sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Vakavaa tilanpuutetta havaittavissa

Nyt ovat viimeisetkin pelargonit sisällä. Niistä riippapelargonit olivat kohtuullisessa kunnossa, mutta enkelipelargonit täysin kuivahtaneita. Juurakot näyttivät kuitenkin vielä asiallisilta, joten istutin ne toiveikkaana uuteen multaan. Eiköhän muutaman päivän päästä ole selvää, tuleeko niistä mitään.

Kasvatuspöydältä alkaa tila loppua. Yleensä koko pöytä on varattu esikasvatukselle, mutta tänä keväänä talvetetut pelargonit ovat vallanneet yli puolet siitä. Nyt olisi tilausta luoville ratkaisuille!

IMG_0553.jpg

IMG_0561.jpg

Kuivunut enkelipelargoni :(

IMG_0559.jpg

Nappasin tänään myös muutamia pistokkaita ja laitoin ne juurtumaan vesilaseihin. Näistä pystyn sitten ainakin havaitsemaan, onko juuria kehittymässä.

IMG_0668.jpg

IMG_0670.jpg

Koulin myös muutamat tomaatintaimet omiin ruukkuihin ja kylvin kurkut, kiiltomalvat ja samettikukat. Sitten loppui kasvatuspöydältä tila kesken. Huomenna aloitan kasvien järjestelyt ja siirrot yläkertaa, sillä moni pikkutaimi kaipaa vielä koulimista, enkä ole vielä edes aloittanut huhtikuun kylvöjä.

IMG_0671.jpg

Pikkuruiset keijunmekot:

IMG_0673.jpg

Aamulla kävin etsimässä pihalta pälvipaikkoja ja ensimmäisiä piippoja. Ja olihan niitä vaikka kuinka! Esikot ovat aina ensimmäisten joukossa:

IMG_0568.jpg

Tästä kasvista en osaa vielä arvata, mikä on kyseessä, mutta ainakin se punnertaa jo valoa kohti:

IMG_0570.jpg

Pälvipaikat ovat kuitenkin vielä harvassa. Kivikko on edelleen lumen peitossa, joskin pöllö jo kurkistaa vuorimännyn juurelta:

IMG_0572.jpg

Täällä ei vielä hyötykasveja kasvateta:

IMG_0577.jpg

Mutta mutta - kohopenkin kulma on sulanut esille ja siellä näkyi vaikka minkälaista piippoa ja kasvua!

IMG_0575.jpg

IMG_0574.jpg

Kuusenoksan kainalosta löysin krookuksia:

IMG_0584.jpg

Tänäänkin tein pikavierailun lintupaikoille, tällä kertaa Espoon Laajalahteen. Ilma oli kuitenkin hyytävä ja sateinen, joten kovin nautinnolliseksi retkeä ei voi sanoa. Lajeja kuitenkin ropisi muutama. Käpytikka on vasta ensimmäinen tikkahavainto tältä vuodelta:

IMG_0585.jpg

Lisäksi kaukana lahdella käveli muutama tylli, joista ei kuitenkaan tullut julkaisun arvoista kuvaa. Sen sijaan laitan kuvan töyhtöhyypästä, onhan sekin hieno lintu :)

IMG_0632.jpg

Tällaisen viikonlopun jälkeen on levännyt olo ja keho ja mieli taas valmiina uuteen työviikkoon.
Hyvää alkavaa viikkoa ja huhtikuuta kaikille!

P.S. Pihapiiri-messujen lippuarvonta täällä.

20 kommenttia:

 1. Sama ongelma, koulin puolet tomaateista ja tila loppui kesken koska on muutakin kasvamassa. Nyt on pähkäiltävä mihin loput mahtuu ja ne huhtikuun kylvöt. Perennojen kanssa teen todennäköisesti niin että ne saavat mennä pärjäämään lämmittämättömälle lasikuistille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan, mihin ne koulitut taimet ja huhtikuun kylvöt saadaan.. Suunnitelmasi viedä perennat lämmittämättömälle kuistille on varmasti hyvä idea, ne saattavat viihtyä siellä itse asiassa hyvin. Minun täytyy pian laittaa kasvihuone käyttövalmiiksi, eli viedä sinne lämmitin yöksi ja myös aloittaa kasvien totuttelu kasvihuoneeseen. Siellä kun näyttäisi päivisin olevan jo yli parikymmentä astetta.

   Poista
 2. Tuo tilanpuute on jokakeväinen ongelma pelargonistille. Viimeisin lisäys oli hyllylevy ikkunan eteen. Nyt sekin on täynnä ja lisää kasveja pitäisi hakea sisälle... Pitää ehkä raivata muutama hylly tyhjäksi ja laittaa siihen pelargoneja, mutta mihin ne romut????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä näyttäisi olevan :) Tätä ongelmaa ei tullut aiemmin vastaan, kun en talvettanut pelargoneja. Ja niiden määrä ei ainakaan tule vähentymään vuosien varrella..
   Mutta hyviä keinoja sielläkin käytössä, kaikenlaiset hyllyviritykset ovat varmasti toimivia. Seuraavaksi sitten tekemään enemmän ikkunoita taloon? :)

   Poista
 3. Tilanpuute vaivaa täälläkin. Kuisti, jossa on tarkoitus hoitaa iso osa taimikasvatuksesta, on täynnä talvehtivia puuvartisia ja kaikenlaista ei-tätä-pitänyt-esikasvattaa-mutta-näköjään-kumminkin-niin-tein -kasvia. Ja pelargoneja, obviously. Taimien lisäksi sinne pitäisi mahtua myös esikasvatettavat daaliat (joita on melkoinen määrä). Olin hirveän tyytyväinen, kun sain pöydän kulman vapaaksi siirrettyäni pari murattia kasvihuoneeseen, mutta jotenkin kummasti se kulma täyttyi heti uudestaan, joten se siitä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tuollaiset ei-pitänyt-esikasvattaa-kasvit ovat kyllä tuttuja :D Huh ja jos vielä daaliat täytyy saada mahtumaan, niin se kuulostaa kieltämättä haastavalta. Niitä kun todellakin tulee helposti monta isoa ruukkua. Itse aion pistää ne jossain välissä kasvihuoneeseen, koska sisälle ei mitenkään mahdu.

   Poista
 4. Tuttu juttu tuo tilanpuute täälläkin. Ja posti tuo huomenna lisää kasvinalkuja. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mistä niitä kasveja aina vaan tulee lisää, outoa, outoa :D Mutta toki nyt kaikki tyhjä tila täytyy käyttää hyödyksi!

   Poista
 5. Joitain luovia ratkaisuja pitää täälläkin kehitellä, sillä tilanpuute pamahtaa päälle heti, kun pitää koulia viime viikolla itäneet taimet. Huhtikuullekin olin suunnitellut vaikka minkä kasvin kylvöjä ja toukokuulle vielä viimeiset. Toivottavasti silloin on jo niin lämmintä, että osa pikkutaimistakin pärjää eteisessä viileämmässä. Ihanasti siellä jo krookukset alkavat kukkia ja piippoja nousee. Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, koulimista olisi täälläkin vielä edessä ja huhtikuun siemenpussirivistö on runsas.. Mutta kävin tänään järjestelemässä vähän lisää pöytätilaa ikkunan alle ja nyt ehkä taas pystyy jatkamaan esikasvatushommia. Toivottavasti sielläkin löytyy jostain lisää tilaa.
   Oikein mukavaa huhtikuuta sinne myös!

   Poista
 6. Hyvissä voimissa ovat pelargoniasi. Ahdasta alkaa olla ilmeisesti vähän kaikilla ;)
  Mutta mikä tapetti tuolla taustalla, wau! Jos tuosta ei kevätmieli kirpoa, niin mistä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama pelargoni menehtyi, mutta siis todella hyvin ne ovat kokonaisuudessaan selvinneet, olen ihan ihmeissäni, että talvetus meni näinkin hyvin. Ja joo, taitaa olla nyt pahin tilanpuute päällä, koska esikasvatus- ja kylvökausi on päässyt vauhtiin, mutta mitään ei voi vielä oikein vielä ulos tai kasvihuoneeseen.

   Poista
 7. Sama ahtaus joka vuosi! Tosin noita hienoja pelakuita ei ole meillä - voi sitä kuivunutta yksilöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kyllä, että tilanpuute on jokakeväinen ongelma. Mutta turha sitä pidempään ihmetellä, täytyy vaan kääriä hihat ja aloittaa järjestelyt :)

   Poista
 8. Hienot pelakuut ja näinhän siinä tuppaa aina käydä että tila loppuu. Kyllä sinä jonkun keinon keksit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsemppauksesta! Kävin itse asiassa jo järjestelemässä kasveja ja siirtämässä kirjoituspöydän esikasvatuskäyttöön. Kyllä sitä aina keinot keksitään :)

   Poista
 9. Talavetusten onnistumisis onki huanona pualena tilan puute, mutta sehän onki järiestelykysymys. Ja hetken sitä kestää vaikka minkälaasia virityksiä.
  Ei huanosti ollenkaa, ku krookuksiaki jo löytyy, vaikka lunta viälä onki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osannut yhtään varautua tähän tilanpuutteeseen talvettamisen jäljiltä! Mutta onneksi tilaa löytyy kun vähän järjestelee :)

   Poista
 10. Ounou. Tiukkaa tekee. Kevät on siellä jo aika pitkällä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama ongelma joka kevät! Eihän sitä koskaan opi kylvämään vähemmän, päinvastoin :)

   Poista