sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Pelargonit sisälle, osa II

Viikonlopun sää on ollut harmaista harmain. Kaiken huipuksi alkoi nyt satamaan räntää. Mutta pidän silti erittäin myönteisenä sitä, että ollaan plussan puolella ja lumi sulaa vauhdikkaammin kuin mitä ehtii tulla lisää. Kevättunnelmia on pitänyt silti hakea enemmän sisältä kuin ulkoa. Kevään kaipuuta helpottavat tällä hetkellä narsissit ja helmililjat:

IMG_0241.jpg

IMG_0247.jpg

.. sekä miehen kauppareissulla hakemat pirteän keltaiset tulppaanit:

IMG_0246.jpg

Tänään kävin ostamassa säkin multaa ja jatkoin pelargonien tuomista autotallista sisälle. Tällä kertaa tehtävä oli paljon helpompi, sillä hakemani pelargonit olivat kaikki reippaan vihreitä ja kohtuullisen hyvässä kunnossa. Paitsi että niissäkin oli kirvoja. Juuri kun iloitsin siitä, että olin saanut hävitettyä viime viikonloppuna sisälle tuomista pelakuista kirvat, niin niitä sitten tulikin lisää. Pieniä vihreitä pirulaisia oli kuitenkin melko maltillisesti, tyypillisimmin vain muutamassa lehdessä. Litistin niitä taas niin paljon kun löysin ja nyt vaan pidetään peukkuja, että saan taltutettua tämänkin invaasion.

IMG_0251.jpg

Tällä kertaa en leikellyt pelakuita lainkaan. Tuumailin, että annan niiden ensin totutella uuteen multaan ja juurtua rauhassa. Ymmärtääkseni pystyn sitten myöhemmin pelargoneja leikatessani ottamaan pistokkaita. Sitä täytyy tietysti kokeilla.

Kuvassa vasemmalla korkeuksiin kurottaa voimakaskasvuinen 'Painted Lady' ja etualan kirjavalehtinen on 'Wilhelm Langguth': 

IMG_0250.jpg

Autotalliin jäivät vielä riippapelargonit, jotka näyttivät jonkinlaisia elonmerkkejä sekä kaksi ihan kuivunutta enkelipelargonia, jonka suhteen olen menettänyt jo toivon. Täytyy ensi viikonloppua jatkaa niiden parissa.
Koska olen tullut tulokseen, että pelargoneja ei ole koskaan liikaa, olen tietysti ostanut jo myös muutamia pistokkaita. Valintani näyttäisi sanovan, että mitä voimakkaampi väri, sitä parempi :D

IMG_0221.jpg

Oikeasti 'Lotusland' eikä 'Vera' eivät näytä Googlen kuvahaun perusteella lainkaan niin kirkkailta kuin kuvassa. 'Bernd' -lajikkeesta muutama pistokas kukki jo kaupassa ja niiden sävy oli enemmänkin tummanpunainen kuin kuvan kirkkaanpunainen. Mutta lopulliset värit selviävät tietysti vasta kesällä.

Hyvää alkavaa viikkoa!

26 kommenttia:

 1. Ihanat kukkakuvat! <3 Pelargonit näyttävät aika hyvävointisilta kirvoista ja talvesta huolimatta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtaosa pelakuista näyttää tosiaan yllättävän hyvältä, ihmeen kaupalla ovat selvinneet talvetuksesta. Osa yritti kukkiakin, mutta napsaisin kukkavarret pois.

   Poista
 2. Oi miten ihana keväinen postaus. Niin ihania kukkia. Taimesi suorastaan kukoistavat. Ihanaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :) Kukat helpottavat hieman kevään kaipuuta. Iloista kevään odotusta myös sinne!

   Poista
 3. Erinomaisen runsas valikoima mielenkiintoisia pelargonioita! Minä raahasin megasuuren pelargonian kellarin pimeydestä valoon. Kuiva multa sai ensin kunnon vesiryypyt, ja nyt se saa vähän versoa kelmeitä alkujaan vihreämmiksi. Niistä pistokkaita ottaessa saa vähän pienennettyä isoa puskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelagonien lajikkeista en paljoa tiedä, hankin niitä vain sen mukaan, minkä luulen näyttävän hyvältä tai mielenkiintoiselta :) Mutta hienoa, että sielläkin on pelargoni talvehtinut hyvin! Pistokkaat ovat kyllä oikein hyvä idea.

   Poista
 4. Hyvältähän nuo näyttävät, pelakuusi! Ihanaa, kun edes sisällä on jo vihreää ja keväisiä sipulikukkia! Toivotaan, että tuo lumimyräkkä sulattaa altaan vanhat lumet! Mukavaa viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä loput pelakuut näyttävät tosiaan ihan hyvältä, yllättävää kyllä. Ja viime viikolla sisälle tuomani kasvit ovat itse asiassa jo myös pikkuhiljaa vihertymässä.
   Olen ollut puutarhamyymälöissä heikkona, kevään kaipuun takia olen ostanut ihan mitä tahansa kukkivaa :D Mukavaa viikkoa sinne!

   Poista
 5. Ihana kirjavalehtinen! :)

  Itsekin kävin pistokasostoksilla Plantagenissa, mukaan lähti juurikin yksi kirjavalehtinen pelargoni (ilman nimilappua) ja muutama riippapelargoni, jotka ovat lappujen mukaan paria eri lajiketta, mutta näyttävät kyllä aivan samoilta. No, kukkavaiheessa sen sitten (ehkä) näkee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjavalehtinen on minustakin oikein hieno, ainoa miinuspuoli ovat sen melko räikeän punaiset kukat :D Mutta kyllä se kesällä menettelee, koska silloin ympärillä on muitakin voimakkaita värejä.
   Plantagenissa oli tosiaan kivannäköisiä riippapelakuita, katselin niitä itsekin vähän sillä silmällä. Päädyin kuitenkin muihin lajikkeisiin, koska autotallissa on muutama riippapelakuu talvehtimassa ja niitä ei kuitenkaan meille kovin montaa järkevästi mahdu.

   Poista
 6. Olipas keväinen postaus. Nämä pelargonisi ovatkin hyvin hengissä ja selvästi valmiina uuteen kasvukauteen. Tuollainen kirjavalehtinen pelakuu olisikin aika hauska. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä pelakuusatsi on tosiaan huomattavasti reippaampi kuin edellinen :) Leikkelin muuten myös ensimmäisiä sisälle tuomia pelakuita sun ohjeiden mukaan. Uskalsin koskea jopa hujoppi-pelakuuhun, koska se kasvatti uusia lehtiä ihan alhaalta asti.

   Poista
 7. Kiva valikoima pelakuita. Ne ovat aina `muodissa` ja kestokasveja, jos niitä vain jaksaa viedä telven yli. Sinun valkoimasi näyttää vehreältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että pelakuut ovat mahtavia kestokasveja ja onneksi ovat selvinneet talvesta, nyt kasvu voi jatkua taas vauhdikkaana.

   Poista
 8. Pelargoniasi näyttävät talvehtineen tosi hyvin ja ovat elinvoimaisen näköisiä. Pistokkaiden ottaminen hieman myöhemmin on varmasti järkevää, sillä mullanvaihto hieman alkuun rassaa juuristoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun mullanvaihdosta on mennyt muutama päivä, niin sen rankan vaikutuksen näkee ihan selvästi - osa lehdistä on painunut ihan aavistuksen alaspäin. Varmasti tokenevat siitä ongelmitta, mutta tosiaan hyvä odottaa, että juurtuvat nyt kunnolla uuteen multaan.

   Poista
 9. Pelargoniat on ihania minulla niitä on vasta neljä ja pistokkaita . Kokeilin talvettaa riippapelargonian kerran kellarissa. Ei silloin onnistunut .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi että pelargonisi ei selvinnyt talvesta. Onneksi kuitenkin pelakuita saa tosiaan melko helposti kasvatettua pistokkaista :)

   Poista
 10. Pelaguusi ovat hyväkuntoisen näköisiä. Tuosta ne virkistyvät valossa ja kesällä on odotettavissa kunnon kukintaa.
  Monena päivänä on pitänyt käydä Plantagenissa katsomassa pistokkaita, vaan en ole ehtinyt. Olisikohan siellä vielä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin ne tosiaan selvisivät talvesta, olen ihan äärettömän tyytyväinen, pelkäsin menettäväni puolet ellei kaikki pelargonit.
   Eiköhän Plantagenissa ole vieläkin pistokkaita. Jossain vaiheessa tulee myös pistokas-ale, mutta silloin ei välttämättä enää ole montaa lajiketta jäljellä.

   Poista
 11. Hyvännäköiset pelakuut!
  Ai, pikkupistokkaita saa jo myymälästä.... sinne vissiin siis ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistokkaiden shoppailu on jokakeväinen perinne :D Niitähän ei nyt varsinaisesti tarvitsisi, mutta silti tulee aina muutama hankittua.

   Poista
 12. Hyvännäköösiä pelargoonioota, isoja ja lehteviä. Mukava ku talavetus onnistuu. Muutaman yksilön menetys o iha normaalia. Jotaki kirijavalehtistä munki teköö miäli. Kevääset sipulikukat on nii virkistäviä. Itte enoo ostanu viälä ainuttakaa, mutta muutama itte laitettu sipulikukkaruukku kukkii just.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä tosi tyytyväinen, että pelakuiden talvetus onnistui :) Syksyllä ei osannut vielä yhtään arvata, miten pelargonien säilytys lähtee kehittymään. Kirjavalehtiset ovat kivaa vaihtelua.
   Kiva että siellä on myös sipulikukkia, helpottavat pahinta kevään kaipuuta :)

   Poista
 13. Ihana kukkia, rakastin erityisesti keltaisia tulppaaneja, kuinka kaunis!
  Kaikki parhaat
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista