torstai 27. joulukuuta 2018

Puutarhavuosi 2018

Pidän yleensä joulun ja uudenvuoden yhteydessä vapaata ja käytän sen totaaliseen laiskotteluun motolla "Ei ole pakko tehdä mitään, ellei huvita". Usein siihen liittyy myös villasukkia ja kissojen kanssa sohvalla makoilua. Mutta ihan parasta näissä vapaapäivissä on se, että voi rauhassa mietiskellä ja tehdä henkistä vuoden tilinpäätöstä. On suorastaan luksusta käyttää aikaa pohdiskeluun ja palata mielessä vuoden aikana koettuihin tunnelmiin. Samalla viriää ajatuksia ja ideoita uuteen vuoteen. Ja mikä parempaa kuin tehdä tätä mietintää myös puutarhan osalta!

yearingarden2018_2

Ihan ensimmäisenä vuodesta 2018 jää mieleen ankara kuivuus ja pitkä lämmin kausi, joka alkoi jo aikaisin toukokuussa. Keväällä ja kesällä sai olla kiitollinen riittoisasta porakaivosta. Päällisin puolin vaikutti onneksi siltä, että kuivuus ei tehnyt puutarhassa pahaa tuhoa ja useampi kasvi näytti viihtyvän lämmössä.
Vuoden parhaista kukkijoista haluan nostaa esille seuraavat:

- Alppiruusu. Tähän asti pikkuiset alppiruusuni ovat kukkineet vain joka toinen vuosi, joten otan tämänkeväisestä kukinnasta kaiken ilon irti!

IMG_8826.jpg

- Pionit, ilman sen suurempia perusteluita:

IMG_9016.jpg

- Kärhöt innostuivat tänä kesänä kauniiseen kukkaloistoon:

IMG_9287.jpg

- Massiiviseksi venähtänyt purppurapunalatva on villin ja runsaan ulkonäkönsä vuoksi yksi suosikeistani:

IMG_9480.jpg

- Pitkälle syksyyn kukkinut rantakukka taisi tehdä kukintaennätyksen:

IMG_9615.jpg

Puutarhatapahtumien osalta vuosi oli antoisa. Keväällä piipahdimme Tukholman puutarhamessuilla haistelemassa uusimpia (pelargoni)trendejä. Toukokuussa sain kutsun ensimmäiseen bloggaajatapahtumaani Marketanpuistossa. Osallistuminen oli hieman jännittävä, mutta kaikki sujui oikein hyvin ja mulla oli tosi hauskaa. Elokuussa kävin Mustilan arboretumin taimipäivillä, joka oli virkistävä kokemus ja antoisa taimishoppailureissu.

Messutunnelmia Tukholmassa:

IMG_8030.jpg

IMG_8025.jpg

Ja Mustilan taimipäivillä:

IMG_9529.jpg

Erityisellä lämmöllä muistelen myös tämän vuoden siemenkirjeitä - osallistuin kahteen kirjeketjuun ja molempien saapuminen sai minut melkein hyppimään tasajalkaa. Aarteiden purkaminen paketista tapahtui huolellisesti, kun tarkastelin varovasti jokaista siemenpakettia ja huokailin innosta. Ensi kevättä varten on nyt säilössä monen sellaisen kasvin siemeniä, joita en olisi itse muutoin älynnyt kokeilla.

IMG_7962.jpg

IMG_8975.jpg

Aasinsiltana siemenkirjeistä päästäänkin kevään esikasvatuksiin, jotka onnistuivat älyttömän hyvin - 40 siemenlajista 38 iti. Jokaisen kasvu ei jatkunut itämisen jälkeen ihan yhtä hyvin, esimerkiksi isosudenporkkanat ja suklaakosmokset kuivuivat kukkapenkkiin, mutta niitä on turha harmitella. Moni taimi kuitenkin menestyi. Erityisen myönteisiä yllätyksiä olivat tähkäkissanminttu, silkkitassu ja ritarinkannukset.

Tähkäkissanminttu osoittautui mahtavaksi reunuskasviksi:

IMG_9648.jpg

Silkkitassu oli i-ha-na kukkija, jota oli pakko välillä myös silitellä:

IMG_9320.jpg

Ritarinkannuksista en osannut odottaa tältä kesältä vielä mitään, mutta nehän intoutuivat kukkimaan:

IMG_9624.jpg

Puutarhaprojektien osalta vuosi oli suorastaan maltillinen. Siihen vaikutti isosti kesälomalla suoritettu takkahuoneen remppaprojekti, joka muuten jatkuu parhaillaan kylppärin ja saunan remontilla (siis milloin me ei remontoida?). Yhtä sun toista tuli kuitenkin puuhailtua pihallakin. Yhtenä isompana kokonaisuutena kasvihuoneen edusta, joka jäi syksyllä vielä kesken. Tai siis sanotaan mieluummin työn alle. Jotain kuitenkin valmistui myös - laajensimme kasvihuoneen edessä olevaa sorastusta ja aloitin pensasaidanteen perustamista kasvihuoneen taakse:

IMG_9659.jpg

IMG_9488.jpg

Elokuussa jaoin ja siirtelin kasveja paikasta toiseen ja fiilistelin sitä, että kuivasta kesästä huolimatta osa kasveista viihtyi kuitenkin melko hyvin. Erityisen iloinen olin isotähtiputken siementaimista. Hyötykasvien puolesta oli loistava luumuvuosi:

IMG_9547.jpg

.. ja mahtava tomaattivuosi:

IMG_9181.jpg

Varmojen hyötykasvien lisäksi tein muutamia viljelykokeiluja muun muassa mangoldin, sokerimaissin, melonin, myskikurpitsan ja kukkakaalin osalta. Kaikki ei mennyt ihan putkeen, mutta mieleen jäi silti tyytyväisyys pienistä onnistumisista. Maisteltiin oman puutarhan maissia:

IMG_9683.jpg

.. ja melonia:

IMG_9465.jpg

Puutarhavuosi 2018 jäi siis ehdottomasti plussan puolelle. Ensi vuoteen otan mukaan kourallisen uusia oppeja ja kokemuksia. Lisäksi pääsen seuraamaan monen tänä vuonna istutetun kasvin kasvutarinaa. Kiitos 2018 ja ei muuta kuin uutta puutarhavuotta kohti! :)

Mitkä ovat olleet teidän puutarhavuoden kohokohtia?

24 kommenttia:

 1. Ah, miten ihana postaus!
  Silkkitassu on aika veikeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo, kiva kun tykkäsit :)
   Silkkitassu oli hyvä kylvökokeilu ja menee ehdottomasti jatkoon.

   Poista
 2. Olipa hurmaava puutarhavuosi! Näitä katsellessa onnistut tartuttamaan taas valtavan innostuksen seuraavaan puutarhavuoteen. Kiitos tästä piristyksestä harmaana joulun jälkeisenä päivänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva kuulla että postaus inspiroi! Minusta tätä yhteenvetoa oli myös hauska tehdä, selailla kuvia ja muistella tapahtunutta :)

   Poista
 3. Silkkitassu osui heti minunkin silmään. Ihanan hauskan näköinen. Jälkikäteen ajatellen kesä meni todella nopeasti. Kuivuudesta ja kuumuudesta johtuen monien kukkien kukinta jäi aikaisempaa vähäisemmäksi ja lyhytaikaisemmaksi. Taimikasvatuksista ei tullut suurempia onnistumisia, perennan taimet jäivät pieniksi tai kuolivat kokonaan kuivuuteen. Kasvihuoneessa taasen tuli paljon onnistumisia. Mielelläni muistelen aurinkoa ja lämpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monen kasvin kukinta oli todella lyhytaikainen, esimerkiksi tulppaanit katosivat alta aikayksikön. Minusta kesä tuntui kuitenkin tosi pitkältä, ehkä koska se alkoi jo ajoissa lämpimillä keleillä.
   Harmillista, että kuivuus iski kasvatuksiisi. Sateista ei ollut kyllä minkäänlaista apua kastelussa, koko ajan sai olla kantamassa vettä.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen ja kiva katsaus menneeseen puutarhavuoteen ja kasvukokemuksiin.
  Omat taimikasvatukset olivat tyydyttävät, mutta ei mitenkään kovin loistavat. Osa kesäkukista näet tuotti pettymyksen. Tosin syykin oli selvä. Pitkä poissaolomme mökillä jolloin kasvit helteellä joutuivat olemaan ilman kastelua, oli osalle niistä liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuus oli todellakin tämän kesän teema. Ellei ollut jatkuvasti tikkana kastelemassa, saattoi menettää kasveja. Luulen, että täysi totuus meidän puutarhassa paljastuu vasta ensi kesänä - silloin näkee parhaiten, toipuvatko tänä kesänä istutetut pikkutaimet ja lähtevätkö kunnolla kasvuun.

   Poista
 5. Vau noita maisseja ja meloneita! Heti alkaa innostus nousta kun vähänkään messukuvia näkee. Tai kesäkuvia ylipäätään. Perästä tullaan, josko meidänkin pihalla ensi kesänä jo jotain tapahtuisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivät jo pitenevät, joten kevätmessut ja kesä lähestyvät vääjäämättä :) Tsemppiä pihahommiin ensi kesänä!

   Poista
 6. Ihana postaus! Kyllä jäi selvästi plussan puolelle tilinpäätös. Minulle kesän kohokohtia olivat ehdottomasti lämpö ja kärhöt. Kuivuudesta ei meillä ihan hirveästi riesaa ollut, tosin tontin varjoisuus ja monesta kohtaa savinen maa pelastivat varmasti paljon. Ei tässä kyllä malttaisi odottaa ensi kesää. Toiveet ovat korkealla, kun pääsi pitkästä aikaa kunnon kesän makuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että meidänkin savimaa oli monelle kasville viime kesänä hyödyllinen. Mutta sekin kuivui tosi pahasti, eivätkä syksyn sateet kostuttaneet maata nimeksikään.
   Saa nähdä, millainen kesä on ensi vuonna edessä. Nyt on ollut sateista ja kuivaa kesää tarjolla, jospa ensi vuodesta tulisi ihan "normaali"?

   Poista
 7. Hieho katsaus kesästä. Omasta mieleen jäi lämpö ja kuivuus. Niin ja puulilja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö ja kuivuus ovat varmasti monella mielessä viime kesästä. Puuliljoja meillä ei vielä olekaan - mukavaa että siellä puuliljat viihtyivät!

   Poista
 8. Mahtava puutarhavuosi sinulla! Upeita kukkijoita ja jättimäinen purppurapunalatva! Hyötykasvienkin suhteen näyttää olleen ihan kelpo vuosi! Oli myös oikein kiva tavata sinut kahteenkin kertaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa hyötykasveista ei onnistunut ihan yhtä hyvin, esimerkiksi yhtään kukka- eikä parsakaalia tullut. Mutta näinhän se aina menee, osa onnistuu ja osa ei :)
   Oli todella mukava tavata kahteen kertaan - ja toivottavasti törmätään myös vastaisuudessa! :)

   Poista
 9. Upeat maissit ja melonit. Sinulla on ollut hieno puutarhavuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukavaa, kun jotkut kokeilut onnistuvat. Joka vuosi täytyy olla jotain uutta ja jännittävää kokeilussa :)

   Poista
 10. Kiva katsaus menneeseen vuoteen ja hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin loppuvuodesta on mukava muistella onnistumisia :)

   Poista
 11. Aivan i h a n a postaus! Minun puutarhavuoteni kohokohta oli vierailu Englannissa. :)
  Onnellista uutta vuotta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara :) Reissupostauksiasi oli kiva lukea, matkasi oli selvästi todella antoisa. Ihanaa uutta vuotta!

   Poista
 12. Ihana tuo purppurapunalatva! Omia tomaattejani minulla on koko talven ikävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppurapunalatvasta on parissa-kolmessa vuodessa tullut kyllä melkoinen.
   Omat tomaatit ovat luksusta, en ihmettele yhtään että ikävöit niitä :)

   Poista