sunnuntai 6. elokuuta 2017

Keskikesän runsautta ja voimakkaita sävyjä

Täällä on satanut koko viikonlopun. Eilen hieman vähemmän, jolloin ehdin sateiden välissä tehdä monta hyvää tuntia kitkemis- ja karsintahommia.
Leikkasin kukkineet nuput kosmoskukista, pelargoneista, daalioista, harmaakäenkukasta ja huopakaunokista. Kaikkien kukkijoiden nuppuja en jaksa karsia, mutta yllämainitut yritän pitää siistinä. Palkintona on kauniimpi kukkaloisto ilman ruskistuneita osia sekä toki runsaampi ja pidempi kukinta.

Kasvihuoneessa leikkasin kattoon ylettyneiden runkotomaatien latvat, poistin varkaat ja karsin tomaattien alempia lehtiä. Kasvihuoneen kosteusprosentti on näillä keleillä ihan hurja ja tulos näkyi kasvihuonekurkussa - muutama lehti oli päässyt homehtumaan. Äkkiä ne pois, jotta homekasvusto ei leviäisi ja ilma pääsisi kulkemaan hieman helpommin.

Lisäksi oli TAAS kitkentähommia, kuinkas muutenkaan. Osa penkeistä pysyy selvästi paremmin kuosissa ja toiset heikommin. Leikkasin myös kellastuneet myskimalvat kokonaan alas, silpuin kasvimateriaalin pieneksi ja vein kompostiin. Myös nurmikko pitäisi leikata, mutta näin märillä keleillä se ei tahdo onnistua.

Tänäänkin ropisee kunnolla, joten kipaisin aamulla sateen hellitettyä hetkeksi nopealle kuvauskierrokselle. Valon vähyyden takia kuvat ovat tummanpuhuvia ja sävyt melko voimakkaita.

Tsinniat ovat avanneet ensimmäiset kukkansa.

IMG_7396.jpg

Syysleimu ja punaväriminttu:

IMG_7397.jpg

Tässä penkissä on melkoinen värishow, vierekkäin kukkivat helokki, syyshohdekukka ja rantakukka. Mielestäni etenkin terrakotan ja violetin väripari toimii yllättävän hyvin.

IMG_7407.jpg

IMG_7409.jpg

Kukkapenkit näyttävät runsaan villiintyneeltä. Se on osin vahinko ja osin tavoiteltu cottage garden -tyyppinen ratkaisu. Siirtämistä ja karsimista on tiedossa, mutta siihen mennessä nautin täysin näistä sekamelskoista.
Väriminttu, kosmoskukka, huopakaunokki ja sinipallo-ohdake samassa näkymässä:

IMG_7423.jpg

Samassa penkissä kasvaa yrtti-iisoa, joka on mielestäni älyttömän suloinen.

IMG_7427.jpg

Ja harmaamalvikki:

IMG_7429.jpg

Kukkalaatikossa runsastuvat punarevonhännät:

IMG_7425.jpg

Uudessa "savipenkissä", joka on osittain maanparannusvaiheessa, kukkii vaaleanpunainen ruiskaunokki. Ihanan hempeä ilmestys! Kiitos Päivänpesän elämää -blogin Katjalle siemenarvonnasta :)

IMG_7418.jpg

Kolmea eri vaaleanpunaisen-violetin sävyä: punavirma 'Pretty Betsy', rantakukka ja isotähtiputki 'Ruby Cloud':

IMG_7449.jpg

Ja lopuksi vielä violetin teeman jatkoksi ihastuttavat kärhöt:

IMG_7432.jpg

IMG_7433.jpg

Mukavaa sunnuntain jatkoa!

29 kommenttia:

 1. Vaaleanpunainen ruiskaunokki on mun suosikkeja :) Upeat kärhöt. Omani on vasta tänä kesänä istutettuja, ehkä saan ensi vuonan ihastella niiden kukintaa jos talvi on armollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruiskaunokki on todella hieno! Lisäksi arvostan sitä, että se kasvaa hyvin keskeneräisen penkin vähäravinteisessa savimaassa - ihanaa, että siellä kasvaa edes jotain!
   Meidän kärhöt kukkivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa näinkin runsaana, vaikka ovat jo 3-4 vuotta takaperin istutettuja. Viime vuoden talvi oli niille rankka.

   Poista
 2. Ihanaa kukkarunsautta pihallasi. Siellä näyttää kukkivan moni kukka aikaisemmin kuin täällä. Tuo sinipallo-ohdake on jännän näköinen kasvi. Myös nuo kärhöt ovat niin ihania!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaanko me samalla vyöhykkeellä? Minusta tuntuu, että keväällä täällä saa aikansa odottaa, ennen kuin maa lämpenee. Kesällä sitten kiritään se kiinni :)
   Sinipallerot ovat hassuja, kasvatin ne viime vuonna ja nyt ehtivät vasta ekaa kertaa kukkaan (tai sinertämään :))

   Poista
 3. Terrakotta ja violetti on upea väriyhdistelmä!
  Ihanan runsasta ja värikästä elokuun kukintaa. Tuo punarevonhäntä on suosikkini. Minulla onnistui ainoastaan yksi taimi tänä vuonna. Myös kärhöt kukkivat Sinulla runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla punarevonhännät itävät hyvin, mutta eivät sen jälkeen oikein halua kasvattaa toista lehtiparia. Koulin ne siksi tosi pieninä ja vasta koulinnan jälkeen kasvu alkaa kunnolla. Odotan innolla, että ne kasvattaisivat vielä muhkeammat kukinnot :)

   Poista
 4. Ihanaa väri-ilottelua puutarhassasi! Todella kauniita yhdistelmiä ja upean runsasta ja vehreää. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä kunnon loppukesän meininkiä, kaikki kasvaa hurjaa vauhtia :) Jos vielä aurinko paistaisi.. Mukavaa sunnuntaita myös sinne!!

   Poista
 5. Kylläpä sinulla on upeaa kukintaa puutarhassasi. Ja niin kauniita värejä. Ihania kärhöjä. Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan panostaneeni vaaleanpunaisiin ja violetteihin sävyihin - kaikki kukkijat ovat samaa värimaailmaa, melkein vahingossa :) Mukavaa sunnuntain iltaa sinne!

   Poista
 6. Onpa kauniit värit ja hauskoja yhdistelmiä! Sinipallo-ohdake sopii karuudessaan hyvinbvärikkäömpien kavereidensa rinnalle! 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinipallo-ohdakkeen pompulat ovat todella hauskoja :) Alunperin tarkoituksena oli, että niiden vieressä kukkisivat kaunopunahatut, mutta ne eivät vielä toisenakaan kasvuvuonna ole tehnyt kukkavarsia.

   Poista
 7. Sinulla on ihanan reheviä istutuksia! Tsinniatkin alkavat kukkia hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä mietin, että ehkä ovat turhankin reheviä, kaipaisin vähän struktuuria ja jämäkkyyttä. Mutta en ole kuitenkaan tehnyt vielä asialle mitään :)

   Poista
 8. Ihanaa kukintaa. Huoltotöissäkin menee ajoittain kunnolla aikaa. Joskus ränsistyneet kukinnot eivät haittaa minua ollenkaan, joskus taas todella paljon. Yrtti-iiso on kaunis. Tuota pitääkin miettiä omaankin puutarhaan. Syyshohdekukat eivät täällä ole vielä edes nupuillaan. Kasvuvyöhykkeillä ja säillä on oma osuutensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ränsistyneiden kukintojen pois napsiminen on minusta mukavaa puuhaa, sopivan rentoa tekemistä sellaisiin hetkiin kun ei jaksa riehua. Yrtti-iisoa saisi olla useampi kasvi vierekkäin, sellainen oikein muhkea kasvusto. Harmillisesti mulla taitaa olla vain 1-2 itänyttä kasvia siellä-täällä penkissä :) En ole varma, ovatko ne kestäneet hengissä viime talven yli vai siementäneet itse. Joka tapauksessa kylvöstä on jo pari vuotta.

   Poista
 9. Onpa sinulla upean runsasta ja kaunista kukintaa.
  Tänä kesänä kukkapenkeissä näyttää erityisen rehevältä. Olen miettinyt näitä "värikylläisiä" yhdistelmiä ja tullut siihen tulokseen, että kukkikoon kaikki sekaisin (kunhan ei sentään joka penkissä ole samanlaista). Ne voisivat kuulua elokuiseen puutarhanäkymään.
  Kärhöt ovat selvästi tykänneet tästä kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On lähes mahdotonta saada aikaan täydellistä väriharmoniaa (etenkin jos shoppailee kasvi edellä -menetelmällä), joten parasta todeta, että kukkikoon kaikki :D
   Jännittävää, että näinkin viileänä kesänä kaikki rehottaa.

   Poista
 10. Aivan ihanaa kukkien hehkua!
  Harmaamalvikin täytyy päästä täälläkin ostoslistalle ja ihan sinne kärkipäähän.
  Lahjana saadusta siemenpussista on täällä tullut myös valkoisia ja vaaleanpunaisia ruiskaunokkeja. Ne ovat suloisia, mutta kaipaisivat, nekin, varmaan hieman kesäisempää säätä.
  Poutaisempaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en itse asiassa ole ihan tyytyväinen harmaamalvikkiin, se saisi olla makuuni vielä hieman kukkaisampi. Kukat ovat melko haaleat ja häviävät hiukan tumman lehdistön joukkoon. Tykkään enemmän myskimalvasta, koska siinä on enemmän pinkkiä :)
   Aurinkoa viikkoosi!

   Poista
 11. Tämän vetisen ja kylmän kesän ihmeitä on, että jonkun pihalla on tuollaista väri-ilottelua ja runsasta kukintaa. Kärhötkin kukkivat komeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkarunsaus saattaa olla osittain kuvakulmista kiinni :D No ei, on täällä muutamia kasveja, jotka ovat ilmeisesti nauttineet tästä kesästä.

   Poista
 12. Ihanan runsaasti kukkia! Toivottavasti oma puutarhani on joskus yhtä runsas. Tosi kivat väriyhdistelmät sinun kukissasi. Mukavaa alkanutta viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin osa kasveista on muutamassa vuodessa runsastunut, vaikka puutarha onkin hyvin nuori. Olen itsekin yllättynyt :D
   Mukavaa viikkoa myös sinne!

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Osin johtuu myös kuvakulmien valinnasta :)

   Poista
 14. Kyllä on kaunista kukintaa! Itselläni on juuri samanvärinen väriminttu kerrotun suopayrtin kaverina ja toimii hyvin, kuten sinulla syysleimunja värimintun yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo punainen väriminttu on aika räväkkä! Vaatii selvästi jonkun haaleamman värin seurakseen.

   Poista
 15. Miten upeita kukkioita sinulla onkaan! Vaaleanpunainen ruiskaunokki uusi tuttavuus, sellainen pitää hankkia, upea!

  VastaaPoista