keskiviikko 29. elokuuta 2018

Satokauden herkkuja

Viikonloppuna tuli herkuteltua oman pihan antimilla. En ole taitava kokki, enkä oikeastaan erityisemmin pidä ruoanlaitosta, mutta tällä kertaa olin supertyytyväinen omiin tekeleisiini keittiön puolella. Siinä on varmasti merkittävässä roolissa myös se, että kasvikset olivat mahdollisimman tuoreita.

Tällä reseptillä punajuuri-vuohenjuustopaistoksesta tuli niin herkullista, että tätä täytyy ehdottomasti tehdä jatkossakin. Resepti on suoraviivainen ja helppo, joten tunarointi on käytännössä mahdotonta. Täytyy vain muistaa laittaa punajuuret ajoissa kiehumaan - itse keitin ne aamupäivällä muiden askareiden lomassa.

IMG_9587.jpg

Toisena päivänä kasasin pannulle porkkanaa, paprikaa, tomaattia ja mangoldia. Lyhyen paistamisen jälkeen heitin sekaan vielä ruokakermaa ja nautin tämän kasviskastikkeen/-paistoksen riisinuudelien kanssa. Tuli ihan täydellistä, vaikka itse sanonkin. Kasvattamissani paprikoissa on muuten ihan eri lailla makua kuin kaupan vastaavissa. Raakana niissä on jopa mielestäni liikaa potkua, mutta paistamiseen ne toimivat todella hyvin. Mietin että ovatko ne päässeet kuivahtamaan kasvukauden aikana, jolloin tietynlainen mehukkuus saattaa hävitä.

IMG_9571.jpg

'Bumble Bee'-tomaatit:

IMG_9581.jpg

Iltapalaksi rouskuttelin porkkanoita dippikastikkeen kera. Ja jälkiruokana toimivat makeat 'Laatokan Helmi' -keltaluumut.

IMG_9546.jpg

IMG_9590.jpg

'Kuokkala' -luumun sato on vielä tuloillaan ja tänä vuonna siitä näyttää tulevan aivan huikea. Täytyy kohta alkaa etsimään luumureseptejä :)

IMG_9549.jpg

IMG_9547.jpg

Oivallisen satokauden lisäksi viime päivinä on ollut todella hyvät säät. Lämpötila hipoo pariakymmentä astetta, on aurinkoista, mutta ei liian kuumaa. Nautin tästä kelistä paljon enemmän kuin kesän helteistä ja siksi tuntuukin, että nyt olisi melkein kuin toinen kesä - se "oikea" kesä.

24 kommenttia:

 1. oih, mitä ihania herkkuja <3 On tämä vaan niin mahtavaa aikaa <3

  VastaaPoista
 2. Oi, ihania luumuja <3 Meillä on myös 'Laatokan Helmi' mutta tuskin satoa vielä tulee pariin vuoteen, kun kaikki luumupuumme ovat vasta viime ja toissakesänä istutettuja. Punajuuret ja vuohenjuusto ovat upea pari. Siihen kaveriksi rucolaa ja punajuurten keitinliemestä ja balsamicosta keitettyä siirappia kastikkeeksi... nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän luumupuut ovat nelivuotiaita, eli melko pikaisesti on satoa alkanut tulemaan! Viime vuonna tuli jo mukava pieni kulhollinen Kuokkala-luumuja ja tänä vuonna on myös Laatokan Helmi -lajike tuottanut ensimmäistä kertaa ihan kohtuullisesti luumuja. Kuokkala on selvästi satoisampi meillä.

   Poista
 3. Hienosti on satoa tullut. Luumureseptit voivat tosiaan olla tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luumupiirakkaa voisi tehdä, tai ainakin jotain mihin tulisi luumua ja rahkaa. Luumusadon pitäisi olla ihan näinä päivinä valmis :)

   Poista
 4. Komea sato ja voi mitkä herkkuluumut! Punajuuripaistos on herkkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punajuuripaistosta voisi tehdä pian uudelleen. Täytyykin käydä keräämässä loput punajuuret talteen kasvimaalta.

   Poista
 5. Hyvää satoa! On hienoa syödä oman maan satoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Vaikka tämä on pienimuotoista piperrystä eikä ole omavaraisuutta nähnytkään, niin on se silti todella antoisaa.

   Poista
 6. Huh mitä luumusatoa. Meillä on kaksi Sinikkaa ja kolme Lohjan luumua, mutta eivät ole vielä tehneet satoa. Punajuurivuohenjuusto paistosta ei siis paisteta ollenkaan ?.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisi luumupuuta, vau! Toivottavasti saatte myös lähivuosina satoa. Meillä puut ovat nyt nelivuotiaita ja Kuokkalasta poimin jo viime vuonna luumuja, tosin en läheskään niin paljon kuin tänä vuonna näyttäisi tulevan.
   Punajuuret tosiaan laitetaan vuohenjuuston kanssa muutamaksi kymmeneksi minuutiksi uuniin.

   Poista
 7. Hei nyt huomasin vasta linkin ohjeeseen . Kiitos sinulle tästä, pitää kokeilla.

  VastaaPoista
 8. Aivan vesi kielellä näitä lukee! Omista puutarahatuotteista syntyy todella suussa sulavia herkkuja. Varmaan siksi, että tie kasvupaikalta pöytään on niin lyhyt. Meillä myös luumuja alkaa kypsyä runsain määrin, joten naapurit ja sukulaiset saavat varautua luumutuliaisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen myös, että syy on raaka-aineiden tuoreudessa - ne kerätään ja poimitaan kypsinä, juuri hetkeä ennen ruoanlaittoa. Ihan parasta kyllä :)
   Näyttäisi olevan hurja luumuvuosi! Minusta tuntuu myös, että ehkä osa luumuista täytyy mahdollisesti lahjoittaa muualle :D

   Poista
 9. Herkullista ja upeaa satoa. Omasta maasta saadut raaka-aineet ovat varma tae ruoan herkullisuuteen. Terveellisyys tulee vielä kaupanpäällisinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taattua luomua ja tuoreita raaka-aineita :) Ja päälle vielä hyvä mieli.

   Poista
 10. Mä kualaan enssijaasesti nuata luumuja :) Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset Kuokkala-luumut on nyt myös kerätty ja tosiaan hyviä ovat, melko mehukkaita. Keltaiset luumut ovat aavistuksen makeampia.

   Poista
 11. Oi taivas, kuinka ihana postaus! Herkkuruokia, erityisen kauniita tomaatteja ja aivan uskomaton luumusato. Kyllä siellä passaa nyt kokata, leipoa ja hillota. :)
  Hyvää viikonloppua!

  Minulla pätkii nettiyhteys ja ensimmäinen kommenttini luultavasti hävisi. Jos tämä tulee kahteen kertaan, deletoi toinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satokausi saa jopa minut inspiroitumaan ruoanlaitosta :) On mukavaa keksiä ja etsiä erilaisia reseptejä, jotta saa puutarhan herkuista kaiken irti.

   Poista
 12. Ihania herkkuja! Oman sadon kasvikset maistuu paljon paremmilta kuin kaupasta ostetut. Voi miten hyvältä nuo luumut näyttävät! Olisipa onni, jos olisi omia luumupuita. Olen samaa mieltä, että nyt on paljon mukavammat säät kuin ne aiemmat helteet. Minä tosin olen kuitenkin jo ihan syystunnelmissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, että oman pihan sato on selvästi parempaa kuin kaupasta ostetut vihannekset tai hedelmät. Ja siinä on tietysti myös tunnearvoa :) Syksy tosiaan lähestyy, valitettavasti. Huomaa selvästi, että illat hämärtyy nopeasti. Nyt ollaankin jo syyskuussa, kääk.

   Poista