lauantai 24. syyskuuta 2016

Vesimelonin kasvatusta

Kaikki sai alkunsa alkukesällä, kun ystävämme tulivat vierailulle ja toivat mukanaan ison vesimelonin. Popsimme sitä terassilla, kun mieheni pohti ääneen, voisiko vesimelonin siemenestä kasvattaa hedelmää kantavan taimen.
Olin epäilevä, koska olin lukenut, että vesimelonin menestyksekäs kasvatus Suomen olosuhteissa edellyttää tiettyjä lajikkeita (eli ei siis kaupan hyllyltä ostetun melonin siemenestä kasvatettua) sekä kasvihuoneolosuhteita. Ulos viljelylaatikkoon tökätty siemen ei siis varmasti itäisi. Mies kävi kuitenkin puoliksi vitsillä laittamassa neljä siementä kasvimaalle.

Yllätykseni oli siis suuri, kun kolme siemenistä iti. Hankimme kasvusäkin ja istutimme taimet siihen. Kasvihuonetta meillä ei tällöin vielä ollut, joten säkki jäi terassin vierustalle.
Tilanne 7.6.2016:

IMG_2234.jpg

Kasvu oli melko hillittyä ja yksi taimista menehtyi siirron jälkeen. Heinäkuussa pystytimme kasvihuoneen ja ihan ensimmäiseksi siirsimme vesimelonit kasvihuoneen kulmaan.
Tilanne 21.7.:

IMG_2852.jpg

Vesimeloni villiintyi kasvihuoneen lämmössä täysin ja kasvatti "lonkeroitaan" pitkin poikin. Luin netistä, että vesimelonin pölyttäminen onnistuu harvoin itsekseen, joten tupsutin hedekukkaa emikukkaan (menikö tämä nyt oikein päin? :)). Elokuun lopulla keskellä kasvihuoneen lattiaa kasvoi ihka oikea vesimeloni.
Tilanne 25.8.:

IMG_3174.jpg

Pallero jatkoi paisumistaan. Syyskuussa yöt alkoivat olla kuitenkin jo melko viileitä, enkä halunnut jättää vesimelonia paleltumaan. Lisäksi koputustesti paljasti vesimelonin olevan syömäkelpoinen.
Tilanne 8.9., ennen vesimelonin poimimista:

IMG_3302.jpg

Vesimeloni jäi muutamaksi viikoksi keittiön tasolle odottamaan sopivaa maisteluhetkeä. Eilen illalla sellainen vihdoinkin koitti. Sehän näytti auki leikattuna melkein oikeanlaiselta! Ehkä aavistuksen olisi saanut kypsyä lisää.

IMG_3355.jpg

Lautaselle on leikattu puolikas vesimelonia, eli syötävää on melko runsaasti. Maku ei ollut tajuntaa räjäyttävä, mutta ihan asiallinen kuitenkin.

IMG_3362.jpg

Mitä tästä opimme? :) Aina kannattaa kokeilla. Ja aina kannattaa antaa myös miehen kokeilla omia viljelyjuttuja :)

25 kommenttia:

 1. Herkulle näyttää. Olen joskus kasvattinut hunajamelonia kaupan hedelmän siemenestä kasvimaalla. Meloni saatiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että hunajamelonikin on tuottanut satoa! Täytyykin kokeilla sitä ensi vuonna.

   Poista
 2. Kokeilla kannattaa aina ja vaikka sadon määrä ei aina ole suurensuuri niin laatu korvaa mennen tullen, ei ainakaan ole kasvinsuojeluaineita ym. Ihanan punainen hedelmäliha ja kaunis vihreä melooni!

  Mukavaa ja herkullista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, itse kasvatettu on aina ihanampi ja parempi kuin ostettu vihannes :) Määrä olisi voinut olla isompi, jos vesimeloni olisi alusta asti saanut kasvaa kasvihuoneessa, nyt menetimme varmaankin kuukauden hyvää kasvuaikaa, koska kasvihuone ei ollut vielä valmistunut.

   Poista
 3. Huisin hienoa. Kyllä kannatti kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan hauska kokeilu! Ensi vuonna täytyy kokeilla kaikenlaista erikoisempaa kasvia kasvihuoneessa :)

   Poista
 4. Vautsi! Kyllä kannatta kokeilla. Tätä juttua ei kyllä uskalla Ukkokullalle näyttää. Muuten meillä kiemurtelee ensi kesänä kaikki paikat vesimelonin lonkeroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, vai että siellä on riski että puoliso innostuu vesimelonin kasvatuksesta :D

   Poista
 5. Hauska kuulla, että onnistuitte! Muistatte varmasti tuon melonin vielä pitkään :) Kaupan melonit unohtuu aika äkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, olet aivan oikeassa, tämä meloni ei unohdu! :D

   Poista
 6. Vau, onnistuitte upeasti, mietinkin jo mitä melonillenne mahtaa kuulua. Itse olen innokas kokeilija vaikka lopputulos ei aina onnistuisikaan. Tämän vuoden melonisato jäi yhteen tennispallon kokoiseen hedelmään, olisi tarvinnut ilmeisesti leikkiä mehiläistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lopputulos oli ihan uskomaton, etenkin siis minulle, koska olin alusta asti epäilevä koko projektin suhteen :) Ehkäpä otan ensi vuonna erilaisen asenteen ja kokeilen kasvihuoneessa jotain erikoisempaa.
   Meillä syntyi itsepölytyksen tuloksena myös kaksi pientä vesimelonia, mutta valitettavasti hiukan myöhässä. Eli pölytys voi onnistua, mutta sekaantuminen ainakin nopeuttaa prosessia.

   Poista
 7. Vau, hienosti onnistunut kokeilu! Kannatti olla ennakkoluuloton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! :) Toisaalta en haluaisi tehdä kaikki virheitä itse, joten luen ja seuraan ohjeistuksia, mutta joskus täytyy selvästikin kokeilla erilaisia juttuja.

   Poista
 8. Mahtavaa! Tällaiset onnistumiset ovat ihan parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauska kokeilu tosiaan, ja kivaa että olin väärässä :D

   Poista
 9. Hei! Palasin vielä tälle kommenttipalstalle. Ilahduin tosi paljon kun huomasin sinun alkaneen blogini lukijaksi :) Tervetuloa! Toivottavasti voin ilahduttaa kuvillani ja teksteilläni. Minulla vain on sellainen pulma, että esimerkiksi sinun profiilikuvasi ei näy siinä mun Lukijat-jutussa. Yritän päästä kärryille mistä se johtuu. Olenkohan asentanut sen jotenkin väärin vai mistä lie kiikastaa. Mitä kautta liityit lukijaksi? Hyvää illan jatkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Lisäsin sinut oman blogitilini kautta seurattaviin blogeihin. Google on tainnut tehdä muutoksia Bloggeriin, eli nykyään ilmeisesti vanha Blogger Followers -lisäosa ei enää toimi sellaisenaan. Eli aiemmin seuraajaksi pystyi liittymään Blogger-tilillä (klikkaamalla esim. sun blogin Liity lukijaksi-widgettiä), mutta nyt se onnistuu vain Google+ tilillä. Mulla ei ole ollut järkevää Google+ tiliä, josta esim. selviäisi blogini osoite, joten en ole halunnut käyttää sitä lukijaksi liittyessäni. Tarkoitus on pistää Google+ kuitenkin kuntoon ja liittyä lopulta sen kautta (koska olisihan se nyt parasta, että lukija näkyisi myös luettavan blogin widgetissa!).
   Saikohan näistä mun selityksistä mitään selvää. Pointti siis se, että sun Lukijat-widget on ihan oikein, mutta Google nyt on vain hiukan tyhmä muutoksineen :)

   Poista
 10. Wau pitäisiköhän sitä itsekin joskus kokeilla. Olisi niin hienoa maistella itse kasvatettua vesimelonia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ilman muuta, jos vain on tilaa kasvihuoneessa :)

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Joo, aika hauska lopputulos kokeilulle :) Melko uskomaton.

   Poista