maanantai 29. huhtikuuta 2019

Messuilla Lahdessa

Lontoosta palattuani suuntasin heti seuraavana päivänä Lahden Pihapiiri -messuille. Mies kysyi, että eikö minulle tule yliannostusta puutarhajutuista. Ei tietenkään, eihän nyt keväällä voi mitenkään kyllästyä puutarhaan liittyviin asioihin!

Kyseessä oli ensimmäinen vierailuni Pihapiiri-messuille ja lipun sain ilmaiseksi Lahden messuilta - kiitos siitä! Alkuun kiersin messuhallit pikaisesti ja nappasin kuvia, jotta sen jälkeen olisi aikaa tutkailla tarjontaa tarkemmin ja tehdä mahdollisesti hankintoja - ja tulihan niitä tehtyä :)

Saaren kartanon piste oli kaunis:

IMG_1737.jpg

Siellä oli myös tämä söötti polku:

IMG_1739.jpg

Vihertalo Varpulan haikarat ottaisin heti puutarhaani! Hintalappu tosin rajoitti tällä kertaa intoani, mutta ovathan nämä todella mainiot!

IMG_1736.jpg

Kevätnäyttelyn teemana oli "Kesäjuhlat puutarhassa" ja ainakin nämä kaksi esillepanoa sopivat hyvin teemaan:

IMG_1742.jpg

IMG_1746.jpg

Ideapuutarha-alue keskittyi hyötykasveihin:

IMG_1749.jpg

Ja matkassa oli myös hyönteisiä, tässä muurahaiset lukevat ilmeisesti kirjaa:

IMG_1747.jpg

... ja mehiläiset puuhastelevat jotain:

IMG_1748.jpg

Tältä osastolta ostin kissaruukun, sillä olen ihan heikkona kaikenlaisiin eläinhahmoihin. Melkein olisin myös ostanut kuvassa näkyvän pöllön, mutta sain juuri ja juuri rajoitettua itseäni:

IMG_1740.jpg

IMG_1741.jpg

Kuvakierroksen jälkeen oli aika tutustua tarkemmin taimitarjontaan. Melko paljon oli tarjolla hyötykasveja ja yrttejä, joita en kuitenkaan itse liiemmin juuri nyt tarvinnut. Se ei tietysti estänyt muutaman hankinnan tekemistä - nappasin mukaani viinisuolaheinän ja mansikkamintun.

Tarjolla oli myös runsaasti erilaisia pelakuita sekä pioneja, mutta tällä kertaa maltoin mieleni niiden osalta.

Ekmanin taimistolta hankin pienen kultasateen taimen, koska ihastuin puun kukintaan totaalisesti Lontoossa. Samalla tein myös muutaman hankinnan kivikkopenkkiä silmällä pitäen - yhtä lailla Kew Gardensin kivipuutarhan innoittamana - hankin sarjasaipon sekä turkestaninmaksaruohon.

Lopuksi nappasin mukaan vielä "hollantilaisilta" kauppiailta pampaheinän juurakoita. Saa nähdä, mitä niistäkin tulee, muutaman voisin ainakin kokeilla laittaa isoon ruukkuun kasvamaan. Tällä hetkellä pistin kaikki kasvihuoneeseen ruukkuihin juurtumaan.

En törmännyt messuilla valitettavasti kanssabloggajiin - tai ehkäpä törmäsin, mutta en vain tunnistanut ketään :)

sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Vihreyttä, palloesikoita ja valkovuokkoja

Palasin eilen Lontoon matkalta ja lentokentältä kotiin ajaessani havahduin yhtäkkiä siihen, että teiden varsilla oli ihan vihreää - nurmikko vihersi ja koivut olivat hiirenkorvilla. Siis vau! Olin poissa vain neljä päivää ja siinä ajassa oli tapahtunut merkittävä muutos.
Heti kun olin saanut auton kotipihalle parkkiin, pinkaisin puutarhaan tarkastamaan, oliko meilläkin kevään edistymistä havaittavissa. Ja oli todellakin! Eilisen pikakierroksen jälkeen kävin tänään syynäämässä muutoksia kameran kanssa.

Ensinnäkin palloesikot kukkivat. Kasvatin niitä viime vuonna siemenestä ja istutin pikkutaimia pariin paikkaan kokeillaakseni, missä ne viihtyvät parhaiten. Nyt näyttäisi siltä, että kasvavat ihan hyvin kaikkialla, sillä kukkia pompsahtelee esiin milloin mistäkin. Näiden suhteen täytyy kukinnan jälkeen ottaa ryhtiliike ja istuttaa ne lähekkäin ryhmiin, sillä nykyinen yksi siellä, toinen täällä -menetelmä ei näytä kovin vaikuttavalta.

IMG_1750.jpg

IMG_1776.jpg

IMG_1774.jpg

Tässä niiden seuranaan on etelänkevätesikko, joka on tänä keväänä kasvattanut jopa kaksi kukkavartta yhden sijaan. Niiiin hidasta edistymistä..

IMG_1751.jpg

Tässä ovat valkovuokot levinneet kukkapenkkiin. Kohta niitä ei varmaan pysäytä mikään, valloittavat todennäköisesti koko penkin. Meillä on valkovuokkoja ihan riittävästi luonnontilaisessa rinteessä, joten saisivat pysyä pois istutuksista:

IMG_1753.jpg

Tarhakylmänkukka on kasvanut noin 10 senttiä viime näkemästä ja kukkanuppujakin näkyy jo!

IMG_1754.jpg

.. kuten tässäkin, ihanan pulleita tulppaanin nuppuja:

IMG_1755.jpg

Kasvihuoneessa ruukutetut daalian juurakot kasvattavat ensimmäisiä versojaan:

IMG_1758.jpg

IMG_1759.jpg

Ja ulkonakin vihertää voimakkaasti:

IMG_1757.jpg

IMG_1760.jpg

IMG_1772.jpg

IMG_1773.jpg

Seuraavista lehdistä olen ihan fiiliksissä. Tässä on puutarhani ensimmäinen ruusu - helppo neilikkaruusu, joka saattaa olla avain seuraaviin ruusukokeiluihin, mikäli menestyy hyvin:

IMG_1763.jpg

Kirjopikarililjan käärmemäisten varsien nouseminen toi helpotuksen. Jouduin siirtämään liljakasvustoja viime vuonna kaiken pahimman kuumuuden aikana ja vaikka kastelinkin niitä niin hyvin kuin vain muistin, pelkäsin silti menettäneeni kasvit. Mutta onneksi tässä kävi hyvin!

IMG_1767.jpg

Risukasoista nousee kevätkukkasia:

IMG_1766.jpg

IMG_1764.jpg

Pystykiurunkannukset kukkivat luumun alla. Täytyy muistaa kokeilla jakaa niitä syksymmällä, olisi mukavaa saada näitä lisää.

IMG_1771.jpg

Hieman onneton persianpikarililja on taas kerran kasvattanut kunnon varren, mutta ei varmasti tänäkään vuonna nähdä kukintaa, kuten ei aikasempinakaan vuosina. Suojasin kasvin kuitenkin tänään harsolla, sillä yöksi luvattiin aavistuksen pakkasta. Voisin kokeilla myös laittaa sille luujauhoa ja ehkä istuttaa sipuli myöhemmin johonkin lämpimämpään ja kuivempaan paikkaan, jospa se sitten jonain vuonna vielä kukkisi? Otan mielelläni vastaan ideoita ja vinkkejä.

IMG_1780.jpg

Tänään piipahdin myös Lahden Pihapiiri -messuilla, siitä lisää myöhemmin, kuten myös Lontoon reissusta! Kuvia ja tarinoita tulee varmasti sen verran, että pökerryttää :D

torstai 25. huhtikuuta 2019

Kevät Lontoossa

Näkymiä eilisen kävelymatkan varrelta Lontoosta:

IMG_1230.jpg

IMG_1231.jpg

IMG_1277.jpg

Olen lyhyellä lomamatkalla tässä upean vehreässä kaupungissa, joskin tämä aamu on paljon harmaampi kuin eilinen päivä ja lämpötilat alhaisempia kuin juuri nyt kotona :) Mutta olen varautunut tähän käytännöllisesti sadetakilla ja goretex-kengillä, sillä mikään pieni sade ei pysäytä puutarhamatkailijaa. Tänään suuntana on Kew Gardens - kasvitieteellinen puutarha, jossa olen jo pitkään halunnut vierailla 😍
Kuulemisiin - matkakertomusta ja kuvakavalkadia on varmasti luvassa myöhemmin.

lauantai 20. huhtikuuta 2019

Loman rauhallinen startti

Minulla on loma! Ajoitin talvilomani omasta mielestäni todella fiksusti pääsiäisen ja vapun väliin, joka tarkoittaa lähes kahta viikkoa yhtäjaksoista vapaata. Tämän ajan olen tottakai ajatellut käyttää puutarhassa puuhasteluun. Valmistauduin tähän tilaamalla pihaan pari suursäkkiä multaa ja lisää daalian juurakoita. Mullat tulivat juuri sopivasti torstaina, kerrassaan loistava ajoitus.

Pääsiäisen ensimmäiset päivät olen kuitenkin joutunut ottamaan varovaisemmin, sillä sitkeä flunssa ja sen mukanaan tuoma yskä hidastavat edelleen vauhtia. Etenkin kun yskä valvottaa öisin. Mutta suunta on parempaan päin. Olen siis keskittynyt pitkälti rauhallisempiin sisähommiin. Ensinnäkin ruukutin kaikki daalian juurakot - sekä autotallissa talvehtineet että juuri ostetut. Hinasin ne kaikki kasvihuoneeseen ja nyt odotan ensimmäisiä versoja sekä tietysti myös ilmojen lämpenemistä, sillä tänä vuonna aion istuttaa kaikki daaliat lopulta kukkapenkkiin.

Lisää daalioita..

IMG_1101.jpg

IMG_1100.jpg

Pari viikkoa sitten ottamani pelargonien pistokkaat ovat alkaneet kasvattamaan juuria ja olen sitä mukaan siirtänyt niitä ruukkuihin. Osa pistokkaista näyttää tosin edelleen siltä, että ne eivät aio juurtua. 
Mutta muistatteko muuten kun kerroin enkelipelargoneista, jotka olivat talvehtimisen jälkeen ihan kuivahtaneita? Ruukutin ne silti ja niistä toinen alkoi pian sen jälkeen puskemaan lehtiä. Todella mahtavaa.

Juuria näkyvissä:

IMG_1093.jpg

Enkelipelargonin tilanne maaliskuun lopussa:

IMG_0559.jpg

Ja nyt - se on sittenkin hengissä!

IMG_1095.jpg

Tein myös lisää kylvöjä, sillä jostain syystä klikkailin daaliatilaukseeni myös muutaman siemenpussukan ... Eilen kylvin kesäasterit:

IMG_1103.jpg

Esikasvatusten parissa on nyt muutenkin paljon tekemistä. Koulimista ja ruukutusta, jatkuvaa kastelua ja sumuttamista sekä kasvun seuraamista. Viimeisimpänä ovat itäneet revonhännät, säntillisesti rivissä ja kaikki tietysti kurottavat auringon suuntaan:

IMG_1090.jpg

Kurkuntaimet kasvavat hyvin:

IMG_1097.jpg

Huomenna toivoisin olevani jo sen verran terve, että pääsisin ulkotöihin. Muutama kukkapenkki odottaa vielä siivoamista ja sitten pitäisi aloittaa uuden kesäkukkapenkin perustustyöt, poistaa verkot pensailta, levittää viime vuoden kasvusäkkien sisältö kukkapenkkeihin, pistää viljelylaatikot käyttökuntoon ja kaikkea muuta. Nythän sitä hommaa piisaa, sillä siellä on kevät täydessä vauhdissa.

Aurinkoista pääsiäisen jatkoa!

IMG_1084.jpg

sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Viikonlopun puutarha- ja lintupäivitys

Tämä viikonloppu on mennyt flunssaisena himmaillen. Olin jo toiveikkaana ajatellut, että selviän tästä talvesta täysin terveenä, mutta ihan viime metreillä sain sitten jostain viruksen. Ensimmäisen tautipäivän jälkeen olo on ollut kuitenkin kohtuullinen (paitsi aamuisin, aamut ovat ihan kauheita), joten olen puuhastellut lepäämisen ohella mukavia juttuja. Ja oli myös pakko tehdä eilen täsmäisku lintumestoille, siitä lisää myöhemmin.

Helmililjojen kasvustoa nousemassa:

IMG_0858.jpg

Ensimmäinen idänunikko:

IMG_0859.jpg

Harmaakäenkukan lehtiruusukkeita, kasvi näyttää hyvin kylväytyvän itsekseen:

IMG_0876.jpg

Eilen havahduin siihen, että huhtikuun puoliväli lähestyy kovaa vauhtia, enkä ole vielä koskenut huhtikuussa kylvettävien siemenpusseihin! Asia täytyi korjata pikimmiten. Tällä kertaa kylvin monia suunnittelemani kesäkukkapenkin kasveja, kuten revonhäntää, jänönhäntää, kosmoskukkia, isosilkkikukkaa ja yrtti-iisoa. Lisäksi viime vuoden siemenkirjeen siemenistä tummaa törmäkukkaa, pensasköynnöskrassia ja kirjosalviaa. Hyötykasvien siemeniin en vielä edes päässyt, niitä täytyy todennäköisesti ihmetellä tänään.

IMG_0862.jpg

IMG_0871.jpg

Kun uusia kylvöjä meni multaan, kävi tilanpuute entistä selvemmäksi. Aloitin saman tien kasvien totuttelun kasvihuoneeseen. Vein pelargonit sinne hetkeksi, mutta kovin pitkään en uskalla niitä 11-15 asteen lämpötiloissa vielä pitää. Kasvihuoneeseen tulisi asentaa pikaisesti myös tylliverhot suoralta auringonpaisteelta suojaamaan, jotta kasvien pidempiaikaista ulkoilutusta voisi edes harkita. Onneksi pääsiäinen tulee pian, silloin on aikaa hinata kasveja edes-takaisin ja totutella niitä erilaisiin olosuhteisiin. Pääsiäisestä alkaa myös talvilomani, josta olen todella innoissani. Aikaa tehdä keväthommia puutarhassa! Kaivaa ja kuopsuttaa, ehkäpä jopa kylvää porkkanoita ja retiisejä, jos sää suosii. Aivan ihanaa! Lisäksi tiedossa on pieni puutarhamatka sekä tietysti Pihapiiri-messut - ei siis mikään ihme että odotan lomaa kuin kuuta nousevaa :)

Kuten aluksi mainitsin, eilen oli flunssasta huolimatta pakko päästä tarkkailemaan lintutilannetta. Teimme miehen kanssa "täsmäiskuja", eli ajoimme sellaisille paikoille, jotka eivät vaadi pitkää kävelyä tai reippailua. Ensimmäiseksi suhasimme Villa Elfvikin lintutornille, jossa näin uivelon, silkkiuikun pesänrakennuspuuhissa, västäräkin ja meriharakan. Tornin lintuharrastajat osoittivat myös taivaalla kiertelevää kalasääksiä, jota en olisi itse osannut bongata. Mutta pikkuhiljaa omakin ymmärrykseni petolinnuista karttuu juuri tällaisten tilanteiden myötä.

Seuraavaksi käväisimme vielä Suomenojan lintualtailla. Naurulokit olivat saapuneet sankoin joukoin ja pitivät kunnon meteliä.

IMG_1058.jpg

Muutama paju oli jo kukassa:

IMG_0964.jpg

Suomenojalta löytyi myös västäräkki ja montaa nokikanaa:

IMG_0977.jpg

IMG_1049.jpg

IMG_1062.jpg

Telkkäpariskuntia ui siellä-täällä:

IMG_1017.jpg

Välillä piti kiinnittää huomiota sulkapuvun siistimiseen myös alapuolelta:

IMG_1036.jpg

Lopulta löytyivät myös ne lajit, joita oikeastaan lähdimme etsimään. Mustakurkku-uikku:

IMG_0997.jpg

IMG_1004.jpg

.. ja punasotkat:

IMG_1055.jpg

IMG_1063.jpg

Punasotka on Birdlifen vuoden 2018 lintu ja tähän sijoitukseen johtaa yleensä lajin taantuminen. Näin on käynyt myös punasotkalle, jonka luokitus on muuttunut vuoden 2019 Punaisessa kirjassa erittäin uhanalaisesta äärimmäisen uhanalaiseksi. Punasotkan kanta on taantunut vahvasti koko Euroopan alueella.

Etsimme myös lapasorsia ja harmaasorsia, mutta niitä ei vielä näkynyt. Kierroksen lopussa alkoi flunssainen olo jo painamaan ja oli erittäin sopiva aika lähteä kotimatkalle. Siinä vaiheessa mies huomasi kaislikon välistä vielä liejukanan, joka oli hyvä päätös päivälle, sillä kyseistä lajia ei kuitenkaan ihan niin helposti näe kuin esimerkiksi nokikanaa.
Tunnista 100 lintulajia -haasteessa olen nyt 62 lajin kohdalla. Määrä alkaa olla lähellä viime vuoden kokonaissummaa, joten voi todeta, että tämän kevään runsaista lintubongauskävelyistä on selvästi ollut hyötyä. Lajituntemukseni on ilokseni kehittynyt myös ison loikan eteenpäin, joka onkin haasteen tavoite.

Mukavaa palmusunnuntain jatkoa ja mielenkiintoisia vaalivalvojaisia!