sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Siivekkäitä vieraita

Tänään oli ihan kummallinen päivä - taisi olla vuoden ensimmäinen kerta, kun tuli ihan vain istuttua terassilla ilman mitään häärimistä tai puutarhahommien suunnittelua. Melko virkistävää, kun siihen antaa mahdollisuuden!

Jossain välissä oli kuitenkin pakko nostaa aktiivisuustasoa ihan aavistuksen. Hain ämpärillisen vettä sekä käytetyt taimiruukut ja istahdin pesuhommien pariin terassin reunalle.
Ensimmäinen satsi kuivuu kuvissa ja olen aika tyytyväinen, että muistin tehdä tuon nyt enkä vasta lopputalvella istutusruukkuja etsiskellessä.

Loppupäivä meni leppoisasti pihalla pyöriviä lintujen kuvatessa. Mustarastas on nurmikollamme hyvin tyypillinen vieras.

IMG_2011.jpg

Tänä vuonna myös räkättirastas on pomppinut jo useampana päivänä ympäri pihaa. Sillä näyttää olevan ihan samanlainen eväs nokassa kuin mustarastaalla :)

IMG_1987.jpg

Yhdessä vaiheessa nurmikolle lensi "hieman haaleampia mustarastaita". Täytyy myöntää, että olen melko surkea tunnistamaan lintuja kaukaa :) Vasta kameran putken läpi huomasin niiden olevan kottaraisia. Täysin uusia vieraita pihallamme, niitä ei ole aiempina vuosina näkynyt.

IMG_2021.jpg

Pikkuvarpunenkin hyppi isompien lintujen seassa. Pikkuvarpusia käy meillä talvella lintulaudalla, mutta kesällä yleensä häviävät jonnekin muualle.

IMG_2029.jpg

Kirjosieppoa olen jo odottanut. Ne ovat yleensä pesineet pihapiirissämme yhdessä tai kahdessa pöntössä ja nytkin kuvassa oleva yksilö kävi pari kertaa tarkastamassa vakiopönttöä. Olisiko siellä muninta parhaillaan meneillään..?

IMG_2001.jpg

Talitiaisella oli jo selvästikin poikasia pöntön vilkkaasta liikenteestä päätellen. Emot lensivät ruokkimassa pesuetta. Julkaisukelpoista kuvaa tästä ei tosin tullut, mutta tinttien asuinpaikkana toimi keväällä rakentamani pönttö. Palkitsevaa nähdä, että se on kelvannut :)

14 kommenttia:

 1. Hienoja lintukuvia. Linnut ovat kyllä kivoja seurata ja myös tarpeellisia tuhohyöteisiä popsiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä :) Linnut tuovat ihan oman ulottuvuutensa tähän puutarhahommaan. Itse asiassa kiinnostuin pihalintujen seuraamisesta jo ennen kuin aloitin puutarhan perustamisen. Alkuun en erottanut sini- ja talitiaista toisistaan, mutta muutaman lintuoppaan sekä kameran avulla on tullut opeteltua uusia lajeja.

   Poista
 2. Mustarastasta en muista koskaan nähneeni, mutta kottarainen vieraili meidänkin pihalla viime kesänä. Niitäkään en muista nähneeni kuin joskus lapsena. Oiskohan kanta runsastumaan päin? Olisi pitänyt saada pönttö aikaseksi kottaraisellekin, jos ois vaikka asukkaita ollut tulossa tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BirdLifen mukaan kottaraisen "hyvät vuodet" ovat ohi ja kanta selvästi pienempi kuin 70-luvulla. http://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/kottarainen.shtml
   Kottaraisen pönttöjä suosittelevat rakennettavaksi. Täytyy tosiaan meidäkin ensi talvena rakentaa heille muutama pesäpaikka, nyt kun todistetusti täällä lähiympäristössämme vierailevat.

   Poista
 3. Kuulostaa mukavalta! Mulla on kaikki hommat niin paljon aikataulusta myöhässä että terassilla ei ole tullut vielä paljoa istuskeltua. Näin siltikin, vaikka varsinainen työmaani on viljelypalstalla eli kotona ollessa ei niitä hommia voisi edes tehdä eikä pieni pihamme vaadi kovinkaan isoja ponnistuksia. Pihalla olen kuotenkin mahdollisina istuskeluhetkinä vielä ylläpitänyt taimishowta kylvöjen, koulimisten ja uudelleenistutusten merkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tuppaa aina itsellenikin käymään, että terassilla ollessa näkee vain keskeneräisiä hommia, eikä malta rentoutua. Mutta kyllä teki vaihteeksi hyvää! Taimi- ja ruukutusshow pyörii täällä myös, niitä hommia tuntuu riittävän jokaiseen iltaan. Se on tosin melko mukavaa puuhaa, ei tule hiki :)

   Poista
 4. Nyt onkin sopivat säät purkkien pesuun. Kiitos vinkistä. Yleensä unohdan sen täysin ja manailen saamattomuuttani kevään taimiruljanssin aikaan.
  Linnut ovat nyt hyvin aktiivisia ja niiden touhuja on kiva seurata. Meillä kirjosieppo pesii yhdessä pöntössä ja tikka yrittää kovasti päästä samaan pönttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on todella hyvät kelit hölskytellä vedellä :) Ja kun niitä ruukkuja tuntuu ainakin meillä vapautuvan lähes joka päivä, kun siirtelee ja istuttaa taimia isompiin ruukkuihin.
   Meilläkin on tikka ollut tänä vuonna useamman uuden pöntön kimpussa. En tiedä mikä on homman nimi. Toivottavasti ei häiritse pesintää.

   Poista
 5. Linnut täydessä kiiressä ja touhussa!
  Kirjosieppo on ihana asukki!
  Leppoisaa toukokuun loppua (tai ahkeraa) täältä Mantelilaaksosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnuilla piisaa nyt tosiaan kiireitä :) Mukavaa toukokuun loppua sinullekin!

   Poista
 6. Välillä on hyvä pitää taukoa puutarhatöista, ihailla puutarhaa ja katsella lintujen puuhia.
  Tunnen lintuja niin huonosti, että sain valokuvistasi hyvän tietoiskun lintujen tunnistamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi oikeasti muistaa enemmäkin pysähtyä ja ihmetellä, eikä vaan mennä eteenpäin ja nähdä vain korjattavaa (tai poistettavia rikkruohoja tai..)
   Hauskaa, jos kuvista oli hyötyä! Muistan että minulle tuli joskus yllätyksenä, että on muitakin tiaisia kuin talitintti :D Näin se ihminen oppii, nyt pystyn erottamaan ehkä jopa kolme tiaislajia toisistaan. Se ei ole mikään meriitti, mutta ainakin kehitystä on tapahtunut :)

   Poista