sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Kylvöjä, tulppaaneja ja talviurheilua

Toivottavasti teillä on ollut mainio ystävänpäiväviikko ja mukava viikonloppu! Tämä ja eilinen päivä ovat ainakin olleet säiden puolesta loistavia, joskin lauha sää tarkoittaa myös sitä, että tiet ovat paikoin älyttömän liukkaita. Muun muassa meidän sisäänajotie ja piha ovat ihan luistinratoja.

Luistelusta puheen ollen, eilen kokeilimme miehen kanssa laskettelusuksien luistoa Peuramaalla. Siellä oli tosin taitoihini nähden ehkä jopa liian jyrkät rinteet. Laskettelukertani voi laskea yhden käden sormilla ja viime kerrasta on kolme vuotta. Ensimmäinen tunti meni siis siihen, että muistelin, miten sukset saadaan kääntymään. Kyllä se lopulta alkoi onnistumaan, eikä lasku ollut enää toikkarointia katastrofista toiseen. Oli hauskaa!

20190216_150043

Keltainen täplä on meikäläinen, uskottava alppihirmu:

IMG-20190217-WA0001

Tänään avasin kylvökauden. Tai niin, olenhan tehnyt jo hankikylvöjä, mutta niitä ei nyt lasketa. Kylvin kahta paprikaa, 'Arianne' -lajiketta sekä siemenkirjeestä saatua oranssia suippopaprikaa. Lisäksi laitoin keijunmekkoa, kasvatan sitä ensimmäistä kertaa siemenestä. Jännittävää, taas voi aloittaa toiveikkaan odottamisen ja kylvöastioiden multapinnan päivittäisen tirkistelyn.

Lopuksi vielä pari tulppukuvaa. Ystävänpäiväkimpussa oli suloisia kerrottuja tulppaaneja:

IMG_0112.jpg

IMG_0115.jpg

Mukavaa uutta viikkoa!

Kylvökalenteri:
Kylvettyjä lajikkeita: 3 (+ 13 hankikylvöissä)
Itäneitä: vielä nolla.

18 kommenttia:

 1. Kävelyretket ovat nyt konkreettisesti jäissä. Edes nastakengät eivät tahdo riittää pystyssä pysymiseen. Ajatus kipsatuista käsistä tai jaloista pitää muissa puuhissa.
  Lasketteleminen näyttää hauskalta ja varmasti sitä onkin. Ei vain ole tullut edes kokeiltua.
  Minä olen juuttunut kelloköynnösten kylvämiseen. Vain kaksi on itänyt ja ties kuinka monta olen kahdessa erässä kylvänyt. Kolmannen kerran vielä kokeilen, sitten saa olla. Keijunmekkoakin kylvin, mutta vielä ei ole itönyt. Onnea sinun kylvöillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihan liukkaus tuli testattua aamulla, kun lähdin autolla liikkeelle. Meillä on kohtuullisen lyhyt ja jyrkkä sisäänajotie, joka liittyy alhaalla ajotiehen. Aamulla tulin sen sivuluisussa alas, ilman mitään pitoa ja suoraan tielle. Onneksi meillä on liikennettä hyvin niukasti.
   Voi harmi kellonköynnöstesi kanssa, mikähän niitä vaivaa. Yleensä ovat mulla itäneet ilman mitään erikoisempia temppuja. Olisiko niitä ollut hyvä liottaa ensin vedessä, muistanko oikein?
   Keijunmekosta luin, että on epävarma itämään ja että lämpömatto alkuvaiheessa voisi auttaa. Ajattelin laittaa ne lattialämmityksen päälle, jos eivät muuten lähde. Kaikki keinot käyttöön.

   Poista
 2. Nyt on paikoin todella liukasta. Urheasti nastakengin varustettuna kuitenkin teimme mieheni kanssa tavanomaisen kävelylenkkimme. Omasta rinnelaskettelusta on jo todella kauan ja enää en taitaisi uskaltaa laskea lainkaan. Sen verran kuitenkin Rukan rinteistä on aiempaa kokemusta, että laskettelu oli nuorempana ihan hauskaa.
  Minulla on vasta kelloköynnökset kylvetty ja muutama on jo hyvässä kasvussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nastakengät olisivat varmasti hyödyllisiä tähän aikaan vuodesta. Tavallisilla kengillä pito on melko heikkoa.
   Mulle ei tänä vuonna tule kelloköynnöksiä, pidän niistä taukoa ja kokeilen niiden sijaan tuoksuherneitä :) Niiden kylvö tosin tapahtuu paljon myöhemmin.

   Poista
 3. Viikonloppuna oli alkuun hyvät edellytykset saada kivat hiihtoretket järvenjäällä- Lauantai vielä onnistui, mutta sunnuntaina oli sellainen myrskytuuli, että ei ollut asiaa järvenselälle. Teillä on ollut mukava lasketteluretki, eikä näy liikaa tungostakaan olevan. Jaa, taitaa olla jo toistakymmentä vuotta omasta laskettelustani aikaa. Lasten kanssa aikoinaan tuli joka talvi lasketeltua, nyt riittää murtsikka:) Kylvöt aluillaan, jotain jo itääkin:) Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäessä oli itse asiassa melko hyvin väkeä, mutta heikkojen väistämistaitojeni takia jouduin valitsemaan aina sellaisen hetken, jossa trafiikkia oli vähemmän :) Murtsikkaa en taas ole harrastanut kuin ihan joskus aikoinaan koulussa, eikä se jostain syystä oikein houkuttele.
   Mukavaa viikon jatkoa Sirkku!

   Poista
 4. Onpas ihana ystävänpäiväkimppu <3 Liukasta on täälläkin, mutta ei vielä ihan pääkallokeliä. Jäätikön pinta jäi niin röpelöiseksi, että nastakenkien kanssa tuntuu melko turvalliselta liikkua. Ne siemenkirjeen oranssit suippopaprikat itivät minulla kuudessa päivässä. Chilit itivät muutama päivä myöhemmin, mutta 'Patio Red' -paprikat vielä odotuttavat itseään. Kohta itää sinullakin :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihana kimppu, tulppaanit ovat aina oikea valinta :) Hyvä että siellä ei ole hurjan liukasta. Täällä oli viikonloppuna ja tänään aamulla aika paha tilanne, mutta nyt näyttäisi taas sulavan. Ooh, hyvä kuulla että siemenkirjeen paprikat itävät pikaisesti, eihän tässä malta nimittäin odottaa :)
   Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 5. Meidän pihamäki on myös jäätävän liukas ja muuta luistelua ei tule harrastettua. Piikkikengillä pärjää tiellä ja aurinko paistaa - se on ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä keleillä kaikenlaiset pihamäet ovat todella huonoja vaihtoehtoja. Meillä täytyy postilaatikollekin luistella sellaista alas, se ei ole aina kovin kivaa. Nyt näyttäisi kuitenkin taas olevan keli plussalla, joten toivottavasti jää sulaisi vihdoin pois.

   Poista
 6. Kauniit tulppaanit tuovat kevään kotiin!
  Ihanaa kun saa tehdä jo kylvöhommia ja upottaa sormet multaan. =)
  Iloa ja aurinkoa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvöhommissa pääsee jo fiilistelemään kevättä :) Mukavaa viikon jatkoa myös sinne!

   Poista
 7. Minä en ole koskaan lasketellut enkä laske. Minä pelkään . Hienostihan se sinulta käy . Ihanat tulppaanit ja jotain kylvöjä minäkin olen tehnyt, pitää siitä kirjoitella. Kylvökausi on siis avattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskeminen on minustakin pelottavaa, etenkin koska taitoni ovat melko köykäisiä. Mutta ylhäällä mietin, että kyllä tästä jotenkin alas tullaan ja yritän siinä vaan pysyä kaikin keinoin pystyssä :D
   Kiva että sielläkin on kylvöt aloitettu, tästä se lähtee :)

   Poista
 8. Olen lasketellut lapsesta saakka ja nykyäänkin käydään perheen kanssa Lapissa laskettelemassa. Kyllä se taito pysyy muistissa vaikka siihen tulisikin vuosien tauko.
  Jaaha, kylvöpuuhat aloitettu,kyllä minäkin pian aloitan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että sulla pysyy laskettelutaito selkärangassa. Oletko laskenut pienestä pitäen? Itse olen opetellut vasta aikuisena laskemaan ja huomaan selvästi, että laskeminen ei jää mulle lihasmuistiin. Ainakaan näillä harvoilla laskukerroilla. Joudun siis aina pohtimaan uusiksi, miten saan sukset kääntymään.

   Poista
 9. Kauniit tulppaanit. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista