sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Kylvöjä, pelakuita ja kirvoja

Nyt on kylvökausi avattu kunnolla täälläkin. Aamupäivällä hipsin siemenpussien kanssa pannuhuoneeseen, joka toimii myös puutarhavarastona sekä esikasvatustilana.

Kylvin neljää lajiketta tomaatteja: 'Sungold', 'Sparta' ja 'Artisan Golden Bumble Bee' olivat tuttuja jo viime kesältä. Uutena multaan pääsi kirsikkatomaatti 'Trixi', jonka hedelmät ovat esittelytekstin mukaan kirkkaanpunaisia ja makeita.
Lisäksi kylvin siemenkirjeestä napattuja ananaskirsikan siemeniä, niitä on jännittävä kokeilla ensimmäistä kertaa.

Kukkaosastolta multaan pääsivät jo tutut sinitähtöset ja kesäpäivänhatut ('Goldilocks' ja 'Cherry Brandy'). Kylvin myös punakellukan, kurjenpolven, pikkutöyhtöangervon ja soihtunauhuksen siemeniä. Silkkitassun siemeniä olin ottanut talteen viime kesän kukista ja yritin ensin erotella pikkuruiset siemenet huiskuloista. Saa nähdä, itävätkö lainkaan. Asia selvinnee melko pian, sillä viime vuonna silkkitassu on kirjanpidon mukaan itänyt kolmessa päivässä.

IMG_0230.jpg

Lopulta kylvörasioita oli vähän joka puolella, riippuen niiden tarvitsemasta lämpötilasta. Osa jäi alakerran pannuhuoneeseen, jossa on hieman viileämpää. Jotkut toin yläkerran vierashuoneeseen ja lämpöä kaipaavat pääsivät kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle.

IMG_0234.jpg

Toin myös ensimmäiset pelakuut autotallista sisälle ja vaihdoin niille mullat. Valitsin tarkoituksella kaikkein huonokuntoisimmat, koska ajattelin niiden tarvitsevan valoa, vettä ja ravinteita eniten.  Autotalliin jääneiden pelakuiden lehdet olivat vihreitä, mutta sisälle tuomani kasvit näyttivät pienen siistimisen ja kuolleiden oksien parturoinnin jälkeen tältä:

IMG_0235.jpg

IMG_0237.jpg

Onko näillä mitään toivoa? Kaiken huipuksi löysin kahden pelargonin pikkuisista vihreistä lehtinupuista kirvoja. Ääh! Keräsin ja litistin kaikki jotka löysin. Pelargonit varmaankin selviävät kirvoista, mutta samalla pöydällä ovat myös pikkutaimeni ja osa kylvöistä. Toivottavasti saan kirvainvaasion pian kuriin, ennen siementen itämistä.

28 kommenttia:

 1. O-ou, kirvat pikkutaimien kimpussa ovat kyllä harmillisia - toivottavasti siis saat ne kuriin ennen kuin tekevät tuhoja!

  Meillä on nyt ensimmäistä talvea pelargonien kellaritalvetus meneillään, joten minulla on aika heikko siitä, minkä näköinen kasvi on vielä hengissä ja missä vaiheessa tilanne on toivoton. Nuo näyttävät kuitenkin paljon paremmilta kuin omani. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo, ihan kamalia nuo kirvat! Toivottavasti saisin ne pian kuriin.
   Yllättäen nämä ihan kuivuneilta näyttävät pelargonit puskivat paikoin pikkuisia vihreitä lehtiä, joten elättelen toivoa, että jospa nämä vielä heräisivät kunnolla henkiin.
   Onneksi loput pelakuut näyttävät paremmalta ja ovat merkittävästi vihreämpiä, eli ehkä muutama selviää talven yli.

   Poista
 2. Minäkin kylvin tomaatit tänään, oli hieno tunne kaivaa multapussi ja kylvöalustat esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylväminen on mukavaa ja vielä kivempaa on ensimmäisten taimivauvojen bongaaminen :)

   Poista
 3. Kylvöpuuhat hyvin aloitettu. Kohta sielläkin alkaa pikkuisia taimivauvoja pilkistellä mullasta :) Toivottavasti ehdit saada kirvat nitistettyä ennen kuin taimet ovat niiden ruokalistalla.
  Minä leikkaisin pelakuitasi ihan reilusti. Ainakin tuo lähempänä ikkunaa oleva näyttää siltä, että sillä on tapana tehdä pitkiä versoja, niin leikkaisin sen kaikki versot n. 7cm:n tapeille. Pienemmästä lyhentäisin ainakin vähän pisimpiä versoja. Samalla näkee niiden kunnon paremmin: jos leikkuupinta on napakka ja tasaisen vihreä, alkavat pelakuut pian tehdä paljon uusia versoja leikattuihin varsiin ja saat kesäksi tuuheat ja vahvat pelakuut. Kuvasta katsottuna näyttää kyllä siltä, että molemmat ovat hyvinkin hengissä :) Siemenille itämisonnea ja sinulle mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis voi vitsi ne kirvat! Ajattelin käydä aamuin illoin metsästämässä niitä, toivon kovasti että sillä olisi vaikutusta, etenkin nyt kun kirvoja on hyvin pieni määrä.
   Kiitos kovasti vinkeistä! Olin tosi varovainen pelakuiden leikkuun kanssa ja uskalsin poistaa vain selvästi kuivuneet oksat. Mutta hyvä tietää, että voin typistää ihan rohkeasti myös vihreämpiä oksia. Taidan mennä heti saksimaan niitä lisää :)

   Poista
 4. Ihania kevätpuuhia siellä! Toivottavasti saat kirvat kuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron sitten täällä miten kirvojen kanssa kävi, söivätkö kaikki pikkutaimeni vai onnistuinko jotenkin saamaan tilanteen kuriin.

   Poista
 5. Pelakuut ovat sitkeitä, varmasti lähtevät uuteen kasvuun kun saavat valoa ja ravinteita! Voisinkin muuten leikata omani vaikka tänään.

  Meilläkin on kirvoja, ovat lähinnä kannan ja latva-artisokan kimpussa. :/ Tuntuvat ilmiintyvän tyhjästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pelakuut lähtevät hyvin kasvuun. Kiva kuulla, että tilanne ei siis ole lainkaan paha niiden osalta.
   Ja siis tosiaan ne kirvat! En ymmärrä mistä ovat ilmestyneet, koska niitä ei ole koskaan pelargoneissa näkynyt. Mutta varmaan ovat jossain mullassa piileskelleet sitten.

   Poista
 6. Pelakuita olen minäkin leikellyt. Niitä on talvetuksessa yläkerrassa, eteisessä ja varastossa. Pian näyttävät virkistyvän leikkauksen jälkeen ja alkavat pukkaamaan uutta vihreää. Eiköhän sielläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, hyvä kuulla että pelakuut lähtevät leikkauksen jälkeen kasvuun. Toivoa siis on! :)

   Poista
 7. Kyllä näillä sinun pelakuilla on hyvät mahdollisuudet, minusta näyttävät normaaleilta juuri kellarista tai autotallista sisälle noudetuilta.Paljon on sinullakin kylvöksiä . Toivottavasti kirvat eivät leviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että pelakuut näyttävät ihan normaaleilta! Huh helpotus :) Toivottavasti lähtevät tästä siis hyvin kasvuun.

   Poista
 8. Omat pelannut ovat kantaneet koko talven kirvoja, vaikka olen suihkutellut ja liiskannut niitä. Kirvoista huolimatta, näyttävät selviävän hyvin talvesta. Pidänkin pelakuut karanteenissa mökillä, etteivät tartu tuleviin taimiin. Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, mikä ikävä kirvainvaasio siis sielläkin! Ja kamalaa kuulla, että et ole päässyt niistä eroon, se ei tiedä hyvää mun tilanteelle. Toivon kuitenkin, että mulla niitä kirvoja olisi vielä sen verran vähänlaisesti (koska lehtiä on niukasti), että saisin ne litistettyä. Mutta tietysti pirulaiset ovat varmasti munineet multaan, tai miten nyt ikinä lisääntyvätkään. Karanteeni olisi kyllä hyvä, mutta valitettavasti toteutus ei onnistu :/

   Poista
 9. Kun kasvukausi on vasta aluillaan, ei varmasti ole mukavaa törmätä ensimmäiseksi kirvaan! Ehkäpä selvisit säikähdyksellä. Kyllä nuo pelakuut ovat talvesta hengissä selvinneet. Sanovat viisaat, että kannattaa tehdä joko leikkaus tai mullanvaihto, mutta ei samaan aikaan, molemmat toimenpiteet kun ovat kasville rankkoja jo yksistään. Mutta minäkin olen monesti ottanut riskin ja tehnyt kaiken kerralla, enkä muista sen takia kasvia tappaneeni. Puuhaisaa puutarhaviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttäisi siltä, että kirvat ovat kurissa - litistin niitä aamuin ja illoin, kunnes pariin päivään en ole nähnyt yhtäkään. Toivottavasti tilanne pysyy tällaisena.
   Luin itse asiassa samanlaisia ohjeita siitä, että tulisi tehdä joko tai, mutta eihän mulle mahdu kaikki kuivahtaneet pelakuut oksineen sisälle! Oli pakko leikellä niitä hieman ja tietysti mullanvaihdon ajattelin edistävän hieman palautumista. Katsotaan kuinka käy.

   Poista
 10. Pelargonisi selvinnevät hengissä. Kirvat ovat kiusallisia ja toivottavasti saat ne häädettyä ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti selviävät, se olisi kyllä mainiota, jos saisin edes jotkut pelakuutlajikkeet talteen! Kirvojen kanssa taistelu näyttäisi olevan voiton puolella, mutta toki ei kannata riemuita liian aikaisin.

   Poista
 11. Apua, ikävää nuo kirvat. Toivottavasti pääsit/pääset niistä eroon. Ehkä kannattaisi kuitenkin eristää pelargoniat toiseen huoneeseen? Muutenhan ne näyttää vielä hyviltä, minä taasen onnistuin palelluttamaan omani syksyllä :D Itämisonnea kylvöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan todella inhottava yllätys nuo kirvat! Mutta nyt tilanne näyttää jo paremmalta, toivottavasti kirvat pysyvät kurissa, koska minulla ei ole toista pelakuille sopivaa huonetta.
   Harmillista että pelakuusi paleltuivat syksyllä! Se käy kyllä tosi nopeasti, yksi hallayö ja se on siinä, olen nimittäin onnistunut tekemään saman aikaisempina vuosina.

   Poista
 12. Siälähän on pelargooniat kovastikki hengis ja kylyvökki hyvällä aluulla. Tuttu juttu. Mullon melekee joka kevät kirvoja johonaki kellarista tuarus kasvis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttavaa kuulla, että kirvaongelma ei ole ihan harvinainen juttu ja ilmeisesti niistäkin selviää. Kylvöjen seuraaminen on kyllä mukavaa puuhaa :)

   Poista
 13. Pelakuuni mökillä näyttivät juurikin tuolta, kun pari viikkoa sitten siellä viimeksi käväisin. Nyt pitäisi taas mennä tsekkaamaan, onko enää yksikään 25 elossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla että pelakuuni näyttävät ihan tyypillisiltä. Toivottavasti pelargonisi ovat selvinneet hyvin talvesta!

   Poista
 14. Hyvin näyttävät pelakuusi talvesta selvinneen! Ihania pikkutaimia jo kasvussa! Toivottavasti saat kirvat kuriin. Minulla niitä oli viime vuonna loppukeväästä ja ne hyökkäsivät kaalien taimiin. En saanut niitä sisällä täysin pois, mutta ongelma rauhoittui, kun sain kasvit ulos. Toivottavasti saat kirvat kuriin. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että pelakuuni näyttävät ihan normaaleilta :) Inhottavaa, että sielläkin on ollut kirvaongelmaa - mutta tosiaan niistäkin ilmeisesti selviää. Hyvää viikonloppua myös sinne!

   Poista