keskiviikko 15. elokuuta 2018

Mangoldi - uusi vihanneskokeilu

Yksi tämän kesän hyötyviljelyn onnistumisista on ollut mangoldi. Juuri sopivan helppo vihannes kasvatettavaksi (suorakylvönä kasvimaalle) ja mikä tärkeintä - mangoldi toimii vaivattomasti ja monipuolisesti ruoanlaitossa ja sehän sopii minulle. En ole kovin taitava tai innostunut kokki, joten kaikki pitkän valmistusajan tai monimutkaisen valmistusprosessin vaativat vihannekset suljen pois kokeilusta. Ne jäisivät lopulta kuitenkin käyttämättä ja sehän vasta harmittaisi.

Mangoldin kanssa tällaista ongelmaa ei pääse syntymään. Ollaan käytetty mangoldia salaatteihin ja wokkeihin. Salaattiin poimitaan nuoria lehtiä, joita käytetään sellaisenaan babypinaatin tapaan. Koska mielestäni mangoldi ei oikein maistu miltään, eivät sen lehdet olleet minusta salaateissa parhaimmillaan. Isompia lehtiä ja varsia voi käyttää kuitenkin wokeissa. Poimin tähän käyttöön ulompia lehtiruoteja, pilkon varret ja lehdet ja heitän ne wokkipannuun noin 4-5 minuutiksi muiden vihannesten sekaan. Miedon maun takia mangoldi ei ole ruoassa pääroolissa, mutta lisää oikein hyvin kasvisten määrää aterialla. Yksi sopiva käyttökohde on myös tortillojen täytteenä esimerkiksi jauhelihan ja papujen lisäksi.

IMG_9500.jpg

IMG_9501.jpg

Mangoldia on kahta tyyppiä: lehti- ja ruotimangoldia. Ymmärtääkseni valtaosa tarjolla olevista siemenistä on lehtimangoldin siemeniä ja lisäksi niiden käytössä ei pitäisi olla juurikaan eroa. Ruotimangoldin ruoti on ilmeisesti paksumpaa ja siksi yleensä vaatii pidemmän paistoajan. Minulla kasvava lajike on punavartinen 'Rhubarb Chard'. 

IMG_9134.jpg

Heinäkuun lopulla muutama mangoldeistani alkoi kasvattamaan kukkavarsia. Netistä löytämien ohjeiden mukaan napsasin ne heti pois, jotta kasvi jatkaisi hyvää satokauttaan. Kuivuus ei ole mangoldille merkittävä ongelma, eikä ainakaan vielä mikään tuholainen ole näyttänyt suurta kiinnostusta sitä kohtaan. Mangoldi menee siis ehdottomasti "jatkoon" eli kasvatattavaksi myös ensi vuonna. 

20 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä käyttövinkeistä ❤ Mangoldi on vielä niin kauniskin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Viehättävä ulkonäkö on todellakin plussaa.

   Poista
 2. Pitäisiköhän kokeilla ensi vuonna mangoldia? Kauniilta se ainakin näyttäisi kasvimaalla. Wokkeja meillä ei tule paljoa tehtyä, kun kerralla pitää saada tehtyä mieluusti parin päivän ruuat. Varsinkaan kesäaikaan ei tämä rouva niin keittiössä viihdy :D Voikohan sitä pakastaa talven varalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mangoldi tuo kyllä kivasti väriä kasvimaalle. Wokki on sen verran nopea laittaa, että sitä jaksaa just ja just kesälläkin tehdä :) En itsekään ole mikään taitava tai inspiroitunut ruoanlaittaja, joten kaiken pitäisi mielellään olla hyvin helppoa ja nopeaa. Pakastamisesta en osaa sanoa. Voisiko toimia kevyesti ryöpättynä?

   Poista
 3. Tuota pitää kyllä kokeilla itsekin ensi kesänä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kannattaa kyllä! Etenkin jos tulee samaan tapaan kuivia jaksoja, niin uskoisin että mangoldilla on mahdollisuudet selvitä siitä hiukan muita kasvatuksia paremmin.

   Poista
 4. En ole koskaan kokeillut mangoldia, en kasvattaa enkä lautasella. Pitäisi vaan uskaltaa ja kokeilla rohkeasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, tänä vuonna oli ensimmäinen kokeilu ja selvästi myönteinen tulos. Läheskään aina ei kuitenkaan käy näin :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Voi ei, mitä sinun mangoldeille kävi? Harmillista, että ei mennyt putkeen!

   Poista
 6. Mangoldi on ehdoton suosikkini kasvimaalla. Se on tosiaan helppo kasvattaa ja monikäyttöinen. Minulla on tuota samaa lajiketta ja sen lisäksi kokeilin tänä vuonna sellaista siemensekoitusta, jossa on mm. valkoista ja keltaista lehtiruotia. Meillä tuo punainen kuitenkin oli eniten kaikkien mieleen, maukkaampi. Kivaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sielläkin on samoja fiiliksiä mangoldin suhteen :) Monivärisiä mangoldeja voisi hyvin kasvattaa kukkapenkissäkin, toisivat kivasti väriä. Mukavaa lähestyvää viikonloppua! :)

   Poista
 7. Tuota voisi kasvattaa pelkästään koristeenakin. On niin nätti kasvi. Hyvää viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis todellakin, hyvin sopisi kukkapenkkiin tai ruukkuun :)

   Poista
 8. Mukavannäköinen vihannes, sopii cottage garden tyyppiseen istutukseen. Ei vain ole tullut kokeiltua edes ruuanlaitossa. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihannesten hyvä ulkonäkö on kieltämättä pelkkää plussaa :) Tässä tapauksessa myös maku ja käytettävyys ovat mielestäni kohdillaan. Hyvää lähestyvää viikonloppua!

   Poista
 9. Minulla on ihan samanlaisia kokemuksia kahden kesän ajalta. Helppo kasvattaa ja käyttää, ei tuholaisia. Viime kesänä mangoldi kasvoi vielä huomattavasti paremmin kuin nyt. Viileämpi ja kosteampi olisi sille parempi, kuten monille muillekin lehtivihanneksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla niin, että liian lämmin ilma rohkaisee mangoldia kukkimaan. Mutta siis kiva että sielläkin mangoldi viihtyy ja on helppo kasvatettava. Sellaisia vihanneksia kaivataan - etenkin kun mietin esimerkiksi kaalejani, jotka ovat ihan reikäisiä ja melko lailla käyttökelvottomia.. Mangoldin kasvatus on palkitsevampaa.

   Poista
 10. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!
  Upeat kuvat. :)

  VastaaPoista