maailmaan. Toivottavasti sinulta löytyy vielä puhtia! Mukavaa alkanutta viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on puhti hävinnyt yhtä lailla ja pari kuukautta vierähtänyt jopa täysin ilman blogimaailmaan poikkeamista. Toivottavasti siellä on ollut enemmän aikaa ja energiaa!

   Poista
 10. Ihanat kuvat! Monta sataa sipulia on vielä istuttamatta, valkosipulit myös. Haravoimista olisi myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, monta sataa sipulia, kuulostaa reippaalta urakalta! Toivottavasti sipulit selviävät hyvin talvesta - ainakin täällä meillä on ollut maa sateista ja sulamisvesistä aivan litimärkänä viime kuukausina.

   Poista
 11. Onpa tosi upeita lintukuvia! Kylvöjä täälläkin ajatellan... Oikein hyvää Itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Täällä on jo pikkuhiljaa tehty kylvölistaa, vaikka se ei ole blogiin heijastunutkaan. Joko siellä on kylvösuunnitelmat valmiina? :)

   Poista
 12. Upeita kuvia! Tunnelmallista joulunaikaa!

  VastaaPoista