lauantai 9. syyskuuta 2017

Sadetta ja satoa

Sataa, sataa. Sade jatkuu ilmeisesti koko viikonlopun. Huomasin, että talomme vieressä nurmikolla kasvaa taas sieniä, taitavat tykätä tästä syksyisemmästä ja sateisesta tunnelmasta.

Kasvihuoneessa lämpötila yltää päivisin vielä parinkympin tienoille, mutta öisin siellä hurisee jo lämmitys. Tomaatit, paprikat ja chilit näyttäisivät kuitenkin kypsyvän jopa näissä olosuhteissa.

'Gardener's Delight', ehdottomasti jatkoon myös ensi vuonna:

IMG_7563.jpg

IMG_7546.jpg

Ongelmilta ei ole kuitenkaan tomaattien osalta vältytty. Tanskan vienti -tomaatit ovat järjestäen poksahtaneet rikki ja loppukesän kosteilla keleillä alkaneet homehtumaan halkeamakohdista. Halkeilu on mysteeri, koska kastelun hoitaa Blumat ja vedensaannin pitäisi siten olla tasaista.

Paprika 'New Ace F1" on ollut yllättävän satoisa:

IMG_7560.jpg

'Thor'-lajiketta en sen sijaan ole vielä päässyt maistamaan, vaatii ilmeisesti enemmän aikaa kypsyäkseen:

IMG_7557.jpg

Chili 'Piment d'Espelette' on tehnyt paljon hedelmiä:

IMG_7556.jpg

Osa sadosta kerättynä, kipossa päällimmäisenä myös 'Hot Lemon' chilejä:

IMG_7587.jpg

Ensimmäisen kerran chilejä ja paprikoita kasvattaneena ihmettelen kasvien lehtien kellastumista. Olen yrittänyt kastella maltillisesti ja lannoittanut kasveja viikoittain chililannoitteella, mutta lehdet ovat kuitenkin kellertäneet jo kesä-heinäkuulta lähtien. Voi tietysti olla, että multa ei ole päässyt kuivahtamaan tarpeeksi kastelun välissä. Otan mielelläni kaikki kokeneempien vinkit vastaan!

Perhosten tilannetta harmittelin viimeksi. Kaikki toivo ei kuitenkaan ole menetetty, koska viime sunnuntaina onnistuin bongaamaan neitoperhosen sekä myös yhden terassilla kiitävän toukan.

IMG_7578.jpg

IMG_7575.jpg

Mutta tunnelma on vääjäämättä syksyinen. Monesti havahdun ihmettelemään, että missä vaiheessa se kesä meni. Tietysti kesäloman viettäminen Islannissa 10 asteen lämpötiloissa saattoi lyhentää aurinkoisen kesän vaikutelmaa :) Silti pitkälti kaikki kasvit ovat ehtineet kukkaan ja jopa kesäkurpitsat ovat alkaneet tuottamaan satoa. Myöhässä, mutta satoa silti. Vain myskikurpitsojen tilanne näyttää heikolta - eivät ole käsittääkseni ehtineet tehdä vielä edes kukkia. Täytynee kokeilla niitä ensi vuonna uudelleen ja jatkaa tarvittaessa harsojen käyttöä pidempään.

Syksyssä on kuitenkin puolensa. Kissat käpertyvät sohvalla taas lähemmäs ja kukkasipulit ovat saapuneet myymälöihin. Daaliat jatkavat kukintaansa ja syysasterien kukinta on vielä edessä.

Daalia 'Happy Single Wink':

IMG_7552.jpg

16 kommenttia:

  1. Voi ihanuus miten hyvää satoa olet saanut. Nuo tomaatit ovat niin herkullisen näköisiä. - Meilläkin sataa. - Mukavaa sunnuntaita sateesta huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadetta riittää, mutta onneksi ei kuitenkaan hurrikaaneja. Mukavaa sunnuntaita myös sinne!

      Poista
  2. Ooh, onpas upeita paprikoita ja chilejä, hyvin olet onnistunut vahingossa vaikka lehdet kellastuivat, syytä en osaa sanoa. Minun myskikurpitsat kyllä kukki, mutta halla vei ne yhtenä aamuna. Ensi vuonna laitan ne harson alle koko kesäksi tai kasvarin lämpöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, automaattinen tekstin syöttö taas temppuilee...vahingossa piti olla hienosti 😊

      Poista
    2. Hih, kasvatuksessa on aimo annos tuuria mukana, vahingossa ei välttämättä ole väärä sanavalinta :D Harmittaa sun myskikurpitsojen puolesta :( Mietin myös, että pitäisikö niille rakentaa sellainen lämpölava ensi vuodeksi.

      Poista
  3. Upeaa satoa siellä! Muutamia paprikoita ollaan täällä päästy maistelemaan ja tomaatteja on syöty jo pitemmän aikaa, mutta ihan raakojakin on vielä. Kesä kyllä meni hujauksessa, ei oikein edes päässyt kesätunnelmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatteja valmistuu nyt nopeammin kun ehditään syödä :) Hyvä puoli on se, että niitä voi laittaa niin moneen - leivälle, salaattiin, wokkiin, uuniruokiin..
      Kerrassaan ihmeellinen kesä oli! Toivottavasti ensi vuonna on vähän parempi tuuri ilmojen kanssa.

      Poista
  4. Onpa herkullisen punaisia tomaatteja ja chilejä. Aika hyvä sato sinulla on onnettomasta kesästä huolimatta. Minulla paprikat eivät ehdi kypsyä, chilejä olen jo korjannut ja tomaatteja syöty ahkerasti. Osa tomaateista ei varmaan ehdi kypsyä. En osaa sanoa, miksi lehdet ovat kellastuneet. Liittyisikö jotenkin lannoitukseen?
    Täällä satoi eilen kaatamalla ja tänään lähes yhtä paljon. Kunpa nyt tulisi kuivempaa, lämpimämpää ja aurinkoisempaa, että saisi sipulit maahan ja muutenkin pääsisi pihalle ahkeroimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmitus, että siellä eivät paprikat ehdi kypsyä. Täällä ne vieläkin punertuvat päivä-päivältä, joten toivottavasti vielä sielläkin! Etenkin jos tämän viikonlopun kaltaiset lämpimät säät vielä jatkuisivat.
      Tänä viikonloppuna on vihdoin ollut toivomasi sää :) Tällaisia päiviä pitäisi olla lisää.

      Poista
  5. Toivoton sade viikonloppu, ihme, että kasvit kuitenkin kypsyvät! Hienoja tomaatteja ja paprikoita, ja runsaasti vielä! Meilläkin ollaan päästy tomaatin makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole saanut edes nurmikkoa leikattua, kun aina vaan sataa.. Jospa tänään nurmi ehtisi edes hieman kuivua?
      Onneksi on vielä melko lämmintä ja sato ehtii kypsyä :)

      Poista
  6. Onpa hyvännäköistä satoa! Täälläkin on ollut sateista. Eilen oli poutapäivä, mutta tänään olisi taas sadetta luvassa. Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu :) Sadetta piisaa.. mutta onneksi edes tänään näyttäisi olevan kuivempi keli. Tämä täytyy hyödyntää!

      Poista
  7. Kivasti olet perhosen saanut kuvattua sillä on kuin ylimääräiset helmat. Hyvännäiset on sulla satonäkymät. Kommentoin myös edellistä postausta. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila kommentistasi! Nyt on näykynyt jopa muutamia perhosia puutarhassa, pitkän odotuksen jälkeen. Satoa on nyt kerätty ja paprikoita pakastettu :) Mukavaa viikonloppua sinne!

      Poista
  8. Onnittelut hienosta sadosta. 'Gardener's Delight' on minunkin suosikkini.

    VastaaPoista