sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Sipuli- ja siivoushommia

Nyt on kaikki sipulit tältä syksyltä maassa! Tänään suoritin viimeisen istutusurakan - oli tulppaanisipulien vuoro. Alkuun meinasi mennä usko koko touhuun, koska maa oli paikoin kovaa ja savista ja ilma hyytävän tuulista. Rytmi löytyi kuitenkin melko pian ja jokusen tunnin jälkeen selvisin hommasta kunnialla. Sipuleiden ostaminen on todella hauskaa, mutta istuttaminen taas täysin eri maata: en yhtään jaksa kyykistellä syyskeleillä ulkona, nenä valumassa. Miten näiden välille löytäisi kompromissin?

Laskin päivän päätteeksi yhteen syksyn sipulimäärät. (Kirjanpito on minusta hyvin tärkeää :D Kirjasin tietysti myös ylös, mistä penkistä mikäkin lajike löytyy).
- tulppaaneja 201 kpl
- metsätulppaaneja ja kasvitieteellisiä tulppaaneja 55 kpl
- narsisseja 35 kpl
- laukkoja 45 kpl
- krookuksia 100 kpl
- sinililjoja 23 kpl
- muita 45 kpl (kevättähdet, pystykiurunkannukset, nuokkutähdikit)

Yhteensä 504 sipulia. Minusta tuo määrä kuulostaa valtavalta, mutta hyvin ne kaikki upposivat penkkeihin (ja nurmikolle ja metsään).

Sipuliurakan jälkeen siivosin vielä hieman pihaa: nostin kompostiin paleltuneita yksivuotisia ja kasvimaalta mustuneita kesäkurpitsan taimia. Siivosin kasvihuoneen ja keräsin loput tomaatit. Jospa ne punertuisivat vielä sisällä:

IMG_3404.jpg

Kasvimaalla lehtikaali porskuttaa hienosti:

IMG_3400.jpg

Pakkanen on jättänyt jälkensä jo moneen kasviin, mutta syysasteri kukkii reippaana:

IMG_3396.jpg

Myös loppukesästä istutettu alppikärhö on tehnyt nuppuja, voi toista! Toivottavasti talvehtii kuitenkin hyvin.

IMG_3402.jpg

Vielä olisi puutarhassa tekemistä, mutta uskoisin, että ensi viikolla löydän siihen aiempaa paremmin aikaa. Olen myös kahden vaiheella siitä, pitäisikö vielä tämän vuoden puolella tilata säkillinen kivituhkaa ja jatkaa polkujen rakentamista. Nimittäin jos syksy jatkuu tyypillisenä, ei tarvitse lumen tuloa pelätä vielä pariin kuukauteen. Ennen puutarhahommiin hurahtamista pidin kesäaikaa todella lyhyenä, mutta nyt olen älynnyt, että tästä huolimatta ulkona voi helposti tehdä noin 7-8 kuukautta vuodesta pihatöitä, suunnilleen huhtikuusta loka- tai jopa marraskuun loppuun. Ihan mahtavaa!

Mutta nyt toivotan kaikille leppoisaa sunnuntai-iltaa :)

24 kommenttia:

 1. Huikean mahtavan kevätkukinnan olet istuttanut! Minulla jäi hitsin paljon vaatimattomammaksi, mikä harmittaa. Kävin Oulussa asti etsimässä sipuleita, mutta melko vaatimattoman saaliin kanssa tulin takaisin. Ensi vuonna nettikaupan kautta pitää varmistaa kevätkukinta.

  Syksy voi tosiaan olla pitkäkin, mutta muuttolinnut puolestaan kuiskuttelevat talven tuloa kuitenkin. Vaihtoehtoisesti kesä on ollut heille niin hyvä, että poikaset ovat voimakkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi höh, harmillista että ei löytynyt hyvää valikoimaa sipuleita. Netistä minäkin tilasin valtaosan sipuleista.
   Aamut ovat kylmiä, sekin on mielestäni jo selvä talven merkki. Hrr!

   Poista
 2. Todella ison määrän sipuleita olet istuttanut. Keväällä on sitten odotettavissa kaunista kukintaa. - Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin, että keväällä kaikki sipulit puskisivat kukkaa! :)

   Poista
 3. No toden totta. Mahtavan määrän olet erilaisia kukkasipuleita maahan istuttanut. Keväinen kukkaloisto on taattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko paljon niitä sipuleita sitten lopulta oli :) Pienimuotoinen yllätys oli minullekin, että kerkesin hamstrata sellaisen satsin istutettavaa.

   Poista
 4. Hyvä määrä sipuleita. Minä taisin istuttaa ehkä 200 sipulia. Ja kahdessa erässä. Minä taas pidän sipuleiden istuttamisesta, mutta en olekaan istuttanut useinkaan 500 sipulia kerralla. Minulla on olemassa vuorelliset puutarhahanskat ja teen välillä ikivanhassa kuluneessa toppatakissa pihahommia. Tarkenee vähän paremmin.

  Keväällä aherrus palkitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään selvästi enemmän sipuleiden ostamisesta kuin istuttamisesta :S Mutta en tosiaan nytkään ihan kerralla suorittanut tätä istutusurakkaa, vaan kolmessa erässä :) Narsissit, laukat, krookukset ym. olin istutanut jo aiemmin.
   Vuorelliset puutarhahanskat ovat fiksu valinta, täytyy hankkia sellaiset myös!

   Poista
 5. Oi miten kauniita kukkasia ja terhakoita vihanneksia!
  Oletpa tehnyt valtavan urakan sipulien kanssa. Nuo metsä- ja kasvitieteelliset tulppaanit kiinnostavat erityisesti, joten odotan innokkaasti ensi kevään kuviasi. Ja muista kuvata myös jätskitulppaania runsaasti! :)
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tulen zoomaamaan kukintoja tarkasti ensi keväällä :D Jotenkin tosin hieman epäilen, että näyttävätkö kaikki tulppaanit lopulta muka oikeasti siltä, miltä paketin kuvassa..? Keväällä se selviää :) Mukavaa viikon jatkoa sinne!

   Poista
 6. Melkoinen sipulimäärä, mutta kyllä se niin on, että istutuksen jälkeen voi vain todeta monen monta paikkaa edelleen jääneen ilman. Sipulien istuttamisen jaksaa vain ja ainoastaan ajattelemalla sitä iloa, joka niistä keväällä koituu.
  Upean värinen asteri! Vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään kukkaloisto on hyvä motivaattori, kuten tietysti myös mahdollinen morkkis siitä, ettei ehtisikään istuttaa kaikkia hankittuja sipuleita :) Ei voi antaa sipuleiden mennä hukkaan!

   Poista
 7. Paljon sipuleita! Kukkaloistoa tiedossa siis keväällä! Vielä ehdit hyvin rakentaa polkuja. Me meinataan vielä ehtiä rakentaa pihavarastokin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä asenne! Ja niin sitä pitäisikin ajatella, vielähän tässä on montaa hyvää viikonloppua jäljellä ennen lumen tuloa.

   Poista
 8. Valtavan määrän sipuleita olet istuttanut, on sitten keväällä ihanaa kukkaloistoa tiedossa. Kyllä se on käsiin käyvää hommaa jos jossakin kohdassa maa on kovaa. Minä olen istuttanut joitakin sipuleita voikukkaraudalla, sillä,saa väännettyä paremmin kovaan maahan koloa. Ihanan värinen tuo syysasteri, se taitaa kestää vähän pakkastakin. Tulisipa nyt pitkä kuulas syksy, niin voisi niitä pihatöitä tehdä vielä pitkään, varsinkin haravointia kyllä riittää täälläkin ihan lumen tuloon asti varmasti. Mukavaa viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikukkarauta, mikä mahtava ajatus! :D Sillä saisi varmasti tehtyä hyvin koloja maahan.
   Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 9. Mistä tuollaisen tarmonpuuskan saisi ostaa, että saisi viisisataa sipulia maahan?! Ei onnistu minulta saviseen maahan, pehmeään varmaan kyllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko ne on istuttaa kun on kerran hankkinut sen verran sipuleita :D Onneksi savea ei ollut ihan joka paikassa vastassa. En tiedä mistä se riippuu, ihan samalla tyylillä olen omasta mielestäni kaikki penkit perustanut, joissain paikoissa vaan savi on lähempänä pintaa kuin toisissa.

   Poista
 10. Jestas mikä määrä sipuleita! Mutta sinua odottaakin keväällä yli 500 kukkaa, näky on varmasti huikea! Itsekin olen tajunnut, että lähes joulukuuhun saakka voi hyvin tehdä puutarhatöitä. Niinpä jätinkin sellaisia hommia myöhemmäksi ja keskityin ajankohtaisiin töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana ajatus, 500 kukkaa :) Toivottavasti näin, etteivät häviä myyrien suihin tai jotain vastaavaa. Hyvä kyllä että puutarhavuosi on pitkä!

   Poista
 11. Mahtava määrä sipuleita!, on siinä saanut kyykistellä. Keväällä kyykistely palkitaan! Aivan totta, että puutarhakausi ulkona kestää ainakin 7 kk. Tulee oltua ulkona ja saa kaikenlaista liikuntaa ja "voimistelua".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyykistely tuntui kyllä lihaksissa seuraavina päivinä :) Mutta todellakin hyvää voimistelua!

   Poista
 12. Ihanan paljon jaksoit istuttaa, keväällä kiitos odottaa! Istuttaminen on kyllä aika kaameeta, parempi kun ei kauheasti ajattele sitä, tekee vaan nopsaan. Ää. Alppikärhö kukkii ainakin mulla joka vuosi kahdesti, keväällä ja syksyllä, ei ole talvehtimisongelmia ollut. Kaunis asteri sinulla, ihan unelmani olisi saada noita jostain lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuh, en tykkää yhtään sipulihommista, kun täytyy olla aivan eriskummallisissa asennoissa ettei murskaisi muita kasveja. Lisäksi nenäni valuu aina runsaasti viileillä keleillä, joten ulkohommiin täytyy varautua tunkemalla kymmenkunta nenäliinaa taskuihin ja niistämällä aina muutaman minuutin välein. En tykkää.
   Asteri oli hieno ylläri! Ostin sen viime vuoden lokakuusta mitäänsanomattomana taimena, mutta nyt se on tehnyt hienosti kukkia.

   Poista