sunnuntai 12. elokuuta 2018

Sadepäivän pelargonikatsaus

Sataa, sataa. Luonnon kannalta se on hyvä asia, mutta puutarhatöiden osalta hidastava tekijä. Onneksi eilen oli vihdoin viileämmän ilman vauhdittama reipas puutarhapäivä. Taisin saada enemmän aikaan päivässä kuin koko viime kuussa. Juuri nyt täytyy kuitenkin himmailla sisällä ja odottaa sopivaa taukoa sateessa. Hellittelen toivoa, että vielä jossain välissä päivää pääsisin ulos puutarhaan.

Sillä aikaa palaan tämän kesän pelargonien pariin. Kuvat ovat heinäkuun puolelta, jolloin pelargonien kukinta oli kauneimmillaan. Seuraa pitkähkö pelargoniesittely - tervetuloa mukaan :)

Tänä vuonna kukinnan kauneuskilpailun voittajat ovat ehdottomasti peräisin Tukholman puutarhamessujen pistokkaista. Ostin messuilta neljä pelakuuta, näistä ensimmäisenä kuvassa hehkeä ja runsaskukkainen 'Borthwood':

IMG_9111.jpg

Lohenpunaiseen taittuva 'Gosbrook Jacky Tickner' on upea:

IMG_9120.jpg

Hieman jo valoisuuttaan on menettänyt 'Snowbright':

IMG_9159.jpg

Viimeisenä Tukholman hankintana on herkkä 'Dream Lover', tämä taitaa olla suosikkini, jos sellaista voi edes valita:

IMG_9124.jpg

'Dream Lover' on tässä kaulakkain Plantagenin 'Red Pandoran' kanssa:

IMG_9122.jpg

Tukholman messujen lisäksi hankin keväällä pistokkaita jo mainitusta kauppaketjusta. Yleensä yritän löytää heidän valikoimasta muutamia varmoja suosikkeja (näihin kuuluvat juurikin 'Red Pandora' sekä allaolevan kuvan 'Apple Blossom') sekä joitakin uusia mielenkiintoiselta vaikuttavia pelakuita kokeiluun.

IMG_9126.jpg

Esimerkki tällaisesta kokeilusta on voimakkaan punainen kirjavalehtinen 'Wilhelm Langguth'. Punainen väri ei ole suosikkini, mutta se muodostaa yhdessä valkoreunaisten lehtien kanssa itse asiassa ihan hienon yhdistelmän:

IMG_9117.jpg

Toinen samasta paikasta hankittu kokeilu on kirjavalehtinen lajike 'Francis Parmeter':

IMG_9145.jpg

Ja viimeisenä 'Stellena Rose', jolla on kaunis kirjava kukinta:

IMG_9154.jpg

Marketanpuiston tapahtumasta ostin keväällä 'Painted Lady' nimisen pelargonin pistokkaan, jonka kuvittelin ostaessani olevan erivärinen. Alan kuitenkin tykästymään tämän pelargonin valkoiseen "silmään":

IMG_9149.jpg

Lisäksi pitkässä parvekelaatikossa kasvaa villisti sekalainen seurakunta pelakuita - Pirilän Kukkatalosta ostettuja 'Royal White' ja 'Royal Lavender' -pistokkaita, sekä lisää 'Stellena Rose' pelakuita.

IMG_9131.jpg

Saavissa kasvaa pelargoni, joka pikagoogletuksen perusteella on enkelipelargoni 'Angel Eyes Orange' Se on mielestäni lähes täydellinen kasvumuodoltaan ja kukkien sävyltään. En harmillisesti muista, mistä olen tämän ostanut, mutta eipä sillä olekaan niin väliä.

IMG_9003.jpg

IMG_9160.jpg

Pelargonit viihtyvät terassilla paviljongin alla, sateelta suojassa. Ne eivät tykkää liiallisesta kastelusta,  joten siksi meillä onkin kangaskatoksen alla ensisijaisesti tilaa pelargoneille ja sitten vasta ihmisille :) Prioriteetit kuntoon.

Pelakuut ovat toimineet loistavina kesäkukkina jo muutaman kesän ajan. Vuosi-vuodelta huomaan kiinnostuvani yhä enemmän näistä kauniista ja kestävistä kasveista. Talvetusmahdollisuudet ovat meillä melko heikot, mutta en mitenkään raaski heittää näitä kaunottaria syksyllä kompostiin. Aion siis kokeilla talvetusta (melko lämpimässä ja pimeässä) autotallissa. Mies lupasi tyhjentää sieltä yhden hyllyn ja asentaa hyllyn päälle ledivalot lisävalaistusta varten, joten uskoakseni pelakuilla on näillä eväillä kohtuulliset mahdollisuudet selvitä tulevasta talvesta.

Pelargonifiilistelyn nosteessa hankin kirjakaupan kesä-alesta myös Ihanat pelargonit -kirjan. Siinä oli hyvä nippu lajiketietoutta, kuvia, hoito-ohjeita ja mielenkiintoinen osio suomalaisista pelargonilajikkeista ja niiden historiasta. Kaiken kaikkiaan hyvä avaus pelakuiden maailmaan.

IMG_9469.jpg

IMG_9471.jpg

Mukavaa sunnuntain jatkoa!

22 kommenttia:

 1. Ihastuttavia ovat pelakuusi! Samoin olen tykästynyt pelakuihin, ovet helppoja, eivät vaadi paljon kastelua eivätkä ötökät vaivaa. Ja lajikkeita löytyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelun kanssa ei tosiaan tarvitse olla liian tarkkana, se on todella myönteinen ominaisuus :) Lajikekirjo on monipuolinen, joten pelakuihin on todella helppo hurahtaa.

   Poista
 2. Tänä kesänä pelakuut ovat todella osoittautuneet mainioiksi kesäkukiksi. Sinulla on aivan ihastuttava ja monipuolinen kokoelma! Kannattaa todella talvettaa ne ja nähdä vähän vaivaa sen eteen. Toivottavasti pelakuusi ilahduttavat vielä pitkään syksyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuiva ja kuuma kesä on ollut pelakuille sopiva. Toivottavasti talvetus onnistuu, olisi harmillista menettää nämä ihanuudet.

   Poista
 3. Voi, mitä kaunottaria <3 'Apple Blossom' on ihan sietämättömän suloinen ja 'Francis Parmeter' heti toisena suosikkinani. 'Angel Eyes Orange' tummien orvokkien kanssa on todella hieno yhdistelmä. Tämä on ollut oikea pelakuiden kesä. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Apple Blossom' on kuin kermakakku tai röyhelömekko, todella suloinen :) Pelargonit ovat tosiaan nauttineet tästä kesästä.

   Poista
 4. Oi, sinulla on monen monta upeaa pelaguuta. Ehdottomasti kannattaa yrittää niiden talvettamista, sillä pelaguuvillityksestä huolimatta erikoisuuksia voi olla hankala löytää. Minä olen talvettanut pelaguita 15-asteisessa, pimeässä kellarissa aika hyvällä menestyksellä. Aina joku menetyskin tulee, mutta valtaosa selviytyy. Tosin viime talven pelaguut olivat sisällä normaalissa huoneenlämmössä. Nyt pelaguita on taas enemmän, joten ensi talvi tulee olemaan kellaritalvetusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että talvetus on onnistunut 15-asteisessa kellarissa. Autotallissamme on talvella suunnilleen saman verran lämpöä, joten olen arvellut sen olevan liian lämmin talvetuspaikka. Mutta pakkohan tätä on kokeilla.

   Poista
 5. Ihania pelaguita! Minä niihin tänä kesänä ihastuin, ovat kyllä melkeinpä ainoat kukat meidän pihassa jotka eivät ole liiemmin tuosta helteestä välittäneet vaan kasvaa porskuttavat vaan kauniisti:) Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja mukavaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että olet myös löytänyt pelargonit :) Ovat tosiaan helppoja ja palkitsevia. Mukavaa alkavaa viikkoa myös sinne!

   Poista
 6. Ihanat! Meilläkin on kasvari pelakoita pullollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovatko pelargonit viihtyneet tänä kesänä jopa kasvarissa? Voisi kuvitella, että 40 astetta lähestyvät lämpötilat olisivat niille liikkaa, mutta ilmeisesti siis ei :)

   Poista
 7. Pelargonioiden kesä, aivan ehdottomasti! Upea kattaus sinulla onkin, toivotaan, että saat nuo säilymään ensi vuoteen. minulla lasiveranta on ollut niin täynnä upeasti kukkivia pelargoneja, mutta nimistä en tiedä mitään. Osa jo useammin vuoden vanhoja. Ostin keväällä `Apple Blossomin´ pistokkaan, mutta yhtään kukkaa ei vielä ole ilmestynyt. Se on niin kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion yrittää kaikkeni pelakuiden talvehtimisen eteen. Laitoin niille jo syyslannoitetta, jonka pitäisi edesauttaa talvisäilytystä. Hienoa, että sinulla on useampia vuosia kestäneitä pelargoneja. Niihin varmasti kiintyy ajan kanssa vielä enemmän.

   Poista
 8. Palargonisi ovat niin upeita, eihän noita kompostiin raaski heittää. Pelargonit ovat olleet tämän kesän parhaita selviytyjiä ja sietäneet äärimmäistä paahdetta ja niukkaa kastelua. Ihanaa olisi kasvatella enemmänkin mutta minulla on myös talvetusongelmia. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sydäntäsärkevää olisi heittää pelakuut kompostiin! Jonkinlaisen valinnan edessä joudun todennäköisesti syksyllä olemaan, koska ihan kaikki eivät mahdu sisälle, mutta varmasti mahdutan niin monta kuin mahdollista. Saisiko jostain vuokrata pelakuille talvisäilytystilaa? :D

   Poista
 9. Hyvä etten jo innosta hyppinyt kun sunnuntaina vihdoin satoi. 18mm tuli ja se on reilusti koko kesän ja kevään sade-ennätys yhden vuorokauden ajalta. Ilman muuta kannattaa testata pelargonioiden talvetusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että sielläkin satoi! Meillä tuli myös vettä ihan kaatamalla ja pihatiehen ilmestyivät taas iloiset purot. Kerran-pari kesässä saa näköjään olla rakentamassa tietä uudelleen, mutta eilen se ei pahemmin haitannut, koska sade tuli niin tarpeeseen.

   Poista
 10. Ooh, kuinka upea kokoelma pelargoneja! Viimeinen on ehkä kaikkein ihanin.
  Olittepa onekkaita, kun eilen satoi. :) Täällä vielä odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, eikö siellä ole vielä satanut? Onpa harmillista, koska tuskin sielläkään on ollut kovin sateinen kesä?

   Poista