perjantai 3. elokuuta 2018

Hyötyviljelyn kuulumisia vol. 2 - viljelylaatikot

Tänä vuonna olen vihdoin onnistunut täyttämään viljelylaatikot hyötykasveilla niin, ettei turhaa tyhjää tilaa pahemmin näy. Lämpimällä kesällä on tässä varmasti omat näppinsä pelissä.

Ensimmäinen laatikko on pakattu täyteen kurpitsaa, kesäkurpitsaa, maissia ja samettikukkia:

IMG_9301.jpg

Toisessa on parsakaalia, punajuurta, mangoldia:

IMG_9302.jpg

Seuraavassa herneitä, porkkanaa ja pari kutsumatonta vierasta - yrtti-iiso (jota kylvin viime vuonna ja se ei itänyt silloin) ja purppurapunalatva (siirtynee kukkapenkkiin kunhan ehdin ottaa siirron työn alle):

IMG_9305.jpg

Viimeisessä laatikossa on tilliä, piparminttua (eristetty omaan nurkkaansa), kukkakaalia ja samettikukkia, jotka ovat päässeet kuvassa päärooliin:

IMG_9138.jpg

Hyötyviljely on minulle edelleen paljolti jatkuvaa oppimista - useampi tänäkin vuonna viljelty kasvi tai vihannes on kokeilussa ensimmäistä kertaa. Viljelmäni ovat myös tarkoituksella pienimuotoisia. Tavoitteena on syödä sato aika lailla heti pois. Lisäksi vihannesten on taivuttava helposti ruoanlaittoon, koska en ole pahemmin innostunut kokkaamisesta tai säilömisestä. Enemmänkin syömisestä ;)

Näistä lähtökohdista tähän mennessä palkitsevimpia kasveja ovat olleet mangoldi, herneet (sokeri- ja silpoydinherne), porkkana sekä kesäkurpitsa. Silpoydinherneitä popsin sellaisenaan ja muut päätyvät yleensä wokkiin.

IMG_9136.jpg

IMG_9142.jpg

Mangoldi:

IMG_9134.jpg

Näitä asteen perässä tulee punajuuri, joka toki on myös superhelppo, mutta keittoajaltaan hiukan vaativampi.

IMG_9297.jpg

Kokeilun puolelle mennään maissin, parsakaalin ja kukkakaalin kanssa. Näistä enemmän silloin kun satoa alkaa (toivottavasti) kuulumaan.

Maissi huitelee korkeuksissa:

IMG_9107.jpg

IMG_9109.jpg

Ja parsakaali alkaa jo näyttämään lupaavalta!

IMG_9303.jpg

Lopuksi vielä pientä fiilistelyä 'Konstance' -samettikukin. Suloisia!

IMG_9307.jpg

IMG_9311.jpg

24 kommenttia:

 1. Sinulla onkin oikein monipuolinen ja satoisa hyötykasviviljelmä!
  Kaalit ja muutkin ristikukkaiset ovat varmaan kaikkein haasteellisimpia kasvatettavia, niistä kaikki mahdolliset ötökät ja matosetkin ovat kiinnostuneita.
  Maissisi ovat varsin komeita, minun maissini ovat kovin jäljessä aikataulusta, kun alkukesällä joku mato meinasi väkisin pistellä poskeensa koko maissiviljelmäni :)
  Meillä on muutamana päivänä satanut ja nyt maissit ja koko muukin lavakauluskasvimaa ottivat sellaisen kasvupyrähdyksen, että alue alkaa muistuttaa läpipääsemätöntä sademetsää!
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaalit ovat todellakin ötököiden herkkua. Pidin niillä pitkään harsoa, mutta otin sen pois pahimmilla hellekeleillä. Ja nyt sen seuraukset näkyvät - poimin parsakaalin kukinnoista kymmeniä toukkia. Yh.
   Sade ja lämpö yhdessä tekevät kasvimaalle todella hyvää! Mukavaa viikonloppua myös sinne :)

   Poista
 2. Tosi komea hyötytarha ja ihanaa satoa! Meilläkin on vielä paljon uutta kokeilussa. Mangoldia rakastan ja myös herneet, porkkanat ja palsternakat kuuluvat vakiovarustukseen. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna on jotenkin osunut tuo hyötyviljely tosiaan kohdilleen. En ole ehkä enää pelännyt istuttaa pikkutaimia tiuhempaan. Mangoldi on minulle täysin uusi kokeilu ja pääsee todellakin jatkoon! Palsternakkaa aion kokeilla ensi vuonna, nappasin siemenpaketista sen siemeniä :) Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Hienoa satoa! Minulta jää nykyään kaikki kaalit ja ristikukkaiset viljelemättä. Kirpat syövät kaikki ja sato on onnetonta. Herneet on herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän päätöksesi hyvin. Minun parsakaaliin on nyt iskenyt kaaliperhosten armeija ja toukkia on ihan hulluna. Olisi pitänyt pitää harsoa vielä pidempään kasvien päällä.

   Poista
 4. Ihanan näköistä. Maissit ovat tänä vuonna ihan huiman kokoisia 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taitaa olla tosiaan hyvä maissivuosi, lämpöä on tarjolla vaikka kuinka. Onneksi tämä osui ensimmäisen maissikokeiluni kohdalle :) Tähkien "parta" alkaa jo ruskettua. Todella jännittävää odottaa ensimmäistä satoa!

   Poista
 5. Hieno hyötytarha! Meillä oli kahtena kesänä maissia, eikä kumpanakaan vuonna onnistunut. Ihan äimän käkenä katselin, kun hedekukinnot pöllyttivät siitepölyt taivaan tuuliin ja vasta pari viikkoa myöhemmin emikukinnot nousivat lehtihangoista. Ei maissit ihan loppuun asti ajatelleet pölytyksen onnistumista :D Toivottavasti sinun maissisi osaavat homman paremmin. Mietin keväällä, kokeilisiko kasvattaa mangoldia, kun monet sitä niin kehuvat. En ole tietääkseni koskaan edes maistanut sitä, mutta ensi vuonna pitää kyllä testata. Ja olisihan se nyt paljon koristeellisemman näköinenkin kuin joku peruna tai sipuli. Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ihmettelin pölytyksen osalta - hedekukinnot olivat täälläkin pari viikkoa ajoissa. Viljelylaatikossa oli kuitenkin vähän eri tahdissa edenneitä maisseja, joten ilmeisesti hitaampien hedekukinnot osuivat kohdilleen nopeampien yksilöiden emikukintojen kanssa.
   Mangoldi on minulle ihan huippulöytö! Helppo kasvattaa ja käyttää ruoanlaitossa. Aika mauton, mutta hyvä vihermassa :) Ja tosiaan ei haittaa yhtään, että se näyttää kasvimaalla hyvältä :D Kokeile toki!

   Poista
 6. Laatikkoviljelyjuttuja on kiva lukea. Tosi nätit kuvat myös! :) Meilläkin on ollut maissia kokeilussa jo parina vuonna. Viime kesänä saatiin satoakin - yksi aivan älyttömän pieni tähkä. :D Parsakaalitkin ovat jääneet minikokoisiksi mutta olleet kuitenkin hyviä. Meilläkin herneet ja myös pavut ovat menestyneet hyvin, samoin yrtit ja salaatit. Tänä kesänä tuli istutettua myös mm. parsaa ja munakoisoa - saa nähdä, miten niiden kanssa käy. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitäisi ainakin lämmön puolesta olla hyvä maissivuosi, viime kesänä eivät varmasti olisi meilläkään maissit menestynyt.
   Munakoiso on jännittävä kokeilu, taidan ottaa sen kasvatukseen ensi vuonna. Munakoiso nyt on vaan niin hyvää :)

   Poista
 7. Voi, kuinka hyvältä näyttää lavatarhassasi! Minä kylvin keväällä vain porkkanaa ja hernettä (tarha-, taittoydin- ja sokerihernettä). Herneistä tuli mukava sato. Porkkanat eivät kuivuudessa itäneet. Keskityn vaalimaan kasvarin ja kasvilavan tomaatteja, paprikoita ja kurkkuja. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herneet ovat yleensä helppoja ja viljelyvarmoja, säistä riippumatta tuottavat melko hyvin satoa, ja sehän kelpaa :) Harmi kuulla porkkanasadostasi ;/ Alkukesän kuivuus oli todella poikkeuksellinen. Onneksi kuitenkin on muita kasvatettavia :)

   Poista
 8. Värikästä ja kaunista silmälle, herkkuja vatsalle!

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Moni hyötykasvi on myös koristeellinen.

   Poista
 10. Parsta puutarhassa on oma sato. Oli se sitten suurta tai pientä, itse kasvatettuna maut ovat parhaita.

  VastaaPoista
 11. Vastaukset
  1. Ihan lupaavalta näyttää ja monta kertaa on tuolta tullutkin haettua tavaraa ruokapöytään :)

   Poista
 12. Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista