Olen törmännyt Birdlifen Tunnista 100 lintulajia -haasteeseen sekä Pihan vuosi että Hiidenkiven puutarhassa -blogeissa. Heidän postausten myötä innostuin itsekin laskemaan tänä vuonna nähtyjä lintulajeja. Haasteen tavoitteena on toki oppia tunnistamaan lintulajeja, eikä pelkästään laskemaan lajimäärää :) Birdlife tarjoaa lajitunnistuksen helpottamiseksi mahtavan Opi tuntemaan -sivun, jossa esitellään sata lintulajia.
Minun "lintuharrastukseni" alkoi aika lailla tyhjästä ja sysäyksen siihen antoi lintujen talviruokinta. Edellisen rivitalokämppämme pihalla havaitsin ensimmäisenä talvena, että osa talitiaisista näyttääkin jostain syystä hieman erilaiselta, jotenkin pienemmiltä ja päälaki siniseltä. Ihme ja kumma, kyseessä olivatkin sinitiaiset. Siitä hetkestä lähtien olen ottanut pieniä askelia lajituntemuksessa, hankkinut pari lintuopasta ja kuvannut lintuja kävelyretkillä. Nyt pystyn erottamaan sinitiaisen talitintistä ja kottaraisen mustarastaasta :D Lintuäänien tunnistamisessa olen edelleen täysin surkea. Juuri ja juuri tunnistan peipon, ruisrääkän ja taivaanvuohen äänen perusteella ja muut lajit kuulostavatkin sitten jo aika samanlaiselta.
Tämän vuoden "lintutilanteeni" näyttää vielä melko vähäiseltä, tunnistettuna on 12 lintulajia. Valtaosa niistä on ollut lintulaudan vieraina. Varikset bongasin lähipelloilta ja käpytikan näimme aprillipäivänä Nuuksiossa. Lisäsin listan havaituista linnuista blogini sivulle. Kevään myötä lajimäärä varmasti kasvaa ja lista päivittyy sitä mukaan. Voit hakea oman lomakkeesi Birdlifen sivulta ja tulla mukaan tähän mielenkiintoiseen haasteeseen!
Kuvituksena aiheeseen täysin liittymätön orava :) Bongattu kuitenkin samalla retkellä Nuuksiossa kuin lintulajilistan 12. havainto käpytikka.
Kuinka hyvin te blogini lukijat tunnistatte lintuja? Entä kuulostaako 100 lintulajin tavoite helpolta vai mahdottomalta?
Mahdottomalta kuulostaa 100 lajia. :D
VastaaPoistaTäytyy tutustua tuohon sivustoon. Eniten harmittaa juuri se, etten tunnista ääniä.
Linnunlaulu on yksi ihanimpia asioita luonnossa, varsinkin kesällä. :)
Hih, minustakin 100 kuulostaa mahdottomalta. Laskin, että potentiaalisesti voisin tunnistaa ehkä noin 70 lajia, mutta niihin pitäisi sitten vielä jossain törmätä!
PoistaEräs entinen työkaveri oli intohimoinen lintuharrastaja ja kerran työpaikan kesäpäivillä luonnon helmassa hän vaan bongaili järven rannalla lintulajeja äänien perusteella. Olin aivan haltioissani, ihan mieletön taito!
Tykkään linnuista ja tunnistan niitä aika hyvin. Heikko kohtani ovat vesilinnut, niistä tunnistan sorsat ja joutsenet, mutta siinä ne melkein ovat. Sain muutama vuosi sitten perheeltä lahjaksi laulavan lintukirjan ja siitä olen yrittänyt opetella myös ääniä. En kyllä ole kovin hyvin oppinut, mutta ehkä nämä oman pihapiirin linnut alkavat olla hanskassa.
VastaaPoistaTällaiset haasteet ovat kivoja ja hyödyllisiä ja tekevät lintujakin näkyväksi:)
Vesilinnut näyttävät joskus petollisen samannäköisiltä. Ainakin kaukaa :D
PoistaOlen harkinnut lintuäänikirjan hankintaa, siitä olisi varmasti hyötyä. Ihan parasta olisi, jos saisi retkeillä jonkun lintuharrastajan kanssa.
Hienoa, että sinäkin päätit osallistua tähän haasteeseen! Olen muutaman päivän ajan tutkaillut lajilistaa ja aikoinaan pitämääni lintupäiväkirjaa ja todennut, että sata lajia ei pitäisi olla mahdoton haaste. Lisäpotkua tarkkailuun toi lintukaukoputki, jonka sain mieheltäni synttärilahjaksi. Kaivoin myös kaksi varastossa ollutta lintuääni cd:tä esille; niistä opettelin silloin joskus tunnistamaan lintuja äänen perusteella. Heikko kohtani on vesi- ja kosteikkolinnut, joita ei kotini metsä- ja peltomaastossa näkynyt. Ja kiuru. Sitä en ole koskaan oppinut tunnistamaan, vaikka miten olen yrittänyt. Olen päättänyt, että kunhan lumet alkavat sulaa, niin hurautan lähimmälle lintukosteikolle kaukoputken, nauhurin, lintukirjan ja muistivihon kanssa. Joku saa hoitaa lapset parin tunnin ajan ja minä tyttö pistän kosteikkolinnut ojennukseen! :D
VastaaPoistaJoo, mä ehkä jopa hieman innostuin tästä :) Ihan mieletöntä, että sulta saattaisi onnistua tuo 100 lajia, pidän peukkuja! Kaukoputki on varmasti hyödyllinen apu.
PoistaJokaisella on varmasti oma heikkoutensa, minulla ne on pöllöt, haukat ja kaikki kahlaajat, ei mitään hajua niistä. Kiuru on se lintu, jonka laulun kuulee keväisellä pellolla, mutta itse lintua ei näy missään :)
Hyvä idea lähteä tavoitteellisesti linturetkelle, sama suunnitelma on minullakin mielessä :) Aiempina vuosina tuli usein lähdettyä kameran kanssa lintuja bongaamaan, mutta nykyään tämä harrastus on puutarhan myötä hieman jäänyt. Tänä vuonna se voisi taas lähteä uuteen nousuun!
Aika paljon lintuja tunnistan, mutta sadan lajin tunnistus ei kyllä minulta onnistuisi.
VastaaPoistaSata lajia on minustakin hyvin kunnianhimoinen tavoite. Henkilökohtainen tavoitteeni on noin 40-50 lajia, se voisi jopa toteutua.
PoistaLuin tästä haasteesta, mutta 100 tunnistaminen tuntuu aika paljolta. Lintujen tunnistamisessa olen melko noviisi, mutta huomaan kyllä oppineeni ihan viime vuosina enemmän, kuin aiemmin yhteensä. Juuri tuo talviruokinta ja pihabongaukset ovat innostaneet opettelemaan lisää. Keittiössä on jatkuvasti muutama lintukirja, joita selaan innokkaasti aina oudon linnun nähdessäni. Kuvaaminen kiinnostaisi ja innostaisi lisää, mutta kalusto ei siihen riitä. Ehkä lähden mukaan tuohon tunnistuskampanjaan. Eihän se maailma kaadu, vaikka ei täysin onnistuisikaan. Päinvastoin, voin oppia paljonkin uutta.
VastaaPoistaPienikin edistyminen on kivaa. On palkitsevaa, kun osaa tunnistaa taas jonkun uuden lintulajin. Lintujen kuvaaminen vaatii melkein tosiaan teleobjektiivin ja se on kuitenkin isompi investointi. Kiva jos innostut lähtemään mukaan! Minusta tässä voisi asettaa järkeviä välitavoitteita, 100 on ehkä hiukan kaukainen ajatus myös itselleni :)
PoistaKiva että sinäkin innostuit. Havaitut lajimäärät lähtevät taatusti kasvuun sitten kun muuttolintuja alkaa palailemaan. Ja onhan lintujen seurailu mukavaa puuhaa vaikkei 100 tulisikaan täyteen :)
VastaaPoistaTämä on kiva haaste ja lisäksi hyvä muistutus käydä useammin luontoretkillä, sitä on tullut tehtyä liian vähän viime vuosina. Toivoisin myös, että muuttolintujen myötä tilanne parantuu selvästi :)
PoistaVoisi olla mahdollisuuksien rajoissa tuo sata tirppasorttia. Meillä on niin valtavan monipuolista elinympäristöä linnuille, että joka sorttia on mahdollisuus tarkkailla ihan kotimaisemissa. Tuo laulusta tunnistaminen on vaikeaa - tavallisimmat erottaa, mutta kun kuulee jonkin oudon lauluäänen näkemättä tarkasti yksilöä, niin onhan vaikeaa! Lintuharrastus on luonnossa kulijalle suurta huvia.
VastaaPoistaIhan mahtavaa, että siellä voisi olla 100 lajia tunnistettavissa ja ihan kotikonnuilla :) Monipuoliset elinympäristöt on rikkaus.
PoistaPitäisikö kulkea metsässä nauhuri mukana, jotta voisi helpommin opetella lintuääniä? :) Kun kerran kuulee jonkun erikoisemman äänen, niin mä en ainakaan pysty enää jälkikäteen palauttamaan mieleen, että miltä se tarkalleen kuulosti.
Olen myös aloittanut tämän haasteen tämän vuoden alusta. Ehkä homma etenee paremmin muuttolintujen myötä... Ohjatut retket tai lintutorniopastukset on hyviä. Tänään iloitsin käpytikasta lintulaudalla, vaikkei ollutkaan uusi laji. Se pääsi kuvaan ja huomiseen blogipostaukseeni ;)
VastaaPoistaKiva juttu, ja siis hyvä bongata lintuja ihan vaikka ikkunan läpi lintulaudalta :D Odotan ymös muuttolintujen saapumista, jos saisi lajimäärän hieman kasvuun.
PoistaMukavaa, että olet löytänyt tämän haasteen ja innostunut! :) Itse olen ihan varsinainen lintuharrastaja, joten tunnistan milteipä kaikki Suomessa säännöllisesti tavattavat lajit. Kokeilin viimevuonna samaa haastetta ja sain satasen täyteen toukokuun alussa. :)
VastaaPoistaToukokuun alussa, ihan huippua! Mutta se toki vaatii nimenomaan tietoa ja taitoa, sekä ymmärrystä siitä, mistä ja milloin kutakin lajia voisi edes tavata. Minulla taitaa satanen jäädä haaveeksi vielä tänä vuonna :)
PoistaHei tämäpä on hieno haaste, taidan myös itsekin kokeilla. Linnut ovat aina kiinnostaneet, mutta niiden tunnistamisessa olen surkea. Itse haluaisin oppia tunnistamaan niitä äänen perusteella, mutta se taitaakin olla jo hieman haastavampaa. Kiitos tästä vinkistä!
VastaaPoistaKiva juttu! Haasteen avulla tulee varmasti kiinnitettyä lintuihin enemmän huomiota ja toivottavasti se helpottaa myös tunnistamista. Haluaisin myös osata tunnistaa lintuja lauluäänen perusteella, mutta minulle tuottaa vaikeuksia ihan jo tiaisten ti-ti-tyyt. Ehkä sitä pikkuhiljaa kehittyy!
PoistaÄlä huoli vielä pientä tunnistettua lintumäärää, itsellänikin on vasta 16 lajia merkattuna BirdLife-kaavakkeeseen! Odottelen kaikessa rauhassa muuttolintujen saapumista...
VastaaPoistaTämä on hyvä tapa oppia ihan oikeasti uusia asioita linnuista. Jos saan itse ne 100 lintua kasaan (edes 50), olen ylittänyt itseni - täydellisesti. Onnea sinullekin lintujahtiin - ja kaikille muillekin!
Muuttolintuja odotellessa.. :) Onhan 16 jo parempi määrä kuin 12! Mieheni oli tänään huomannut töyhtöhyypät pelloilla, eli kohta ne muuttolinnut sieltä saapuvat isoin joukoin.
PoistaKiitos ja kuin myös onnea lintujahtiin!
100 linnussa on jo haastetta, 50 voisi olla realistinen määrä minulle. Enemmän pitäisi opetella erilaisia lintuja. Kivat kuvat oravasta.
VastaaPoistaMinustakin 50 lintua kuulostaa sopivalta tavoitteelta :) Saa nähdä, kuinka monta lajia oikeasta saa ruksittua.
Poistapidän kovasti lintujen bongailusta. lintukirjoja on meillä varmaan kymmenen. On mahtavaa tunnistaa luonnossa kirjasta aikasemmin tutkittu lintu:)
VastaaPoistaKymmenen lintukirjaa, vau! Välillä niiden lukeminen minusta harhauttaa enemmän kun auttaa, koska kolmen lintulajin erona saattaa olla vaan siipikuvion väri tai vastaava :D Käytän kyllä myös lintukirjoja ja lisäksi googletan lintujen valokuvia tunnistusapuna.
PoistaKyllä minusta 100 lajia on aika paljon tunnistaa. Mutta täytyy itsekkin alkaa laskea montako tunnistaa. Olen myös kehittynyt siinä ja joidenkin ääniä jopa tunnistan. Mökin osto aikoinaan sen varmasti teki, siellä kun on lintuja paljon enemmän ja hiljaisuutta kuulla.
VastaaPoistaNiinpä, 100 on minustakin aika vaativa tavoite. Vaatii harjoittelua ja tuskin on ainakaan itselläni saavutettavissa vielä ekana vuonna. Mutta uusien lintulajien oppiminen ja bongaaminen on tosi palkitsevaa. Ihanaa kun voit mökillä bongailla lintuja!
PoistaHuomatessani oudon linnun pihapiirissä pyrin tunnistamaan sen. Tällä systeemillä olen oppinut tuntemaan uusia lajeja. Äänten perusteella tunnistan vain muutaman linnun.
VastaaPoistaHyvä systeemi ja sillä tulee ainakin kaikki pihapiirin linnut tutuiksi. Äänen perusteella tunnistaminen vaikuttaisi olevan monelle haastavaa. Käki nyt on varmaan kaikille tuttu, mutta jo useamman lintulajin äänet puuroutuvat minun korvaan ihan samanlaiseksi sirkutukseksi :)
PoistaLuonnosta olen pitänyt pienestä pitäen. Lintuja en kovin montaa tunnista peruslajeja, kuten tiaisia ja varislintuja, lukuunottamatta. Kasvien tunnistus on enemmän osaamisaluettani. :)
VastaaPoistaKasvien tunnistus onkin sitten ihan oma juttunsa! :D Siinäkin voisi kehittyä tosi paljon. Ihan vaikka puulajeista lähtien.
PoistaIhanat kuvat! Tuo lintujen bongaus on kyllä hauska harrastus. Sisareni on innokas lintuihminen ja aina kertookin jos lintuja näkyy, että mikä laji kyseessä..100lintua en kyllä itse varmasti tunnistaisi:) Oikein mukavia ja antoisia bongaushetkiä sinulle ja Ihanaa alkavaa viikonloppua❤
VastaaPoista