lauantai 21. tammikuuta 2017

Siemeniä, siemeniä!

Ihana viikonloppu! Olen ihan supertyytyväinen itseeni, koska selvisin työviikosta, vaikka se vaatikin kilpirauhasongelmien takia selvästi normaalia enemmän tsemppaamista ja yhden puolikkaan sairaspäivän pitämistä. Välillä tuntuu, että keskittymisestä ei meinaa tulla mitään. Onneksi on ymmärtäväiset työkaverit.
Viikon epäonnisena huippuna täytyy pitää myös kanyylista kehittynyttä oikean käden laskimotulehdusta, jota tietenkin tarvitsin eniten tämän kaiken keskelle. Lääkäri totesi käteni nähtyään, että sulla on ollut huonoa tuuria! No niinpä. Käsi toimii kivun takia tällä hetkellä vain 90 asteen kulmassa, joka tosin tarkoittaa onneksi sitä, että tietokoneella näpyttely sujuu edelleen mainiosti :)

Mutta nyt on viikonloppu, kotona rentoutuessa kaikki oireet helpottuvat ja aurinkokin paistaa. Jos jotain voi tästä sairastelusta sanoa, niin ainakin olen alkanut arvostamaan kaikkea entistä enemmän - terveyttä, läheisiä ihmisiä ja turvallista yhteiskuntaa.

Mutta en halunnut enää toista postausta kirjoittaa oireistani. Tarkoitus oli iloita postilaatikkoon tupsahtaneista siementilauksista, joita tällä kertaa tein jopa kolmesta paikasta.

Kasvihuoneeseen tulevat jutut valitsin Hyötykasviyhdistykseltä. Heillä on mielestäni edullisimmat hinnat, hyväksi todetut lajikkeet ja selkeät kuvaukset jokaisesta kasvista.
Aion kylvää kurkkua, tomaattia ('Gardener's Delight' ja 'Tanskan vienti'), melonia ja paprikaa. Kasvimaalle hankin lisää parhaaksi todettua 'Midnight'-kesäkurpitsaa ja uutena kokeilen tänä vuonna myskikurpitsaa.

IMG_3693.jpg

Samasta paikasta tilasin melkoisen satsin perennoiden siemeniä. Näistä valtaosa on ulos kylvettäviä rentoja kukkijoita: lehtosinilatva, kurkkuyrtti, punaväriminttu, ukonkello (sininen ja valkoinen), jättikarhunputki, isotähtiputki, isokonnantatar, tähkäkello, rohtosuopayrtti ja yksivuotias jänönhäntä.
Valtaosan näistä kylvän kasvihuoneen viereisiin isoihin penkkeihin, johon tavoittelen suuria kasviryhmiä ja rentoa maalaistunnelmaa (kuulostaa todella hienolta.. lopputulos saattaa erota tästä jonkun verran :))

IMG_3696.jpg

Korpikankaalta tilasin esikoiden siemeniä, toivottavasti onnistun niiden kasvatuksessa! Mukana on palloesikkoa, kesäesikkoa ja kirjoesikko-sekoitus. Lisäksi hankin akileijan 'William Guinness', kesäkulleron ja untuvasulkahirssin siemeniä. Heinät ovat nyt ensimmäistä kertaa hiipineet tilauksiini - olen selvästi saanut vaikutuksia viime vuosien puutarhatrendeistä :)

IMG_3697.jpg

Exotic Gardenista tilasin tänä vuonna siemeniä ensimmäistä kertaa. Tilauksen laajuutta rajoittaa hieman siemenien jokseenkin kalliimpi hinta. Toisaalta Exotic Gardenilta löytyy paljon erilaisia lajikkeita ja uutuuksia, joten peruslajikkeiden lisäksi on kiva tilata sieltä muutamia harvinaisempia siemeniä. Siemenpussien kuvasta ei tässä kohtaa ole paljon hyötyä, mutta laitanpa sen silti. Mua ehkä jopa vähän harmittaa, että Impectan pusseissa ei ole kukkasten kuvia! Mutta tilasin siis punatähkän, virginiantädykkeen, punavirman, varjoliljan, preeria-apilan ja nuokkulaukan siemeniä.

IMG_3699.jpg

Seuraavaksi aion hypistellä siemenpusseja - sekä äsken tilattuja että viime vuosien jämiä - ja järjestää ne kylvökuukauden mukaan kirjekuoriin. Ihan parasta puuhaa :)

Mukavaa viikonloppua blogikamut!

26 kommenttia:

  1. Ohhoh, onpa sinulla ollut menoa ja villejä tilanteita! Onneksi sait oireillesi selvyyden ja pääsit hoitoon, tuo googlen ihmeellinen maailma antaa kyllä avokätisesti tietoa kaikenlaisista sairauksista, vaikka joskus olisi paras odotella lääkärin kommentteja, kokemusta on täälläkin!

    Onpa hieno kattaus kaikkea kivaa! Paljon olen myös Hyötykasviyhdistyksestä tilannut aikoinani ja sinne varmaan tilaus menee nytkin. Joskus vain on harmittanut, etten ole saanut ihan sitä mitä tilasin, väriongelmaa lähinnä, eli keltasiedätystä vahvasti. Toivottavasti kaikki kylvökset itävät mitä mainioimmin ja saat kukkaloistoa. Nuo Exoticin hinnat ovat aika korkeat, siksi tänä vuonna tilasin suoraan Impectalta.

    Mukavaa viikonloppua Sinullekin ja voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kyllä, Google on sekä uhka että mahdollisuus :D

      Harmillista, että et ole saanut sitä, mitä olet tilannut! Kamalaa, jos kukasta paljastuu jokin väri, joka ei ole mieluisa tai sopiva. Kukkaloistoa toivotan sinullekin! :)

      Poista
  2. Toivotan paranemista ja pikaisesti!

    On sulla hetken päästä hurja purkkiarmeija pieniä taimia! Tsiisös sitä koulimisen määrää :D Jännä kun siemenet on niin pieniä, niin aina tulee kylvettyä vähän enempi - jos ei kaikki idäkään. Ja lopulta niitä pieniä potteja on joka hiivatin ikkunalaudalla tungokseen asti. Mutta ainahan liian kanssa pärjää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita!
      Jep, kylvettyä tulee aina runsaasti ja sitten ei kehtaa heittää mitään pois ... Mutta kouliminen on minusta mukavaa, koska sen jälkeen kasvit vasta lähtevätkin kunnolla kasvuun.
      Kaikki tämä kylvöpuhe pahentaa tätä kylvöjen odotusta. Täytyy kohta lähteä katsomaan, onko mitään mitä voisin kylvää jo nyt tammikuussa :D

      Poista
  3. Ihania pussukoita!! Pitääkin alkaa omia siemenvarastoja tutkimaan. Toivottavasti vointisi kohenee pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Gitta!
      Nyt on sopiva hetki tutkia siemenvarastoja ja suunnitella kylvöjä :)

      Poista
  4. Ihania puuhia luvassa. Ja onhan siemenpussien hypistelykin aika ihanaa. Vielä en ole uskaltanut hankkia uusia siemeniä... Sinulla onkin hyvä systeemi pitää pussit järjestyksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minun ei ehkä myöskään olisi pitänyt hankkia mitään uutta kasvatettavaa, mutta kun näkee ne katelogit.. :) Toivottavasti vain kasvatustila riittää.

      Poista
  5. Herkullisia siemenostoksia! Sitä kuvittelee hankkineensa kaiken tarvittavan, mutta tällaisia pussukkakuvia katsellessa voi vain todeta, että tuota ja tuotakin voisi hankkia. Taitaa olla loputon himo. Toisaalta tilanpuute luo raamit, joiden kanssa on toimittava.
    Sairauksissa ei koskaan ole mitään hyvää, mutta parempi kuitenkin sairastaa nyt, kuin vaikka kesällä. Jos tämä nyt yhtään lohduttaa. Pikaista paranemista siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loputon himo on osuva kuvaus ja tilanpuute jatkuva haaste. Tänä vuonna hoksasin, että kylmäkäsittelyt voin tehdä kasvihuoneessa, säästyy ainakin jääkaappi kylvöastioilta.
      Kiitos tsempeistä! Kyllä se lohduttaa paljonkin, että näin talvisin ei tarvitse jäädä paitsi puutarhatöistä :)

      Poista
  6. Paljon olet tehnyt tilauksia. Onnea ja menestystä kasvatuksiin. Palloesikot olisi niin ihania.
    Voimia sairauden selätykseen, lääkkeillä saataneen kuriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Esikot ovat ihania, toivottavasti onnistun niiden kasvatuksessa :)

      Poista
  7. Onpa monipuolinen siemenvalikoima! Toivottavasti vointisi paranee pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, taas lähti tilaukset hieman lapasesta :) Ainainen kysymys on, että mihin ne kaikki mahtuu taimivaiheessa. Ja kiitos tsempeistä!

      Poista
  8. Voi sinua, harmillinen tuo kilppari, toivottavasti lääkitys naksahtaa kohilleen pian. Ihana kun esittelit siemenet, kuolasin innnoissani. Olikos hyötykasviyhdistyksen postikulut siedettävät`? Suloisia siemenpussukoita heillä. Ooh nuo impectalta valitsemasi kasvit, fantastisia!! Sinulle tulee varmasti ihana kesä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sametti Hortensia! Hihi, siemenpostaukset ovat melkein yhtä pahoja kuin siemenkatalogit, molemmat aiheuttavat pakottavia himoja :) Hyötykasviyhdistyksen postikulut olivat 4,50, ei siis paha ollenkaan.

      Poista
  9. Minuakin harmittaa ettei Impectan pusseissa yleensä ole kuvia. :) Tänäkin vuonna tilasin siemeniä Exotic Gardenin kautta. Olen tyytyväinen siementen itävyyteen ja myös EG:n ripeään palveluun.
    Toivottavasti terveysasiasi saadaan mahdollisimman hyvin kuntoon. Jaksamista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Mukava kuulla, että EG:stä tilatut siemenet ovat itäneet hyvin, täytyy toivoa samaa tänäkin vuonna :)

      Poista
  10. Mahtavasti siemeniä, mikä lienee taimien määrä, kun sinne asri pääset..? Palloesikot ovat suloisia, minulla vain lilaa, ja joka keväällä pelkään että paleltuu, kun aloittaa kasvun niin aikaisin. Tsemppiä vointisi kanssa ja mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Taimien määrää en uskalla arvioida :D Todennäköisesti runsaasti, jos kaikki siemenet itävät. Tänä vuonna en tosin ole lainkaan varma siemenien itävyydestä, koska joukossa on erikoisempia lajikkeita.

      Poista
  11. Siinä riittää hoideltavaa! Toivottavasti kylvöt onnistuvat ja sirkkalehdet paisuvat isoiksi.

    Tuo William Guinness onkin erikoisen värinen, sopisi meidän etupihan värimaailmaan hyvin. Pitää laittaa korvan taa. Akileijat ovat siitä hyviä, että ne voi kylvää myös ulos ja niistä on toivoa silloinkin saada kunnon kasvi, joten meillä sisäkasvittomillakin on mahdollisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykästyin myös William Guinnessin väreihin, on kyllä aivan upea kombo. Yllättävän monia perennoja voi kylvää suoraan ulos, joten toivottavasti koet onnistuneita kylvöjä :)

      Poista
  12. Mielenkiintoisia kasveja sinulle tulossa. Onnea kasvatuksiin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! Onnea tarvitaan, koska tänäkin vuonna on taas uusia tuttavuuksia kasvatettavana. Koskaan ei tiedä, onnistuuko kylvöt ja kasvatukset.. Siksi kai se onkin niin jännittävää :)

      Poista