perjantai 25. maaliskuuta 2016

Oravan kevätpuuhia

Tänään heräsin töminään peltikatollamme. Orava oli jo varhain liikenteessä. On outoa, kuinka paljon ääntä näin pienestä eläimestä lähtee, kunhan akustiikka on kohdallaan :)

Tällä kertaa orava ei ollut kuitenkaan tyypilliseen tapaansa hakemassa pähkinöitä lintulaudalta. Sen sijaan se katkoi terassin vieressä olevan koivun oksia ja hävisi niiden kanssa viereisen katajan sisälle. Tässä kohtaa seuraa ikkunan läpi kuvattuja ja siksi jokseenkin suttuisia kuvia.

Koivu, kataja, orava ja lämpömittari. Näytti muuten olevan 2.4 astetta :)

IMG_1219.jpg

IMG_1220.jpg

Etsitään sopivaa oksaa:

IMG_1241.jpg

Hieman jyrsimistä:

IMG_1235.jpg

IMG_1227.jpg

Ja sitten hypätään oksa suussa katajan sisälle:

IMG_1228.jpg

Välillä täytyy toki lähteä katolle hakemaan villoja:

IMG_1221.jpg

IMG_1222.jpg

IMG_1225.jpg

Ja sama toistuu uudelleen ja uudelleen. Ilmeisesti pesänrakennuspuuhissa ollaan. Wikipedia kertoo, että orava rakentaa useita pesiä reviirinsä sisälle. Jää nähtäväksi, onko tämä terassin viereen rakentuva asunto oravalle pesimäpaikka vai vapaa-ajan asunto. Tulemme kuitenkin kulkemaan tuolla keväällä paljon, terassin ovi avautuu juuri koivun suuntaan ja katajan takaa kulkee pieni polku takapihan läpi. En haluaisi häiritä oravan pesintää, mutta kyseistä paikkaa ei oikein pysty välttämään.

Lintulaudallakin käy kuhina. Tiaisia on edelleen sankoin joukoin, mutta viime aikoina pihalla on pyörinyt myös pari viherpeippoa. Se on ilahduttavaa, koska viherpeippo on muuttunut vaarantuneeksi lajiksi. Pikkuvarpusia, keltasirkkuja, harakoita näkyy myös. Joskus naakat käyvät tyhjentämässä kerralla kaiken tarjolla olevan - mutta ovat silti mielestäni supersympaattisia ja nokkelan oloisia lintuja.
Suttukuvat jatkuvat, ikkunan läpi on tarkennus osunut kohdalle vain varpusen osalta:

IMG_1175.jpg

IMG_1200.jpg

IMG_1233.jpg

Tänään ohjelmassa on vierailu ystäväperheen luona. Huomasin, että matkan varrelle jää Pirilän myymälä, kuinka kätevää! ;) Sieltä löytyy varmasti keväisiä asetelmia tuliaisiksi, ja mahdollisesti myös omaan kotiin :)

16 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja luonto todella alkaa herätä kevääseen. 😀 Mainio tuo villoja varasteleva orava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuntuu, että nyt ollaan jo niin lähellä kevättä! Orava oli kyllä veikeä :)

   Poista
 2. Upeita kuvia, olet saanut nappailtua pihan asukeista. Minäkin olen tuosta keittiön ikkunasta tarkkaillut oravien touhuja. Näyttävät olevan aika kiireisiä.
  Ja taitaa meidänkin välikatosta löytyä niille jotain, niin kauheaa meteliä sieltä yksi päivä kuului. En nähnyt kuka siellä kolisteli, vaikka yritin kuinka tiirailla partsilta ja ikkunasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oravien puuhia on mukava seurata. Melkoiset määrät eristevilloja näytti tänään pesään kulkevan. Toivottavasti siis pesä pysyy ainakin lämpimänä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Mielestäni orava näyttää aina hieman hauskalta :) Mukavaa seurata sen puuhia.

   Poista
 4. Enpä ole koskaan ajatellut, että oravat nyysivät eristevilloja pesiinsä, mutta nehän ovat mitä mainioin lämmike. Olen joskus seurannut hyvin lähellä pesivää oravaa eikä se ole ollut moksiskaan vieressä olleesta trafiikista. Eli kyllä se orava varmasti osaa päättää, mikä pesä sopii parhaiten pesimiseen, saattaapa pitää jopa ihmisten läheisyyttä positiivisena asiana!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on tosiaan hyvät lämpöominaisuudet :) Toivottavasti meilläkin sujuu yhteiselo oravan kanssa sopuisasti, olisi hienoa päästä seuraamaan pesintää lähempää.

   Poista
 5. Kiitos, olipa ihana seurata puuhakasta ja taitavaa oravaa. Toivottavasti tulette saamaan hänestä sopuisan naapurin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Rouva Orava ei häiriinny meidän liikkeistä :)

   Poista
 6. Suloinen pullukka orava :) Meidän pihaorava on jo vaihtanut kesäturkkiin. Ihana, että pääset Pirilään käymään, siellä tekee aina niin edullisia löytöjä. Iloista pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottapa tuo, tällä oravalla näyttää ainakin olevan vielä hyvät talviset korvakarvat :) Pirilässä oli mukava vierailu, kuten myös seuraavana päivänä Plantagenissa, josta ostin pistokkaita.

   Poista
 7. Oravat osaavat pitää elämää peltikatolla, kokemusta on. Niiden touhuja on kiva seurailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin, joka aamu täällä on melkoinen töminä :) Ja kesällä harakat hyppivät katolla.

   Poista