sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Akileijojen aikaa, kasvihuoneen kuulumiset ja siemenPAKETTI

Olen erityisen innostunut muutamasta kasvilajista ja huomaan keskittyväni erilaisten lajikkeiden hankintaan. Yksi tuoreimmista innostuksen kohteista on akileijat. Ne näyttävät viihtyvän hyvin savimaassa (erittäin tärkeä ominaisuus!) ja lajikekirjo on tietysti mukavan monipuolinen.

Nyt kukkii viime vuonna siemenestä kasvattamani 'William Guinness':

IMG_8942.jpg

Pionien vieressä on hennosti vaaleankeltaiseen taittuva 'Alba':

IMG_8946.jpg

Ja nurmikolla kasvaa pihamme vanhoihin kasveihin kuuluva tuntematon lajike:

IMG_8959.jpg

Tässä kohtaa hymähdin itsekseni, kun katsoin yllä olevaa blogiin päätynyttä kuvaa ja hieman laajemmalla kuvakulmalla napattua otosta, jossa näkyy, että akileijapuskassa kasvaa myös keltaista rikkaruohoa, nurmikko on ruskistunut ja kuivuuden takia leikkaamatta sekä yllä oleva kasvimaan reunus kanttaamatta. Täällä on oikeasti paljon sellaista, mikä kaipaa toimeen tarttumista (ja sateita!), mutta kuvat niistä eivät päädy blogiin asti.

IMG_8960.jpg

Akileijoihin palatakseni, tänä keväänä esikasvatin muutamia lajikkeita ja lisäksi nappasin siemenkirjeestä useita akileijojen siemeniä. Toivottavasti tulevina vuosina on siis luvassa vielä enemmän akileijojen kukintaa.

Toisena kasvirakkautena täytyy mainita kurjenpolvet. Niistä on niin moneen! Meillä tykkään erityisesti sitkeistä ja runsaslehtisistä lajikkeista (tuoksukurjenpolvet ja neidonkurjenpolvi), jotka soveltuvat erinomaisesti reunuskasveiksi. Näiden hyvien peruslajikkeiden lisäksi on olemassa valtava kirjo kaikenlaista ihanaa katseenvangitsijaa, joita en voi taimistoilla vastustaa. Juuri nyt kukkii idänkurjenpolvi 'Birch Double':

IMG_8944.jpg

Kun muissa penkeissä on kuivaa ja ei-niin-runsasta kasvua, niin kivikossa on kukinta parhaimmillaan. Rantalaukkaneilikka, päivännoudot ja ketoneilikat kukkivat. Toki  täytyy muistaa kastella kivikkokasvejakin tällaisella kuivuusjaksolla.

IMG_8947.jpg

IMG_8948.jpg

IMG_8951.jpg

IMG_8950.jpg

Kasvihuoneeseen hankin tänä keväänä altakastelulaatikot. Hankinta kirpaisi, mutta laatikot tulevat kestämään vielä useita vuosia. Ja kastelu on helpottunut sekä nopeutunut näiden myötä huomattavasti! Ja mikä tärkeintä, kurkut ja tomaatit näyttävät viihtyvän.

IMG_8962.jpg

Ensimmäisiä kurkkuja puskee, ja kohta ei syödä enää muuta :)

IMG_8965.jpg

Ensimmäiset 'Sungold' raakileet ovat ilmestyneet!

IMG_8964.jpg

Meneillään on myös melonikokeilu, saa nähdä mitä tästä tulee :)

IMG_8963.jpg

Perjantaina hain postista siemenpaketin. Kukkia ja koukeroita -blogin Tuulikin aloittama siemenkirje on paisunut todella monipuoliseksi ja runsaaksi. Innoissani avasin paketin ja vietin lauantaina sen sisällön parissa aikaa useamman tunnin, tutustuen siemeniin, järjestelemällä ottamiani siemeniä pikkupussukoihin ja kirjoittamalla niihin nimilappuja. Lopuksi kävin vielä omat siemenvarastoni läpi ja liitin yhtä sun toista mukaan pakettiin. Lopettaessani kello lähestyi puolta yhtä yöllä, en ollut lainkaan huomannut ajankulua.

IMG_8974.jpg

IMG_8975.jpg

Valikoin paketista itselleni sellaisia siemeniä tai lajikkeita, joita en ollut aiemmin kasvattanut. Vihannespuolella sellaisia olivat muun muassa sitruunakurkku, ananaskirsikka, palsternakka sekä oranssi suippopaprika. Kesäkukkien ja perennojen siemenistä nappasin keijunmekon, pensasköynnöskrassin, kirjosalvian, laventelin, hohtopiikkiputken ja törmäkukan siemeniä. Perennat taidan kylvää vielä tänä kesänä, mutta muita kokeilen ensi vuonna. Tosi jännää!

Mukaan laitoin perennojen siemeniä, joita olen jo kylvänyt ja joista saanut riittävästi taimia (idänunikko, huopakaunokki, purppuratulikukka) tai sellaisia kesäkukkia, joita olen aiempina vuosina kasvattanut ja jotka ovat ihania, mutta harmillisesti eivät ole syystä tai toisesta viihtyneet meillä tai sopineet puutarhaani (espanjanneito, untuvasulkahirssi, apinankukka, hämähäkkikukka). Lisäksi pengoin tämän kevään siementilauksia ja totesin, että monessa pussissa on satoja siemeniä, joita en ikinä ehdi käyttää pois, vaikka kylväisin niitä joka kevät seuraavan kymmenen vuoden ajan :) Siksi laitoin niitäkin jakoon, valitettavasti vaan ilman alkuperäistä pussia. Tällaisia olivat esimerkiksi jänönhäntä, isosudenporkkana, purppuranvärinen sinitähtönen, purppurarevonhäntä, punatähkä ja kukkakaali.

IMG_8978.jpg

Kiitos kaikille osallistujille, teidän siemenistä oli paljon iloa! Ja kiitos Tuulikille, joka tämän kirjeen pisti aluilleen.

30 kommenttia:

 1. Kivaa postia sait! Akileijat ja kurjenpolvet ovat kauniita!

  VastaaPoista
 2. Akileijat ovat kauniita. Minulla ne tekevät aina runsaasti siementaimia.
  Onpa sinulla jo komeita kurkkuja. Meillä joutuu vielä hetken odottamaan satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen ymmärtänyt, että akileijat ovat hyviä leviämään, mutta eivät ole ainakaan täällä vielä runsastunut riesaksi asti. Päinvastoin, vielä mahtuu lisää :)
   Tänään hain taas neljä kurkkua kasvihuoneesta, huomenna olisi luvassa runsaasti kurkkusalaattia :)

   Poista
 3. Onpa sinulla kaunis kivikkotarha. Minäkin tykkään kovasti akileijoista, ne ovat todellisia luonnonntaideteoksia kun läheltä katsoo!
  Herttileijaa tuota siemenpakettia. Aika hitaasti muuten eteni siemenkirjeen eteneminen, laitoinhan sen jo 28.päivä tammikuuta alulle. Toisaalta kyllähän sen ymmärtää, koska paketin kulku postissa kestää kauemmin kuin kirjeen. Ei se mitään, paketti on varmasti kaikille mieluinen ja koska siemenkirjeen kulku lähenee loppuaan, laitetaan se oitis liikkeelle jotta luettelon ensimmäisetkin hyötyisivät siitä vielä tämän kasvukauden aikana. Eikä se ole mitenkään poissuljettua että kirje lopetettaisiin sen jälkeen - luulen kyllä että intoa riittää samaan ensi vuonnakin :)
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetkinen mitenkäs sanoin tuossa lopussa.. siis todennäköisesti tulen jatkamaan siemenkirjettä vielä toisen kierroksen jälkeenkin, koska innokkaita osallistujia varmasti riittää. Oli pieni ajatusvirhe, tai miten sen nyt ajattelee.. :)

   Poista
  2. Oho, onpa tosiaan mennyt muutama kuukausi siemenkirjeen kiertäessä. Moni toivoi vielä toista kierrosta, itse en enää lähes viimeisenä lähtenyt siihen mukaan. Kiva jos jatkat siemenkirjettä vielä ensi vuonnakin, oli niin mahtavaa tutkailla sen sisältöä!

   Poista
 4. Kauniita kukkijoita ja hieno kivikkoistutus <3 Tuo kerrannainen tummansininen akileija on veikeä. Äidilläni lehtoakileijat ovat saaneet vapaasti risteytyä ja niistä aina silloin tällöin putkahtelee tuollaisiakin. Niitä on mukava kerätä kukkakimppuihin, kun kestävät hyvinä hieman pidempään kuin tavallisen näköiset. Siemenpaketti onkin paisunut valtavaksi! Vaikka kaikkia siemeniä ei enää tänä vuonna ehtisi kylvää, niin ei se itävyys siitä paljoa heikkene ensi kevääseenkään odottaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikkopenkki tuo mukavasti vaihtelua, antaa mahdollisuuden puuhastella hieman erilaisten kasvien kanssa.
   Pihallamme ei ennen muuttoamme ollut kuin ehkä 3-4 perennaa ja tämä akileija oli niistä yksi. Tykkään siitä kovasti ja olen kylvänyt sitä muuallekin.
   Minustakaan siemenkirjeen ajankohta ei haittaa yhtään - nyt on ensi kevättä varten mukava määrä kaikenlaista kokeiltavaa.

   Poista
 5. Rakastan noita hurmaavia kellohameisia akileijoja!!
  Minäkin yhden istutin kukkapenkkiin ja jännitän selviääkö ensivuoteen...

  oooh, tuo siemenpaketti on niin hyvä idea!
  Ilokseni bongasin kuvaamani kortin yhdestä pussista!! Tuossa kuvassa vasemmalla vaaleanpunaisia oleanterinkukkia ja vesiväripensselit...se on minun tekemä korttini omasta korttisarjastani! Ihanaa kun on jollain käytössä! <3

  Kauniita kesäpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti akileijasi menestyy, ovat kyllä kohtuullisen sitkeitä.
   Hauskaa että korttisi on ollut mukana siemenkirjeessä! Varmaan aika erikoista bongata oma kortti tälla tavalla yllättävästä paikasta :)
   Iloista kesää!

   Poista
 6. Tuo olikin kiva paketti :)
  Ihania kukkijoita Sinulla :) Mukavaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kieltämättä mukava paketti :) Kivaa viikon jatkoa myös sinne!

   Poista
 7. Ihanat akileijat. Niissä riittää variaatioita. Siemenkirje taitaa olla nykyään jo enemmän paketti kuin kirje.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenkirje on paisunut todellakin paketiksi :)
   Odotan innolla uusia akileijakylvöjä ja mitä kaikkea ihanaa niistä kasvaa.

   Poista
 8. Ihana tuo sinun kivokkopenkkisi, näillä helteillä ja poutasäällä onkin ihan paikallaan! Mukava tuo siemenkirje, katsotaan, jospa kiertää ensi vuonnakin, niin lähden minäkin mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikkopenkki tuo kivasti vaihtelua, sinne täytyy kuitenkin miettiä omanlaiset kasvinsa ja sehän on vaan mukavaa :)
   Kannattaa ehdottomasti lähteä siemenkirjeeseen mukaan - itsekin alkuun ajattelin, että enpä taida tarvita lisää siemeniä, mutta oli inspiroivaa nähdä, mitä kaikkea muut ovat kylväneet. Siemenkirjeen myötä tulee kokeiltua paljon sellaista, mitä ei itse olisi välttmättä keksinyt hankkia.

   Poista
 9. akileijat ovat kauniita! ihana kivikko!

  VastaaPoista
 10. akileijat on myös minun suosikkeja, tänä vuonna kukkii muutama uusi siemenistä kasvattamani lajike, osa on jo avautunut. Elämme jännittäviä aikoja :)
  Mahtava siemenpaketti, en yhtään ihmettele ajantajun menetystä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan parasta nähdä omien siemenkasvatusten kukkivan, varmasti ollut mieluisia hetkiä :)

   Poista
 11. Ihanan paketin sait . Mistä ostit ne altakasteluruukut ja olivatko ne kalliit ja vielä kysymys kuinka usein niitä pitää täyttää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paketti oli aivan mainio :)
   Kastelualtaat ostin Bauhausista ja kyllähän niille tuli hintaa, yksi kappale taisi olla yli 50 euroa. Mutta ajankäytön kannalta tämä oli yksi parhaista päätöksistä. Enää ei tarvitse aamulla ennen töihinlähtöä viettää puolta tuntia kasteluhommissa. Täytän vesissäiliön noin kerran viikossa, kurkuille hieman useammin, koska niiltä vesi hupenee nopeasti. Altaassa on mukana kelluva pallero, joka kertoo veden pinnan tason.

   Poista
  2. Kiitos sinulle vastauksesta. Menee varmaan meilläkin harkintaan nämä kastelualtaat kun on nyt ensin sen aika .

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana postaus! Akileijat ja kurjenpolvet ovat minunkin suosikkejani, mutta eniten ihastutti kivikkopenkkisi. Siitä tuli tosin mieleeni, että ketoneilikkani kasvavat liian varjoisalla ja (normaalikesänä) kostealla paikalla. Pitää keksiä niille parempi paikka.
   Tunnelmallista juhannusta!

   Poista
  2. Kiitos Sara :) Kivikkopenkki on tänä kesänä päässyt paremmin oikeuksiinsa, kun ei ole ollut yhtäjaksoisesta sadetta. Ihanaa juhannusta!

   Poista
 13. Jopas Tuulikin siemenkirje onkin paisunut ihan paketiksi! Varmasti sen tutkimiseen menikin jo aikaa :D. Sinulla on kaikkea kaunista puutarhassasi! Tuo tumma mummonmyssyakileija on tosi herkku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella runsas paketti oli kyseessä, valtavasti kaikkea ihanaa pullollaan :)
   Mummonmyssyakileijasta voisikin ottaa siemeniä talteen ja laittaa niitä vastaisuudessa jakoon.

   Poista
 14. Oon käyny ny tooosi harvoon plokis, mutta joskus oon vilikaassu otsikoota. Oli ihanan helepottavaa huamata sun siämenpakettipostaus. Sain paketin vapun aikoohi ittelle ja laitoon eteheppäi, mutta nua kuukauren päästä soli taas mulla. Seuraava oli jättäny sen hakematta. Oli torella runsas paketti ja aikaa tosiaan viärähti sen plaraamises.
  Suhtauru suurella varauksella hohtopiikkiputken siämenihi. Multa hävis kaikki kolome yksilöä, eikä siämentaimiakaa miälestäni näy.

  VastaaPoista