tiistai 28. helmikuuta 2017

Esikasvatuksen tilannepäivitys

Siitä huomaa kevään saapuvan, kun kylvörasioita alkaa olla vähän joka paikassa. Meidän pikkuruisen kylppärin lattialle ei mahdu kuin 3-4 rasiaa (sitä enemmän syytä saada alakerran ison kylppärin remppa valmiiksi.. :)), mutta tila on onneksi tähän mennessä riittänyt - itäneet siemenet siirrän alakertaan viileämpään ja kasvivalojen alle.

Alakerran esikasvatuspöydällä ovat kelloköynnökset jo hyvässä kasvuvauhdissa:

IMG_3922.jpg

Taimia kouliessa pysyin lujana ja heitin pari-kolme heikompaa köynnöksen alkua pois. Teki tiukkaa, mutta mietin vain tulevia maaliskuun kylvöjä ja niiden tarvitsemaa tilaa.

Chilien alut tekevät jo kasvulehtiä, ihanan reippaita. Epäilen edelleen, että nuokkulaukaksi luulemani kasvi on jauhosavikka tai jokin apila, mutta en uskalla taimen alkua poiskaan heittää. Kuvassa se on keskimmäisen rivin ylin ruukku:

IMG_3924.jpg

Punavirmakylvöstä on itänyt neljä taimivauvaa. On hankalaa, jos siemenet itävät epäsäännöllisesti: itäneet taimet kaipaavat valoa ja viileämpää lämpötilaa, kun taas siemenet itääkseen lämpösempiä tunnelmia. Siinä saa hieman pähkäillä, milloin siirtää rasia pois kylppärin lattialta.

IMG_3925.jpg

Preeria-apilan kanssa oli onneksi helpompaa, kaikki taimien alut lähtivät kasvuun yhtä aikaa. Hienoa, tätä kasvia pitäisikin olla penkissä isompi määrä:

IMG_3926.jpg

Tällaisia kukkasia odotellessa (kuva Impecta):

PRÄRIEKLÖVER i gruppen Fröer / Perenner hos Impecta Fröhandel (6756)

Kylmäkäsiteltävät siemenet siirsin kasvihuoneeseen. Siellä ovat varjoliljan, isotähtiputken, virginiantädykkeen ja nuokkulaukan siemenet:

IMG_3884.jpg

Kansi päälle kuvaamisen jälkeen:

IMG_3886.jpg

Ja kohta voikin aloittaa jo maaliskuun kylvöjen kanssa :)

27 kommenttia:

 1. Hyvälle näyttää kelloköynnökset ja muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnökset ovat esimerkillisen nopeita kasvamaan :)

   Poista
 2. Voi miten ihania taimia sinulla jo onkin! Mullekin sattuu aika usein että siemenpussista on joku vieras kasvi, jonka tunnistaminen on haasteellista ja jota ei ihan heti halua pois nypätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi epäilyttävät kasvatettavat ovat tosi hankalia! Lopuksi harmittaa, jos onkin kasvattanut huolella jotain rikkaruohoa :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Meni uusiksi.. tabletti alkoi kirjoittelemaan mitä sattui :D)
   Wautsi, preeria-apila, en ole koskaan kuullutkaan! Sinä kasvatat erikoisia lajikkeita, on jännää seurata niiden kasvua ja tulevaa kukintaa! Maaliskuun kylvöjä täälläkin mietiskellään..

   Poista
  2. Bongasin preeria-apilan siemenkuvastosta ja tietysti innostuin :) Viime vuoden hyvin onnistuneet kylvöt rohkaisivat kokeilemaan tänä vuonna myös erikoisempia lajikkeita. En ole varma, itävätkö kaikki ollenkaan.

   Poista
 4. Hyvässä vaiheessa Sinulla ovat jo nuo kasvatukset.
  Monenlaista on tuloillaan. Osa on jo hyvässä kasvussa ja osan itämistä vielä odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokunen kasvi on tosiaan tullut jo kylvettyä :) Maaliskuussa olisi tarkoitus kylvää valtaosa tämän vuoden satsista. Tai ainakin sen verran kuin tila sallii :)

   Poista
 5. Terhakat kelloköynnöksen taimet sinulla. Onnea maaliskuun kylvöihisi. Minä aloitin tänään maaliskuun kylvöt tomaateilla, leijonankidoilla ym. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnökset ovat tänä vuonna lähteneet paljon paremmin kasvuun kuin viimeksi. Tomaatteja on minunkin tarkoitus kylvää. Leijonankitaa en ole koskaan kokeillut, odotan siis kuvia taimiesi kasvuvaiheista :)

   Poista
 6. Ryhdikkäitä kelloköynnöksiä! Mielenkiintoinen tuo preeria-apila, ihan outo minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Preeria-apila oli minullekin uusi tuttavuus, siemenkuvastosta bongasin. Jos muut taimet vitkuttelevat kasvun kanssa, niin kelloköynnös kasvaa kaikkien edestä :)

   Poista
 7. Kelloköynnöksesi ovat ihan pikkuisen pidemmällä kuin minun. Minulla sirkkalehtien lisäksi on vasta aavistus varsinaisista lehdistä. :)
  Mitäköhän kaikkea olet aikonut kylvää maaliskuussa paitsi tomaattia? Hih, toisten kylvökset ovat justiinsa yhtä mielenkiintoisia kuin omatkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnäkset ovat mestareita kasvamaan, varmasti muutaman päivän päästä ne kurottavat korkeuksiin sielläkin :)
   Maaliskuun kylvölista on melko pitkä. Kuun alkupuolella aion kylvää tomaatit, paprikan ja kasvihuonekurkun sekä rohtosuopayrttiä. Kuun loppupuolella (jos jaksan olla niin kärsivällinen ja odottaa siihen asti) ukonkelloa, esikoita, kosmoksia, verbenaa, kesäpäivänhattua, kesäkulleroa, jänönhäntää.. Saa nähdä riittääkö tila :)

   Poista
 8. Voi kääk, sinulla on jo hyvä vauhti päällä! Ihania pikkuisia taimia ja jo ihan tunnistettavan kelloköynnöksen taimia. Nyt pitää itsekin aloittaa kylvöpuuhat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä aika aloittaa kylvöt :) Kohta alkaa myös luonnonvaloa olla enemmän.

   Poista
 9. Vau, kuinka paljon kylvöjä. Minun piti tehdä hankikylvöjä, mutta jäivät tekemättä... No, ensi vuonna sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, eikö siellä enää ole lunta? Mutta tosiaan, aina on ensi vuosi :)

   Poista
 10. Hyvältä näyttää siellä! :) Upeat kelloköynnökset.
  Minä en ole kylvänyt vielä mitään. Intoa olisi, mutta koska en käytä lamppuja, liian aikaisin ei kannata aloittaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ilman kasvivaloja ei vielä pärjää.. Onko jo huhtikuussa ikkunanlaudalla riittävästi luonnonvaloa vai milloin ajattelit aloittaa kylvöpuuhat?

   Poista
 11. Hienot kelloköynnöksen alut. Minäkään en ole kylvänyt vielä mitään. Aloitan vasta lähempänä kuukauden puoliväliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynmös kasvaa ihan silmissä! Maaliskuun puoliväli lähestyy vauhdilla, kohta on siis kylvöhommia tiedossa :)

   Poista
 12. Preeria-apila on kyllä aikas mielenkiintoinen. Kuinka korkeaksi se kasvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin 30 cm siemenpussin mukaan. Epäilen, että kuva on hieman hienompi kuin miltä apila oikeasti tulee näyttämään :) Mutta saa nähdä!

   Poista
 13. Onpa terhakan näköisiä taimia! Preeria-apila on minullekin uusi tuttavuus, näyttää tosi hauskalta. Kiva olisi nähdä kesällä kuviasi sen kukinnasta. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! :) Jänskättää kyllä hieman, minkä näköinen preeria-apilasta loppujen lopuksi tulee. Siemenien myyntikuvat kun ovat aina hieman erilaisen näköisiä kuin lopputulos. Mukavaa viikonloppua sinnekin!

   Poista