sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Jäätävän viikonlopun pihaprojektit

Viikonloppu ei ole hellinyt säiden suhteen - on ollut räntää, sadetta ja hyytävät oltavat. Lämpötila on päivisin liikkunut noin 1-7 asteen välillä - mikä riemastuttava kevätsää!

Eilen oli niin kamala keli, että ei tehnyt mieli lähteä pihalle ollenkaan. Sen sijaan suuntasimme hakemaan rakennustavaraa eli lehtikuusta kukkapenkin reunoiksi. Kävimme myös ihmettelemässä Pirilän Kukkatalon taimipihan tarjontaa. Siellä jopa mieheni yltyi ideoimaan, mitä havuja meille voisi mihinkin istuttaa. Ihan hauska inspiraatiopuuska, koska yleensä "kukkapuskat" (=yleisnimitys perennoille) eivät häntä erityisemmin kiinnosta.

Tänään lähdimme heti aamusta tarmokkaana ulos, jotta ei koko viikonloppu menisi pihavieroituksessa. Puin vaatteiden alle lämpökerrastot, joka ei ollut yhtään pöllömpi idea - sen verran jäätävää tuolla oli.

Mies rakensi tulevalle kukkapenkille kehikon, josta tuli erittäin hieno! Ensi viikolla on siis tiedossa penkin täyttöä mullalla ja sen jälkeen siemenkylvöjä. Kuvassa olevat käännetyt nurmimättäät peitän sanomalehdellä ja kasaan niiden päälle komposti- sekä ostomultaa.

IMG_1501.jpg

Samaan aikaan minä jatkoin hakkeen viemistä viljelylaatikoiden ympärille. Tietysti pian paljastui, että pihalla talven yli suursäkissä seissyt hake oli keskeltä vielä täysin jäässä. Yrittääkö tässä kaikki merkit kertoa, että pitäisi malttaa pihatöiden kanssa? Mutta kun tämä alkukevät on niin hyvää aikaa rehkiä - ei tule hiki eivätkä ötökät kiusaa. Kohta saa nimittäin olla kaksin käsin huitomassa hyttysiä ja paarmoja.

Toinenkin projekti (vai olisiko tämä jo kolmas tai neljäs :)) eteni viikonloppuna hyvin. Ollaan pitkään tarvittu kompostointia varten enemmän tilaa, koska kasvijätettä syntyy runsaasti - ainakin selvästi enemmän kuin nykyiset kaksi kappaletta kehikoita jaksavat vetää. Perjantaina tasoitimme nykyisen kompostin takana sijaitsevaa rinnettä ja tänään kasasin sinne uudet kehikot. Kunhan saan nykyiset kompostit tyhjennettyä, siirrän nekin jonon jatkeeksi ja silloin tuolla on yhteensä kuusi kehikkoa. Luulisi riittävän vähän paremmin.

IMG_1504.jpg

Vaikka kompostialue on melko lähellä talon kulmaa, tulee se häviämään pian silmistä - heti kun alla olevassa kuvassa oleva tuuheaan kirsikkapensaseen tulee lehdet. Olen tähän uuteen kompostiratkaisuun niin tyytyväinen, se tulee helpottamaan todella paljon kesän puutarhatöitä!

IMG_1505.jpg

Runsasta kukkakuvasaldoa ei näillä keleillä ole luvassa, mutta yksi yllätys odotti minua silti tänään kukkapenkissä! Löysin sieltä urhean tulppaanin. Se on suunnilleen kaksi kertaa korkeampi kuin kaverinsa ja kukkanuppukin näkyy jo! Nyt täytyy käydä joka päivä tutkailemassa, josko se jo aukeaisi. Todennäköisesti saan odottaa tätä tapahtumaa vielä pienen tovin :)

IMG_1502.jpg

Loppuillan voi pötköttää tyytyväisenä sohvalla ja nauttia viikonlopun aikaansaannoksista. Pihaprojektit ovat edenneet yllättävän sutjakkaasti. Näillä ajatuksilla uuteen viikkoon :)

8 kommenttia:

 1. Olettepa olleet ahkeria! Minä olen lähinnä marmattanut tätä säätä. Niin turhaa, tiedän. Hauska tuo tulppaani, näyttää vähän muille kasvunmallia =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Tällainen sää antaa todella aihetta marmatukselle, se on aivan oikeutettua :)

   Poista
 2. Reipasta menoa! Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 3. Ooh hieno! Kompostialue on fantastinen, ei tarvitsisi edes peittyä. Uusi penkki on makea, mitä aiot kylvää siihen? Kelit on ihan karmea kokoajan. Toivottavast edes toukokuu olisi pikkuisen parempi. Ihana tulpsutin kukkii pian!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kommenttisi on hauska :D Juuri eilen piirsin uuden penkin suunnitelmaa ruutupaperille. Tämän hetken suunnitelmien mukaan sinne on tulossa kaunopunahattu, sinipallo-ohdake, yrtti-iiso, esikasvatetut myskimalvat ja harmaamalvikit ja todennäköisesti myös pioniunikoita ja muita kesäkukkia täytteeksi. Katsotaan kuinka psykedeelinen kokonaisuus siitä syntyy. Mulla ei ole mitään kokemusta kukkapenkin sommittelusta :)
  Lämpimiä kelejä odotellessa!!

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Suunnitelmat ovat suuret, kuten myös piha-alue, mutta ainakin riittää puuhaa ja suunniteltavaa :)

   Poista