sunnuntai 5. elokuuta 2018

Elokuun alku

Tätä kirjoittaessani ulkona sataa kunnolla. Viilennystä ja vesisadetta on kaivattukin. Vaikka täällä on heinäkuussa satanut noin kerran viikossa, vähentää jokainen vesisade kuitenkin kastelun tarvetta. Aavistuksen viileämmän sään ansiosta (26 astetta 30 sijaan) olen jopa jaksanut tänä viikonloppuna tarttua lapion varteen. Kaivoin istutusreikiä tulevalle pensasaidanteelle, josta kuvia luvassa kun projekti hieman edistyy.

Puutarhassa on elokuinen tunnelma. Kevään pastellisävyt ovat vaihtuneet voimakkaampiin ja tummempiin väreihin.
Syysleimut leiskuvat. Etualalla hopeinen hiekkamaruna, joka leviää melko reippaasti, mutta näyttää mielestäni tosi kivalta ja tasapainottaa vihreitä sävyjä:

IMG_9342.jpg

IMG_9348.jpg

IMG_9444.jpg

Purppurapunalatva on kolmessa vuodessa asettunut aloilleen ja kasvaa vuosi-vuodelta massiivisemmaksi:

IMG_9324.jpg

Vanhat ja kestävät tiikerililjat. Isojen tiikerililjojen vierestä löysin tänä keväänä useita pikkutaimia, jotka siirsin toiseen penkkiin. Toivottavasti loistavat siellä yhtä kauniina:

IMG_9280.jpg

IMG_9281.jpg

Kukkalaatikossa on sinitähtönen 'Red Cutting' ottanut vallan. Istutin sinne muitakin kesäkukkia - tsinnioita, kelloköynnöksen, mutta mikään niistä ei ole viihtynyt yhtä hyvin.

IMG_9345.jpg

Syyshortensia on kukkinut jo jonkin aikaa:

IMG_9344.jpg

Viime syksynä hankittu 'Wim's Red' lajikkeella on korkeutta vasta muutama kymmenen senttiä. Kukat alkavat jo hieman punertua:

IMG_9343.jpg

Harvemmin laitan kuvia isosta kivimuuripenkistä, koska se on vielä pahasti kesken. Mutta viime kesänä istutettu peruukkipensas näyttää viihtyvän siellä. Pensaan ostaessani se oli pelkkä yksihaarainen ruoto, mutta nyt siitä on tullut selvästi tuuheampi.

IMG_9326.jpg

Peruukkipensaan lehdistö on tosi kaunis:

IMG_9331.jpg

IMG_9330.jpg

Puutarhani ensimmäiset ritarinkannukset kukkivat. Siemenet sain kevään siemenkirjeestä. Matala kynnys kokeilla uusia tuttavuuksia on siemenkirjeen parhaita puolia.

IMG_9334.jpg

IMG_9431.jpg

IMG_9432.jpg

Kärhöistä 'Warszawska Nike' on tänä kesänä viihtynyt mainiosti, toisin kuin viereinen 'Multi Blue', josta voi juuri ja juuri nähdä yhden kukkasen kuvan alaosassa:

IMG_9286.jpg

IMG_9287.jpg

Gammayökkösiä lentelee puutarhassa siellä sun täällä. Täytynee olla tarkkana toukkien kanssa, viime päivinä on lehdissä ollut suorastaan kauhistuttavia uutisia siitä, että kyseisen perhosen toukat syövät suunnilleen kaikkea mitä eteen sattuu ja lopputuloksena on vain pelkät ruodot. Voiko oikeasti käydä näin, en tiedä, mutta täytyy pitää puutarhassa silmät auki.

IMG_9379.jpg

IMG_9395.jpg

IMG_9422.jpg

Mukavaa lähestyvää uutta viikkoa!

20 kommenttia:

 1. Aivan ihania kuvia❤ Niin kauniita kukkia! Ihana kun on pikkusen sadellut, Mukavaa alkavaa viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt loppukesästä puutarha on runsaimmillaan ja yllättäen jaksaa kukkia edelleen. Mukavaa viikkoa myös sinne!

   Poista
 2. Minäkin löysin ensimmäiset gammayökköset liljoista herkuttelemasta. Toukkia ei ole vielä näkynyt mutta tarkkana pitää olla. Upea kärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gammayökkösiä tuntuu löytyvän lisää koko ajan. Purppurapunalatvoissa on useampia pyörimässä.

   Poista
 3. Upean näköistä, tosi kauniita kukkijoita! Täälläkin satoi yöllä ja vesi tuli kyllä tarpeeseen. Mielenkiinnolla odotan kuvia uusista puutarhaprojekteistasi. Kivaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että teillekin on saatu sadetta! Katsotaan milloin ehdin taas työstämään puutarhassa hommia eteenpäin - arkisin se on haastavaa ja seuraaville viikonlopuille on täysi ohjelma. Mutta etenen pikkuhiljaa :)

   Poista
 4. Upea 'Warzawska Nike' <3 'Multi Blue' jää käsittääkseni muutenkin monia kärhöjä matalammaksi ja voi olla, että se tarvitsee useamman vuoden kunnolla kotiutuakseen. Jospa se vielä jossain vaiheessa päättäisi kukkia oikein kunnolla. Ensimmäisen kuvan kukkapenkki on hieno, maruna sopii hyvin minustakin sinne. Gammayökkösiä riittää täälläkin, toivottavasti niiden toukista ei tule liikaa harmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multi Blue on aikaisempina vuosina kukkinut selvästi runsaammin, mutta nyt ottanut takapakkia. Ehkä sitten ensi vuonna menee taas paremmin. Ihmeellista miten gammayökkösiä tuntuu löytyvän nyt ihan kaikkialta.

   Poista
 5. Ihania kukkijoita. Tiikerililja on aivan upea oranssissa hehkusssaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tiikerililjasta nykyään jo melko paljon. Todella reipas kukkija!

   Poista
 6. Ihastuttava värihehku teidän puutarhassa! Rehevyyttäkin on ylellisesti - ilmeisesti niiden sateiden ansiosta. Niistä saatte olla kiitollisia. Ritarinkannukset ovat kauniin värisiä ja nuo hopeiset todella istuvat hienosti muuhun värimaailmaan. Elokuu lienee siellä yksi parhaista puutarhakuukausista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateet ovat helpottaneet kasteluhommia selvästi. Vielä on muistissa toukokuussa alkanut jakso, jolloin ei meillä tainnut sataa tippaakaan kuuteen viikoon. Tosin vaikka puutarhakasvit ovat melko reheviä, on nurmikko todella kitukasvuinen. Eipä ainakaan tarvitse olla koko ajan leikkaamassa :)

   Poista
 7. Ihania kukkia ja kasveja. Hiekkamaruna näyttää minustakin kivalta. Noista gammayökkösistä puhutaan nyt monessa blogissa. Härkäpapu, rypsi tai perunapellolle voi käydä niin että jää vain ruodit jäljelle, mutta en ole kuullut että kenenkään pihalla olisi niin vielä käynyt. Toivotaan ettei käykään. Täälläkin näkyy yökkäsiä, mutta toukkia ei vielä onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkamaruna on jollain tapaa avannut silmäni sille, miten eri sävyjä ja muotoja voisi käyttää puutarhassa. Toteutukseen en ole vielä päässyt, mutta koko ajan tulee ainakin opittua lisää :)
   Ylellä oli nyt informatiivinen artikkeli gammayökkösistä. Ilmeisesti nykyiset perhoset ovat joko kevään sukupolven jälkeläisiä tai sitten etelämmästä tulleita: https://yle.fi/uutiset/3-10335168

   Poista
 8. Kauniita kuvia. Kovin rehevältä näyttää. Gammayökkösten varalta olen jo tutkaillut puutarhaa. Toivottavasti niiden mahdolliset toukat ehtisi nyt aina havaita ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gammayökkösten tuhoja en mitenkään haluaisi omaan puutarhaan, vaikka vahinko olisi tietysti enemmänkin henkinen kuin taloudellinen, toisin kuin maanviljelijöillä. Täytyykin tästä mennä pienelle tarkistuskierrokselle puutarhaan.

   Poista
 9. Oi, tuo peruukkipensas on tosiaan tyylikäs!
  Upeaa kukkaloistoa loppukesän hehkuvissa väreissä. Toinen toistaan kauniimpia kuvia.
  Onneksi nyt on satanut, ilma tuntuu mukavan raikkaalta pitkästä aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara :) Sade on tosiaan tuonut raikkautta. Tosin eilen ja tänään on ollut aamulla niin viileää, että väkisin ajatukset ajautuvat syksyyn, kääk.

   Poista
 10. Peruukkipensas on hyvän värinen. Ykkösiä en ole huomannut missään. Hitsi kukkiiko sinulla jo keväällä siemenistä kasvatetut ritarit. Minulla ne on kolme senttiä pitkiä . Kääk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tuuri että siellä ei ole yökkösiä näkynyt! Istutin ritarinkannusten pikkutaimet muistaakseni kesäkuussa penkkiin, kun en enää jaksanut kastella pikkuruukkuja. Vähän riskillä mentiin, koska ulkona oli silloin todella kuivaa. Onneksi muistin riittävän kastelun. Ulkona taimet lähtivät nopeaan kasvuun.

   Poista