perjantai 24. elokuuta 2018

Seuraava puutarhaprojekti

Viime viikonloppu meni mukavissa merkeissä - veljeni perheineen oli meillä käymässä. Käytiin eläintarhassa, juteltiin, pelattiin lautapelejä, oltiin vaan. Tänä viikonloppuna on luvassa melkein yhtä hauskaa laatuaikaa, tosin tällä kertaa vahvemmin puutarhapainotteista :) Minulla on perjantaina ja maanantaina vapaapäivä ja tulevana pitkänä viikonloppuna aion keskittyä pelkästään puutarhaprojekteihin. Ja käydä huomenna Mustilassa!

Mutta ensin niistä projekteista. Juuri nyt työn alla on kasvihuoneen edustan ja ympäristön kunnostusprojekti, josta alla hieman lisää rehellisillä nykytilannekuvilla varustettuna.
Rakensimme kesällä 2016 kasvihuoneen talon takana olevaan rinteeseen ja sen jälkeen rinnettä on ollut tarkoitus muokata vielä siistimpään suuntaan. Tarkka suunnitelma on kirkastunut ajan kanssa ja hioimme sen yksityiskohdat loppuun asti vilkkaassa suunnittelukeskustelussa muutamia viikkoja sitten :)

Alueen nykytilanne näkyy (hieman suttuisesta) ilmakuvasta. Kasvihuoneen edessä on kivimuuriin rajautuva rikkaruoho-/nurmialue ja sivussa rinne, jossa kasvaa vesakkoa. Älkää antako kuvan hämätä - rinteen metsikkö näyttää siinä kohtuullisen siistiltä, mutta oikeasti kyseessä on heinää, villivadelmia ja vesakkoa puskeva alue. Luonnontilainen alue saa toki ainakin toistaiseksi vielä pysyä sellaisena, koska se on varmasti ötököille ja linnuille parasta. Haluan kuitenkin tehdä selkeän rajauksen puutarhan ja muun luonnontilaisen tontin välille. Siksi kuvassa näkyy myös projektin ensimmäinen vaihe - viisi istutusreikää :)

kasvihuone_rinne

Maan tasalta kasvihuoneen edusta ja rinne näyttävät tältä (kuvassa on toki mittanauhaa sekä mallituoli, jonka avulla suunnittelimme mahdollista levähdyspaikkaa):

IMG_9439.jpg

Lopullisen suunnitelman mukaan rinteen alareunaan tulee pensasaidanne ja kasvihuoneen eteen kaksi istutusaluetta. Näistä rinteen puoleinen on tarkoitus pengertää matalalla kivimuurilla. Istutusalueiden väliin teemme kivituhkapolun, joka tulee aikanaan kulkemaan yläpihan poikki ja päättymään kompostialueelle. Lisäksi laajennamme hieman kasvihuoneen edustan sora-aluetta.
Tässä vaiheessa olen ehtinyt saada ensimmäisen pätkän pensasaidannetta valmiiksi. Tai no, puuttuuhan sieltä vielä kuorikate sekä etualan istutukset.

IMG_9488.jpg

Istutusrei'istä kaivoin ulos enemmän kiviä kuin maata. Kyseisessä rinteessä maa oli aika lailla pelkkää hiekkaa, päällä vain muutaman sentin multakerros. Nyt hieman jännittää, kuinka hyvin pensaat tulevat tuolla viihtymään. Laitoin reikien pohjalle pollen parasta ja sekoitin nykyiseen kasvualustaan runsaasti Puutarhan Mustaa multaa. Lisäksi jokaisen pensaan vieressä törröttää pala viemäriputkea, jonka kautta on tarkoitus hoitaa istutusvaiheen lisäkastelu sekä lannoitteiden lisääminen. Toivottavasti ne peittyvät pian, kun pensaat kasvavat.

Aidanteeseen valitsin erilaisia pensaita, joiden pitäisi kasvaa vähintään puolentoista tai kahden metrin korkuiseksi, joidenkin vielä korkeammaksi. Takimmaisessa kulmassa on hernepensas, seuraavina kaksi kaarisyreenia, euroopanpähkinäpensas (-puu) ja mustilanhortensia. Aidanteen on tarkoitus jatkua vielä pitkälle eteenpäin, mutta tänä vuonna ajattelin edistää sitä enää kolmen pensaan verran.

Emme ole tilanneet pengerrystä varten vielä kiviä (ja niin käsittämättömältä kuin se kuulostaa, oman pihan isot kivet ovat jo loppuneet!) eikä multaa, joten tänään otan työn alle nykyisen kivimuurin alla kulkevan kivituhkapolun jatkamisen. Luvassa on lämmin päivä, joka lämpenee varmasti entisestään polkua tasoittaessa, kivituhkaa lapioidessa ja ylämäkeen kärrätessä :)

Mutta jotta postauksessa ei olisi pelkästään keskeneräisiä raksakuvia, lisään tänne muutama viikko sitten sateen jälkeen tallentamiani hetkiä.

Alppikärhö 'Country Rose' kukkii toistamiseen:

IMG_9475.jpg

Keväällä penkkiin lisätystä kompostimullasta nousi myskimalvaa (vai onko tämä kuitenkin harmaamalvikki), siemenet ovat siis selvästikin säilyneet kompostissa hyvin :D

IMG_9477.jpg

Kellokärhö on tehnyt muutamia kukkia:

IMG_9474.jpg

Kasvihuoneen vieressä on rantakukan, nauhuksen ja isossa ruukussa kasvavien revonhäntien tarjoama väripläjäys:

IMG_9486.jpg

Terassin vieressä kasvavat 'Sparta' -tomaatit punertuvat. Ja itse asiassa eilen moni näistä kuvassa olevista olikin jo valmis poimittavaksi.

IMG_9473.jpg

Keväällä siemenestä kasvattamastani mirrinmintusta 'Pink Cat' on tullut oikein hyvä reunuskasvi, mihin sitä alun perin suunnittelinkin. Mahtavaa, kun joku näkemys toteutuu oikeasti:
Korjaus: kyseessä onkin tähkäkissanminttu, eikä mikään mirrinminttu :)

IMG_9479.jpg

Purppurapunalatva kasvaa muhkeana saniaisviidakon takana:

IMG_9480.jpg

Tällaista tänään. Kipaisenkin tästä puutarhaan. Mukavaa lähestyvää viikonloppua kaikille, ja ehkäpä nähdään huomenna Mustilassa? Tulen moikkaamaan, jos tunnistan, joskin kasvomuistini on aika huono :)

20 kommenttia:

 1. Töitä riittää :) Mutta lopputulos on varmasti hiano ja koska puutarhahöperöt tykkää puurtaa, nii sullon ihan unelma viikonloppu, höystettynä Mustilan reissulla.
  Rintees olis varmasti vaikiaa hualehtia kastelusta, iliman kasteluputkia. Ihana kärhö ja muhkia punalatva. Mikä Färipläjäys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan parasta päästä oikein ajan kanssa puutarhahommiin :) Rinteessä kastelu on todellakin hankalaa, kokeilen sitä istutuksen yhteydessä ja onnistuin vain huuhtomaan mullat pois istutuskumpareista.. Hyvä että tajusin laittaa kasteluputket, joskus sitä oikein välähtää.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hah! No varmaan siksi että eihän se ole mikään mirrinminttu, mitähän mä olen ulkomuistista tuonne näpytellyt :D Tähkäkissanminttu on hän, korjaan sen myös postauksen tekstiin.

   Poista
 3. Upea purppurapunalatva ja voi miten suloinen alppikärhö! Mukavalta kuulostaa viikonlopun suunnitelmasi. Kasvihuoneen ympäryksestä on tulossa oikein kaunis. Pensaat eivät tule ainakaan kärsimään talvimärkyydestä, kun kasvavat hiekkaisessa maassa. Rinne näyttää jatkuvan ylöspäin jonkun verran, jos kuvista oikein tulkitsen, joten ehkä sieltä valuu myös kosteutta pensaille. Kasteluputket ja kunnon multa auttavat pensaat kunnon alkuun. Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppurapunalatva on alkanut viihtymään puutarhassa jo hurjan hyvin. On levittänyt siementaimia viljelylaatikoihin ja kasvaa vuosi-vuodelta korkeammaksi. Mutta on se komea!
   Hyvä pointti, talvimärkyys ei tule olemaan pensailla ongelma :) Outoa löytää täältä pihapiiristä hiekkaa, olen tottunut siihen, että kaikkialla on jäykkää savea. Vaikka se on ihan luonnollista, että rinteessä on hiekkaa tai moreenia. Rinne jatkuu tosiaan vielä pitkään ylemmäs. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Tällaiset suunnitelmat ja niiden käytännön toteutuminen ovat mukavia myös seurata. Onhan tuossa työmaata, mutta raskaudesta huolimatta ne ovat innostavia (ainakin minusta) ja hyvin siinä näkee edistymisen.
  Alppikärhö Country Rose on aivan ihastuttava. Pitääpä panna muistiin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Country Rose on niin hempeän ihana! Kukat eivät näy kauas ja niiden sävy on suorastaan vaatimaton, mutta läheltä katsoessa ei voi muuta kuin ihailla niitä.
   Työmaata piisaa, mutta itsehän niitä projekteja tulee keksittyä :) Hyvä vaan, että pystyy omin käsin tekemään jotain ja saamaan vähän hikeä pintaan. Tulee aikaansaava olo :)
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 5. Tällaiset puutarhaprojektit ovat tosi kivoja ja suunnitelmat usein vielä jalostuvat ja joskus muuttuvatkin matkan varrella.
  Meilläkin on parhaillaan meneillään kasvihuoneen sivustan uudistaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, jalostumista on tapahtunut tässäkin projektissa ja enteilen, että saattaa tulla vielä jatkossakin :) Teillä on aina niin kauniisti toteutettuja projekteja, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä tällä kertaa on lopputuloksena.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Pientä pihaprojektia täytyy aina olla meneillään :)

   Poista
 7. Näitä projekteja on tosi hauska seurata. Itse en juuri huomaa ja muista kuvata vaiheittain tekemisisäni, sillä uein ne eivät eten noin systemaattisesti. Odotellaan siis, miten tämä kuvattu projekti etenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Projektin kuvaaminen ja siitä blogissa kirjoittaminen toimivat myös hyvänä kannustimena saada homma valmiiksi :) Kun on kerran sanonut jotain ääneen, niin siihen sitoutuu vahvemmin. Tai ainakin minulla se toimii noin :)

   Poista
 8. Harmi kun ei tavattu Mustilassa, siellä olikin paljon väkeä. Siementaimi näyttäisi myskimalvalta vaikka harmaamalvikinkin siemenet säilyvät turhankin hyvin kompostissa. Ihana alppikärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista tosiaan! Tuli myös kuljettua paljon taimitarjontaa tarkkaillen, joten en kiinnittänyt paljon huomiota ympäristöön :) Oli kyllä mukava päivä ja oikein hyvä ilma.

   Poista
 9. Tulee varmasti hieno! Hommaa riittää taatusti. Kaunis kärhö. Puuhakasta sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa riittää ja siksi ajattelinkin värvätä myös miehen mukaan, etenkin kivimuurin rakennusvaiheeseen. Kaksistaan kaikki sujuu sutjakkaasti.

   Poista
 10. Huikea projekti teillä on myös alulla. Mutta pikkuhiljaa niin me ollaan ajateltu omamme kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa on hyvä tapa :) Ei pidä hätiköidä tai panikoida. Ja hiljaa se tulee valmistumaankin, koska vapaita viikonloppuja on syksyllä melko vähän. Mutta kyllä se siitä joskus :)

   Poista