Haasteeseen voi vastata käyttämällä valmiita vaihtoehtoja tai ihan vapaamuotoisesti omin sanoin - ajattelin yhdistää nämä tavat, koska molempi parempi.
Puutarhasuunnittelu
- Piirrän suunnitelmat paperille ja arkistoin ne. Niistä on hyvä myöhemmin tarkistaa lajikkeiden nimet.
- Nautin puutarhan suunnittelusta niin paljon, että kun tulee suunnitelmien toteutuksen aika, teen lennossa uudet suunnitelmat.
- Teen aina uuden suunnitelman taimistolla löydettyäni taas ah, niin ihanan taimen, joka haluaa tulla meille.
- Suunnittelen vain suuret linjat. Istuttelen minne milloinkin.
- Puutarhasuunnittelu – kauhea sana. Eihän sitä voi tietää mikä fiilis sinä päivänä on kun alan taimia istuttaa.
➜ Hyvän suunnitelman tekeminen on mielestäni äärimmäisen fiksua ja kannatettavaa. Hyvin suunnittelemalla tulee tehtyä järkeviä ostoksia ja saa puutarhasta heti hyvännäköisen ja tyylikkään. Harvoin vain kykenen siihen itse. Menetelmäni on enemmänkin yritys ja erehdys.
Mutta totta vieköön kirjaan kaikki lajikkeet tarkasti ylös! :)
Tässä esimerkki uudesta kirjanpidostani - piirrän istutusalueiden kartat exceliin ja listaan oheen lajikkeet:
Ostokset
- Minulla on nollabudjetti.
- Fiksu puutarhuri tekee ostoslistan ja pitäytyy siinä.
- Ostan kasveja hyvin maltillisesti, mutta minulla on pieni (paketti)auto eivätkä kaikki ostokseni meinaa sopia kyytiin.
- Minulla on tapana pelastaa kasveja syksyn alennusmyynneistä. Olisi sääli jättää niitä seisomaan orpoina hyllyille.
- Haalin puutarhaani kaikki uutuudet ja erikoisuudet maksoi mitä maksoi.
➜ Omasta mielestäni olen hyvin maltillinen, mutta esimerkiksi mieheni saattaa olla tästä eri mieltä :) Oman diagnoosini mukaan ongelmani ei niinkään ole ostosten määrä, vaan sisältö - ostan välillä sellaisia juttuja, jotka tuntuvat ajatuksena kivoilta, mutta 1) eivät pärjää puutarhani oloissa 2) niille ei ole paikkaa 3) ne eivät sovi olemassaolevien kasvien kanssa 4) ne ovat sarjasta "yksi jokaista lajia" - jolloin lopputulos on vähintäänkin kirjava, ellei sekava.
Hyvin ovat ostokset mahtuneet autoni takakonttiin!
Työkalujen säilytys
- Kaiken pitää olla tip top. Minulla ovat sukatkin aakkosjärjestyksessä.
- Paikka kaikelle, kaikki paikalleen tai ainakin sinne päin. Ei se ole niin nokon nuukaa.
- Minä kyllä laitan tavarat paikalleen, mutta joku muu viskelee niitä minne sattuu.
- Varaston ovessa lukee: "Vierailta pääsy kielletty." Voisivat saada sätkyn. Olisikohan Marie Kondolla käyntiä täällä päin?
- Kuka sellaisen hullutuksen on keksinyt, että tavaroilla pitäisi olla paikat? Löydän talikon viimeistään ensi keväänä uudesta perennapenkistä tai ellen löydä, käyn katsomassa pellolta tai voihan se olla kompostikasallakin. Tallessa se ainakin on, siitä voin olla varma.
➜ Varaston Konmaritus olisi tarpeen. En uskalla itsekään tällä hetkellä avata varaston ovea, koska sieltä tippuu todennäköisesti päälleni ruukkuja, roskia, maanpeitekankaita ja ties mitä. Varaston siivous onkin tiedossa talvella.
Työkalut eivät varmasti ole varastossa, vaan jossain päin pihaa. Tärkeimmät työkalut (sakset kuihtuneiden kukintojen poistamiseen ja metallinen istutuslapio, jota käytän rikkojen poistamiseen) pyrin pitämään paikoillaan, koska niiden etsiminen on hermoja raastavaa.
Minä hyötytarhurina
- Menettäisin yöuneni, jos porkkanakempit uhkaisivat kasvimaatani.
- Odotas, näytän Instasta kun voitin viime kesänä kylän komeimman kurpitsan kasvattajan tittelin.
- Kylvän, kastelen, kitken ja lannoitan huolellisesti ja saan nauttia runsaasta sadosta. Kellarini on kuin suoraan Veikko Huovisen romaanista Hamsterit.
- En melkein raaski syödä kasvattamiani tomaatteja, koska niiden kilohinta hipoo parhaimman naudan sisäfileen hintaa.
- Valitsen viljeltävät hernelajikkeet kukan värin perusteella.
➜ Hyötyviljelmäni ovat tottakai pientä piperrystä ja tuovat enemmän mieleniloa kuin vatsan täytettä. Mutta fiilis on sitäkin parempi kun on saanut kasvatettua muutaman melonin tai maissin :)
Kitkeminen
- Kitkeminen on minulle meditaatiota. Nautin joka ikisestä hetkestä.
- Kitken ja itken.
- No jaa. Otan kitkemisen puuhailun kannalta. Mikäs siellä kyykkiessä kun linnut laulavat ja leppeä kesätuuli puhaltaa.
- Kitken vasta sitten kun ohdakkeet alkavat estää pääsyn kotiini.
- Miksi kitkisin?
➜ Olen taitava sulkemaan silmät rikkaruohoilta ja kitkemisen tarpeelta. Ainakin tiettyyn pisteeseen asti, eli siihen kun kukkapenkissä kasvaa jo valtavan kokoisia voikukkia. Tällöin heittäydyn hommiin ja välillä jopa nautin kitkemisestä, pääosin sen takia, että siitä syntyy heti hyvää ja näkyvää jälkeä.
Kitkemisessä en pidä siitä, että sitä täytyy tehdä aina uudelleen ja uudelleen. "Vastahan mä kitkin tämän penkin!"
Puutarhapuuhat
- Riippumatto ja rikat ovat minun juttuni.
- Pientä puuhaa riittää, mutta ei puutarhanhoito ole koko elämä.
- Ensin työ, sitten huvi (siis puutarhaan). Missä välissä laittaisin ruokaa ja pesisin pyykit?
- Puutarhassa, puutarhasta, puutarhaan... Niinhän se menee.
- Oih! Vieläkö näitä kysymyksiä riittää? Minun pitäisi jo olla kitkemässä.
➜ Puutarhanhoito (ja bloggaus) ovat ehdottomasti tärkeimmät harrastukseni, joten käytän niihin yleensä niin paljon aikaa kuin mahdollista. Joskus täytyy priorisoida muita juttuja, kuten esimerkiksi tänä kesänä remonttia, mutta siivous jää melko varmasti tärkeysjärjestyksessä puutarhan taakse. "Puutarhapäivinä" eli viikonloppuina suunnittelen jopa ruoat sen mukaan, että päivällä nappaan jotain helppoa valmisruokaa (esimerkiksi mikrossa lämmitettävää keittoa), jotta ruokailu haittaisi mahdollisimman vähän puutarhaflow:ta.
Puutarhan tyyli
- Ihan perus
- Aina cool
- Suuruudenhulluja suunnitelmia hyvällä alulla
- Iloinen hurlumhei
- Täysi kaaos
➜ Tämä on vaikea! Ehkä siksi, että mitään selkeää tyyliä ei ole. Tai ehkäpä tyyli on tällä hetkellä sitä oman tyylin hakemista, sopivien kasvien tunnistamista, vaihtoehtojen punnitsemista. Viiden vuoden päästä voisin luultavasti vastata kysymykseen paremmilla eväillä.
Kasvivalikoima
- Olen perinteen ystävä. Tulepa muuten katsomaan isotädiltäni perittyä joriinin mukulaa. (talvella) Se on jo talvehtimassa, mutta voin pikkuisen raottaa sen turvepeitettä, niin näet kuinka komea se on. Ja katsopas näitä valmun siemeniä... Oi, ja nämä floksit...
- Kaikki kelpaavat. Jokainen kasvi on omalla tavallaan kaunis.
- Olen aika tarkka. Värit. Leviäminen. Kestävyys. Vaivattomuus. Siinäpä niitä kriteereitä nyt alkuun.
- Palasin juuri Japanista, josta kävin ammentamassa ideoita parvekkeeni/rivitalopihani/taloni pihan suunnitteluun.
- Mahdollisimman modernia, kiitos!
Sitten toisaalta minussa on tottakai sellainen hamsteripuoli, joka innostuu erikoisemmista lajikkeista ja pienimuotoisesta hifistelystä ja joka yrittää mahduttaa ihan mitä tahansa puutarhaansa.
Lisäksi olen joidenkin asioiden suhteen tarkka. Koska olen vielä puutarha suhteen aloittelija, en ole erityisemmin kiinnostunut venyttämään vyöhykkeitä, eli poissuljen lähtökohtaisesti kaikki herkemmät kasvit ostoslistaltani. Samoin käy omasta mielestäni vaivannäköä vaativille kasveille, joihin en ole vielä ehtinyt perehtyä. Tästä syystä puutarhassani ei esimerkiksi ole ruusuja - koska en ole vielä harrastuksessani niin pitkällä. (Tosin tähän kohtaan täytyy todeta, että itse asiassa tänä kesänä ostin yhden neilikkaruusun arvioidakseni, kuinka yhteiselämämme lähtee sujumaan :))
Tämän kesän perinnekasvi-ihastukseni palavarakkaus, joka kukki hienosti kuivuudesta huolimatta:
Minä ja sää
- Pidän sääpäiväkirjaa ja mittaan sademäärät. Haluatko, että näytän sinulle Excel-taulukkoni?
- Ihan hirveetä kun aina vain sataa / paistaa / jotain! Eihän tässä sateessa / helteessä / missä lie säässä voi tehdä mitään kun aina vaan...
- Jaahas, tälle päivälle on ennustettu 18 astetta lämmintä, pientä koillistuulta. Kello 14 ja 15 välillä pitäisi sataa. Yhtä tippaa näyttää. Illemmaksi on tiedossa poutaa. Aika lämmin yö tulossa.
- Asennekysymys.
- Jos saisin valita, koko kesän paistaisi aurinko. Silleen sopivasti. Yöllä sataisi sen verran mitä kasvit tarvitsevat.
Suhtautuminen vuodenaikoihin
- Ihanaa kun talvi on olemassa. En jaksaisi kontata puutarhassa ympäri vuoden.
- Rakastan Suomen neljää vuodenaikaa.
- Talven aikana näännyn puutarhapuuhien puutteeseen.
- En voi elää ilman puutarhapuuhia. Siksi minulla on toinen puutarha Espanjassa / Kiinassa / jossain. Lennän sinne joka syksy heti kun en enää saa sipuleita maahan edes rautakangella.
Kevät!
Tässä vielä ohjeet haasteen toteuttamiseen:
Kerro vapaamuotoisesti millainen puutarhuri sinä olet. Olisi kiva, jos käsittelisit aihetta alla luetelluista näkökulmista – tai sitten jollakin aivan muulla tavalla, joka kuvastaa juuri sinua. Voit käyttää myös Pauliinan tekemiä vaihtoehtoja.
Näkökulmat:
Puutarhasuunnittelu
Ostokset
Työkalujen säilytys
Minä hyötytarhurina
Kitkeminen
Puutarhapuuhat
Puutarhan tyyli
Kasvivalikoima
Minä ja sää
Suhtautuminen vuodenaikoihin
Haasta muutama blogiystäväsi mukaan. Kerro, keneltä sait haasteen ja voit myös mainita, että alunperin haasteen pani alulle Pauliina blogista Kukka & Kaali.
En tiedä varmasti, kuka on jo haasteen saanut, mutta minua kiinnostaisi lukea haasteen vastauksia seuraavilta bloggaajilta:
Pihan vuosi
Navettapiika / Navettapiian puuhamaa
Tuulikki / Kukkia ja Koukeroita
Katja / Päivänpesän elämää
Voi, miten hauska oli lukea vastauksiasi. Olit kivasti yhdistänyt molemmat. Taas sain iloisena todeta, miten suurta rikkautta on kun meitä puutarhureita on niin monenlaisia! ♥
VastaaPoistaSinulla on hieno istutuskirjanpito - aivan huippu! Minäkin suunnittelen puutarhapäivien ruuat aina mahdollisimman helpoiksi ja jos mahdollista, rekrytoin siihen jonkun lapsista :)
Hyvä kun sanoit sääherkkyydestäsi. Nyt ymmärrän, miksi se ei kaikille ole asennekysymys. Aina ei tule ajatelleeksi, että tuuli, kylmyys, kosteus voi olla toiselle yhtä vaikeaa kuin helle itselle. Ja ne kylmät ajat ovat pitkiä.
Hyvät, tekstiä tukevat kuvat ja kevätkuva pisteenä i:n päällä ♥ Hyvää viikonloppua!
Kiitos Pauliina sulle mukavasta haasteesta! Oli hauska miettiä, mikä vaihtoehdoista voisi sopia itselleni.
PoistaJos keskeyttää puutarhatyöt, vaihtaa vaatteet, laittaa ruokaa, syö, istahtaa hetkeksi kunnon lämpimän aterian jälkeen - niin johan siinä on mennyt pari tuntia! Siksi kevyet ja nopeat ateriat ja pienet välipalat ovat parhaita :)
Kylmä keli kestää tosiaan pitkään! Arvioisin, että vuodessa on 3-4 kuukautta, jolloin ei tarvitse jatkuvasti niistää tai jolloin esimerkiksi ihoni pysyy hyvässä kunnossa. Ei se maailmaani kaada, mutta jos saisin valita, niin välttäisin näitä kelejä.
Mukavaa sunnuntain iltaa! :)
Hieno istutuskartta, vau! Kivat vastaukset, taas tuli yksi bloggaaja pikkuisen tutummaksi. Meillä tehdään muutenkin mahdollisimman iso satsi ruokaa kerralla, ettei tarvitse olla joka päivä kokkaamassa, mutta täytyy myöntää, että tähtään mieluiten kokkaushetket isännän työaikaan tai sadepäiville, jotta saan käyttää kaikki vapaahetket pihalla :D Minua ei helle haittaa, mutta jo ajatus tuulisesta, kylmästä säästä saa tärisemään vilusta. Vaatekerroksia on jo näillä keleillä pari-kolme. Palavarakkauskuva on hieno. Mikä se vaaleanpunertava kukkapilvi on siinä taustalla? Ihana kevätkuva <3 Iloista viikonloppua!
VastaaPoistaVoisin kirjoittaa istutuskartoista ihan erillisen postauksen. Näin idean jossain netin syövereissä ja aloin siirtämään muistiinpanojani vihkosta sähköiseen muotoon. Tällöin kirjanpito helpottuu valtavasti kasvien siirtelyn osalta. Aiemmin jouduin koko ajan tekemään korjauksia listaan, jos siirsin kasvin toiseen kasvupaikkaan. Nyt copy-paste hoitaa homman :)
PoistaHauska kuulla, että sielläkin harrastetaan ruoanlaiton optimointia puutarhapäivien mukaan :)
Palavanrakkauden taustalla kukkivat keijuangervot. Houkuttelevat kukkiessaan kunnolla pörriäisiä :)
Mukavaa sunnuntai-iltaa!
Vautsi mikä istutuskartta! En osaa koneella teherä ku lukuhommia ja just ja just plokia pyärittää. Mukava lukia toisten vastauksia. Joistaki ku on täysin samaa miältä ja toisista taas ei. Meitä puutarhureitaki on nii monenlaasia. Kiitos haasteesta! Mulle onki tämä jo tullu toisestaki paikasta. Puutarhurianalyysi tuloo kyllä :)
VastaaPoistaIstutuskartta on itse asiassa tosi simppeli, olen vaan värittänyt excelissä pilvenmuotoisia pyöryköitä eriväriseksi ja kirjoittanut oheen kasvilistan.
PoistaMinustakin on ollut hauska lukea muiden vastauksia tähän! Meitä puutarhureita on hyvin erilaisia :) Kiva että sun postaus aiheesta on tuloillaan!
Mahtavaa pohdintaa omasta tavasta pitää puutarhaa. Ja kiitos haasteesta, vastasin siihen juuri :)
VastaaPoistaHuippua, tulen pian tutustumaan vastauksiisi :)
PoistaOi, miten mukava ja perusteellinen postaus. Onpa mielenkiintoista lukea näitä puutarhajuttuja puutarhurin kannalta, millaisia olemme. Usein keskitymme vain kasvien maailmaan.
VastaaPoistaVoi kun osaisi tuommoisia karttoja piirrellä, ja hei tietysti osaa jos vain perehtyy aiheeseen. Näinhän se pitäisi mennä, mutta kun on se mutta. Kivasti olet esitellyt itsesi, monessa kohdin olen itse samanlainen.
Kiitos haasteesta, mukavaa ottaa se vastaan. Ja erityisen mukavaa kun on vastausvaihtoehdotkin valmiina mutta en tiedä vielä kuulunko mihinkään vaihtoehtoon vai olenko vähän jokaista. Pitääpä miettiä.
Mukavaa lauantai-illan jatkoa!
Tämä haaste on ollut tosi mukava, hieman avannut jokaisen työskentelytapoja ja puutarhatyyliä.
PoistaKartat onnistuvat varmasti melko helposti, omani olen tehnyt todella simppelillä tavalla excelissä. Voisin kertoa siitä jossain postauksessa lisää.
Kiva että haaste oli mieluisa! Odotan innolla vastauksiasi :)
Kivasti vastattu. Näitä lukiessa alkaa aina hymyilyttämään :)
VastaaPoistaKiva kuulla! :) Ja ihan totta, tätä haastetta on ollut mukava lukea ja myös mukava työstää!
PoistaOnpa todella hieno istutuskartta ja kivat vastaukset.
VastaaPoistaKiitos, kiva kuulla :) Haasteen vastauksia oli mukava pohtia ja kirjoittaa.
PoistaNo voi hittara sentään mikä istutuskartta. Minä en pääse tohon pisteeseen ikinä. Ja olen muutenkin huono pitämään kirjaa kasveista. Kiva oli lukea vastaukseksi näihin mukaviin kysymyksiin . Itse sain juuri postauksen tehtyä samasta haasteesta .
VastaaPoistaMinulle kasvilistat ovat kiva tapa opetella uutta, siksi tykkään kirjata kaiken ylös. Kiva että vastasit myös tähän haasteeseen, tulen mielenkiinnolla lukemaan vastauksesi!
PoistaHieno istutuskartta ja kivat vastaukset! Tätä oli tosi mukava lukea. Ihania syyspäiviä!
VastaaPoistaKiva kuulla :) Lämmintä ja aurinkoista syksyä!
PoistaYritän nyt jälkikäteen lukea muidenkin vastaukset, ovat kuitenkin sen verran mielenkiintoista luettavaa. Tuo kirjanpitosi kasveista on todella hyvä. Itse olen päätynyt samaan, sillä erolla että ajattelin ottaa penkeistä kuvat ja siihen jollakin tavalla merkitä kasvit. Toistaiseksi mennään pelkällä Excel-listalla. Kadehdin myös hiukan tuota puutarhahommiesi ajankäyttöä. Sama ei onnistu mitenkään, niin paljon kaikkea muutakin pakollista ja muita harrastuksiakin.
VastaaPoista