torstai 24. maaliskuuta 2016

Kasvaa, kasvaa!

On mennyt ihan liian pitkään siitä kun olen viimeksi kertonut blogissa kylvöjen etenemisestä! Kasvua on niin hienoa seurata. Etenkin koulimisen jälkeen taimet kasvavat melkein silmissä.

IMG_1124.jpg

Myskimalvat:

IMG_1123.jpg

Kelloköynnös valmistelee varsinaisia lehtiä:

IMG_1126.jpg

Pikkuruiset heliotroopit:

IMG_1129.jpg

Kurpitsa 'Baby Bear' oli itämässä keittiön saarekkeella melko pimeässä tilassa ja ehti venähtää melko pitkäksi jo ennen sirkkalehtien avautumista. Siirsin sen pikimmiten alakertaan ikkunanlaudalle.

IMG_1128.jpg

Pientä tilanpuutetta on havaittavissa. Nykyiset kylvöt mahtuvat vielä juuri ja juuri kasvivalojen alle, mutta huhtikuun kylvettäville täytyy keksiä uusi paikka. Mieheltä voisin kuulemma saada pienen kokoontaitettavan työtason väliaikaisesti käyttööni. Sen jos viritän vierashuoneeseen ikkunan alle, niin voilà, taas löytyy tilaa :) Kyllä addikti keinot keksii!

Olen katsonut BBC:ltä Monty Donin juontamaa loistavaa ohjelmaa Big Dreams, Small Spaces, jossa ihmiset rakentavat toinen toistaan hienompia puutarhoja pieniin tiloihin, esimerkiksi rivitalon takapihalle.
Viime jaksossa Monty mainitsi sananlaskusta, jonka mukaan kaunis puutarha ei tarvitse enempää kuin seitsemän kukkaa. Toki heti perään hän tarkensi, että kukkia saa olla enemmänkin, mutta visuaalisesti kauniin puutarhan luomiseen ei tarvita välttämättä sen enempää.

Jäin hieman miettimään, että mitenköhän tuo soveltuu omaan puutarhaani. Olen ehtinyt hamstrata lyhyestä ajasta huolimatta puutarhaan selvästi enemmän kuin seitsemän eri kasvia. Lisäksi tämän kevään kylvöistä pukkaa sitä sun tätä uutta ja jännittävää. Osa niistä on toki ruukkuihin tarkoitettuja kesäkukkia, mutta silti. Harmonia ja hyvä suunnittelu on tästä taas kaukana. Taidankin vetäytyä pääsiäisenä takaisin suunnittelupöydän ääreen ja katsoa tulevia kukkapenkkipiirustuksia uudemman kerran. Nyt on siihen hyvä mahdollisuus, koska arvatkaa mitä - kohta tulee kevät! :)

Virpojien tuomat vitsat puskevat lehtiä:

IMG_1125.jpg

Iloista pääsiäistä kaikille!

10 kommenttia:

 1. Sitä minäkin usein mietin, että kunpa osaisi olla järkevä ja vähän rauhoittaa lajien kattavaa kirjoa puutarhassa, mutta kun ei se käytännössä niin vaan onnistu... Houkutuksia on ihan liikaa. Toisaalta taas, eiköhän se ole tärkeintä, että itse pitää lopputuloksesta, "virallisista" ohjeista viis! ;) Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei onnistu ei, se vaatisi liikaa suunnitelmallisuutta ja kuria. Ja toki osaamista, minun olisi pitänyt palkata joku ammattilainen tekemään koko pihan kerralla kuntoon. Nyt on tullut väkerrettyä itse ja tulos on sen mukainen. Mutta hauskaa on ollut! Yritän minäkin muistaa, että matka ja tekeminen on tärkeintä, ei se lopputulos :)

   Poista
 2. Kylläpä on elinvoimaisen näköisiä taimia! Minä aioin kokeilla tänä keväänä perennan siementen kylvämistä vasta huhti-toukokuun vaihteessa, jotta vältyn pitkältä sisäkasvatuskaudelta. Siirrän taimet kasvamaan huvimajaan heti itämisen jälkeen.
  Hauskaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myskimalvat ovat kyllä yllättäneet hyvällä kasvulla ja terveen näköisellä taimilla. On mulla myös sellaisia miniatyyrisiä ja vähän heikomman näköisiä alkuja, mutta ne eivät jostain syystä päätyneet blogikuviin :) Sun lähestymistapa perennojen kylvöihin kuulostaa järkevältä! Ja ihanaa että on huvimaja, jota voi hyödyntää kasvatuksiin, siinä tulee varmasti vahvoja ja terveitä taimia.

   Poista
 3. Niinpä, kuten Kesäkukka sanoi - houkutuksia on liikaa! Ja entisten lisäksi tulee vielä ne, mitä täytyy ehdottomasti kokeilla ;) Tilanpuute se on alituinen riesa, ei siitä pääse mihinkään. Minä laitoin myskimalvan hankikylvöihin, ja ne on kasvihuoneessa. Pitäiskin käydä tarkistamassa onko lumi sulanut niiltä. Ihanaa seurata krlloköynnöksen rotevaa kasvua, taidan leikata niiltä tarttumakärhöt pois sitä mukaa kun niitä tulee.
  Mukavia kasvatushetkiä ja innostavaa suunnittelua sinulle, ja hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mitä sitä pieni ihminen voi kaikille houkutuksille! :) Meidän on kesällä tarkoitus rakentaa kasvihuone, joten odotan siitä jatkossa apua kylvöihin ja taimikasvatukseen. Olisi mukava kuulla, miten hankikylvö on onnistunut.
   Kelloköynnökseni ovat peräisin blogiarvonnastasi :) Olen kylvänyt myös samasta paketista paljastuneet tomaatin siemenet ja ne ovat itäneet tosi mukavasti.
   Mukavia kasvatushetkiä myös sinulle!

   Poista
 4. Ihania lupauksia purkit täynnä! :)
  Ei täälläkään osata olla järkeviä, mielummin unelmoin suuria... Taidankin katsoa tuota ohjelmaa...Kiitos vinkistä!
  Aurinkoista ja levollista pääsiäistä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykästyin kovasti kyseiseen Montyn ohjelmaan. Siinä näkyy myös hyvän suunnittelun ja raskaan työn rooli - ei niin, että yhdessä päivässä tulee kuvaus- ja työryhmä kaivinkoneineen paikan päälle ja sitten kaikki onkin yhtäkkiä valmista.. Ohjelmassa seurattavat henkilöt paiskivat töitä joskus yötä myöten, toki ystävien ja läheisten apua hyödyntäen. Ja lopputulokset ovat hienoja.

   Poista
 5. Taimikuvia jaksaa katsoa, vaikka kuinka paljon! Ihania pienokaisia ja lupausta kesän kukkaloistosta!

  Oikein mukavaa ja rauhallista Pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, taimikasvatukseen kiteytyy niin vahvasti kesän odotus ja lupaus jostain hienosta! Mitä sitä edes tekisi kaikki nämä lopputalven kuukaudet, kun pihalle ei pääse? :)

   Poista